Korona

Cepljenje maturantov priporočila državna komisija, posvetovalna skupina je bila proti

Ljubljana, 16. 04. 2021 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Urša Vrečar
Komentarji
601

Prednostno cepljenje maturantov je že konec marca vladi priporočila Državna komisija za splošno maturo, ki je opozorila na škodljive posledice za dijake, ki se ne bi mogli udeležiti spomladanskega roka mature zaradi okužbe ali karantene. Po drugi strani je posvetovalna skupina za cepljenje tej odločitvi nasprotovala, njeni člani opozarjajo, da gre za politično odločitev.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Samotestiranje dijakov
    03:05
    Iz SVETA: Samotestiranje dijakov
  • Iz SVETA: Cepljenje maturantov
    02:35
    Iz SVETA: Cepljenje maturantov
  • Posodobljena strategija cepljenja
    24:27
    Posodobljena strategija cepljenja

 

Vlada posodobila nacionalno strategijo, maturantje in zaposleni v prednostno skupino 

"Maturanti in zaposleni so uvrščeni v skupino skupaj z osebami, starejšimi od 60 in kroničnimi bolniki. S to spremembo želimo predvsem omogočiti, da se bodo lahko dijaki čim bolj sproščeno pripravljali na zrelostni izpit in ga bodo opravljali v čim bolj varnem okolju," je posodobljeno Nacionalno strategijo cepljenja na današnji novinarski konferenci pojasnila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Cepljenje je prostovoljno, je še dodala. Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najkasneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Takojšnja prijava je pomembna, saj je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta.

Cepilni centri so o tem obveščeni in bodo maturante cepili prednostno že 23. aprila. "V zdravstvu se bomo potrudili, da bomo lahko čim prej cepili vse, ki se bodo za to odločili, saj je to pomembno zaradi rokov zrelostnih izpitov," je dejala. 

Dodala je še, da je še vedno pomembno, da se držimo vseh navodil, ki veljajo tudi za maturante – "da boste še naprej uporabljali masko, upoštevali razdaljo, čim več zračili prostore, se udeležili cepljenja, ko bo na voljo in omejili čas druženja predvsem v zaprtih prostorih". 

Začetka mature po zadnjih informacijah ne bodo prestavljali.
Začetka mature po zadnjih informacijah ne bodo prestavljali. FOTO: Aljoša Kravanja

Prednostno cepljenje maturantov priporočila Državna komisija za splošno maturo 

Po odločitvi vlade, da maturante uvrsti v prednostno skupino, se je oglasila zdravstvena stroka in dejala, da gre za politično, ne strokovno odločitev. 

Zatem pa je vlada na družbenih omrežjih objavila dopis Državne komisije za splošno maturo, v kateri pozivajo, da je nujna zdravstvena zaščita generacije maturantov 2021. 

Gre za dopis z dne 30. marca, v katerem vlado opozarjajo, da je glede na potek epidemije "relativno veliko možnosti, da bodo posamezni dijaki tudi zboleli, zanje bo spomladanski rok mature izgubljen ali nedokončan", maturo pa bi tako lahko opravljali šele v naslednjem roku. Ob tem je komisija upoštevala tudi dejstvo, da za obolele dijake ni mogoče urediti pristopa k maturitetnim preverjanjem znanja. 

"Potencialno obolevanje maturantov za covidom-19 bi po mnenju državne komisije za splošno maturo lahko preprečili ali ga bistveno omejili, če bi jim omogočili prednostni dostop do cepljenja v najkrajšem možnem času, vsekakor pa še v mesecu aprilu 2021." Zapisali so še, da bi jih morali obravnavati kot ranljivo skupino oziroma izjemo, ki lahko zaključi šolanje le z uspešno opravljeno maturo, kar pa je tudi pogoj za nadaljnje vpise. 

V komisiji so izpostavili tudi, da jih še posebej skrbi za dijake, ki bodo v času maturitetnih izpitov prišlo v stik z obolelo osebo ter bodo tako morali v karanteno. Za te so predlagali, da se jim omogoči "vsakodnevni takojšnji dostop do testiranja" in v primeru negativnega testa tudi možnost dostopa do pisanja maturitetnih izpitov. 

Obenem je komisija zahtevala sklic takojšnjega delovnega sestanka za obravnavo možnosti podpore in zaščite maturantov generacije 2021. 

