Korona

Število cepljenih preseglo 25.000, nepokretni se lahko cepijo tudi na domu

Ljubljana, 13. 01. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović
Komentarji
264

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v prvem tedenskem poročilu o cepljenju v Sloveniji potrdil, da so doslej razdelili 40.000 odmerkov cepiva, število cepljenih pa je preseglo 25.000. Kot je povedala koordinatorka programa cepljenja Marta Grgič Vitek, bo 10.000 novoprispelih odmerkov v zdravstvenih domovih na voljo za starejše od 80 let. Tisti, ki ne morejo do cepilnega mesta, pa se bodo lahko cepili tudi na domu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Načrt cepljenja
    01:20
    Iz 24UR: Načrt cepljenja
  • Iz 24UR: Cepljenih več žensk kot moških
    02:21
    Iz 24UR: Cepljenih več žensk kot moških
  • Iz SVETA: Cepljenje na domu
    02:42
    Iz SVETA: Cepljenje na domu
  • Iz SVETA: Za zdaj cepljen odstotek Slovencev
    03:15
    Iz SVETA: Za zdaj cepljen odstotek Slovencev
  • Iz SVETA: Drugi dan cepljenja širše populacije
    02:56
    Iz SVETA: Drugi dan cepljenja širše populacije
  • Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja v Sloveniji
    13:30
    Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja v Sloveniji

 

Do sedaj smo v Sloveniji prejeli 49.725 odmerkov, je povedala dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ. Nazadnje prejetih 16.500 odmerkov cepiva je delno še vedno namenjenih za cepljenje zdravstvenih delavcev, večji delež, torej okrog 10.000 odmerkov, pa bo namenjen starostnikom nad 80 let, ki lahko na cepljenje pridejo v zdravstveni dom. "Včeraj pa smo prejeli še 1200 odmerkov cepiva Moderna, ki bodo predvidoma namenjeni zdravstvenim delavcem," je dejala. 

Grgič Vitkova je povedala, da so izvajalci od ministrstva za zdravje prejeli navodila, kako naj bi cepljenje v tem tednu potekalo. "Ker je količina cepiva tako zelo omejena, je bilo za vsako ambulanto družinske medicine namenjenih približno deset odmerkov, in to za osebe, starejše od 80 let. Predvsem je treba poudariti, da je starost največji dejavnik tveganja za smrt in težek potek bolezni. Zato je pomembno, da prednost dobijo najstarejši." Izračun je bil narejen na podlagi števila timov, ki jih zavarovalnica prizna izvajalcem, pojasnjuje nacionalna koordinatorica programa cepljenja. 

Cepiva, ki jih bomo prejeli od 18. januarja 2021 do 1. februarja 2021, bodo v večini namenjena cepljenju z 2. odmerkom, je pojasnila. Količinski trend dobav Pfizerjevega cepiva bo glede na načrt pod 20.000 odmerki tedensko ostal vse do konca marca, ko bomo v zadnjem tednu prejeli 21.450 odmerkov. Skupno do takrat nekaj manj kot četrt milijona.

Pošiljke cepiva Pfizer
Pošiljke cepiva Pfizer FOTO: 24ur.com

Do danes so razdelili približno 40.000 odmerkov cepiva od 49.500 prejetih doz. Do 10. ure danes je bilo cepljenih 25.200 oseb, kar je dober odstotek. Trenutno je večji delež cepljenih žensk, saj se je cepljenje izvajalo v DSO in zdravstvenih ustanovah, v katerih prevladuje ženska populacija. Največ cepljenih je v osrednjeslovenski regiji (1,2 odstotka). 

Rizične skupine se na cepljenje prijavijo pri svojem zdravniku, ostali, nerizične skupine, prek eUprave, je povedala Grgič Vitkova. 

Glede možnih bonitet, ki bi jih imeli cepljeni prebivalci pri omejitvah gibanja, je pojasnila, da je v tem trenutku zelo težko delati kakšna resnejša priporočila, saj "še ne vemo, ali cepivo zares preprečuje prenos okužb". "Zelo dobro vemo, da cepivo preprečuje težje zaplete z boleznijo pri cepljeni osebi. Ne vemo pa, ali lahko ta oseba, ki je cepljena, virus prenaša na druge. Zato trenutno, ko virus še tako obsežno kroži v populaciji in je precepljenost nizka, še ne moremo razmišljati o tem, da bi se pri cepljenih opuščalo ukrepe."

