Korona

Potrdilo o prebolelosti bi lahko bilo plačljivo, kako pa je zdaj s hitrimi testi?

Ljubljana, 12. 02. 2021 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Manca Turk, Barbara Bašič, Veronika Lavrenčič
Komentarji
171

S ponedeljkom prihaja novost – vsem, ki so covid-19 že preboleli ali so že bili cepljeni z dvema odmerkoma, hitrih testov ne bo treba opravljati. Dovolj bo potrdilo o cepljenju ali pa potrdilo o pozitivnem rezultatu testiranja oziroma o prebolelem covidu-19. To vam lahko izda vaš osebni zdravnik, a ti navodil, kako sploh izdajati potrdila o prebolelosti, še vedno nimajo. Potrdilo je sicer plačljivo, saj ga osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije. Cena naj bi bila okoli 20 evrov, kot kaže, pa ga vsi le ne bodo zaračunavali. Kako pa je s hitrimi antigenskimi testi – kje so plačljivi in kje ne ter kakšne bodo cene za tiste, ki se bodo odločili za samoplačniško testiranje?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Novosti pri testiranju
    03:11
    Iz 24UR ZVEČER: Novosti pri testiranju
  • Iz 24UR: Komu se ne bo treba testirati?
    03:15
    Iz 24UR: Komu se ne bo treba testirati?
  • Iz 24UR: Testiranje trgovcev
    02:09
    Iz 24UR: Testiranje trgovcev

Dolge vrste za testiranje šolnikov ob odprtju šol, obvezno enkrattedensko testiranje zaposlenih v gospodarstvu, obvezen test ob vstopu v državo ... Hitro testiranje bo v naslednjih dneh in tednih velik zalogaj, ne samo za zdravstvene delavce, ampak tudi za velike delodajalce. A vsemu temu se lahko izognete, če ste covid-19 že preboleli ali bili cepljeni z dvema odmerkoma.

Mnogi se medtem odločajo tudi za samoplačniško hitro testiranje. V katerih zdravstvenih domovih ga ponujajo brezplačno in kje je za test in potrdilo o rezultatu treba plačati?

Hitri test

V večini zdravstvenih domov ponujajo brezplačno hitro testiranje, a ker zna biti v prihodnjih dneh zaradi testiranja zaposlenih v trgovini, servisnih dejavnostih in šolstvu na testirnih mestih precej gneče, se lahko ponekod hitro testirate tudi samoplačniško.

V Mariboru, Kranju in na Ravnah na Koroškem hitri test stane 20 evrov, v Novem mestu, Murski Soboti in Slovenski Bistrici 15, v Tolminu je cena precej višja – hitro testiranje stane 35 evrov, v Trbovljah pa 25. Medtem denimo v prestolnici brezplačno hitro testiranje sploh ni na voljo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Testirati pa se od ponedeljka ne bo treba več tistim, ki so že cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Pri tem pa mora od drugega odmerka za cepljene s Pfizerjevim cepivom miniti sedem dni, pri cepljenih s cepivom Moderne 14 dni, za tiste, ki so se cepili s cepivom AstraZenece, pa se ta čas podaljša na 21 dni.

Precepljenost v Sloveniji: po podatkih NIJZ je bilo do včeraj v register vpisanih 63.378 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom, in 45.450 cepljenih z obema odmerkoma.

Doslej je bilo sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z enim odmerkom cepljenih nekaj več kot 63.000 oseb, okoli 45.500 pa je takšnih, ki so že bili cepljeni z obema odmerkoma.

Glede testiranja velja enako za tiste, ki so covid-19 že preboleli, a bodo morali to dokazati s pozitivnim izvidom testa PCR ali hitrega antigenskega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če takega rezultata oseba nima, lahko dobi potrdilo o preboleli okužbi pri svojem osebnem zdravniku. Kako pa sploh priti do potrdila?