Posvetovalna skupina proti prednostnem cepljenju maturantov 

"Zdaj, ko strokovna skupina javno izjavlja, da je cepljenje maturantov samovoljna politična odločitev, se kažeta le dve možnosti: kupovanje glasov volivcev za naslednje leto ali zelo banalna povezava koga od odločevalcev z maturantko/maturantom," pa je v dopoldanskih urah zapisal na Twitterju Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Vsiljevanje prioritetnih skupin, kot so npr. maturanti, finančniki ..., bo imelo zelo konkretne zdravstvene posledice za bolj ogrožene, ki jim bo vlada odrekla možnosti pravočasnega cepljenja, je opozoril. "Stroka je jasna. Določenih posledic žal tudi odškodnina ne bo mogla povrniti," je še dodal. 

Premier Janez Janša mu je na to odgovoril: "To seveda ne drži. Ministrstvo za zdravje je predlog za prednostno cepljenje maturantov podalo vladi ob prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo."

Iz včerajšnjega zapisnika posvetovalne skupine za cepljenje, ki je objavljen na spletni strani NIJZ, je sicer jasno razvidno, da se člani ne strinjajo s cepljenjem maturantov, saj ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni. 

Zapisnik posvetovalne skupine za cepljenje, z dne 15.4.2021.
Zapisnik posvetovalne skupine za cepljenje, z dne 15.4.2021. FOTO: Posnetek zaslona

"Cepljenje maturantov je zgolj in samo politična odločitev. Kot tudi cepljenje vseh prioritetnih skupin, ki jih ni predlagala strokovna skupina (npr. učitelji)," pa pravi tudi Bojana Beović

Na vprašanje, na čigavo pobudo so sprejeli takšno odločitev, je Kerstin Petričeva na današnji novinarski konferenci dejala, da predlog ni bil podan od strokovne skupine, pač pa vlade, usklajevali pa so ga na ministrstvu za šolstvo in ministrstvu za zdravje."To je bila odločitev vlade, bila je sprejeta včeraj na seji vlade. Podrobnosti ne vem, vsekakor pa je bilo to po zelo treznem razmisleku odločeno na vladi. Strokovna skupina je menila nekoliko drugače, vendar v času epidemije že vemo, da niso vedno samo zdravstvena izhodišča, včasih je treba razmišljati tudi o drugih stvareh. Prejšnji teden smo veliko razpravljali o duševnem zdravju, predvsem med mladimi in s tem ukrepom vsaj za to skupino ljudi omogočamo, da, če tako želijo, se cepijo, zaščitijo in razbremenijo eno od tenzij pred zrelostnim izpitom." 

Na dodatna novinarska vprašanja je pojasnila, da strokovna skupina na stvari gleda predvsem z vidika zdravstva in da je tudi prav, da se medicinska stroka odloča po medicinskih kriterijih, ki pa niso edini kriteriji. "Strokovna skupina se je odločila, kot se je odločila na podlagi kriterijev, ki izhajajo iz zdravstva, vlada pa se je odločila nekoliko drugače iz razloga, ki sem ga že navedla."

Zaradi cepljenja maturantov, ki jih je dobrih 18.000, pa druge prednostne skupine ne bodo prikrajšane pri cepljenju, je zagotovila. 

Vse nad 18 let bodo cepili s cepivi, ki bodo v tistem trenutku na voljo. Maturantje bodo 23. aprila cepljeni s cepivom AstraZeneca, še vedno je na voljo cepivo Pfeizer za tiste, ki jih je treba cepiti drugič, in Moderna za tiste, ki jih je treba cepiti drugič prednostno in za posebej ranljive skupine iz prvih kategorij.

Začetka mature očitno ne bodo prestavili 

V zadnjih dneh se je neuradno sicer ugibalo, da bi zaradi cepljenja maturantov lahko prestavili začetek mature na konec meseca maja. A mature, danes zatrjujejo pristojni, ne bodo prestavljali. Sestala se je namreč državna izpitna komisija za splošno maturo in odločila, da bo maturitetni esej potekal 4. maja, kot prvotno načrtovano. "Dobili smo informacije iz državne komisije za splošno maturo, da do prestavitve eseja ne bo prišlo. Koledar ostaja nespremenjen," je za oddajo Svet potrdila Maja Kalin, predsednica Dijaške organizacije Slovenije.