Kot je povedala, je tudi težko oceniti, kdaj bodo cepljeni vsi prebivalci, starejši od 80 let, saj je tudi nemogoče oceniti, kakšno bo zanimanje, ki pa je trenutno zelo veliko. Računajo pa, da bi populacijo starostnikov nad 80 let uspeli cepiti v februarju.

Neželeni učinki: 54 prijav

Doslej je bilo podanih 54 prijav o neželenih učinkih. Skupno je bilo do včeraj prijavljenih 86 neželenih učinkov, večinoma gre za posledice, zaznane na mestu aplikacije cepiva (59). Sledijo težave s prebavili (7), imunskim sistemom (4), živčevjem (3), kožo in podkožjem (3), srcem (2) in težave v krvi in limfatičnem sistemu ter psihiatrične motnje s po enim primerom.

Cepljenje proti covidu-19 na Gospodarskem razstavišču

Zmeda glede prijav za cepljenje

Še vedno je precej nejasnosti glede prijavljanja na cepljenje in ali je to potrebno tako preko obrazca e-uprave kot osebnega zdravnika, a predstavnica NIJZ pravi, da se morajo ljudje iz rizičnih skupin prijaviti zdravnikom.

"Kot razumem, se preko e-uprave prijavljajo tisti, ki med rizične skupine ne sodijo. Če je nekdo star 80 let in se je prijavil samo na e-upravo, to ni dovolj," je opozorila in ob tem dodala, da je jasno, da bo ob sedanjih dobavah še kar nekaj časa trajalo, da bodo pocepili rizične skupine. Hitreje bo šlo šele, ko bodo prejeli še cepivo Astrazeneca, je dodala.

NIJZ: Zdravniki lahko tiste, ki do zdravstvenega doma ne morejo, cepijo doma

Osebe, ki iz različnih razlogov do cepilnih mest ne morejo (denimo, so nepokretni), se bodo lahko cepile doma, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdrava (NIJZ). 

Pfizerjevo cepivo, ki je trenutno na voljo za cepljenje pri nas, zahteva posebne pogoje za shranjevanje, hkrati pa je treba vse odmerke, ki so v eni steklenički, porabiti v šestih urah. Zato cepljenje na domu s tem cepivom ni možno. Zdravniki se bojijo, da bi morali zaradi neustreznega shranjevanja na poti in prepočasnega cepljenja kar nekaj odmerkov cepiva zavreči. 

S cepljenjem na domu bodo tako raje začeli, ko dobijo cepivo Moderne. Prvi odmerki so prispeli včeraj, a ti po zdravstvenih domovih še niso razdeljeni. Prav tako bo cepljenje na domu (zaradi lažjega shranjevanja) možno s cepivom Astra Zenece, za katerega se pričakuje, da bo za uporabo v EU potrjeno konec meseca. A NIJZ poudarja, da lahko zdravniki tiste, ki v zdravstveni dom ne morejo, na domu cepijo tudi s Pfizerjevim cepivom.

Starejšim in gibalno oviranim, ki živijo sami in nimajo svojcev, ki bi jih lahko peljali na cepljenje, pa bodo na pomoč priskočili tudi prostovoljci. Na pomoč z brezplačnimi prevozi bodo priskočile civilne zaščite po Sloveniji – kdor ne more na cepilno mesto priti sam, jih lahko pokliče ali kakorkoli drugače stopi z njimi v stik. 

Cepljenje proti covidu-19 po novem poteka tudi na Gospodarskem razstavišču
Cepljenje proti covidu-19 po novem poteka tudi na Gospodarskem razstavišču FOTO: Miro Majcen

'Le s cepljenjem lahko premagamo epidemijo'

V skupni izjavi zdravniških organizacij, obeh medicinskih fakultet in Komisije RS za medicinsko etiko, ki jo je posredovala Zdravniška zbornica Slovenije, so zapisali, da lahko "s cepljenjem pred boleznijo zaščitimo sebe in tiste, ki jih epidemija najbolj ogroža, zmanjšamo število umrlih in omogočimo povratek življenja, kakršnega smo bili vajeni."

