Korona

Potočnik: Vpoklicani študentje imajo boljšo plačo kot nekateri zdravniki v urgentnih centrih

Ljubljana, 18. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
450

Že tretjič ta mesec je bilo potrjenih novih okužb več kot 4000. V slovenskih bolnišnicah je položaj izjemno resen, na kar opozarja tudi specializant infektologije Federico Potočnik. Zdravniki so izgoreli, število zdravnikov pa ni neskončno, pravi in ob tem prosi ljudi, naj jim pomagajo. "Nujno je treba zmanjšati število okužb," trdi in dodaja, da lahko s preventivnim obnašanjem k temu pripomore prav vsak posameznik. Ob tem imajo zdravniki v prvih bojnih linijah tudi eno izmed najnižjih plač, še izpostavlja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gost Federico V. Potočnik
    04:35
    Iz 24UR ZVEČER: Gost Federico V. Potočnik
  • Iz 24UR ZVEČER: Kritično stanje v bolnišnicah
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Kritično stanje v bolnišnicah

Prvo ozko grlo je vsekakor intenziva, je jasen specializant infektologije Federico Potočnik. "Zdravniki, ki delajo na intenzivnem oddelku, imajo posebna znanja, ne more kar vsak zdravnik delati z ventilatorjem." Kot pravi, so prav zato najbolj dragocen kader trenutno prav oni, saj je njihovo število končno. "So končna postaja za vse naše paciente, ki se jim stanje poslabša. Njim gre največja zahvala v teh najtežjih časih," dodaja.

Drugo ozko grlo so urgentni centri, ki so tudi prva bojna linija. Potočnik pravi, da tam delajo najmlajši zdravniki, pripravniki in mladi specializanti. Ob tem izpostavlja, da so prav ti kadri tudi najslabše plačani. "Še študentje, ki so vpoklicani v tem času imajo višjo plačo od njih. Njihov položaj ni le najtežji, temveč tudi najslabši," pravi.

Federico Potočnik
Federico Potočnik FOTO: POP TV

Kot pojasnjuje, plača zdravnika pripravnika znaša okoli pet evrov na uro. "V zadnjih dneh smo videli, da je prišlo do splošnega dviga plač medicinskim sestram, ki si višje plače tudi zelo zaslužijo, je pa prišlo do zelo čudnih nesorazmerij, da sestre, ki delajo z nami in so največ na terenu, dobijo najnižje dodatke, tiste, ki so v pisarnah, pa začuda zelo visoke." Zato, pravi Potočnik, so mladi zdravniki jezni, ko pride do spoznanja, da so v timu, kjer imajo največ odgovornosti, ob tem pa so tudi najslabše plačani.

Na covidnih oddelkih medtem pri odhodu bolnikov opaža predvsem dve stvari. Prva je dolgi covid in posledice okužbe. "Mnogi se bojijo posledic cepljenja, vendar pa so mnogo hujše posledice same bolezni tako na kratek kot na dolgi rok," pravi.

Veliko je tudi obžalovanja: "Vsakdo, ki pride v urgentni center in se srečuje s težkim potekom bolezni in težkimi dnevi, ki ga čakajo, pride vedno do spoznanja, da je bilo cepljenje najboljša izbira." Po odhodu iz bolnišnice pa prebolevniki pravijo, da se bodo šli cepit takoj, ko se bodo lahko. To je tudi glavno sporočilo tistim, ki imajo še vedno dvome oz. ki se še niso odločili. "Da se vsakdo, ki gre skozi to izkušnjo, na koncu odloči za cepljenje. A na žalost je za nekatere takrat že prepozno."

Zdravniki, tudi mladi, so izgoreli

Potočnik je v prvih bojnih linijah že od samega začetka boja s covidom-19. Pravi, da je bilo že na začetku težko, po dveh letih pa da številni zdravstveni delavci pravijo, da je celo neznosno. "Nisem še videl toliko mladih kolegov, ki so stari okoli 30 let in so izgoreli. To ni pojav, ki pritiče 30-letniku, temveč se zgodi, ko si toliko izpostavljen," pravi.

