Korona

Fafangel: Priporočamo nošnjo mask v zaprtih javnih prostorih

Ljubljana, 22. 07. 2022 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
1237

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili aktualne epidemične razmere, ob tem pa tudi priporočila posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa in nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike. Vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 Mario Fafangel je povedal, da priporočajo nošnjo mask v vseh javnih prostorih, predlaga tudi obvezno nošenje zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu. Ranljive osebe in starejše od 60 let pa je pozval tudi k delu od doma in cepljenju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejo Logar
    06:56
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejo Logar
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova priporočila posvetovalne skupine+
    02:29
    Iz 24UR ZVEČER: Nova priporočila posvetovalne skupine+
  • Iz 24UR: Nova priporočila
    02:48
    Iz 24UR: Nova priporočila
  • Izjava Gregorja Pečana
    04:20
    Izjava Gregorja Pečana
  • Izjava Danijela Bešiča Loredana
    03:30
    Izjava Danijela Bešiča Loredana
  • Izjava Dana Podjeda
    04:40
    Izjava Dana Podjeda
  • Izjava Matjaža Jereba
    03:41
    Izjava Matjaža Jereba
  • Izjava Mateje Logar
    03:30
    Izjava Mateje Logar
  • Izjava Alojza Ihana
    09:00
    Izjava Alojza Ihana
  • Izjava Maria Fafangla
    10:20
    Izjava Maria Fafangla

Fafangel: Delo od doma in maske

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 Mario Fafangel je povedal, da se številke umirjajo in da se rast okužb ustavlja. Ne vemo pa, ali se bo krivulja obrnila navzdol ali bo tako kot v Avstriji in Nemčiji, kjer ostaja relativno visoko število okužb, nastal nek plato, je ocenil. "O priporočilih govorim v imenu 101 znanstvenika, kolikor nas je v posvetovalni skupini," je povedal in dodal, da je sedaj glavni cilj preprečiti hujše poteke bolezni ter zaščititi ranljive skupine in ne poseči v vsakdan posameznikov. 

Glavni stebri odziva na epidemiološko dogajanje so po besedah Fafangla cepljenje, testiranje in zdravljenje. Pozval je tudi delodajalce, naj vsem ranljivim osebam in starejšim od 60 let omogočijo delo od doma. Pozval je tudi k ureditvi zakonske podlage na tem področju. "Maska je skrb zase in za skupnost," je povedal in vsem ranljivim osebam in starejšim svetoval, naj nosijo maske takrat, ko izven svojega gospodinjstva ne morejo vzdrževati primerne razdalje ali ko se nahajajo v natrpanih prostorih.

"Za vse ostale so maske priporočene v vseh javnih prostorih, kamor spadajo tudi javni promet, trgovine, kinodvorane, trgovski centri. Skupaj moramo biti solidarni. Predlagamo tudi obvezno nošenje mask v zdravstvenemu sistemu: v domovih za starejše, socialno zdravstvenih zavodih in lekarnah," je povedal Fafangel. 

S takšnimi priporočili bomo vstopili tudi v jesen, je napovedal.

Bešič Loredan: Politika mora slediti stroki

"Po dveh letih smo prišli na točko, ko epidemijo vodi stroka," je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal, da bodo na ministrstvu vsa priporočila uzakonili in uredili pravno podlago. Zadevo spremljajo in se zavedajo, da je trenutno val epidemije. "Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Ne bomo zapirali in počeli stvari kot naši predhodniki," je bil uvodoma kritičen. 

Izpostavil je, da imajo dogajanje pod nadzorom in da represija ni potrebna."Covid je med nami in bo ostal, a strokovnjaki vedno delajo. Politika mora slediti stroki in uzakoniti priporočila, pripraviti pravno podlago in jih implementirati v sistem," je dodal. 

Ihan: Otroci bodo za okužbo bolj dovzetni jeseni

Skupina za cepljenje je ocenila, da je prekuženost z omikronom v poletnem valu visoka. Drugi poživitveni odmerek priporočajo za starejše od 60 let in osebe z oslabljenim imunskim sistemom, je povedal član posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 Alojz Ihan. Opozoril je, da tudi pri starejših delež precepljenosti ni zadovoljiv. 

Vse skupine, ki se še niso cepile, je pozval, naj se cepijo in izognejo možnosti za težji potek. Okoli štiri odstotke ljudi javlja, da imajo tudi po okužbi z omikronom po enem ali treh mesecih težave. Omogočili so cepljenje za vse nad 18 let, ki si to želijo. 

