Korona

Prvi potrjeni okužbi tudi v URI Soča v Ljubljani

Ljubljana, 28. 07. 2020 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maruša Slana
Komentarji
681

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 je bilo pozitivnih. En bolnik s covidom-19 je umrl. Največ novih okužb, tri, so zabeležili v občini Bloke, sledita Ljubljana in Rogaška Slatina z dvema. Bojana Beović je na novinarski konferenci izpostavila, da v zadnjih dneh znova beležimo več vnosov okužb iz tujine: "Po potrebi bomo predlagali spremembo režima na meji." V URI Soča so medtem potrdili prvi potrjeni okužbi s koronavirusom. Okužena sta pacienta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hojs o režimu na meji s Hrvaško
    10:10
    Iz 24UR ZVEČER: Hojs o režimu na meji s Hrvaško
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Hoja po robu prepada'
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: 'Hoja po robu prepada'
  • Iz 24UR: Okužbe med dopustniki
    03:22
    Iz 24UR: Okužbe med dopustniki
  • Iz SVETA: Na zahteve država ne pristaja
    02:35
    Iz SVETA: Na zahteve država ne pristaja
  • Iz SVETA: Zahteve skupnosti socialnih zavodov
    03:22
    Iz SVETA: Zahteve skupnosti socialnih zavodov
  • Iz SVETA: Okužba v URI Soča
    01:50
    Iz SVETA: Okužba v URI Soča

V ponedeljek so v Sloveniji vzeli 874 brisov na novi koronavirus, potrdili so 14 primerov okužb. V bolnišnici se zdravi 17 oseb s covidom-19, od tega so tri na intenzivni negi. Ena oseba s covidom-19 je umrla.

Največ novih okužb, tri, so včeraj zabeležili v občini Bloke, sledita Ljubljana in Rogaška Slatina z dvema, eno okužbo pa so odkrili v občinah Jesenice, Železniki, Postojna, Hrpelje-Kozina, Hrastnik, Celje in Majšperk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi potrjeni okužbi v URI Soča 

Kot poročajo kolegi iz oddaje Svet na Kanalu A, so prvi okužbi s koronavirusom potrdili tudi v URI Soča v Ljubljani. Okužena sta dva pacienta, čakajo pa še na rezultate nekaj brisov pri zaposlenih. Drugi bolniki, ki bi lahko bili izpostavljeni, so bili na testiranju negativni.

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so skupno zaradi pojava okužbe testirali 30 zaposlenih in tri bolnike. Na nekatere rezultate še čakajo, zaposleni pa so do rezultatov brisov v izolaciji, so navedli na inštitutu, kjer izvor okužbe še ugotavljajo. 

Pacienta, ki sta okužena, sta bila sicer nameščena v isti sobi. Oddelek, na katerem sta bivala, so preuredili v sivo cono, ostale paciente na tem oddelku pa bodo zdaj opazovali. 

URI Soča za primer pojava okužbe med bolniki izdelan ustrezen protokol. Takoj so vzpostavili poseben izolacijski oddelek, kamor sta bila nameščena bolnika z novim koronavirusom. Delo na drugih oddelkih in službah poteka nemoteno naprej, so poročali v Svetu. 

Žarišča znotraj delovnih organizacij

"Znova beležimo okužbe iz tujine ob vrnitvi z dopusta. Zaznati je žarišča virusa znotraj delovnih organizacij. Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih dveh tednih je takih," pa je ob uvodu v današnjo novinarsko konferenco povedala namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

"Število novih okužb na Hrvaškem je na dnevni ravni vsaj dvakratnik situacije v Sloveniji"

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pa primerja potek epidemije covida-19 v Sloveniji s hojo po robu prepada. Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti omogočata tako vnos kot širjenje virusa. Opozarja, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom, v zadnjih dneh je bilo več primerov okužb med dopustniki s Hrvaške.

Bistveno je sodelovanje vsakega posameznika pri zmanjševanju števila primerov: torej maske, razdalje, higiena rok, izogibanje družbam, kjer je več kot 10 ljudi oziroma niso iz istega gospodinjstva, izogibanje gneči. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje

Beovićeva je na današnji novinarski konferenci dejala, da je trenutna epidemiološka situacija drugačna kot v prvem valu, ko je število primerov okužb strmo naraščalo iz dneva v dan, na kar se je država odzvala z zaporo, ki je bila moteča in predvsem zelo obremenjujoča za gospodarstvo.