Dodali so, da cepljenj do sedaj niso spremljali pomembni stranski učinki, kar kaže, da je korist večja od morebitnih tveganj. "Cepivo, ki ga že imamo, in druga, ki jih bomo še dobili, so pripravljena na podlagi izjemnega napredka biomedicine in biotehnologije. V preteklosti smo s cepljenji, ki sodijo med največje dosežke medicine, obvladali epidemije nalezljivih bolezni, ki so pred tem tudi po naših krajih množično morile otroke in odrasle. Odločitev za cepljenje je osebna pravica vsakogar. A več ko nas bo cepljenih, manjša bo moč covida-19, in ko bo cepljenih dovolj, bo epidemija zaustavljena," so še zapisali. 

Skupnost socialnih zavodov protestira zaradi Kacinovih izjav

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je izrazila protest zaradi izjav Jelka Kacina, ki je na včerajšnji vladni tiskovni konferenci odgovornost za prenizek odziv na cepljenje med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih preusmeril na vodstva in kadrovsko strukturo domov za starejše. V skupnosti poudarjajo, da se z zadržanostjo do cepljenja med delom zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ne srečujemo zgolj v Sloveniji, temveč gre za težavo, o kateri poročajo tudi iz drugih evropskih držav, denimo Francije in Nemčije.