Zato ljudi prosi, naj pomagajo: "Nujno je treba zmanjšati število okužb." Kot pravi, lahko to naredimo na dva načina.

Prvi je ta, da ljudi, ki se ne držijo zdravstvenih ukrepov, na to opozorimo in jih pozovemo k njihovemu upoštevanju. "Druga stvar, ki je zelo pomembna pa je, da tudi sami upoštevate zdravstvene ukrepe, kot so nošnja zaščitne maske, vzdrževanje razdalje in drugo. To je tudi prva stvar, ki jo lahko naredi vsak, da nam je lažje."

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Predlagatelj
18. 11. 2021 17.40
+0
Skoraj v vseh poklicih je tako, da imajo začetniki z fakultetno izobrazbo nižjo plačo od študentov, ki pridejo pomagat ob konicah.
Philips Samsung
18. 11. 2021 17.18
-2
RES JE TO SMESNO,...PA GDO SO ONI,SO V SLUZBI Vseh nas in mi jih placujemo, naj delajo svoje delo,tudi j az morem delati vec ko je delo,in to brez dodatnega placila....be j
SLObunkeljn
19. 11. 2021 08.42
Verjetno ful rešuješ življenja pri svojem delu, a ne? 🤣
taurus111
18. 11. 2021 16.28
+0
Kuštro si je svojo plačo zrihtal, da bi pa imeli zdravstveni tehniki več kot 23 razred mu ne pride na pamet. Študij diplomiranih sester in bratov je kar primerljiv z zdravniškim , ki trenutno žurajo v pisarnah ?
CreeepyJoeBiden
18. 11. 2021 16.22
+2
Zakaj se cepljeni ne testirajo, če tako kot necepljeni prenašajo virus
taft007
18. 11. 2021 16.39
Nam ni potrebno, ker nismo v taki nevarnosti kot ti.
Aurelius
20. 11. 2021 14.41
Kaj vse smo do sedaj v zvezi s COVIDom morali prenašati? 1. Cepite se, saj je to edina zaščita pred smrtonosnim virusom. A res ? 2. Cepite se, saj boste tako zboleli za lažjo različico COVIDa. A res? 3. Upoštevajte PCT pogoje, da pomagate preprečiti širjenje COVIDA. A res? Dejstva: 1. V bolnišnicah umirajo necepljeni pacienti npr. zaradi rakavih obolenj itd., njihove smrti pa servilni zdravniki pripišejo na COVIDni rovaš. 2. Po do sedaj znanih dejstvih udari COVID enako tako cepljene kot necepljene in potek bolezni je odvisen zgolj od imunskega stanja vsakega posameznega pacienta. 3. PCT pogoji so larifari: - prebolevniki: kar nekaj jih poznam, ki so ponovno zboleli po preteku meseca ali dveh - cepljeni : kljub cepljenju naj bi bili še vedno prenašalci virusa in zakaj so nato več vredni kot necepljeni zdravi državljani? - testirani: tudi testiranci so potencialni prenašalci virusa, ampak so za razliko od netestiranih "večvredni", ker so pač pomagali zdravstveni stroki porabiti toliko in toliko neučinkovitih testov. Rezime: V času, ko poteka farmacevtska revolucija (ki si je verjetno COVID krizo izmislila in ustvarila zaradi svojih dobičkov), je cca. 70 % naših zdravnikov zaradi koristoljubja izrečeno Hipokratovo prisego spremenilo v Hipokritovo. Žalostno je le dejstvo, da mora tudi aktualna vlada slediti EU direktivam, saj drugače ne bi bila upravičena do sredstev, ki jih za lajšanje COVID krize dobivamo iz Bruslja.
Salander
18. 11. 2021 16.20
-1
Najprej jamranje, kako so izčrpani, prosijo za pomoč, pa že po dveh dneh tečnarijo zaradi plače. Pa seveda favšija in nos do podna, ko se bodo končno popravile plače tudi drugim zdravstvenim delavcem. Bo takoj, ko bodo prišli na pomoč še italijanski zdravniki in sestre, spet pritekel jamrat in tožarit pred ekrane? Gospod Potočnik očitno želi svojih pet minut slave. Žalostno.
