Korona

Pot v sosednje države: katera potrdila potrebujete?

Ljubljana, 07. 05. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
264

Avstrija, Italija, Madžarska in Hrvaška so trenutno na slovenskem rdečem seznamu držav s slabšo epidemiološko sliko. Ob vrnitvi iz teh držav tako velja, da se oseba napoti v 10-dnevno karanteno, če ne predloži enega od veljavnih potrdil oziroma če ne spada med izjeme. Če Avstrija in Italija od slovenskih državljanov trenutno poleg negativnega testa zahtevata tudi karanteno, je Hrvaška bolj fleksibilna. V našo južno sosedo lahko odpotujete že s hitrim testom, če ste cepljeni ali ste preboleli covid-19, pa lahko vstopite brez omejitev.

Za vse države, ki niso na rdečem seznamu, velja, da lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav, vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa. Osebe, ki prihajajo iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe napotijo v karanteno za deset dni. 

Oseba ob prihodu v Slovenijo v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži:

 

negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 48 ur (narejen v EU ali državah schengena, v Veliki Britaniji, Severni Irski, ZDA, Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Kanadi, Izraelu ali Rusiji). Na letalskih povezavah za mednarodni zračni prometse se priznajo tudi negativni rezultati PCR-testa, če so bili izdani v Srbiji in Turčiji.

dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejše od deset dni in ni starejše od šest mesecev (iz držav EU, VB, ZDA in nekaterih drugih), ali potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 pred manj kot šestimi meseci;

dokazilo o cepljenju, pri katerem je od prejema drugega odmerka cepiva Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali cepiva Moderna, Sputnik, Sinovac ali Sinopharm najmanj 14 dni; od prejema prvega odmerka cepiva AstraZeneca ali Covishield najmanj 21 dni; od prvega odmerka cepiva Johnson & Johnson pa najmanj 14 dni.

Vstop v Slovenijo s predložitvijo tridnevnega hitrega testa ali PCR-testa velja za državljane EU ali schengenskega območja, ki potujejo od tam zaradi varstva in pomoči drugim osebam ali nujnih vzdrževalnih del na svojem objektu ali premičnini (to velja tudi za pavšaliste v kampih ali lastnike plovil ter njihove družine) ter se vračajo v 72 urah.

 Vstop v Slovenijo s predložitvijo sedemdnevnega negativnega PCR-testa ali hitrega testa pa velja za čezmejne delovne migrante (tiste, ki se vračajo v petih dneh) ali tiste, ki prehajajo mejo iz zdravstvenih ali družinskih razlogov. Otrok, ki še ni dopolnil 15 let, za vstop v Slovenijo ne potrebuje testa. 

Ministrstvo za zunanje zadeve sicer slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Če načrtujete pot v tujino, pa spremljate informacije NIJZ in razmere v državi, v katero nameravate potovati. 

HRVAŠKA

Ob vstopu v Hrvaško iz Slovenije je treba predložiti eno od naslednjih potrdil.

Negativen PCR- test ali hitri antigenski test, pri čemer mora biti hitri test s skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki so ga države članice Evropske unije vzajemno priznale in ki ga je objavila Evropska komisija. Na izvidu hitrega antigenskega testa mora biti viden proizvajalec testa in/ali tržno ime testa, prav tako ga mora podpisati oz. potrditi zdravnik. Rezultati prej omenjenih testov ne smejo biti starejši od 48 ur.
ALI
potrdilo o cepljenju za osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva proti covidu-19 (enako velja za cepivo, prejeto v enkratnem odmerku, npr. cepivo Johnson & Johnson);
potrdilo o pozitivnem PCR-testu ali hitrem antigenskem testu, ki potrjuje, da je lastnik prebolel okužbo, test pa je bil opravljen pred največ 180 dnevi, a je vsaj 11 dni starejši od datuma prihoda na mejni prehod, ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni.

Ali pa se opravi PCR-test ali hitri antigenski test takoj po prihodu v Republiko Hrvaško (na lastne stroške) ob obvezni samoizolaciji do prejema izvida testa. Če testiranje ni mogoče, se določi samoizolacija za obdobje 10 dni.

Prav tako lahko mejo brez negativnega testa in samoizolacije prehaja oseba, ki je prebolela covid-19 (in ima zdravniško potrdilo ali pozitiven PCR-test oz. hitri antigenski test) in je bila po okrevanju cepljena z vsaj enim odmerkom cepiva (velja do obdobja petih mesecev po cepljenju).

Otroci, mlajši od sedmih let, ki potujejo s staršem, ne potrebujejo negativnega testa za vstop v državo. 

Med izjeme med drugim spadajo delavci, ki opravljajo ključne naloge, obmejni in sezonski delavci, študentje, pomorščaki, vozniki tovornjakov, diplomati, bolniki in potniki v tranzitu. 