"Vodstva socialnovarstvenih zavodov vseskozi spodbujajo zaposlene, da se odločijo za cepljenje in tudi tako pripomorejo k obvladovanju epidemije. Treba pa je poudariti, da je odločitev za cepljenje povsem prostovoljna in da v to vodstva ne morejo nikogar prisiliti. Prav tako je dejstvo, da pristojni med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih doslej niso izvedli nobene celovite informacijske kampanje, ki bi z argumenti razblinila neutemeljene pomisleke in olajšala odločitev za cepljenje," so še zapisali.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teoretik zarot
26. 01. 2021 13.23
+0
Če ovčka ne more do strupa, pride strup do ovčke.
batom@pinkponk.com
25. 01. 2021 15.56
+1
Nepokretni na domu? Zakaj pa pol gospod na radio klica da z zdr doma niso hotl orit do negove nepokretne matere?
Bosancic.4
24. 01. 2021 20.21
+1
Zakaj lažete, še cepiva niste toliko dobili?
Karantaniija
24. 01. 2021 11.38
+1
Raje ne zapustim države kot da se cepim. Če mislijo da bojo na tak način izkoriščali državljane, bo šlo vse samo na slabše..
nebanebo
23. 01. 2021 11.13
+1
Kako se bo nepokretni cepil??
nebanebo
23. 01. 2021 11.28
+1
hotchilipoper
20. 01. 2021 09.07
+1
Število cepljenih preseglo 25.000, nepokretni se lahko cepijo tudi na domu.Ta firma dela tudi viagro,in če obudi mrtvega,bi lahko tudi njih cepili.
Sp27
17. 01. 2021 14.13
+2
Ne vedo ce preprecuje širjenj😂😂😂zakaj se pa te pol cepijo??ljudje zacnite razmislati z svojo glavo in ne to kar recejo po tv..
DominusMaximuz
14. 01. 2021 19.18
+7
najboljše cepivo protiv Covidu je da ugasnete TV in radio
nebanebo
23. 01. 2021 11.29
+1
DominusMaximuz
14. 01. 2021 19.17
+3
gledam posnetke iz bolnic ljudi s stranskimi učinki... NE HVALA! kar imejte to "zdravilo"
wandi
14. 01. 2021 18.20
+3
Zakaj ste dali novo anketo ali se nameravate cepiti če je nazadnje bilo več ljudi ki se nočejo cepiti kot pa da se cepijo imam sliko kot dokaz
Krepki 2
14. 01. 2021 19.15
+3
Zato da prepričajo ljudi k ceplenju ampak ne bo jim uspelo,tisti ki smo mnenja da se ne bomo cepili se pač ne bomo
DominusMaximuz
14. 01. 2021 19.17
+0
mediji oblikujejo javno mnenje, si predstavljaš da bi bili nepristranski hehe
Nick.Mason
14. 01. 2021 13.42
+4
Cepivo,ne hvala
revolucijakorupcijafasizem
14. 01. 2021 09.34
+1
Zakaj pa Sputnika nimamo v ponudbi Slovenija?Narejen je po stari metodi cepiva.Saj sem proti smetem ampak sprašujem se zakaj ni ponujen slovenskemu narodu?
Curie Skyri
13. 01. 2021 19.33
+10
3 glavne točke, zaradi katerih je zaskrbljena Europe Medicine Agency 1. Velika verjetnost, da telo razvije prevelik imunski odziv in prav tisti odziv potem lahko pokonča človeka. Pri testiranju na podganah, so podgane najprej razvile ugoden imunski odziv. Ko pa so jih kasneje okužili s pravim virusom so kmalu zbolele in hitro umrle. Kljub cepljenju. Temu se reče citokine storm. In lahko sledi množična odpoved organov. Kar je bil tudi vzrok smrti pri parih ljudeh, ki so prejeli testno cepivo moderne 2. Polyethylene gylcol (peg) je v cepivu Moderne. In lahko povzroča hude alergijske reakcije pri ljudeh in tudi smrt. Zato je ljudem z alergijami odsvetovano cepljenje. 3.The mRNA cepivo povzroči, da tvoje telo začne proizvajati protitelesa proti SARS-CoV-2 spike protein Ta spike protein pa lahko vpliva na syncytin-homologous proteins , ki so nujni za tvorbo placente. Če ženski imunski sistem odregaira na ta spike protein bo ženska za vedno neplodna, saj njeno telo ne bo več sposobno izgraditi placente. Minusajte koliko vam paše. Resnice to ne bo spremenilo
revolucijakorupcijafasizem
14. 01. 2021 08.48
+0
sedi 5 če si srednješolec,sedi 10 če si študent,in kje se vpišem če si profesor
defodil
14. 01. 2021 19.40
+2
joj Curie, ti si pa tako naivna in premlevas stvari, ki so ze zmlete, a se ne spomnis, ko je dr. Pusenjak nekaj podobnega izjavil pred mesecem in se potem opravicil, ker je naredil eno napako pri prevodu sterility in v resnici RNA cepivo nima nobene veze ne s placento ne s proteinom sincitin in strokovnjaki so ze razlozili, da bi potem vse nosecnice, ki se okuzijo s SARSCOV 2, ki je RNA, spontano splavile, imamo pa ogromno okuzenih nosecnic, ki so rodile, ne kvasi neumnosti in ne beri clankov, ki jih ne razumes, ker skodis sebi in ostalim, res, ustavi konje!!!
defodil
14. 01. 2021 19.44
+1
