Korona

Potrdili 41 novih primerov. Na ljubljanski urgenci v noči na ponedeljek okužena oseba

Ljubljana, 01. 09. 2020 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
401

Vlada je sporočila, da smo opravili 1415 testiranj in potrdili 41 novih primerov okužbe s koronavirusom. Hospitaliziranih je 25 oseb, dva sta na intenzivni negi, tri osebe pa so odpustili iz bolnišnice. Umrl ni nihče. Največ okužb, in sicer 10, so potrdili v starostni skupini 35–44 let, razporejene pa so po 27 občinah. V noči na ponedeljek je bila v čakalnici ljubljanske urgence oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena s koronavirusom. NIJZ poziva vse, ki so bili v tistem času v čakalnici, naj naslednjih 14 dni opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek, na zadnji avgustovski dan, je bilo opravljenih 1415 testiranj na covid-19, pozitivnih je bilo 41 oseb. V bolnišnicah se na današnji dan zdravi 25 obolelih, pri tem se dva nahajata na intenzivnem oddelku, trije pa so bolnišnico zapustili. Smrtnih žrtev ni bilo. Aktivnih primerov v državi je tako trenutno 468, skupno pa smo opravili 158.871 testiranj. 

Največ, in sicer pet primerov, so znova potrdili v Ljubljani. Štiri so potrdili v Rogaški Slatini, tri v Celju in Murski Soboti, po dva v Mariboru, Sevnici in Krškem, po enega pa v Novem mestu, Šentjurju, Tržiču, Lendavi, Črnomlju, Brežicah, Domžalah, Ilirski Bistrici, Slovenski Bistrici, Vrhniki, Ankaranu, Preboldu, Semiču, Moravskih Toplicah, Nazarjah, Ormožu, Postojni, Taboru, Turnišču in Račah. 

Po starostnih skupinah so največ okužb potrdili pri tistih, starih od 35 do 44 let, in sicer 10, devet pa pri tistih od 45 do 54 let. Pet okužb so potrdili pri mladih od 25 do 34 let, štiri pri 5–14 let, tri pa pri 15–24 let. Eno okužbo so potrdili pri otroku, mlajšem od štirih let. V starostni skupini 55–64 let so medtem potrdili štiri okužbe, dve v starostni skupini 65–74 let in tri v starostni skupini 75–84 let. 

Kot je na tiskovni konferenci ob 11. uri povedal vladni govorec Jelko Kacin, je bilo ugotovljeno da je uvoženih primerov pet – po eden iz Hrvaške, Rusije in Avstrije, dva pa iz BiH. Lokalnih virov je 16, neznanih je še 13, sedem pa jih je v epidemiološkem poizvedovanju.

Aplikacija #OstaniZdrav na voljo uporabnikom operacijskega sistema iOS

Ministrstvo za javno upravo je sporočilo, da si lahko Aplikacijo #OstaniZdrav od danes naprej naložijo tudi vsi uporabniki telefonov Apple z operacijskim sistemom iOS. Tako je aplikacija zdaj na voljo za uporabnike obeh operacijskih sistemov: android in iOS.

Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom si je po navedbah ministra Boštjana Koritnika do zdaj naložilo 50.000 uporabnikov sistema android.

Minister je danes obiskal stojnico na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer je potekala predstavitev delovanja mobilne aplikacije #OstaniZdrav. S tovrstnimi akcijami želijo po ministrovih besedah aplikacijo približati potencialnim uporabnikom. "Imamo še nekaj manevrskega prostora. Današnja aktivnost je eden od korakov, da povišamo število uporabnikov," je dejal.

Dodal je, da mora marketinška kampanja zajeti čim širši krog naslovnikov. Podobna stojnica je tudi v Mariboru, ob tem pa je po Koritnikovih besedah ustno izročilo tisto, ki je ključno. "Ko bodo sosedje povedali sosedom, družinski člani drug drugemu. Tudi v šolah verjamem, da se bo širil glas, da je aplikacija zelo preprosta za uporabo, da ni invazivna, je pa zelo koristna," je ocenil.

Uporabniki o težavah pri uporabi aplikacije ne poročajo. "Zasledili smo nekaj težav z namestitvijo, ampak tega ne jemljem kot slabo. To samo pomeni, da so ljudje zainteresirani, da so prepoznali koristnost te aplikacije in da se celo toliko potrudijo, da težave sporočijo. Za nas je to koristno," je poudaril.

Uporabnikom naprav s sistemom android je aplikacija na voljo od 17. avgusta, v prvem tednu pa si jo je naložilo 37.400 uporabnikov. Pod okriljem ministrstva za javno upravo deluje tudi enotni klicni center za dodatno tehnično pomoč v zvezi z aplikacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na ljubljanski urgenci oboleli s covid-19 

Urgentno službo UKC Ljubljana je v noči na ponedeljek obiskala oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena s koronavirusom. Omenjena oseba je čakala v skupni čakalnici, ki združuje oddelke službe nujne medicinske pomoči, internistične prve pomoči in kirurške prve pomoči, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V čakalnici je nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo, a NIJZ vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili od nedelje od 23. ure do ponedeljka do 5. ure zjutraj v čakalnici urgentnega bloka, poziva, naj 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje. V primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, naj najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem naj zdravniku povedo, da so v omenjenem obdobju obiskali ljubljansko urgenco.