Pogoji za vstop v Italijo so trenutno zelo strogi, a italijanske oblasti napovedujejo spremembe po 15. maju.
Pogoji za vstop v Italijo so trenutno zelo strogi, a italijanske oblasti napovedujejo spremembe po 15. maju. FOTO: Aljoša Kravanja

ITALIJA 

Italija od Slovencev za vstop v državo zahteva negativni test na novi koronavirus (PCR-test ali hitri test), samoizjavo, prijavo na lokalno zdravstveno ustanovo in obvezno petdnevno karanteno ter ponovni test po izteku karantene. Ukrep velja do 15. maja. Italijanske oblasti so že napovedale, da bodo od sredine maja znova sprejele tuje obiskovalce. Vstop brez karantene bo mogoč za vse z negativnim testom, cepljene in prebolevnike. 

Še vedno veljajo tudi izjeme za vstop v Italijo, in sicer iz dokazanih službenih, zdravstvenih ali drugih nujnih razlogov, dovoljen pa je tudi tranzit v drugo državo. 

MADŽARSKA

Od 1. maja 2021 velja dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. To pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, priznajo enaki pravni učinki, kot bi bila izdana v drugi državi, skladno z notranjepravno ureditvijo posamezne države.

Slovenija je že doslej omogočala vstop iz držav na rdečem seznamu, med katere se uvršča tudi Madžarska, brez napotitve v obvezno karanteno ali dokazila o negativnem rezultatu testa na osnovi predložitve dokazila o cepljenju. Po sedanjem dogovoru bo enako ravnala tudi Madžarska, kamor doslej vstop iz Slovenije (razen za določene izjeme) ni bil mogoč.

AVSTRIJA

Pred vstopom v Avstrijo se je treba obvezno registrirati. Namen registracije je izboljšati nadzor nad izvajanjem karantene in olajšati sledenje okužbam. Registracije je obvezna tako za tiste, ki v Avstrijo vstopajo iz epidemiološko nevarnih držav, kot tudi za tiste, ki vstopajo iz epidemiološko varnih držav. 

Registrirati se je treba elektronsko, vendar ne prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo. Po registraciji oseba prejme potrditveni e-mail, ki ga predloži na mejnem prehodu in na podlagi katerega lahko mejni organi s pomočjo QR-kode preverijo vnesene podatke. Negativni test, ki ga določene izjeme potrebujejo za vstop, je mogoče naložiti v sistem že ob registraciji. Podatki registracije se  hranijo 28 dni po vstopu v Avstrijo, nato pa se zbrišejo.

Za vstop iz vseh držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav – torej tudi iz Slovenije – sta obvezni 10-dnevna karantena in predložitev negativnega hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Oseba lahko v Avstrijo vstopi tudi brez testa in ga naknadno opravi v Avstriji v 24 urah po vstopu.

Karantena se lahko predčasno zaključi ob predložitvi negativnega testa (PCR-test ali hitri antigenski testi), ki je lahko opravljen 5. dan po nastopu karantene. Če je bila oseba ob vstopu v Avstrijo napotena v 10-dnevno karanteno, lahko iz Avstrije odpotuje pred zaključitvijo karantene. 

