Korona

Šter: Ne prikrivajte podatka o tem, kje ste bili

Ljubljana, 02. 03. 2021 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
282

Po napovedih notranjega ministra Aleša Hojsa bi lahko že v tem tednu prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji. Vzpostaviti bi bilo treba mehanizem, ki bo ob prihodu osebe sposoben presoditi, ali oseba sme prestopiti mejo ali ne, je prepričan vodja konzularnega sektorja Andrej Šter. Dodal je, da se lahko, če v tujini kažemo znake bolezni, potovanje v domovino precej zaplete, državljane pa spodbuja, naj ne prikrivajo podatka o tem, kje so bili.

Vprašanje je, kako zagotoviti vrnitev v Slovenijo na način, da se tudi tisti, ki ne potujejo, ne bodo znašli v nevarnih pogojih, pravi vodja konzularnega sektorja Andrej Šter. Kot je dejal notranji minister Aleš Hojs, bodo najverjetneje vse evropske države, vključno s Slovenijo, v naslednjih dneh primorane zaostriti režime na meji. Ob tem se v Sloveniji strokovna komisija epidemiologov in zdravnikov nagiba k strogemu zaprtju nadzornih točk na "naših evropskih notranjih mejah".

"Če se Slovenija odloči za vzpostavitev nadzora ali mehanizma, ki bo poskrbel za nadzor na mejah, bo za to potrebna več kot le ena služba," pojasnjuje Šter. Vzpostaviti bi bilo treba mehanizem, ki bo ob prihodu osebe sposoben presoditi, ali oseba sme prestopiti mejo ali ne. To običajno dela Policija. "Drugo vprašanje pa je, ali je oseba zdrava oziroma ali s sabo prinaša zdravstveno tveganje," je dejal Šter in pojasnil, da je za to potrebna druga stroka. 

Tudi cepilni potni list lahko bere le nekdo, ki lahko o njem zdravstveno presoja. "Zato se mora tu uskladiti kar nekaj služb in usklajeno delovati v prid splošne zdravstvene situacije, sicer bomo šli zelo kmalu v takšno zdravstveno stanje, da bomo mi želeli potovati, drugi pa nas ne bodo preveč veseli in nam bodo onemogočali tako prehod meje kot prehod tujih letališč," je še dejal. 

Potovanje v času koronavirusa
Potovanje v času koronavirusa FOTO: Shutterstock

Hojs sicer sam osebno ne verjame, da bi lahko prišlo do kakšnih sprostitev na meji, je pa obljubil, da naj bi šla zaostritev protikoronskih ukrepov na meji v tej smeri, da ne bodo prizadeti "tako občani ob meji kot dvolastniki". Dodal je še, da bo ponovno treba opredeliti izjeme za prehod meje brez testov za okužbo na novi koronavirus, bo pa verjetno za dnevne migrante in tiste, ki se izobražujejo, po njegovem mnenju treba uvesti vsaj sedemdnevno testiranje na okužbo.

Ne prikrivajte podatka o tem, kje ste bili

Zaostritev protikoronskih ukrepov na meji naj bi bila po Hojsovih besedah predvsem poledica "neodgovornosti nekaterih", ki se v zadnjem tednu vračajo predvsem iz eksotičnih držav. Poimensko je ob tem navedel Zanzibar, kjer naj bi bila razširjena predvsem južnoafriška različica novega koronavirusa, za katero velja, da je bolj nalezljiva, cepivo proti covidu-19 pa naj bi bilo proti tej različici omejeno učinkovito.

Dodal je še, da so v zadnjih dneh zabeležili primere, ko tisti, ki prispejo na dunajsko letališče z Zanzibarja, na meji navedejo, da se vračajo zgolj iz Avstrije. "Tega se ne da zajeziti drugače kot s strožjo kontrolo, s strožjim režimom," je še dejal notranji minister.

"Treba se je zavedati, da tiste, ki potujejo, ne ščiti ne dejstvo, da so covid-19 že preboleli, ne dejstvo, da so cepljeni. Ščiti nas le ustrezno in dosledno upoštevanje ukrepov," je zlasti zaradi prihoda novih sevov koronavirusa prepričan Šter.

Kot je dodal Šter, se je konzularna služba skušala organizirati tako, da bi vsem svetovali, naj ne prikrivajo podatka o tem, kje so bili. "Naj torej službam, ki so zadolžene za splošno zdravstveno stanje, posredujejo ta podatek. Ker je veliko bolje, da vedo, od kod je nekdo prišel, saj mu tako lahko svetujejo, kako ravnati naprej," je dejal.

