7°C
Podatki za dan: 22. 1. do 24.00
Oboleli
156,581
+1506
+1%

Število cepljenih preseglo 25.000, nepokretni se lahko cepijo tudi na domu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /Karmelina Husejnović /
KOMENTARJI
260
Nacionalni inštitut za javno zdravje je v prvem tedenskem poročilu o cepljenju v Sloveniji potrdil, da so doslej razdelili 40.000 odmerkov cepiva, število cepljenih pa je preseglo 25.000. Kot je povedala koordinatorka programa cepljenja Marta Grgič Vitek, bo 10.000 novoprispelih odmerkov v zdravstvenih domovih na voljo za starejše od 80 let. Tisti, ki ne morejo do cepilnega mesta, pa se bodo lahko cepili tudi na domu.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:20

Iz 24UR: Načrt cepljenja

02:21

Iz 24UR: Cepljenih več žensk kot moških

 

Do sedaj smo v Sloveniji prejeli 49.725 odmerkov, je povedala dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ. Nazadnje prejetih 16.500 odmerkov cepiva je delno še vedno namenjenih za cepljenje zdravstvenih delavcev, večji delež, torej okrog 10.000 odmerkov, pa bo namenjen starostnikom nad 80 let, ki lahko na cepljenje pridejo v zdravstveni dom. "Včeraj pa smo prejeli še 1200 odmerkov cepiva Moderna, ki bodo predvidoma namenjeni zdravstvenim delavcem," je dejala. 

PREBERI ŠE
V šempetrski bolnišnici odkrili 20 bolnikov s covidom-19 na internističnem oddelku

Grgič Vitkova je povedala, da so izvajalci od ministrstva za zdravje prejeli navodila, kako naj bi cepljenje v tem tednu potekalo. "Ker je količina cepiva tako zelo omejena, je bilo za vsako ambulanto družinske medicine namenjenih približno deset odmerkov, in to za osebe, starejše od 80 let. Predvsem je treba poudariti, da je starost največji dejavnik tveganja za smrt in težek potek bolezni. Zato je pomembno, da prednost dobijo najstarejši." Izračun je bil narejen na podlagi števila timov, ki jih zavarovalnica prizna izvajalcem, pojasnjuje nacionalna koordinatorica programa cepljenja. 

Cepiva, ki jih bomo prejeli od 18. januarja 2021 do 1. februarja 2021, bodo v večini namenjena cepljenju z 2. odmerkom, je pojasnila. Količinski trend dobav Pfizerjevega cepiva bo glede na načrt pod 20.000 odmerki tedensko ostal vse do konca marca, ko bomo v zadnjem tednu prejeli 21.450 odmerkov. Skupno do takrat nekaj manj kot četrt milijona.

Pošiljke cepiva Pfizer
Pošiljke cepiva PfizerFOTO: 24ur.com

Do danes so razdelili približno 40.000 odmerkov cepiva od 49.500 prejetih doz. Do 10. ure danes je bilo cepljenih 25.200 oseb, kar je dober odstotek. Trenutno je večji delež cepljenih žensk, saj se je cepljenje izvajalo v DSO in zdravstvenih ustanovah, v katerih prevladuje ženska populacija. Največ cepljenih je v osrednjeslovenski regiji (1,2 odstotka). 

Rizične skupine se na cepljenje prijavijo pri svojem zdravniku, ostali, nerizične skupine, prek eUprave, je povedala Grgič Vitkova. 

Glede možnih bonitet, ki bi jih imeli cepljeni prebivalci pri omejitvah gibanja, je pojasnila, da je v tem trenutku zelo težko delati kakšna resnejša priporočila, saj "še ne vemo, ali cepivo zares preprečuje prenos okužb". "Zelo dobro vemo, da cepivo preprečuje težje zaplete z boleznijo pri cepljeni osebi. Ne vemo pa, ali lahko ta oseba, ki je cepljena, virus prenaša na druge. Zato trenutno, ko virus še tako obsežno kroži v populaciji in je precepljenost nizka, še ne moremo razmišljati o tem, da bi se pri cepljenih opuščalo ukrepe."

Kot je povedala, je tudi težko oceniti, kdaj bodo cepljeni vsi prebivalci, starejši od 80 let, saj je tudi nemogoče oceniti, kakšno bo zanimanje, ki pa je trenutno zelo veliko. Računajo pa, da bi populacijo starostnikov nad 80 let uspeli cepiti v februarju.

Neželeni učinki: 54 prijav

Doslej je bilo podanih 54 prijav o neželenih učinkih. Skupno je bilo do včeraj prijavljenih 86 neželenih učinkov, večinoma gre za posledice, zaznane na mestu aplikacije cepiva (59). Sledijo težave s prebavili (7), imunskim sistemom (4), živčevjem (3), kožo in podkožjem (3), srcem (2) in težave v krvi in limfatičnem sistemu ter psihiatrične motnje s po enim primerom.