Za otroke, ki so mlajši od 10 let, veljajo enaki pogoji kot za starše, ki jih spremljajo, razen obvezne predložitve negativnega testa. Osebe, ki mejo prehajajo redno iz poslovnih ali osebnih razlogov, za vstop v Avstrijo potrebujejo negativni test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Med te izjeme sodijo dnevni in tedenski migranti, študentje, šolarji in redni družinski obiski. Navedeno velja za vstope iz držav z visoko stopnjo incidence, med katere sodi tudi Slovenija. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žužica
10. 05. 2021 12.13
potrdilo o cepljenju se da itak kupit brez cepljenja,prav tako prc test,bomo pa svercali pa se mi kak evro zasluzli na racun drzave.
turojen
08. 05. 2021 16.22
+2
bojst
08. 05. 2021 15.49
+5
Skrajno bedasto, da moras, ko se vrnes s Hrvaske recimo, drago placati test ali iti v karanteno. Me res zanima, zakaj za nase ni dober hitri test. No, saj vem:zato, da ljudje cim manj ven hodijo. Bedasto
heroj2000
08. 05. 2021 15.36
+3
Bedarija, z hitrim testom čez, na povratku pa karantena, ki je samo na papirju.
džonborno
08. 05. 2021 13.15
-6
Za potovanje do slovenskih letovišč ne potrebujete NIČ! Kdor pa želi v tej situaciji potovati v tujino, pa naj se prilagodi, cepi, plača teste, sprijazni s karanteno.... Sploh Cro zna poskrbeti za živahno jesen (kot lani).
arapayma
08. 05. 2021 15.46
+4
Si se pa zelo uštel...V kampu Lucija ne mores v kamp če nisi cepljen, oziroma zestiranje vsake tri dni, taksno obrazlozitev sem dobil pri vhodu v kamp....
Rothschild1
08. 05. 2021 16.21
-1
Bravo. Vec kot bo taksnih kampov, pa hotelov in apartmajev.... visja bo precepljenost :) bravo
Arhaist12344
08. 05. 2021 13.13
+1
Ker epidemija verjetno ne bo podaljšana, ali kdo ve: Ali je testiranje še obvezno? Ali se moramo za na vrnitev iz npr hrvaše še vedno testirati? Ali moramo še vedno maske nosit?......
tutp
08. 05. 2021 13.01
+10
Družina želi na morje in mora plačati 800 eur za pcr teste. Niste gladki. Nismo vsi zadeli jackpot. Odprite meje in nam dajte mir. Obup.
SenecaLucius
08. 05. 2021 12.40
-6
Anticepilci, dobro vas gazijo. Tale forum vam je ostal še kot edino zatočišče za vaš srd in jokanje. No, saj bo, saj je doma tudi lahko lepo! 😉
Hriboborec
08. 05. 2021 15.27
+3
Ajde, zjokaj se, ker sem bil ravnokar v Italiji, brez vsakega testa, na meji ni nikogar, prost prehod,...sem že zjutraj napisal, da papir vse prenese, pa zemlja mora tudi🙁🙁🙁
SmiselZivljenja
08. 05. 2021 12.27
+3
V četrtek smo potovali v BiH in včeraj nazaj za SLO. Šli smo iskat mamo od kolega. Vsi 3 SLO državljani. Za dol smo potrebovali PCR test, ki smo ga naredili v Varaždinu za 400 kun. Za nazaj pa spet v Varaždin na test, ampak samo za gospo, midva s kolegom sva prebolevnika in sva lahko vstopila v SLO brez karantene. Čaka se 5 ur za rezultate testa.
AlenkinaBratovš?ina
08. 05. 2021 13.12
-1
če bi prej prebral po forumu bi uvidel, da ti nič od navedenega ni potrebno, samo osebna izkaznica
FU2
08. 05. 2021 12.23
+3
Nekomu se bo utrgalo in takega ne bom obsojal, ker je vzrok drugje!
AlenkinaBratovš?ina
08. 05. 2021 13.09
-3
ni panike, zato imamo kazenski pregon in pravosodje
FU2
08. 05. 2021 12.19
+4
Nagrada za zdrav slog zivljenja in posledicno mocno imunost "stroka" in politicni vrh kaznuje! Ocitno jim ni mar za zdravje in da bi promovirali zdrav nacin zivljenja. Taksnim ne zaupam, ker nam/vam ne zelijo dobro! Zbudite se dragi soljudje!!!
Trgo_mk3
08. 05. 2021 11.06
+2
Potni list oziroma osebno izkaznico.
samuray1
08. 05. 2021 11.05
-3
Kaj pa antivakserji?kaj bo in kako bodo oni potovali? Kako bodo Slovenci potovali v svojo Bosno?Pa človekove pravice pa to.
pomlad 2020
08. 05. 2021 09.56
+11
Hahahahah, me ne zanima nobeno potrdilo, še manj cepilni potni list- nisem pes! Tudi podgana ne, da mi na meni izvajali poskuse s pogojno odobrenimi cepivi! Označite nas že enkrat necepljene, da bom vedela kdo je cepljen in se ga bom lahko izogibala.
AlenkinaBratovš?ina
08. 05. 2021 13.10
-1
jaz sem cepljena že od malih nog. enako velja za 95% prebivalcev slovenije. upam, da se ne počutiš ogroženo
Hriboborec
08. 05. 2021 09.43
+9
Evo, danes grem v Staro Gorico, brez vseh komplikacij tja in nazaj....papir vse prenese, realnost je pa drugo.
AlenkinaBratovš?ina
08. 05. 2021 13.10
+2
grem ali si šel? bodisi težava s slovnico, ali pišeš vnaprej?
Hriboborec
08. 05. 2021 15.29
Seveda sem za naprej pisal, pa ne boš ob sedmih zjutraj na mrazu kapučino pil....😂😂😂
picolin
08. 05. 2021 09.20
+0
dajte si prvo preverit pravo pisne napake ,sele nato objavite clanek
Matej101
08. 05. 2021 10.07
+12
murinar
08. 05. 2021 08.55
+7
Kacin že išče obvode kako najbolj enostavno do Krka ! In njemu podobni se ve !
bojst
08. 05. 2021 15.53
Ko bo kacin sel na Krk, bodo v slo zagotovo ukinili karanteno ob povratku
MuškaKokoš
08. 05. 2021 08.43
+4
penzijonistom je vseeno,pride nazaj in gre v karanteno in mu ni treba se ne cepit niti testirat ,samo za tja
Nimasmisla
08. 05. 2021 08.22
+5
bom kar v sloveniji ostal
Walter Pravicek
08. 05. 2021 08.17
+2
GREMO V LENTI,MADŽARSKA,Z POTRDILOM O CEPLJENJU,TO JE PAR KILOMETROV OD MEJE,PRED LENDAVO IZVOZ,KAMOR SMO SE VOZILI NEKOČ NA BOLŠJAK.SEDAJ JE AKTUALNO KOPALIŠČE Z PREKRASNIMI BAZENI,Z CENAMI,KOT SO V MORAVSKIH TOPLICAH(KO JE BILO ODPRTO),ALI V HOTELU LIPA LENDAVA,POZOR:OBJAVLJAJO,DA GOVORIJO VAŠ JEZIK!