Pojasnil je, da je Zanzibar trenutno sicer najbolj izpostavljen, a da to gotovo velja tudi za vse druge destinacije. "Tudi nekdo, ki se vrača iz Tirolske, kjer je velika obremenjenost z južnoafriškim sevom, bi si zaslužil pozornost naše epidemiološke in zdravstvene stroke," meni. 

Občutek lažne varnosti: Takšna okolja so najnevarnejša, saj promovirajo nekaj, česar trenutno nihče ne more trditi

Kot je dejal Šter, podatki o primerih po vrnitvi z destinacij, kot je na primer Zanzibar, kažejo drugačno sliko kot idilična sporočila, da je "Zanzibar oaza, kamor okužba ne seže". Pri tem je spomnil na dva hrvaška državljana, ki sta bila po prihodu z Zanzibarja okužena z južnoafriško različico koronavirusa, ter našega državljana, ki je umrl, dejal pa je še, da najbrž obstaja še kdo, le da zanj še nismo izvedeli. 

"Menim, da so takšna okolja najnevarnejša, saj promovirajo nekaj, česar trenutno nihče ne more trditi. Ne pri nas, ne v naši soseščini in tudi nikjer po svetu," je povedal o občutku varnosti. Pojasnil je, da so destinacije, kot je Zanzibar, težavne, saj nimajo podatkov o tem, kdo in kako potuje, ker gre za individualna potovanja. Po navadi prek letališč, ki so v naši soseščini. "Lahko da potovanje sicer začnejo pri nas na Brniku, se odpeljejo do Istanbula ali Frankfurta, vendar potem gotovo ne razglašajo, da gredo na Zanzibar."

Kaj se zgodi, če na potovanju zbolimo za covidom-19?

"Jaz se bojim, da tistemu, ki bi v tujini izkazoval znake, da je zbolel za covidom-19, potovanje ne bi bilo omogočeno," pravi Šter in pojasnjuje, da bi bilo potovanje omogočeno le pod karantenskimi pogoji. Kot primer je navedel Slovence, ki so bili pod sumom, da bi lahko bili okuženi, in so bili na Tirolskem. Njih je bilo namreč mogoče pripeljati zgolj z letalom ali pa reševalnim vozilom, ki zagotavlja popolno izolacijo. 

"Ne odločajte se za pot, če to ni zares nujno," je ponovno poudaril Šter.

"Ker je to izjemno zahtevno in drago, se je njihov delodajalec odločil, da jim bo raje organiziral bivanje pod karantenskimi pogoji, dokler se dvom glede njihovega zdravja ne odpravi," je povedal. Kdor bi izkazoval znake bolezni in se želel vrniti domov, ima torej zelo zahtevno nalogo, je še pojasnil in dodal, da ima po razumevanju migracijskih pravil to nalogo tudi tisti, ki organizira potovanje v tujino, torej tudi turistične agencije. "Morajo vedeti, kako se bodo odzvali v primeru okužbe ali bolezni," je dejal. 

Za vrnitev v Slovenijo z bližnjih destinacij znotraj EU veljajo pogoji, ki so dokaj znani. Vrnitev z Zanzibarja pa je na primer vrnitev prek veliko večje meje. "Potnik jo lahko prečka tako, da izkazuje pogoje za vrnitev v Slovenijo. Če leti čez letališče v EU, mora dokazovati, da je zdrav, verjetno z negativnim testom, po drugi strani pa mora izpolnjevati pogoje za tranzit v Slovenijo," je povedal. Če gre za letališče zunaj EU, pa mora biti jasno izkazano, kako namerava prečkati to pot, še pravi Šter.

Organizirana skupinska potovanja zagotavljajo večjo sledljivost

Kot pojasnjuje Šter, je situacija veliko bolj predvidljiva in zagotavlja večjo sledljivost, kadar se na pot odpravlja organizirana skupina. "Kot na primer pri zadnjem čarterskem letu na Tenerife," je dejal in pojasnil, da je šlo za skupino, ki je skupaj odšla in se pod enakimi pogoji tudi vrnila. "Vsi so bili testirani ob izhodu in ob vrnitvi, za vsakega pa lahko zdravstvena stroka presodi, če mu je treba pomagati, svetovati ali izreči ukrep karantene." 

"Imam vtis, da so se organizatorji čarterja silno dobro pripravili s stališča zagotavljanja varnosti," je dejal. Med drugim tudi z upoštevanjem in profiliranjem ukrepov in pogojev, ki jih je bilo treba upoštevati na Kanarskih otokih. Nadzor nad vzdrževanjem ustrezne razdalje in dosledno nošenje mask sta tam po poročanju potnikov namreč izjemno upoštevana. "Želel bi si, da bi bilo tudi pri nas tako," je dodal Šter.

