Korona

Novemu interventnemu zakonu za pomoč ob epidemiji se obeta podpora

Ljubljana, 06. 07. 2021 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Podporo novemu interventnemu zakonu za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19 napovedujejo poslanci strank koalicije, DeSUS in SNS, nasprotovali mu ne bodo niti v večjem delu opozicije, vendar opozarjajo, da so ukrepi, tokrat namenjeni predvsem najbolj prizadetim panogam, prepozni in nezadostni. Poslanci so govorili tudi o zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ga želijo pred glasovanjem v LMŠ, SD, Levici in SAB spremeniti z več dopolnili.

Predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša za skupaj 243,5 milijona evrov pomoči, namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Uvodoma ga je predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je na splošno stanje slovenskega gospodarstva zelo dobro in obeta hitro okrevanje. A obstaja nekaj panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela, zato je vlada namesto devetega protikoronskega zakona pripravila poseben interventni zakon, in ta je namenjen predvsem turizmu in z njim povezanim panogam.

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin so predlagane ukrepe pozdravili. "Osrednji namen je pomagati tistim delom gospodarstva, ki so jim omejitve za preprečevanje širjenja bolezni preprečile poslovanje in jih tudi najbolj prizadele," je dejala Mateja Udovč (SMC).

Mihael Prevc (NSi) je spomnil, da je DZ doslej sprejel že osem protikoronskih zakonov, ki so bili še kako učinkoviti, saj so preprečili povečanje brezposelnosti. Danes obravnavani interventni zakon nekatere od teh ukrepov dopolnjuje ter prinaša nove začasne ukrepe za gospodarstvo in turizem, je dejal.

Glasovanje o zakonskih predlogih je predvideno za sredo.

Marko Pogačnik (SDS) je med poglavitnimi predlaganimi ukrepi navedel podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, pomoč za financiranje regresa za letni dopust podjetjem v najbolj prizadetih panogah, pa tudi pomoč industriji srečanj in dogodkov ter filmski in avdiovizualni industriji. Vsi prebivalci Slovenije bodo prejeli bone, ki jih bo mogoče unovčiti za storitve na področju gostinstva, turizma, športa in kulture.

Podporo zakonu so napovedali tudi v SNS in DeSUS, v preostalem delu opozicije pa so bili precej kritični, a večinoma ne bodo glasovali proti, saj vendarle prinaša nekaj pomoči. Predvsem si želijo, da bi gospodarsko ministrstvo izpolnilo svoje obljube o izplačilu enkratne pomoči gospodarskim subjektom, ki jim je bilo zaradi vladnih odlokov opravljanje dejavnosti prepovedano.

"Takšna neposredna pomoč bi bila najbolj ekonomična, prizadetim bi omogočila takojšnjo likvidnost za ponovni zagon dejavnosti in nadomestila tisto, kar so zaradi epidemije izgubili," je dejal Marko Bandelli (SAB).

Branislav Rajić (nepovezani) je predlagal še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca tega leta ter mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene do 30. septembra, Meira Hot (SD) pa je menila, da bi morali med prejemnike pomoči vključiti tudi kulturni in nevladni sektor.

Najbolj ostra sta bila Robert Pavšič (LMŠ), ki je vladi očital brezbrižen, celo malomaren pristop k oblikovanju ukrepov, in Primož Siter (Levica), ki je dejal, da pomoč prihaja veliko prepozno. "Delili boste nove bone, to diši po nekakšnem predvolilnem podkupovanju," je dejal Pavšič. Siter pa je glas proti svoje poslanske skupine pojasnil z utemeljitvijo, da zakon ponuja pomoč kapitalu in ne ljudem.

Glede obljubljenega ukrepa enkratne pomoči najbolj prizadetim, ki je v predlogu zakona ni, se je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc strinjal, da je potreben. "Zato ga bomo pripravili," je dejal. Potrebna sredstva bodo zagotovili iz kohezijskih sredstev. Sicer pa so zakon pripravili v duhu, da se gospodarstvu omogoči delati.

Vlada je v predlog zakona vključila še nekatere rešitve, glede katerih so nekateri poslanci opozarjali, da niso povezane z epidemijo. Med njimi so denimo podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, ki jim je potekla veljavnost od 29. marca lani, začasna možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih gospodarskih služb, podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic ter možnost nedeljskega odprtja trgovin na letališčih.

Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu želijo pred glasovanjem v LMŠ, SD, Levici in SAB spremeniti z več dopolnili.
Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu želijo pred glasovanjem v LMŠ, SD, Levici in SAB spremeniti z več dopolnili. FOTO: Bobo

Opozicija bi dopolnila predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu 

DZ je na današnji redni seji obravnaval tudi Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu. Ukrepi iz predlaganega zakona, ki ga je vlada v parlamentarni postopek poslala po nujnem postopku, so ocenjeni v višini 66,6 milijona evrov. Sredstva bodo zagotovili iz proračunske rezerve oz. finančnih načrtov ministrstev ter rezervacij dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic, je uvodoma predstavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Iz sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi se tako pretežno financiralo podaljšanje razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev nacionalnega razpisa, na katerega bi se lahko enakovredno prijavili vsi z ustreznimi pogoji, predlaga vlada.

V Levici, kjer v taki rešitvi vidijo možnost privatizacije javnega zdravstva, želijo to določbo črtati. V opozicijskih LMŠ, SD in SAB pa predlagajo t. i. kaskadni sistem. S tem bi najprej zapolnili proste zmogljivosti izvajalcev v javni zdravstveni mreži in šele nato zasebnikov.

V omenjenih opozicijskih strankah predlagajo tudi črtanje določbe, ki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije daje podlago za prenos neopravljenih programov z javnih zdravstvenih domov tudi na zasebnike brez koncesije. V opozicijskih strankah ocenjujejo, da bodo "javnim zavodom ostali vsi stroški dela in poslovanja, ne bo pa več zagotovljenega financiranja programov, kar pomeni, da se bo njihova likvidnostna situacija ponovno močno poslabšala".

Državna sekretarka je v razpravi med drugim izpostavila, da kljub vsem naporom in sredstvom v preteklih letih niso uspeli zadostiti vseh potreb prebivalcev Slovenije. Spomnila je na določbo iz zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki zavarovanim osebam daje pravico do povračila stroškov storitev, opravljenih v drugih državah članicah EU. Sprašuje se, ali ni v luči skrbi za državljane bolj primerno, da v Sloveniji omogočimo vsem izvajalcem, ki to zmorejo, da poskrbijo za slovenske bolnike. "Tukaj ne gre za nikakršno privatizacijo," je še poudarila Fortejeva.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je poudarila, da ne gre za stalni ukrep. Pomembno se ji zdi, da "maksimalno izkoristimo domače znanje, domačo stroko in domače kvalitete", kar pa da sedaj ni mogoče. Po njeni oceni ne gre za razkroj javnega zdravstva, ampak gre za sozvočje, za sodelovanje enega in drugega, v korist pacientov.

Velik del današnje razprave se je vrtel tudi okoli dodatkov za delo v epidemiji in ustreznosti nagrajevanja. Predlog zakona namreč predvideva dodatek za župane in podžupane ter načelnike upravnih enot, kar bi v Levici in LMŠ črtali.