Na NIJZ so ob tem še pojasnili, da je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna, saj je za prenos bolezni potreben tesnejši stik kot na 1,5 metra.

"Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov, še posebej je pomembna uporaba mask v vseh zdravstvenih inštitucijah," so še dodali.

Na ljubljanski urgenci je bila v noči na ponedeljek oseba s koronavirusom.
Na ljubljanski urgenci je bila v noči na ponedeljek oseba s koronavirusom. FOTO: POP TV

Madžarska zaprla meje, Slovencem vstop dovoljen le izjemoma

Oblasti v Budimpešti so minuli teden sporočile, da bodo smeli od 1. septembra na Madžarsko vstopati le še madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Meja naj bi bila zaprta en mesec. Državljani Madžarske morajo sicer po vrnitvi iz tujine v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na koronavirus.

Utemeljeni razlogi, ki omogočajo izjemo od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko, so po navedbah MZZ sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

Evropska komisija je danes napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov, s katerimi želi Budimpešta preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe.

A tudi v primeru odobritve izjeme je lahko tuji državljan podvržen zdravniškemu pregledu in v primeru suma na okužbo ne sme vstopiti na Madžarsko, pri čemer je – tudi če sum na okužbo ne obstaja – možno odrediti 14-dnevno uradno ali domačo karanteno, opozarjajo na MZZ. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48-urnim razmikom in če sta oba testa negativna, se mu prizna izjema od odrejene karantene.

Dnevni migranti lahko iz sosednjih držav na Madžarsko medtem vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo najkasneje v 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu. Podobna ureditev velja za madžarske dnevne migrante, ki živijo v 30-kilometrskem pasu na madžarski strani meje in delajo v sosednjih državah. Na Madžarsko se ti smejo vrniti brez odrejene karantene, če države niso zapustili za več kot 24 ur.

Po novem bo mogoče na Madžarsko iz Slovenije in obratno vstopati preko mejnih prehodov Pince, Dolga Vas in Hodoš, so še pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