Cepljenje proti covidu-19 na Gospodarskem razstavišču

Zmeda glede prijav za cepljenje

Še vedno je precej nejasnosti glede prijavljanja na cepljenje in ali je to potrebno tako preko obrazca e-uprave kot osebnega zdravnika, a predstavnica NIJZ pravi, da se morajo ljudje iz rizičnih skupin prijaviti zdravnikom.

"Kot razumem, se preko e-uprave prijavljajo tisti, ki med rizične skupine ne sodijo. Če je nekdo star 80 let in se je prijavil samo na e-upravo, to ni dovolj," je opozorila in ob tem dodala, da je jasno, da bo ob sedanjih dobavah še kar nekaj časa trajalo, da bodo pocepili rizične skupine. Hitreje bo šlo šele, ko bodo prejeli še cepivo Astrazeneca, je dodala.

NIJZ: Zdravniki lahko tiste, ki do zdravstvenega doma ne morejo, cepijo doma

Osebe, ki iz različnih razlogov do cepilnih mest ne morejo (denimo, so nepokretni), se bodo lahko cepile doma, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdrava (NIJZ). 

Pfizerjevo cepivo, ki je trenutno na voljo za cepljenje pri nas, zahteva posebne pogoje za shranjevanje, hkrati pa je treba vse odmerke, ki so v eni steklenički, porabiti v šestih urah. Zato cepljenje na domu s tem cepivom ni možno. Zdravniki se bojijo, da bi morali zaradi neustreznega shranjevanja na poti in prepočasnega cepljenja kar nekaj odmerkov cepiva zavreči. 

S cepljenjem na domu bodo tako raje začeli, ko dobijo cepivo Moderne. Prvi odmerki so prispeli včeraj, a ti po zdravstvenih domovih še niso razdeljeni. Prav tako bo cepljenje na domu (zaradi lažjega shranjevanja) možno s cepivom Astra Zenece, za katerega se pričakuje, da bo za uporabo v EU potrjeno konec meseca. A NIJZ poudarja, da lahko zdravniki tiste, ki v zdravstveni dom ne morejo, na domu cepijo tudi s Pfizerjevim cepivom.

Starejšim in gibalno oviranim, ki živijo sami in nimajo svojcev, ki bi jih lahko peljali na cepljenje, pa bodo na pomoč priskočili tudi prostovoljci. Na pomoč z brezplačnimi prevozi bodo priskočile civilne zaščite po Sloveniji – kdor ne more na cepilno mesto priti sam, jih lahko pokliče ali kakorkoli drugače stopi z njimi v stik. 

Cepljenje proti covidu-19 po novem poteka tudi na Gospodarskem razstavišču
Cepljenje proti covidu-19 po novem poteka tudi na Gospodarskem razstaviščuFOTO: Miro Majcen

'Le s cepljenjem lahko premagamo epidemijo'

V skupni izjavi zdravniških organizacij, obeh medicinskih fakultet in Komisije RS za medicinsko etiko, ki jo je posredovala Zdravniška zbornica Slovenije, so zapisali, da lahko "s cepljenjem pred boleznijo zaščitimo sebe in tiste, ki jih epidemija najbolj ogroža, zmanjšamo število umrlih in omogočimo povratek življenja, kakršnega smo bili vajeni."

Dodali so, da cepljenj do sedaj niso spremljali pomembni stranski učinki, kar kaže, da je korist večja od morebitnih tveganj. "Cepivo, ki ga že imamo, in druga, ki jih bomo še dobili, so pripravljena na podlagi izjemnega napredka biomedicine in biotehnologije. V preteklosti smo s cepljenji, ki sodijo med največje dosežke medicine, obvladali epidemije nalezljivih bolezni, ki so pred tem tudi po naših krajih množično morile otroke in odrasle.Odločitev za cepljenje je osebna pravica vsakogar. A več ko nas bo cepljenih, manjša bo moč covida-19, in ko bo cepljenih dovolj, bo epidemija zaustavljena," so še zapisali. 

Skupnost socialnih zavodov protestira zaradi Kacinovih izjav

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je izrazila protest zaradi izjav Jelka Kacina, ki je na včerajšnji vladni tiskovni konferenci odgovornost za prenizek odziv na cepljenje med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih preusmeril na vodstva in kadrovsko strukturo domov za starejše. V skupnosti poudarjajo, da se z zadržanostjo do cepljenja med delom zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ne srečujemo zgolj v Sloveniji, temveč gre za težavo, o kateri poročajo tudi iz drugih evropskih držav, denimo Francije in Nemčije.

"Vodstva socialnovarstvenih zavodov vseskozi spodbujajo zaposlene, da se odločijo za cepljenje in tudi tako pripomorejo k obvladovanju epidemije. Treba pa je poudariti, da je odločitev za cepljenje povsem prostovoljna in da v to vodstva ne morejo nikogar prisiliti. Prav tako je dejstvo, da pristojni med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih doslej niso izvedli nobene celovite informacijske kampanje, ki bi z argumenti razblinila neutemeljene pomisleke in olajšala odločitev za cepljenje,"so še zapisali.

Koronavirus pasica november