"Najnevarnejši pristop: Zdaj pa dovolj, jaz grem, pa kamorkoli že"

Z organiziranimi potovanji po Šterovih besedah nekoliko zmanjšamo logiko, ki je najnevarnejša. "Najnevarnejši je pristop, 'zdaj pa dovolj, jaz grem, pa kamorkoli že'. Potem pa imamo naše na Zanzibarju, v Namibiji, Mehiki, Dominikanski republiki in tako naprej," je naštel. "Vsakemu privoščim sanjsko potovanje, a nikomur ne privoščim, da bi bilo to tudi njegovo zadnje potovanje," je dodal.

Zanzibar je veliko pozornost začel dobivati po oglasih na družbenih omrežjih, ko so promovirali, kako sanjsko je tam. "Koliko je tam dejansko okužb, pa ne vemo," je dejal. Pojasnil je še, da točnih podatkov o tem, koliko Slovencev se je odločilo za potovanje, nimajo, saj da "na srečo živimo v državi, v kateri nam ni treba javiti, kdo, kdaj in kam gre". 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johanna Solus Lupus
03. 03. 2021 10.06
+0
Bila sem na Marsu in prinesla soj.
Jezuš Kristuš
03. 03. 2021 09.56
+0
Nehajte strašit pa cel čas nekaj grozit z ukrepi! Iz muhe delate slona. Raje se poglejte v ogledalo.
VirusX
03. 03. 2021 08.33
+3
Hojs je spoznal da Hrvaška že ima tak mehanizem, zato z mamiko nista mogla preko meje.
hotchilipoper
03. 03. 2021 08.30
+0
Saj država za vsakega ve kje se giblje,le za zdravnike ne
gruber74
03. 03. 2021 08.25
-2
To je pa res enostavno ugotovit kje je kdo bil
Danny Veliki
02. 03. 2021 21.55
-1
Kletni profili se še kar trudijo prepričati ostale, da ubogajmo kar reče trenutna stranka na oblasti. Prepoznaš jih po omejenih, žaljivih in nizkotnih komentarjih. Očitno imajo organiziran tečaj prostaškega izražanja.
M.G.R.
02. 03. 2021 21.33
+3
VAREN
02. 03. 2021 21.20
+3
Preživele bodo samo letalske družbe in destinacije, ki ne bodo imele testov. EU naj se pa zaliže s svojimi cepilnimi potnimi listi.
maske-so-padle
02. 03. 2021 21.05
+5
Gospod Šter je potoval v Bruselj na obisk h hčerki v času, ko je bila epidemija na vrhu in še nismo veliko vedeli o virusu. Belgija bila takrat med najbolj rizičnimi državami, če se prav spomnim.
Andy1
02. 03. 2021 21.21
+2
ja ok biv .je v.Belgiji in to se je je javno vedlo ,verjetno ni prišo okužen nazaj ,ti ko pa hodjo iz zanzibarija pa lažejo,da so prišli iz avstrije zakaj? gama prokleta nej grejo na test ne pa bolezn vlačit
maske-so-padle
02. 03. 2021 21.29
+2
Se popolnoma strinjam s teboj. Ampak naj najdejo pametovati nekoga, ki se 100% drži ukrepov. Jaz npr. nisem potoval iz države iz uvidevnosti do starejših (staršev), tudi na Hrvaško ne.
vezuv_
03. 03. 2021 09.13
-1
Če je prišel iz Zanzibarja na Dunaj in iz Dunaja v slovenijo je dejansko prišel iz Avstrije in ne iz Zanzibarja. Če bi bil let direkten, bi prišel iz Zanzibarja. Vedno se navede zadnja postaja potovanja in ne začetna. Če dobro vem, mariborski zdravnik se je testiral med potovanjem in tudi na Dunaju, prav tako ob vstopu s Slovenij in bil negativen. zakaj se potem zliva gnojnica po njem. Razen tega je bil cepljen. In ja proizvajalci cepiva so tako trdili, da je zaščita 90+ odstotna, pa vidimo, da samo za posamezne mutacije in ne za vse, podobno kot pri gripi. Cepijo te za en virus gripe, lahko pa fašeš drugo vrsto in imaš gripo.
kr nekaj 1
02. 03. 2021 20.19
-1
Ma dajte no ni problem v mejnih prehodih in prehodih v večini le delavcev migrantov. Kaznujte tisti folk ki se naskrivaj dobiva doma v večjih skupinah pijanščine in druženja. Ti so problem !