"Treba je povedati, da kdor je polno cepljen in je prejel poživitveni odmerek in je mlajši od 60 let, z drugim poživitvenim odmerkom ne pridobi nič," je pojasnil Ihan. Pri najmlajših opažajo, da zbolevajo manj, tudi zato, ker so počitnice, zmanjšalo se je tudi število otrok z dolgoročnimi posledicami covida. "Izognili se bodo poletnemu valu, a zato bodo jeseni v šolah bolj dovzetni za okužbo."

Logarjeva: Izolacija je še vedno nujna 

"Pomembno je zagotoviti dostopnost testiranja, da lahko v roku 24 ur po pojavu simptomov izvedemo testiranje in dobimo rezultat. Trenutno je primarna preiskava hitri test, v naslednjih tednih, mesecih bomo povečali tudi število PCR-testiranj," je napovedala članica posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 Mateja Logar. Izločanje virusa je relativno dolgo, tudi po sedmih dneh. Izolacija traja sedem dni po pojavu simptomov, če je nato test negativen, lahko izolacijo prekinemo. Vsak naslednji dan lahko izolacijo prekinemo z negativnim testom, avtomatsko pa se zaključi po desetih dneh. 

"Izolacije so še vedno nujne," je dodala Logarjeva in poudarila, da naj se ob pojavu simptomov testiramo. V naslednjih tednih pa prihaja tudi novo zdravilo v obliki tablet. 

Jereb: Za covidne bolnike je v 15 slovenskih bolnišnicah trenutno na voljo približno 10 odstotkov postelj

Največ težav imajo bolnišnice zaradi bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom. Za covidne bolnike je v 15 slovenskih bolnišnicah trenutno na voljo približno 10 odstotkov postelj, je pojasnil vodja skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike Matjaž Jereb. Največ težav imajo bolnišnice zaradi bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom. 

Covidnih bolniki so po besedah vodja nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike pri ministrstvu za zdravje, infektologa Jereba obravnavani bodisi na covidnih oddelkih ali pa v rdečih conah v t. i. kohortnih izolacijah. To pomeni, da s koronavirusom okužene bolnike na posameznem oddelku, denimo nevrološkem, kirurškem ali internističnem izolirajo skupaj v bolniških sobah.

Kot je pojasnil, so v trenutnem epidemičnem valu pogosti bolniki, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi določene zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom. Gre za t. i. imenovane bolnike "s covidom", ki jih je v slovenskih bolnišnicah po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje trenutno 231 na navadnih oddelkih, na intenzivnih pa jih zdravijo sedem.

Pečan: Stanje na področju psihičnega zdravja se je izrazito poslabšalo

Za nas je čas mirovanja, šolarji so na počitnicah, je povedal član delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja Gregor Pečan. Do jeseni želimo biti pripravljeni, da bomo takrat lahko delali kot pred epidemijo. Sedaj vemo tudi veliko več kot na začetku. Pomembni so preventivni ukrepi, saj je pomembno, da šole in vrtci ostajajo odprti, je opozoril. "Intenzivno se dela na področju psihičnega zdravja, saj so se psihične težave izrazito poslabšale," je dodal. 

Podjed: Nemudoma je treba preprečiti stigmatizacijo tistih, ki nosijo masko v javnih prostorih

Dan Podjed, član Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2, je izpostavil, da so se posvetili tudi družbenim in komunikacijskim vidikom kovida. "Mladim bomo namenili posebno pozornost, da jih ne bi spregledali pri snovanju ukrepov in priporočil," je povedal. Želijo si jasna, dosledna priporočila in ukrepe, da z njimi ne ustvarjajo zmede. "Pomagali bomo ustvarili neformalna pravila, bonton pri uporabi mask, higieni in zračenju."

"Nemudoma je treba preprečiti stigmatizacijo tistih, ki nosijo masko v javnih prostorih in se jih sedaj gleda postrani. To je nedopustno, saj je uporaba maske znak skrbi zase in za skupnost ter dokaz solidarnosti," je zaključil Podjed.  