disorderliness
03. 09. 2020 16.21
+0
Takole je. Zato, ker je minister Ganter vozil v Hrastnik virus kot žegnano vodo in je minister Počivalšek zaposlenim zrihtal zaščitno opremo take kvaliteto, kot jo je in ker sem vsakodnevno v tesnem stik z zaposleno, ki je virus pozitivna, sem padel v karanteno tudi jaz. Obveščen sem bil preko emaila. Testa nimam nobenega. Pa ti pride 13 dan 14 dnevne karantane policaj, sem ga nahrulil, da se naj pobere, ker smo v rdeči coni, pa je rekel naj se pomirim in poslal policistko na vrata, s Počivalškovo zaščitno masko (jest sem bil samo v spodnjcah), da mi je izročala karantensko odredbo za 13 dni nazaj in 28 ur naprej in zahtevala podpis in datum z besedo, pa kuli dol pa kuli gor, pa tukaj, kjer se ne vidi, ker je bila pač tema, pa take. Čestitam NIJZ in Begovičički, ker je pri postopku obveljala res samo stroka in ker je stroka takšna, kot je, in če se bo virus razpasel med policisti, danke šen! Begovičička. Če pa bi se prenos po nekem čudežu slučajno ustavil, bo pa spet Ganter malo žegnal, Kaco naj pa Hrvate krivi, Hojs migrante, Janša pa Murgle.
disorderliness
03. 09. 2020 16.26
+2
Sicer je pa zajebano. Poštar vse ok. Imam razkužilo, poštar je izpolnil obrazec, izročil brez kontakta, razkužilo in srečno adijo. Tudi Mercatorjev "Klik na dom" deluje odlično. Zložijo, kartica, razkužilo, hvala, srečno, adijo.
disorderliness
03. 09. 2020 16.31
+1
NJIZ je pa druga pesem. To je kriminal, to ni bedavost, češ da Begovička nima pojma. Po moje ga ima, ampak nalašč dela tako kot dela, nalašč. Pri vsem Bogu Svetemu še danes, ko je konec karantene in nimam nobenih več odgovornosti, ne vem ali sem okužen, ali sem prebolel ali sem ozdravljen. Samo ugibam lahko, jest povsem nestrokovno, stroka pa vse tiho je.
Moncsa
01. 09. 2020 20.21
+4
Ojej, teli Madžari... niso dali vikendaše med izjemo. :D
borec91
01. 09. 2020 19.13
-2
res je trenutno edino marko novinar ki zasluzi ime posten novinar
Herman71
01. 09. 2020 18.55
+10
Danes so se šole odprle. Počakajmo še 2 tedna in bomo takrat videli epidemiološko sliko!
Moncsa
01. 09. 2020 20.22
+3
Ja, to ste trobili tudi maja, pa ni bilo nič. Šole zapirati je čisto brezveze.
Defragment
01. 09. 2020 18.53
-4
Marko, Marko, Marko, Marko.....najprej Marko, potem pa dolgo nič, potem pa mogoče Dekan medicinske fakultete
Cicamica
01. 09. 2020 18.42
+10
Soseda se je včeraj vračala iz Hrvaške.. Nobene kontrole, karantene, se pravi v državo vstopa lahko vsak ki ima 5 minut časa. Vi pa nabijate o Hrvaški in rdeči listi. Poglejte hrvaške kamere. Slavonski in bosanski Brod, bosanđerosi vsak vikend dol mi pa jim najivno verjamemo..
Defragment
01. 09. 2020 18.39
-1
Marko POTRČ za predsednika! Primarij Marko POTRČ DR. DOC. PROF. MED.
fairplayy
01. 09. 2020 18.38
-19
Ubvezna uporaba aplikacije ali globa ker drugace bomo zapirali sole tovarne in steli mrtve
goldie_treasure
01. 09. 2020 18.45
+9
HAHAHAHAHA šteli mrtve pri virusu s stopnjo preživetja 99,9975%. Zapret take paciente kot si ti, za širjenje panike.
Anajtat1975
01. 09. 2020 18.47
+2
grozjak
01. 09. 2020 18.54
+10
Defragment
01. 09. 2020 18.59
+7
Pa saj niso samo umrli faktor. Ali teli PRO Potrč aktivisti vedo kakšne so posledice na pljučih, ko resno preboliš Covid? Ne vedo! Ker če bi, potem bi bili njihovi komentarji bolj zadržani.
NakokiranPahor
01. 09. 2020 19.46
+0
Pa se tista umrljivost k je bila so jo pa ppvzrocil z respiratorji,ali pa je clovek umru zaradi kake druge bolezni
jugatneme
01. 09. 2020 18.31
+3
ops...smo že čez 40... so že prispeli vsi plavalci iz "lepe naše"?? Plenko je rekel, da so sosedje prvi polčas dobro odigrali.....na Bledu pa bi sedaj rad še pod mizo iztržil enajstmetrovke.... Purger ima muda....
setisfekšn
01. 09. 2020 18.24
+0
Pa kdo jim to verjame še!gotov samo še sami seb!
setisfekšn
01. 09. 2020 18.22
+0
Pismo bkr ne nehqjo s tem!!
fairplayy
01. 09. 2020 18.17
-15
Mladi zurerji ze delijo virus med populacijo se dva tedna pa bo intenzivna polna in mrtvih cedalje vec.
NakokiranPahor
01. 09. 2020 18.23
+9
Nabij si nazaj tisto masko pa rolete dol. Ne vem kva se sploh oglasas ovca
Žac
01. 09. 2020 18.40
+7
Fail...a ti mogoče prodajaš parcele na luni? Glede na tvoje komentarje,kateri bomo preživeli nam je edino tam mesto preživetja.
NakokiranPahor
01. 09. 2020 18.17
+7
Hahaha joj a se se kr niso navelical reklamirat tale namisljrn prehlad😂😂
Rebelution
01. 09. 2020 18.16
+9
Kje lahko dobi corona virus, rabim 2 tedna karantene.
Alojz69
01. 09. 2020 18.14
+3
Moderator a si neki pozBu
Alojz69
01. 09. 2020 18.15
+5
borec91
01. 09. 2020 18.00
+12
cez 14 dni bo kjucnih kolikrat je ze to izjavila beovicka maturante kar za teroriste oznacila no znajo pa se se veliko lazi izmislit pac se lazje krade in vlada miljarde pa kar nekam izpuhtevajo sam ne znajo pojasnit kam gospodarstvo dobilo bore malo isto turisticni boni in par droptinic za upokojence a nas kr pufajo za teske miljarde in nastavljajo nove in nove kriminalce
Defragment
01. 09. 2020 17.59
-6
Vsi, ki so okuženi ni panike! Marko POTRČ vas pozdravi v svoji kliniki.
NakokiranPahor
01. 09. 2020 18.25
+13
Marko Potrc je car. Vam zabitim ovcam tud podkrepljeni dokazi,argumenti in stevilke ne pomagajo.Nabijte si masko gor in nazaj pod kamen!!!
Defragment
01. 09. 2020 18.31
-11
Ko boš ti Nakokiran pa še intubiran, se pa na 5 zvezd spomni!
Moncsa
01. 09. 2020 20.08
+2
5 Stelle, kaj je tvoj razlog za paniko, 80+ let, 100+ kil, sladkorna, holesterol in še kaj?
minotaurus minotaurus
01. 09. 2020 17.39
+5
O neee zdaj me pa ze grabi panika 😂😂😂😂
hersonissos
01. 09. 2020 17.36
+27
Zdravstvo je stagniralo. Niso več pomembne druge bolezni, samo se korona.
Mama MANKA
01. 09. 2020 17.34
+11
Hahahaha korona ja 🤣🤣🤣🤣🤣