Thunderstorm
18. 11. 2021 15.28
+2
Ta je že prekršil Hipokratovo prisego, takoj mu pobrat licenco, pa naj gre wcje pucat mulec!
Goja
18. 11. 2021 15.22
+4
Frederico, humanist brez empatije. Bolniki ti umirajo, ti pa o denarju. Nič ti ni sveto..šarlatan. Ko boš velik boš pa lopov, kot večina tvojih kolegov.
ni_mi_vse_eno
18. 11. 2021 14.35
+9
Laže. Zdravniki imajo dobre plače, saj so skoraj vsako leto stavkali in si tako priskrbeli dobre plače. Beri: "Na lestvici tisoč najbolje plačanih v javni upravi kar 922 zdravnikov" --- Za razliko od medicinskih sester. Te nimajo in zato množično odhajajo v druge poklice. Posledično beremo, Delo: "Medicinske sestre bežijo iz bolnišnic Po vsej državi jih manjka že več kot 1700, odganjajo jih težke delovne razmere in nizke plače."
Cene Novak
18. 11. 2021 14.26
+3
Za skodo ki jo počnejo so preplačani! Govorim iz lasstnih izkušenj!
Nebodijetreba
18. 11. 2021 14.22
-2
Dimnikar, ki se vsako leto oglasi za cca 10-15 min. in izmeri izpust, zaračuna 30 €. Ura čiščenja na domu stane cca 10 €. Mladi zdravniki na urgenci pa zaslužijo 5 €, ljudje, ki so opravili tako zahteven in dolgotrajen študij! Narobe svet! Sramota za državo.
jozejoze1
18. 11. 2021 14.29
+1
truplo ki skače za žogo zasluži 100.miljonov, nobelova nagrada za največji um v fiziki je 860.000 USD
Mel Zgibsom
18. 11. 2021 15.47
+1
Drzi, tak je ta svet. Ne razumejo vsi, Oz res majhen %
jutri_pa_res
18. 11. 2021 14.20
+6
Zdravnik začetnik sigurno nima 5 Eur na uro. Najverjetneje se spet primerja bruto študenta z neto zdravnika, pa še to le osnova.
Mel Zgibsom
18. 11. 2021 15.47
Kar težko verjeti, Ane? Preveč bizarno, da bi bilo res...
inet
18. 11. 2021 14.13
-2
In kako sedaj dopovedati nasprotnikom ceplenja kaj je dobro za njih. Rugelj je imel včasih delavnice ozdravljenih in onih, ki se nekako niso mogli odločiti. Vsaka podobnost je zgolj naključna. Bomo videli koliko bodo ozdravljeni proaktivni in na svoji koži spoznanja predali naprej ali bo obveljala ona skrivaška potuhnjenost. OD določenih politikov še nisem slišal, da je njihov slogan izpred leta "šole brez mask" z njihove strani bil demantiran in ne nazadnje " da so se vsem morda tudi posledično zaradi tega zbolelim "OPRAVIČILI" (zgolj kot primer).
inet
18. 11. 2021 14.14
-1
Nečimernost oblastnikov, pričnimo pri sebi. Prosim ne kažite na druge.
kr--en
18. 11. 2021 14.07
+1
Lepo je brat komentarje tistih, ki jim je življenjski dosežek foušljiva objava tem forumu. "Grejt sakses!"
nivampomo?i
18. 11. 2021 13.54
+6
Ta bo še postal minister če bo še naprej takole vekal.
stella83
18. 11. 2021 13.26
+10
Denar denar denar. Ko pa vlečete bajne dodatke pa nic ne jamrate. O teh dodatkih studenje lahko samo sanjajo. Rekorder z dodatkom v koroni v višini 81.000 eur. Znanec zdravnik tud blizu covida ne pride, pa dobi dodatka skoraj se za eno plačo. Se ne pritožuje. Kupuje nepremicnine. Dejmo po koroni preveriti (če jo bo kdaj konec) koliko nepremičnin so si nabavili teli pri koritu.
ješekajprostega
18. 11. 2021 15.49
Aleš Hartner
18. 11. 2021 13.24
+7
Imam poslovno idejo: gojenje medicinskih pijavk za puščanje krvi. Glede na to, da so srednjeveške metode spopadanja z epidemijo danes spet popularne, bi se morda dalo s pijavkami zaslužiti pravo bogastvo. Ampak najprej se včlanite v SDS, drugače ne bo nič s tem poslom.