Po napovedih bodo poleg priporočil ravnanja v zvezi z epidemijo covida-19 predstavili spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 na sestanku prejšnji teden namreč posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočljivo pa je tudi za vse starejše od 60 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka je po novem omogočen tudi vsem starejšim od 18 let.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati, napoveduje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. Bolnišnice se sicer soočajo s težavami zaradi številnih bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav, ob tem pa morajo biti izolirani zaradi okužbe s koronavirusom.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
14. 08. 2022 21.25
+1
Utihni nesramni globalist in velik škodljivec za vse Slovence.
Litlmen
27. 07. 2022 14.21
+3
Leva vlada je odvrgla masko,da pokaže svoj obraz
iglaigla
25. 07. 2022 18.16
+2
FAFANGEL PAMTI PA VRATI KAJ STE PREJ GOVORILI????????
Bebec
24. 07. 2022 15.15
+3
To pa vemo na kaj leti.
Bebec
24. 07. 2022 15.14
+2
Res je,poglejte kaj WHO sporoca.Ukrepajte takoj,drugace bomo mi
SlepiSlovenc
23. 07. 2022 19.26
+3
Mario odnehaj, prosim te!
srečen
23. 07. 2022 16.46
+6
Pri južnih sosedih maske v zdravstvu obvezne! Nasi dopustniki, če potrebujejo zdravstveno oskrbo ali pa vstop v lekarno, jih lepo dajo gor in nič ne cvilijo, ko se bodo pa vrnili domov, bodo pa cvilili in javkali, zakaj maske!🤣
User792410
23. 07. 2022 17.10
+8
Pa saj ti cvilijo samo doma, ker lahko, ko pa gredo v tujino njihove ukrepe upoštevajo kot pohlevne miške!
sektor1
23. 07. 2022 16.34
+8
Spremljate WHO izjave danes? No le dajte.
Ivar The Boneless
23. 07. 2022 21.03
+4
vvvilice
23. 07. 2022 16.24
+8
Same tehnike in strategije, ki se že dosedaj niso kdo ve kako obnesle. Virus hodu svojo pot. Ljudi samo matrajo s temi neučinkovitimi maskami in eksperentalnimi zvarki, ki jih injicirajo v ramo.
DAEMONIUM
23. 07. 2022 16.21
-1
"številke umirjajo in da se rast okužb ustavlja" in zakaj bi sotem sploh nosil masko? Zdaj ne rabimo mask k je Svoboda
oikos
23. 07. 2022 16.13
+11
In na škatli mask je izjava proizvajalca, da maske ne ščitijo pred virusi. Hmm?
User792410
23. 07. 2022 17.28
+8
To piše le na tistih poceni kitajskih maskah, ki jih nabavlja in uporablja velika večina Slovencev le zato, da zadosti predpisom!
Nimasmisla
23. 07. 2022 16.03
+5
Kaj ne bo šlo
SlepiSlovenc
23. 07. 2022 16.00
+10
Žal ne bo šlo
Nimasmisla
23. 07. 2022 15.59
-4
Moral sem na pregled v bolnico nadel sem si masko in šel ter opravil pregled zanima me ali ti protimaskari raje ne bojo šli kot pa da bi šli z masko
Ivar The Boneless
23. 07. 2022 16.04
+1
Meme naprimer v bolnico ne moti. Tam je vsaj smiselno.
User792410
23. 07. 2022 17.19
+1
Toda Phil Anselmo, če spremljaš komentarje potem vidiš, da cel kup komentatorjev problematizira ravno veljavno obvezno nošenje mask v bolnišnicah in DSO in jim sploh ni mar, da so maske drugje le priporočene!?
Ivar The Boneless
23. 07. 2022 21.04
+0
Prebujen to mi je cudno. AMpak vecina je to Jansevih placancev, da blatijo Goloba.
Slovenecsem
23. 07. 2022 15.58
+3
Konec svobode, Golob vam je lagal pred volitvami.
Defragment
23. 07. 2022 16.00
-5
Ni jim lagal! Samo poslušali ga niso. Najprej je bilo; Janše ne bo, potem jih pa ni več zanimalo….in evo ti ga zdej.
Ivar The Boneless
23. 07. 2022 16.04
+0
Laj pa je lagal? Sam še vem ne da kaj je. Če si pa ti vsak dan v pb je pa tvoj problem.
Hodler
23. 07. 2022 16.40
+1
Janša tebi laže že 40let pa še vedno ga obkrožiš... Stockholmski sindrom?
vicom
23. 07. 2022 15.48
+6
MasteRbee
23. 07. 2022 15.44
+7
še nikoli nismo nosili maske sredi poletja
Bolha Velikanka
23. 07. 2022 15.41
+18
Zdele pri +40 najbolj paše met masko.
flojdi
23. 07. 2022 15.32
+8
.a mask za zascito pred pm10..torej pepelu drv..pa se ni.. Sam prasam
mlutherking
23. 07. 2022 15.27
+16
Moj stric je bil v ISKRI inžinir in so imeli tam nesposobnega človeka in so ga potem dali za politika. To je bil v komunizmu aksiom, za kimanje in pa nakladanje ne rabiš veliko sposobnosti.