Začetek poklicne mature pa je že po zdajšnjem koledarju predviden za konec maja.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (601)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dej no
17. 04. 2021 13.21
+2
aha, ta je tista zdravniška strokovna ekipa, katera ves čas deli ukrepe.
Uporabnik2005296
17. 04. 2021 13.09
+4
Gospodje, ali niste se pred zelo kratkim izjavljali, da bo cepljenje prostovoljno??🤥🤥
Jožajoža
17. 04. 2021 12.49
+4
Mlade so janšisti oropali izkušenj, a čez nekaj let bomo od njih pričakovali samostojnost
jahta
17. 04. 2021 12.01
+5
LAŽ NA LAŽ in morda kmalu postane resnica,to je agenda te vlade!!!
dej no
17. 04. 2021 13.22
+1
Hasan
17. 04. 2021 11.43
+6
Cilj Janše je,da pandemija traja in traja.In obolelost sarejših pomeni več bolnikov v bolnišnicah,več bolnikov na raspiratorjih in več smrti.S tem pa posledično omejitve po meri pokvarjenca in njegovih kolaborantov,ki veselo rigajo pri polnem koritu privilegij.
zurbrigen
17. 04. 2021 11.11
-3
vedno isti vzorec, če vlada reče NE SMETE ven iz hiše, VSI navalijo VEN, če bi rekli MORATE VEN na zrak, bi vsi ostali DOMA in igrali domine in ostale družabne igre v krogu familije. VEdno se najdejo isti modeli ko bodo proti, pač tak je ukaz iz vrha.
dej no
17. 04. 2021 13.23
Nimiuseen
17. 04. 2021 09.43
+1
Nihče od pametnih in razgledanih maturantov s svojo pametjo se ne bo cepil. Cepilo se bo samo par nesamostojnih, ki navkljub polnoletnosti še ubogajo starše, ki so zaposleni v kleteh. Evidenten primer je izmišljena hči od koprive akam.
Smrekar1
16. 04. 2021 21.58
+6
Torej bodo maturante cepili tik pred Maturo in bodi esej pisali po resnih reakcijah na AstraZeneco, vendar še brez zaščite cepiva. Čestitke. V naboru slabih možnosti je vlada poiskala daleč najslabšo.
dej no
17. 04. 2021 13.24
+2
če se ne boš cepil ne boš smel opravljati mature in boš šolo moral kupiti od teh istih ljudi. tako kot so jo sami.
Bofur
16. 04. 2021 21.57
+3
madonca cepili bojo vnučke, ki niso ogroženi, ne bodo pa cepili njihovih babic in dedkov ... A se ne da urediti kovid razdalje med učenci, da opravijo maturo
dej no
17. 04. 2021 13.27
o tem sedaj ni govora. cepiti je lažje., kot razdaljo urediti. in še euro pade pri cepljenju.
FAUSTOS1
16. 04. 2021 21.57
+2
ČE ta janšistična profašistična vlada ve kaj dela potem so butalci geniji z vsem živalskem svetu.
Mladi? Plasto
16. 04. 2021 21.51
+6
torej zapor odprtega tipa od oktobra !!!!? - policijska ura !!!! ---- za zaščito starejših ??!!!!!!! ---- zdej pa cepljenje tistih ,ki sploh niso najbolj ogroženi ???!!!!!! ------ KDO SE IZ KOGA NORCA DELA ?!!!! ---- TA VLADA JE POPOLNOMA NESPOSOBNA , NE VEDO KAJ POČNEJO IN MORAJO ZARADI NESPOSOBNOSTI NEMUDOMA ODITI !!!!! --- edino kar so sposobni je krst na veliko iz proračunske malhe in omogočiti to tudi svojim ta boljš prjatlom :D -- greznica
231koak
16. 04. 2021 21.40
+11
Kogarkoli vprasam, se ne bo cepil. Od kod vam tolko prostovoljcev?
Slava_Rusiji
16. 04. 2021 21.42
+9
Lažniva oblast, kaj si naj drugega misliš.
poper00
16. 04. 2021 21.31
+9
Zgleda ,da uboj 4000 starejših Janezu ni bil dovolj pa jih bo še malo.
Jožajoža
17. 04. 2021 12.57
+2
piron
16. 04. 2021 21.28