Posteni
18. 11. 2021 13.22
+12
ferdo,,, sam ni lepo lagat.. mnde se bunite o novem plačnem sistemu in kako imajo sestre višje plače od vas uboščkov.. najprej ni res,,, po novem sistemu ima res višjo postavko diplomirana sestra ,,ampak to samo na najzahtevnejših oddelkih ( intenziva, NMP,,,) po nekaj letih izkušenj in napredovanju,,, ki je btw bistveno sposobnejša za delo ki ga opravlja od mladega zdravnika. to da vas pa starejši kolegi izkoriščajo se pa pritoži v vaši ustanovi al pa zbornici ne pa s prstom kazat na sestre in študente...
wonn
18. 11. 2021 13.12
+9
nič novega v gospodarstvu...vsi študentje imajo večje plače in lažje delo kot zaposleni redno in z dolgo delovno dobo...
Carpediem32
18. 11. 2021 13.43
+4
In kdo je kriv? Delo in plače študentov urejajo študentski servisi na podlagi zakona o delovnih razmerjih, ki ga je sprejela druga Janšatova vlada, minister takrat Vizjak. Plače delavcev v gospodarstvu do pa določeno s kolektivnimi pogodbami. Pritožite se svojim direktorjem
Covid 19
18. 11. 2021 12.47
+6
Madona, v zdravstvu delajo sami reveži za mizerne plače.. Po moje bo treba po službi s klobukom in kitaro na tromostovje..
da000
18. 11. 2021 12.43
+3
Kot informatik z 20 leti delovne dobe v državni ustanovi zaslužim 100€ več kot hišnik pred upokojitvijo . Pa hodim zato jokat na Poptv? Niti pod razno. Vsak, ki dela z motom delaj, dovolj je za preživetje, če ti pa kaj ne paše pa pojdi, bo razumel to, predvsem tisti, ki so bili v življenju na trgu dela in ne avtomatično zaposleni. Jamrajo pa že nekaj let zdravniki, pol policaji, pa šolniki, pa spet zdravniki, pa spet policaji, vojaki, šolniki, zdravniki, zdaj čakam spet šolnike. Kislino mi nabija v želodcu od tega, a žal ne bom mogel priti do zdravnika, ker so baje vsi tak zasedeni. A na tv pa imate čas hodit malce jokat, ko pa vas proba človek dobiti preko telefona, da bi zaprosil za zdravstveno pomoč, pa imaš več šans na lotu zadeti, kot pa da se ti javi. Študenti, dijaki vse to so prostovoljci, dodatke na covid, ki jih zraven dežurstev ob rednem delu dobivate vam dvignejo plače kar konkretno, tak da nehajte prosim! Vsak, ki se odloča za zdravstvo ve, da je to poslanstvo z namenom in ne piedestal. Kaj pa če bi informatiki začeli jamrati, štrajkati itd.. Še elektronskega sporočila na TV ne bi mogli poslati, nič vam ne bi delalo, ne bi bilo videokonferenc, ne bi bilo testiranj, ker ne bi delovale evidence, ne bi bilo plač, ker računovodstvo ne bi moglo delati ni MRI niti v zgradbo ne bi mogli priti zaradi nedelovanja kontrole pristopov. Da o celem plačilnem razredu J sploh ne govorim. Ogromno zalednih del je, ki tiho delajo, zato da sistem funkcionira ali pa tudi ne. Tak da ne prosim več, kdo je bolj pomemben. Služba je služba, kot gre tista pesmica Je treba delat in malo manj Smisel življenja je .....
wonn
18. 11. 2021 13.15
+4
očitno nekateri hodijo delat zato ker nimajo kaj drugega počet,večina pa zato,da nekaj zaslužijo...
oriša
18. 11. 2021 18.48
+1
ma daj ne joči, idi tipkat po tipkovnici. lažje je pigrešat računalnik kot življenje. in temu primerno je treba ljudi plačat.