Po skoraj enomesečnem premoru se je ponovno pojavilo širjenje okužb, najprej je bil v ospredju vnos iz drugih držav, sedaj je bolj problematično širjenje med ljudmi, ki so tesno skupaj. Gre za prenose znotraj družin, na zasebnih in tudi neurejenih javnih druženjih ter na delovnih mestih.

Poudarila je, da zmanjšanje vnosov iz tujine ne pomeni, da lahko režim na meji sprostimo. "Ravno nasprotno, manjši vnos iz tujine je posledica bolj učinkovitega režima na meji," je izpostavila.

Bojana Beović je napovedala strožji režim na meji, v kolikor bi se vnos okužb s Hrvaške povečeval.
Bojana Beović je napovedala strožji režim na meji, v kolikor bi se vnos okužb s Hrvaške povečeval. FOTO:

Dodala je, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Na dan potrdijo vsaj dvakrat toliko okužb kot v Sloveniji, pri čemer opravijo manj testov. Tako so tudi primeri okužb med slovenskimi turisti, ki so se okužili na počitnicah na Hrvaškem. Teh je bilo v zadnjih dneh pet ali šest, medtem ko ni šlo za dopustovanje v smislu obiskovanja nočnih lokalov in diskotek, pač pa za klasično dopustovanje.

Poudarila je, naj bodo ljudje pri bivanju na Hrvaškem, če se zanj vendarle morajo odločiti, izrazito pozorni in naj imajo čim manj stikov z drugimi ljudmi, tudi drugimi turisti. Če se bo število primerov na Hrvaškem povečevalo in bo prišlo do povečanega števila vnosov, bodo predlagali zaostritev režima na meji, je napovedala.

Zanikala je, da bi se svetovalna skupina, ki jo vodi, pogovarjala o zaprtju meje s Hrvaško 14 dni pred začetkom novega šolskega leta, s čimer bi preprečili širjenje okužbe v šolah. Je pa dejala, da svetuje vsem, ki imajo šoloobvezne otroke, naj v tem obdobju ostanejo doma.

Beovićeva je tudi poudarila, da hoja po robu pomeni, da je večdnevno povečano število novo odkritih okuženih lahko napoved ponovnega vzpona epidemije. To pa bi zaustavilo zdravstvene dejavnosti in bi po eni strani privedlo do slabše obravnave bolnikov s covidom-19, po drugi strani pa do neustrezne in prepozne obravnave ostalih bolnikov.

"Edini način za zaustavitev takega vala je zapora države, česar ne smemo dopustiti. Zato ob vsakem takem povečanju števila primerov izrazito opozarjamo na dosledno upoštevanje vseh predpisanih ukrepov vključno s čim manj potmi v druge bolj ogrožene države," je dejala.

Uspešno lahko zamejujejo izbruhe le, če so sklenjeni vsi členi verige, torej če posameznik ob simptomih takoj to javi zdravniku, ki ga napoti na bris, potrebna je tudi dobra diagnostika. Če ostane število primerov dovolj majhno, jih lahko analizira in zameji terenska epidemiološka služba, prav tako mora vsak posameznik spoštovati karanteno.

Po njenih besedah je tudi bistveno sodelovanje vsakega posameznika s tem, da nosi masko, drži primerno razdaljo, si redno umiva in razkužuje roke, se izogiba večjim družbam in gneči.

Hojs: Hrvaška še daleč od rdečega seznama

Kot je za 24UR ZVEČER povedal notranji minister Aleš Hojs, vlada v avgustu ne načrtuje zaprtja meje s Hrvaško. Kot je povedal, ravno zadnja tabela direktorja NIJZ Milana Kreka kaže, da bi bilo smiselno na rdeči seznam uvrščati države, kjer v zadnjih 14 dneh število okuženih vsak dan presega 40. Hrvaška je še daleč od tega, je dejal. 

