-3°C
Podatki za dan: 13. 1. do 24.00
Oboleli
518,092
+6918
+1.4%

'Morda ne bo počitnic, ampak prisilna zaustavitev velikega dela javnega življenja'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Uroš Ferrari ... / 24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
268
Razmere v šolah in vrtcih so zelo resne, sporočajo ravnatelji. Po besedah vodje sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu, Borisa Zupančiča, je v karanteni že 53.126 učencev in vrtčevskih otrok. A vseeno počitnic ne bomo premikali ali podaljševali. Kaj to pomeni? Bomo morali šole že kmalu zapirati?

VEČ VIDEOVSEBIN

02:18

Iz 24UR: Nas čakajo novi ukrepi?

05:48

Iz 24UR ZVEČER: Soočenje gostov o razmerah v šolah

14 tisoč srednješolcev in učiteljev je v karanteni, kar je skoraj petina vseh. Lara Romih, predsednica Zveze aktivov svetov staršev, opozarja: "Ko to eskalira, da ne moreš več normalno izvajati pouka, potem to je težava."

Na ljubljanski srednji farmacevtsko-zdravstveni šoli je danes v karanteni kar 22 od 32 oddelkov. Ravnateljica Vanda Trdan pove: "To pomeni, da pouka ne moremo zagotavljati, ker je v karanteni ali bolnih tudi 20 zaposlenih."

In še zdaleč niso edini. Velik izbruh okužb je danes domov poslal tudi vse dijake srednje ekonomske šole.

"Šolanje na daljavo je izhod v skrajni sili. Starši, sem prepričana, se bodo prilagodili, in če bo stroka menila, da je to rešitev, ampak res strokovno podprta, potem mislim, da starši ne bodo imeli pretiranih težav," meni Romihova.

Predlagana prestavitev oziroma podaljšanje šolskih počitnic pa je zgolj moja zamisel, opozarja predsednik združenja ravnateljev, Gregor Pečan. "Potem morda ne bodo počitnice, ampak bo prisilna zaustavitev velikega dela javnega življenja," dodaja.

"Hkrati imamo seveda skupino staršev, ki meni: Kaj ti pomagajo počitnice, če boš takrat v karanteni ali celo bolan," pravi Romihova.

Položaj pa bi se lahko v naslednjih dveh tednih le še zaostril. Odziv ministrstva pa: če je možno, naj si šole pomagajo s študenti oziroma s svojimi upokojenimi nekdanjimi sodelavci. 

"Vsi smo od doma od 10. do 14. januarja z možnostjo podaljšanja v prihodnji teden, o tem se bomo odločili danes oziroma jutri zjutraj," o organizaciji dela na svoji šoli pove Trdanova.

Da bi se izognili dodatnim karantenam, nekateri ravnatelji že razmišljajo o uvedbi hitrega testiranja v kontejnerjih pred šolo.

PREBERI ŠE
V karanteni že 2074 oddelkov šol, predčasnih počitnic ne bo

V oddaji 24UR ZVEČER sta bila gosta Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu, in ravnatelj Marjan Gorup.

Zupančič je ponovil, da ni nobene možnosti, da bi zimske počitnice premaknili ali podaljšali. "O tem smo se veliko pogovarjali, ampak ta trenutek bi takšen 'covidni odmor' povzročil le še več težav," je prepričan. Pobude ravnateljev bodo sicer predstavili na sestanku z epidemiologi na NIJZ, ki bo prihodnji teden, je napovedal Zupančič.

Gorjup pa je izpostavil, da je situacija v šolah "precej kaotična". Po njegovih besedah izobraževalne ustanove ne bodo več dolgo zdržale "in se bodo šole spontano začele zapirati".

Na ministrstvu sicer razmišljajo tudi o tem, da bi vodstvom šol dali možnost, da na veliko lažji način zaposlijo upokojene učitelje in študente. "Delno je izvedljivo, so pa okužbe tudi med njimi," je to komentiral Gorjup.

"Popolno zapiranje šol pravzaprav pomeni zapiranje celotne države," je o tem, da bi bila to res skrajna možnost, še dejal sekretar Zupančič.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.