GetUp
02. 03. 2021 20.37
+3
Tebe bi bilo potrebno poslati na IQ test. Kaj te briga kaj kdo doma počne!? S tabo vse vredu? Najprej k sebi povabi da te preverijo in potem se oglašaj.
Periot222
02. 03. 2021 21.35
+0
VAREN
02. 03. 2021 20.12
+8
ŠTER nobenega ne briga, kje jaz hodim. Na meji se opravi predpisan postopek, ki je itak enak za vse in to je to.
pešec
02. 03. 2021 20.07
+4
Saj si mamo peljal v gostilno na vodeni spricar.
Alternativa73
02. 03. 2021 19.55
+1
😂😂😂😂😂
Antikrist Anarhist
02. 03. 2021 19.24
+1
Kje pa piše, da moramo oblastem povedati, kje smo bili?
Wahl
02. 03. 2021 19.18
-2
Režim jim je del DNK-ja.
Fovovec Fora
02. 03. 2021 19.06
+1
Hojsek, a zdj boš pa grozil? Jaz bom potoval kjer bo meni pasalo, če pa tebe boli, da se določeni Slovenci ne pustimo ustrahovat, je pa to tvoj problem! Že to, da velja samo PCR test kot edini verodostojen, a potrdilo o preboleli koronu in cepivo pa NE, pove dost o tem vašem cirkusu!
JUSTFRIENDS
03. 03. 2021 10.04
+3
akmt
02. 03. 2021 19.06
-6
ZAKOJ O NALEZLJIVIH BOLEZNIH JE JASEN: KAZEN ZA KRŠITEV KARANTENE( ČE SAMO PRESTOPIŠ HIŠNI PRAG) JE 5 LET Z A P O R A.
pešec
02. 03. 2021 20.08
+9
Če pa pokradeš pol države pa postaneš član vlade ali celo prime minister.
vezuv_
03. 03. 2021 09.15
-1
če nepreklicno odstopiš si še večji direktor in poganjalec strahu ljudem, pa nič odgovoren. Vladna garnitura neodstavljiva, upam da na volitvah niti blizu ne pridejo.
Ruska avantura.
02. 03. 2021 19.02
+0
Kar prikrivajte še 2 tedna sta ključna ........
Wahl
02. 03. 2021 19.19
+4
akmt
02. 03. 2021 18.54
-4
KULTURA NARODA JE EDINI RAZLOG, DA PRI NAS VSE TRAJA EKSTREMNO EKSTREMNO DOLGO, NAJDLJE NA SVETU.KDOR JE PV NI POMEMBNO
JUSTFRIENDS
03. 03. 2021 10.07
+2
Res je. Na žalost je večina komentatorjev na tej strani takih, ki jih omenjaš. Nerazgledanih, primitivnih in egoističnih.
Gutenberg
03. 03. 2021 10.50
vinchi
02. 03. 2021 18.22
+8
Že sedaj je tako , da se bojimo drug drugega, da nas ne bi kdo okužil, s temi norimi ukrepi bo pa vse skupaj postalo tako , da bomo drug drugemu največji sovražnik ...... zdrav človek se bo bal zdravega človeka in tako se bodo uresničili cilji Elite, da nas med seboj popolnoma razdvoji in nadzoruje v vseh aspektih našega življenja . Pa kdaj se boste zbudili in vsemu temu terorju rekli odločen NE !! A boste raje sužnji sistema in prosili za drobtinice z mize elite ? Jaz vsekakor ne . Nisem zbolel, nisem se testiral in ne bom se cepil . Ne spomnim se kdaj sem bil nazadnje bolan . Pa tudi v moji bližini ni nihče zbolel , bil okužen ali okužil drugega . Moramo se upreti VSI ne samo posamezniki . Zapomnite si še to .... zaradi mirnih demonstracij še nobena vlada ni padla in se ni na tak način dobila nobena bitka .
Ruska avantura.
02. 03. 2021 19.05
+2
AKAM Potrpimo še malo 2 tedna sta ključna, katero leto je 2054 potrpimo še malo pred sabo imamo samo še 2 tedna bodimo potrpežljivi. A ne vidiš da je plan da zaslužijo denar in rasujejo svetovno ekonomijo,ter male podjetnike..............
akmt
02. 03. 2021 19.10
-3
plan, da zaslužijo denar? HAHAHAHAHA.Na čem pa služijo sedaj? respiratorjev se ne uvaža več,cena mask in razkužil je kot par let nazaj, teste pa kupujemo najcenejše.Zaščitna oprema je zdaleč najdražja stvar. propadla država ni interes nikogar, ki želi vladati, verjemi, ker ne bi imel česa pleniti