Zdravniki lahko za potrdilo o prebolelosti covida-19 zaračunajo 20 evrov, a vsi ne bodo, so novinarjem oddaje Svet na Kanalu A povedali danes.
Zdravniki lahko za potrdilo o prebolelosti covida-19 zaračunajo 20 evrov, a vsi ne bodo, so novinarjem oddaje Svet na Kanalu A povedali danes. FOTO: Dreamstime

Družinska zdravnica Sonja Ukmar denimo že od včeraj prejema številna elektronska sporočila in klice svojih pacientov, ki potrebujejo potrdilo. "Danes sem gotovo napisala že 15 tovrstnih potrdil na osnovi izvidov pozitivnega testa za novi koronavirus" razlaga. "Že sinoči so začela prihajati e-sporočila in klici, tako da bo tega verjetno kar veliko."

Testirati se ne bo (več) treba osebam, ki so že cepljene z dvema odmerkoma cepiva. Od drugega odmerka mora sicer miniti sedem, 14 oziroma 21 dni (odvisno od cepiva). Prav tako se ne bo treba testirati osebam, ki so v zadnjih šestih mesecih prebolele covid-19. "Tudi za te osebe ocenjujemo, da so zaščitene pred ponovnim obolenjem," pravi sekretarka Magajnetova. To lahko dokazujejo s hitrim antigenskim ali PCR-testom, ki je bil narejen ob prepoznavi bolezni, star pa mora biti najmanj 21 dni oziroma največ šest mesecev.

Enotnega obrazca zdravniki za zdaj še nimajo, tako da uporabljajo predvsem dokumentacijo o pozitivnih testih. "Jaz izdam potrdilo na osnovi dokumentacije, na osnovi pozitivnega testa, ki je zaveden v sistemu in ki se ga da natisniti," pravi sogovornica. A težava se po njenih besedah pojavi pri tistih osebah, ki so bile v tesnem stiku s potrjeno okuženim, pa same niso bile testirane oziroma niso kazale znakov okužbe.

Ukmarjeva se ob tem sprašuje, ali so takšni potemtakem upravičeni do potrdila ali je morda potrebna določitev protiteles v krvi, da se vidi, ali je oseba prebolela covid-19 ali ne.

In kaj odgovarjajo na pristojnem ministrstvu?

"Če je v družini zbolelo več oseb, je zdravnik pri obolelih lahko postavil diagnozo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave, zato v tem primeru zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je ta oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19 in zato testiranje ni potrebno," je na današnji vladni novinarski konferenci dejala država sekretarka na Ministrstvu RS za zdravje (MZ) Marija Magajne.

Za zdaj se pristojni o tem, ali bi take privilegije imeli tudi tisti, ki imajo potrdilo o protitelesih v krvi, še dogovarjajo. "Kar se tiče protiteles, lahko rečemo samo to, da o tem še ni dokončne odločitve," je dodala sekretarka. Pri takih osebah je namreč težje določiti, kdaj so okužbo prebolele, zato tudi ni jasno, do kdaj so lahko imune. "Protitelesa po navadi ocenjujemo dvakrat v enem časovnem obdobju – tako se vidi, kakšen je nivo prvič in kakšen je drugič. In na podlagi tega lahko sklepamo, kdaj je oseba bolezen prebolela ali jo še preboleva," pa pravi direktorica Zdravstvenega doma Grosuplje Štefka Zaviršek.

Novost je potrdilo o prebolelosti: kje ga dobite, kdo ga izda? Kaj bo z njim lažje? Ga bo res treba plačati? Kot pravi Zavirškova, je za pridobitev potrdila treba kontaktirati svojega osebnega zdravnika in se nato z njim dogovoriti za podrobnosti. "Bo pa plačljivo, dogovorili smo se za ceno v višini 20 evrov," dodaja. To je najnižja cena za potrdilo, gibljejo se namreč tja do 60 evrov. Ceno sicer določi vsak zdravstveni dom posebej.

Ker pa bo potrdil o prebolelosti iz dneva v dan več, se porajajo tudi vprašanja, ali bodo plačljiva. Magajnetova odgovarja, da to potrdilo ni del dejavnosti. "Predvidevam tudi, da ni del kritja iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Tako da lahko zelo verjetno zdravnik to potrdilo kot vsako drugo zaračuna," pravi.