+6
Janeza so maturantje že zdavnaj spregledali. Ko boš opravljanje mature pogojeval s cepljenjem, si oplel. No, oplel si tudi brez tega... Kako pa kaj koka dečki pa Aleksandra in Simona? Še tako radodarni ali pač ne? Se še zabavate v vili g. Rajka Janše? Kaj pa žena pravi na to?
akmt
16. 04. 2021 21.25
-10
Koncno pametna poteza. Najbolj ogrozena skupina so nasi otroci, nasa prihodnost. Dijaki MORAJO v sole. Penzionerji so lahko cele dneve doma
poper00
16. 04. 2021 21.55
+7
Res si bogi.Daj povej koliko 18 letnikov je umrlo za korono.A te ni sram tako lagati za lažnivega politkomisarja ,ki je odgovoren za smrt 4000 ljudi.
piron
16. 04. 2021 21.18
+13
Marš, JJ in krimivlada vključno s strokovnim svetom, ki mu poveljujejo farmacevtski plačanci.
kranški sin, ki pije vin
16. 04. 2021 21.17
+6
pred janezom bo pokleknila zemlja slovenci smo pod gajbo kot koklja ki koklja, kosovo bo albansko,bosna gre v kose kot torta na poroki,medije je treba sežgati na grmadah saj lažejo proti njemu in ne delajo za hudičevo poslanstvo in še bi se dalo naštevat to je razmišlanje bivšega zapornika, vojnega dobičkarja,kriminalca mi pa podimo tiho in samo kimajmo tako kot veli prištinski tiran cepimo se in konec ampak temu ne bo tako cepili se bodo samo njegove ovce in mu omogočale da se izživlja nad narodom
Uporabnik2005296
17. 04. 2021 13.12
El pi5tolero
16. 04. 2021 21.08
+8
Stroka se krega s stroko, krivi so pa drugi...
srebrnibreg
16. 04. 2021 21.10
+11
burekkafana78
16. 04. 2021 21.06
+11
koliko stoletij bomo še čakali, da pride nekdo in nas osvobodi?
akmt
16. 04. 2021 21.06
-20
Iz prve roke:maturantje se BODO cepili. Kvakajte, kolikor hocete tukaj gor. Starsi smo dobili obvestila, v ponedeljek se prijavijo, do petka bodo cepljeni, kdor bo seveda zelel. Vi se pa pogrizite med seboj ali pa sami sebe. Mi je VSEENO za anticepilce.
kranški sin, ki pije vin
16. 04. 2021 21.08
+16
bebebe ovca janezova misliš da boš kaj bližje bogu da ga primež za j.... če se boš klanjal plešastem tiranu bebebe 🐑🐑🐑🐑
Red October
16. 04. 2021 21.08
+14
Akam, ubogi tvoji otroci in dec, če jih imaš...
akmt
16. 04. 2021 21.20
-17
Imam maturantko na bezigrajski. VSI bezigrajski maturanti so se prijavili. 😛
kranški sin, ki pije vin
16. 04. 2021 21.36
+2
ja vrjetnu so se mokre sanje določeno zblojenih oseb kot je janez potem ste pa takoj pod njim še vi furmanski konji, ki itak vidite samo naravnost in si mislite janez je naš on je bog in batina ampak janez bo vaš samo do takrat ko potrebuje zaostal kader ko pa doseže svoje pa ne vidi drugega kot samo sebe in pa malho nakradenega denarja in si misli to so sižnji me ne zanimajo jaz pa sem cezar AVE JANEZ
FAUSTOS1
16. 04. 2021 21.59
+2
zato ker toliko lažeš vem da si janšist kot kopriva.
Uporabnik2005296
17. 04. 2021 13.15
... po diktatu " velikega vodje"....😡😡😡😛😛
malaraja
17. 04. 2021 13.30
akam lažeš, iz prve roke. Pa najbrž si ti tista kopriva, ki je skočila v luft, ker je dijake Jani Kovačič povabil na spletni dogodek s koncertom hahahaha! Dobro, da so moji otroci samostojno misleča bitja. Garantiram ti, da se nikdar ne bodo klanjali nobeni sekti in malikovali skorumpiranca. GARANTIRAM TI!!!