Kljub temu je potrebna previdnost in upoštevanje zaščitnih ukrepov, dodaja Hojs. Po njegovem mnenju je kakšna samotna plaža na Hrvaškem veliko bolj varna kot polna slovenska obala. Mejo bi sicer lahko zaprli v primeru izrednega poslabšanja epidemioloških razmer pri naših južnih sosedih. Državljane bodo o morebitnih spremembah na meji obvestili vsaj dva ali tri dni prej. 

Kritično v domovih za starejše, izven je slika spodbudnejša

Reprodukcijsko število  – koliko oseb okuži ena okužena oseba – za domove je še vedno čez dva, skupno število je malo manj kot 1,2. Izven domov je zadnje dni padlo pod ena: "To je tisto, kar si želimo," je dejala Beovićeva. 

Če bi ostalo pri tem, bi po njenih besedah pomenilo, da je epidemija začela ugašati. Če bi povprečje bilo pri 1,5, bi morali septembra zaustaviti zdravstvo. Pri 1,1 se bo epidemija še širila, ampak bomo lahko situacijo obvladovali. "Epidemija je preizkus solidarnosti in modrosti," je poudarila. "Zmoremo."

"Premeščanje vseh stanovalcev domov za starejše v bolnišnice je nesmiselno"

Bojana Beović se je odzvala tudi na odločitev Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da protestno izstopi iz delovne skupine. Pozvala je vse, ki se morajo ukvarjati z epidemijo, naj ne izstopajo, ampak naj se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve.

Okužen zaposleni v vipavskem domu Pristan: "Ni bil v stiku s stanovalci"

V Domu starejših občanov Pristan Vipava so potrdili novo okužbo.
V Domu starejših občanov Pristan Vipava so potrdili novo okužbo. FOTO: Aljoša Kravanja

Vsi stanovalci Centra starejših Pristan iz Vipave so bili na zadnjem testiranju na novi koronavirus negativni, so pa v petek odkrili en primer okužbe med zaposlenimi, je povedal direktor centra Martin Kopatin. Omenjeni zaposleni sicer ni bil v stiku z zdravimi stanovalci in jih tako ni mogel okužiti, je dodal.

Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, od tega 15 stanovalcev, devet zaposlenih in en zunanji sodelavec, je še navedel Kopatin.

Zadnji pozitivni primer med stanovalci so sicer zaznali 13. julija, torej pred dvema tednoma, kar po njegovih besedah "pomeni, da virusa pri nas ni več, razen v rdeči coni". V rdeči coni je nameščenih šest stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poleg njih pa so štirje stanovalci trenutno še hospitalizirani.

Poleg stanovalcev so testirali tudi vse zaposlene, je po tokratnem, skupaj že tretjem testiranju v centru Pristan pojasnil Kopatin. Ker edini tokrat pozitivni zaposleni ni bil v stiku z zdravimi stanovalci, po njegovih zagotovilih ni možnosti, da bi koga od njih okužil, je pa preventivno v samoizolaciji. Skupno je na novi koronavirus trenutno pozitivnih pet zaposlenih, vsi so v samoizolaciji, je dodal direktor Pristana.

V zavodu ocenjujejo, da so uspeli zajeziti širjenje virusa znotraj doma in da se število okuženih stanovalcev ne bo povečevalo. V prihodnjih dneh bo predvidoma sledilo sproščanje ukrepov znotraj centra, obiski svojcev pa še niso dovoljeni, so zapisali na spletni strani Zavoda Pristan, pod okrilje katerega sodi tudi vipavski center.