za vse, ki ne znate sami najti popravkov laznih izjav:” Za spletni medij Žurnal24 je Pušenjak povedal, da je zamešal sterilnost, ki jo omenja intervjuvanec (v zgornjem videoposnetku, torej John Bell), in sterilnost, ki pomeni neplodnost, ter dodal, da “je intervjuvancu nenamenoma v usta polagal besede, ki jih ni izrekel”.”
Sašo Bratušek
17. 01. 2021 14.20
Dr. Pušenjak se je moral opravičit kako ste eni zavedeni, drugače bi ostal brez licence. Drugače pa je povedal čisto resnico. Ampak zdaj v tem času je diskriminiran in eliminiran vsaki v zdravstvu ki se postavi po robu politiki ki jo trenutno vodijo globalisti. Ampak ne bodo dolgo.
Sašo Bratušek
17. 01. 2021 14.22
Ja imate ogromno okuženih😂😂 Na kaki način in na kateri podlagi pa so dokazali okuženost. Ker do sedaj na svetu ni niti enega dokaza😂😂
Martin Riggs
13. 01. 2021 19.24
+3
Zakaj pa ne poročate o okuženih že po cepljenju v domovih? Da to ni glih cepivo ki bo pomagalo k normalnemu življenju.
defodil
14. 01. 2021 19.52
+2
Martin, saj so ze porocali, vsi cepljeni razvijejo po 1. odmerku verjetno 50% zascito, za 95% zascito sta potrebna 2 odmerka v razmaku 21 dni. Ce se oseba okuzi pred ali po 1.dozi prejetega cepiva, to pomeni , da ni zascitena in bo zbolela. Zaradi tega se vedno cepi preden nastopijo epidemije -gripa, preden gres v rizicne kraje: z rumeno mrzlico, hepatitisom, preden je sezona klopov...da si zasciten, preden se okuzis, sicer ne razvijes protiteles in ti cepljenje ne pomaga. Sedaj v tem casu pa nimamo moznosti cepljenja pred epidemijo korone, ker jo imamo ze od marca, cepimo vsaj zato, da zascitimo vse tiste ljudi, ki se niso zboleli, nikoli pa ne mores vedeti, ali si v casu cepljenje ze morda ravno okuzen in bos seveda kljub cepljenju zbolel. Cepljenje ne pomaga, kot bi vštekal stikalo on/off, rabi cas, par tednov...
Sortegilio
13. 01. 2021 19.08
+4
Vlada bo omejitve držala dokler ne bodo skoraj vsi cepljeni. Njihov načrt....
defodil
14. 01. 2021 19.54
+1
Sortegilio, zagotovo ne, ker rabimo 4 mio doz cepiv, ki jih pa zlepa ne bomo dobili, toliko casa pa ne bo omejitev.
Abba
13. 01. 2021 19.04
-2
Moderna menda zaščiti od 60-75%. Zakaj ne Pfizer, kjer je zaščita 97%?
defodil
14. 01. 2021 19.55
+1
Sarica, ker Pfizerja nimamo in ga ne bomo dobili dovolj, vsi ga zelijo, zato Moderns, bolje išta, nego ništa:)
anabanana
13. 01. 2021 18.39
+1
KOMU SO ZANIMIVE TE IGLE, A NIMATE KAJ DRZKA PRIKAZOVAT NA TV, TO PIKANJE IN "MEDICINSKO OSEBJE" (upam da niso čistilke) SE UČI KAKO CEPIT, TO ŠE BOLJ ODBIJA CEPLJENJE, aja, to je slovenija?!?
Gregaaa
13. 01. 2021 18.39
+3
Stranski ucinki....ali bo pri nas tudi ustavno sodisce dolocilo tako,kot v it.,da v primeru stranskih ucinkov lahko zahteva,vsak odskodnino,ocitno ne...kr pri nas se niso sposobni,dosodit,da je prehod obcin,butast....
ANKICA78
13. 01. 2021 18.36
-2
A ne bi bilo boljše, če bi najprej cepili mlajše ljudi (tiste, ki hodijo v službe, učitelje, otroke,..), da se potem ne bi virus tako hitro širil in posledično s tem bi bilo tudi boljše gospodarsko stanje? Nič nimam proti starejšim in nepokretnim osebam, ki so v domovih, saj le ti ne morejo potem tako hitro širiti virusa, ker se bolj zadržujejo znotraj domov.
defodil
14. 01. 2021 19.58
+1
Ankica, odgovor je NE. 1. zato, ker je oskrbovancev v DSO ze 58% umrlo, 2. zato, ker otroci in mladi odrasli prebolevajo kovid z zelo blago klinicno sliko in ze sami ustvarijo zascitna protitelesa, ne rabijo dodatno se cepiva, ki ga starejsi krvavopotrebujejo, ga je pa premalo za vse.
BroNo1
13. 01. 2021 18.24
+4
V cepivu je živo srebro, pa mikročip in zarodki!"... Reče, in si prižge cigareto, odpre pivo, na bel kruh namaže pašteto, spije koka kolo, spuca stanovanje s superstrong čistili in naštima air-nekineki dišavo, odpre okno in globoko vdihne z mikro delci in smogom nabasan mestni zrak, spat pa hodi z mobitelom ob glavi v bloku, kjer lovi wifi signal interneta še od 20 sosedov. Ampak, ker drugač je pa čist bio, viroze zdravi s koloidnim srebrom. In Lekadolom. Ker vse to res ni nič škodljivo. Ampak cepili se pa ne bomo, ne, to pa ne! Včasih je treba neki narest za družbo, v prvi vrsti pa za sebe!!! Folk je skisan do amena!!!
anabanana
13. 01. 2021 18.40
+2
First Last
13. 01. 2021 19.20
-1
tako. Da ne omenim da smo si korono sami nakopali in bili neodgovorni ker se ni stavkalo proti zanemarjanju narave in zivali, sedaj pa bi na veliko stavkali proti cepivu in borbi proti posledicam.