Poslanci tudi o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih

DZ je na seji obravnaval tudi vladni predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katerim želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. Na račun predlaganih ukrepov je bilo iz opozicije slišati več kritik o preširokih pooblastilih vlade pri omejevanju pravic oz. sprejemanju ukrepov.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
06. 07. 2021 20.37
+2
Veseli me, da teh IZDAJALCEV SLOVENSTVA, ki sodelujejo v tej vladi, pod vodstvom osebe, ki je mentalni slučaj, na naslednjih volitvah več ne bo. Dogajanje na predčasnih volitvah, kar referendum je, me res veseli...
Obi-van-Kenobi
06. 07. 2021 20.34
+2
Pa cist nic proti....zanimivo
Moncsa
06. 07. 2021 20.35
+1
Dokler jim denar teče v blagajno skozi delo drugih, jih itak ne briga. Del javne uprave, pač.
Emtisunce
06. 07. 2021 20.25
+7
Nehajte deliti subvencije ! Folk naj se cepi in gre delat, trenutno od države dobivajo toliko, da se jim ne izplača delati in so raje doma, na dopustu, čakanju, ... . Potrebno je ukiniti VSE subvencije.
Gutenberg
06. 07. 2021 20.28
+6
Ne, oni vlečejo subvencije in še delajo. To bo treba vse inšpicirat, kdor je dobil subvencije.
Moncsa
06. 07. 2021 20.25
+11
"Branislav Rajić (nepovezani) je predlagal še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca tega leta ter mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene do 30. septembra" ma KAKŠNO čakanje?!?!?! Včeraj pa članek o tem, da v gostinstvu ni kadra. Nič čakanja, marš delati!
Moncsa
06. 07. 2021 20.23
+2
"Predvsem si želijo, da bi gospodarsko ministrstvo izpolnilo svoje obljube o izplačilu enkratne pomoči gospodarskim subjektom, ki jim je bilo zaradi vladnih odlokov opravljanje dejavnosti prepovedano." Kaj pa panoge, ki bi lahko laufale s polno paro, ampak niso, ker so jim ONEMOGOČILI delovanje z ukrepi? Kaj pa tisti dobijo?
Satoshi Nakamoto
06. 07. 2021 19.56
+7
Kaksen blef. Drzava je realno pred kolapsom.
Jebite se pot TV
06. 07. 2021 20.01
-4
Frotirka
06. 07. 2021 19.49
+4
ZNB bo šel pa kar mimo???? A je sploh kdo prebral dopolitev? Pišete samo o denarju. To, kar se predlaga v ZNB je velika katastrofa. S to in takšno vlado še posebej. In bo nerazmišljujoči glasovalni stroj preflog mirno podprl!!!!!! 😡
TamauPaTapriden
06. 07. 2021 19.47
+5
Socializem pod Janšo najbolje uspeva.
revirji
06. 07. 2021 19.37
+2
Satelita sđs bosta ravno tako dobila Sodbo v imenu ljudstva. desusek in smc.
Sputnik8
06. 07. 2021 20.22
+2
In kje si videl ljudstvo?? Manj kot 0,5 % prebivalstva na protestih. Podeseterni profili na tem portalu vam ne štejejo v plus.
daiči
06. 07. 2021 19.24
+6
Kaj zdej, a ni se konc epidemije pa kovida. A morte se denar stran metat. Ce bi ga mogl zasluzit da sigurn neb tkole stran metal.
zibertmi
06. 07. 2021 19.13
+5
po prebranem življenjepisu našega PV je po eni strani žalostno ,da ne najdemo enega pravega slovenca za na prvi stol države
Sputnik8
06. 07. 2021 20.22
+3
A to si za Ljubljano in župana prebral???
zibertmi
06. 07. 2021 19.12
+5
to boste naše vnuke zapufali do neba in še čez brez učinkov.tu se vse bere kot neka pravljica v nekaterih bolnišnicah pa še covit dodatkov za lani niso prejeli
Sputnik8
06. 07. 2021 20.23
+2
Zapufale so nas že predhodne vlade. To je samo drobiž v dolgu.
boštjan žalar 1
06. 07. 2021 19.11
+1
oktobra četrti val
boštjan žalar 1
06. 07. 2021 19.14
zkaj mi š niste zbisal kumentarja tku ku usacga
Sokril
06. 07. 2021 19.09
+1
Nova inflacija. Kmalu bomo obudili turbulentne čase Jugoslavije.
Carpediem32
06. 07. 2021 19.00
+14
Kakšen interventni zakon, kakšna epidemija? Kaj ni preklicana? Aja, seveda, planiran četrti val!
volvo4444
06. 07. 2021 13.45
-13
subvencije in bone samo tistim ki so osvesceni in cepljeni .........tisti ki sirijo virus so pa se nagrajeni
medus
06. 07. 2021 18.55
+18
soseda
06. 07. 2021 18.56
+7
No, no, kaj pa tisti, ki se pazimo. Predvsem pa ni pričakovati realnih podatkov o zbolelih cepljenih. Pa še nekaj, tričetrt cepljenjh je zaradi prireditev, prehajanja mej, turizma,..., bomo videli, koliko njih bo jeseni obnovilo cepljenje, verjetno zeloooo malo. Ali pa bodo "strokovnjaki" čudežno ugotovili, da cepivo deluje dlje. Bljak.
Diabloss
06. 07. 2021 18.57
+7
Za kaj pa potem cepljeni morajo v karanteno
Sputnik8
06. 07. 2021 20.24
+1
Saj so napisali veliki levičarji, da so se cepili samo desni. Nas je preko 600.000 na prst po NIJZ.
Moncsa
06. 07. 2021 20.31
-1
Ne, volvo, subvencije tistim, ki so garali CELO LETO, in niso dobili nič dodatkov ali privilegij. Ter tistim, ki se niso nažirali junkfooda in cukra več desetletij, posledično se ne rabijo cepit, kot tisti, ko so zanemarjali svoje zdravje celo življenje. Namreč zaradi takih je bila država zaprta, ne zaradi zdravih ljudi. Tako da ti se kar cepi, če si se uspešno uničil v preteklosti. Ostale pa pusti pri miru.
crazymoto
06. 07. 2021 10.13
+13
Eno veliko jamo za vse te.... Pa bo življenje veliko lepše...
kiropraktik
06. 07. 2021 10.08
+17
Kdaj bo sprejeli zakon o obveznem testiranju na droge v parlamentu? Še bojijo, da jih bo pol manj?
medus
06. 07. 2021 18.55
+8
Ne bo ga ker pravijo da je to prevelik poseg v nedotakljivost telesa 😅
Diabloss
06. 07. 2021 18.59
+5
Točno si napisal medus. S tem da je takrat bilo v parlamentu se rečeno da je to žalitev za njih
Frotirka
06. 07. 2021 19.53
+1
predator999
06. 07. 2021 09.57
+5
5. Sezona Handmaids
samanthka
06. 07. 2021 09.21
+20
In niti besede o znb, a ne?? Neodvisni mediji!