Iz občine Hrastnik pa so sporočili, da je bila včeraj po zadnjih podatkih v tamkajšnjem domu starejših potrjena ena nova okužba in sicer pri stanovalki doma. "Žal vas moramo obvestiti tudi o novem smrtnem primeru, saj je umrla ena oskrbovanka doma (skupno torej trije)," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (681)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carpediem32
29. 07. 2020 09.06
+2
V tako hudih (???) razmerah nobeden od odgovornih sploh ne bi smel na dopust
macek_garfield
29. 07. 2020 09.01
+5
kje je el Kacin? a je na krku ali v karanteni, da ga ni za govorniskim odrom pa to
macek_garfield
29. 07. 2020 09.01
+0
koliko okuzenih je bilo vceraj? kje so podatki, zapret juzno mejo, vse ki pridejo gor v karanteno pa to
borec91
29. 07. 2020 11.06
+1
AlexReal
29. 07. 2020 08.46
+2
Kdaj bodo zopet preleti letal ?
Carpediem32
29. 07. 2020 08.25
+3
Današnje Delo - "Šolarji konec avgusta nikakor na Hrvaško". Agenda?
FIRBCA
29. 07. 2020 08.20
+6
Dost je od koronce saj zadaj je ze novi virus to je ze zlajnano. Vsak dan bo nekdo podlegel.
kiropraktik
29. 07. 2020 08.12
+4
Zdravniki so najboljši ambasadorji virusa. Pozimi spet zastonj smučanje?
borec91
29. 07. 2020 11.05
+4
ja bolnice prazne zdravniki na dopustu eni pa panicarijo
Satoshi Nakamoto
28. 07. 2020 21.57
+6
So vam že povedali da je Slovenija že mesece na švedskem modelu? Ki je kao smrtonosen.
borisss
28. 07. 2020 21.57
+15
Korona vam je pamet snedla..to je edina njena nevarnost. Posledice bodo pa katastrofalne (beri revščina)
Satoshi Nakamoto
28. 07. 2020 21.56
+14
Ta virus se je specializiral za bolnišnice in domove starejših.
fairplayy
28. 07. 2020 21.55
-14
Ljudi upraviceno skrbi za svoje zivljenje in zivljenja bliznjih zato se bomo branili!! Dovolj je turisticnih lobijev. Virus je smrtonosen tudi za zdrave niti ni raziskano kaksne dolgorocne posledice vnetja pusca na organih
borisss
28. 07. 2020 21.58
+7
Satoshi Nakamoto
28. 07. 2020 21.59
+4
borec91
29. 07. 2020 11.04
+2
Satoshi Nakamoto
28. 07. 2020 21.52
+10
Pojdite vsi dvignit denar iz bank pa bo covid v momentu izginil.
Satoshi Nakamoto
28. 07. 2020 21.52
+8
V proračunu bo vedno dovolj denarja za vlado in poslance. Zato se oni ne sekirajo pretirano za gospodarstvo in se lahko gredo socializem (zanje).
relos
28. 07. 2020 21.51
+13
vsako leto so bili prehladi in virusne okužbe, tudi virusne pljučnice, seveda prav tako od koronavirusov. Nekateri, starejši in sicer bolni so celo umrli, a takrat se temu ni posvečalo toliko pozornosti. Potem pa smo začeli testirati ...
borisss
28. 07. 2020 21.44
+8
Upam da ima janiz nafehtan denar da nam bo plačeval ko bo vse skupaj šlo v maloro..upam. Vi sam zaprite vse uničite gospodarstvo..na kosilo bom k vam hodil pa še za zraven boste priložili.
Alojz69
28. 07. 2020 21.38
+3
Vse to boste kozumiral in verkel ampak enkrat bo prisla moc hladilnika in ta je mocnejsa od medijev
borisss
28. 07. 2020 21.37
+14
Smrtonosen virus kjer navadna cunja okoli kepe preprečuje širjenje in okužbo 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
hersonissos
28. 07. 2020 21.24
+17
Nehajmo se slepiti. Če bi bilo res toliko nevarno bi bile meje že zaprte.
borisss
28. 07. 2020 21.25
+10
Pa kot prvo bi teli butalci po tv imel obleke kot pri nasi
DAEMONIUM
28. 07. 2020 21.28
-1
zakaj pa v Belgijo v pokrajini Antverpen spet uvajajo policijsko uro? Pa Spanija, Francija spet porast
hersonissos
28. 07. 2020 21.31
+20
Cepiva so biznis in bog si ga vedi kaj je še v ozadju!
borisss
28. 07. 2020 21.32
+2
Najbolje da jih pokličeš da izveš če te zanima
borisss
28. 07. 2020 21.20
+11
Kva pravi beeeeeeovićka?? A zabijemo mejo pa službe pa vse??? Pa naj gre vse v tri...
Alojz69
28. 07. 2020 21.20
+8
Tako je prav ljudje prosite za represijo in jo tudi dobite vse to hocete sami ker ste kupil toaletni papir zato ker ste se usral...z strahopetci in heroji se nobeden ni dobil vojne.