Korona

Posvetovalna skupina naj bi priporočala prednostno uporabo mRNK-cepiv

Ljubljana, 08. 10. 2021 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
4

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je po neuradnih informacijah na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo mRNK-cepiv. Vektorska cepiva bi po priporočilih skupine v Sloveniji še vedno uporabljali, a le na željo posameznika. Podobno bo veljalo za Moderno pri cepljenju mlajših od 18 let.

 

Iz Ministrstva za zdravje so sicer sporočili, da je minister za zdravje poklical vodjo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ dr. Bojano Beović, ki ga je seznanila, da usklajevanja PCT še vedno potekajo. Ko bodo zaključki znani, previdoma v začetku naslednjega tedna, bosta minister za zdravje in dr. Beović javnost seznanila z ugotovitvami.

Odločitev naj bi člani skupine sprejeli na podlagi podatkov 

Odločitev naj bi člani skupine sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkov in večji učinkovitosti mRNK-cepiv.

Po študiji ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je cepivo Moderne namreč 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnsona & Johnsona pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imele oslabljenega imunskega sistema.

Cepljenje
Cepljenje FOTO: Dreamstime

Po poročanju TV Slovenija posvetovalna skupina za cepljenje tako priporoča, da se vektorska cepiva uporabljajo samo ob podpisanem soglasju tistega, ki se cepi. Podobno bo veljalo za Moderno pri cepljenju mlajših od 18 let.

Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepiv v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je prejšnjo sredo umrla po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
10. 10. 2021 21.49
-1
Vsi so se izgubili v močviru imenovanem COVID 19
mario7
10. 10. 2021 09.58
-1
Vse te fekalije zlit v greznico, pa bo mir.
garganer
09. 10. 2021 09.47
+4
Delajo eksperimente na ljudeh .
kmeckapamet
09. 10. 2021 09.07
+3
Tako kot v Izraelu. Samo Pfizer pa gas. Na vsaka 2 meseca.