Zdravnica družinske medicine Ukmarjeva tega za zdaj ne počne. "Da bi pacient bil samoplačnik, če je prebolel neko bolezen – mislim, da je to neetično. O tem, kako si bomo lahko beležili to storitev kot zdravstveno storitev oziroma kakršno koli drugo, ki jo pač zavedemo v sistem, ki gre potem na ZZZS, pa tudi še nimamo nekih točnih informacij."

Sicer pa je mogoče do izvida dostopati tudi preko portala e-zdravje, v katerega vstopite z digitalnim potrdilom, in ima enako veljavo kot zdravniško potrdilo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GlasResnice
13. 02. 2021 10.19
+1
To samo kaže na to, kar je očitno znano večini - da nekateri bodo RES zaslužili z tem virusom.
rolica
13. 02. 2021 09.19
+1
Izvid je moja pravica in ne morate zahtevati plačila za to
defodil
13. 02. 2021 09.50
-1
ja, saj ni problem, vsak lahko dobi izvid PCR zastonj, lako ti racunajo 10 centov za kopijo, druga stvar so zdravniska potrdila, vsak ZD ima na spletni strani objavljen cenik zdr. potrdil
Kritik8
13. 02. 2021 08.02
+2
Prosim ne vsi nekaj na pamet givoriti. Vsak drzavljal placuje dodatno zdravstveno zavarovanje. Placujemo bistveno nanj kot druge drzave in dobimo vec kot bi si mislili. V avstriji placas za recepte, hrano v bolnisnici.... da ne omenjamo amerike ko te pustijo pred vrati bolnisnice ce ne mores placati posega operacije. Sam JJ je je privatiziral zdravstvo in kaj manonod tega? Doktorje ki hodijo delat na 3 mesta hkrati in dobijo placano za 25 ur ceorav jih dan nima.... pohlep in denar vec bi imeli...kaj pa med. Sestre 900e doktor 5000- 9000 to je realnost. Republika banana
defodil
13. 02. 2021 09.52
+2
kritik, samo nekaj si pozabil, zdr. zavarovanje ti krije le stroske bolezni, ne krije ti pa raznih administrativnih zadev na tvojo zeljo
jutri_pa_res
12. 02. 2021 21.53
+1
Kitajci so največ naredili z namestitvijo termo kamer vsepovsod, ki so avtomatsko javile, da ima oseba povišano temperaturo. Kjer ni bilo kamer, pa so vse popreko merili z ročnimi termometri. Tako v trenutku izločiš 90 % okuženih, ki hodijo naokrog in s tem zatreš epidemijo. Ne pa z zganjanjem cirkusa s tedenskim testiranjem vsega popreko z nezanesljivimi testi. Kako je to nepotrebno, se vidi že iz tega, da do sedaj trgovcev v živilskih trgovinah ni bilo treba testirati in ni bilo od tam nobenih okužb, sedaj pa se je nenadoma nekomu tako zazdelo in evo, kaj imamo. In če že gremo testirat učitelje, kaj pa je potem s testiranjem otrok? Ali učitelj nima pravice ostati neokužen? V celi zadevi je toliko nelogičnega...
SlovenŠtima
12. 02. 2021 21.57
+1
Greš lahko na Kitajsko, ker tam je res lepo.
DJ-Pero
12. 02. 2021 21.53
+2
Dobro da je moj zdravnik druzinski prijatelj... ne bo težav!
gudman
12. 02. 2021 21.52
+2
Enostavno ga ponarediš. Kdo bo to preverjal... 🥴
Slovenka2022
12. 02. 2021 21.50
+0
Kako pa je s temi testi oz potrdili o protitelesih? A je to dovolj? Zadosca?
defodil
13. 02. 2021 09.53
+1
Pt niso dovolj zanesljiva, nekateri preboleli jih sploh nimajo, sicer pa moras dolocati posebna-nevtralizacijska, ki jih velika vecina laboratorijev ne more
Frasnel12
12. 02. 2021 21.46
+4
Temu treba narediti konec in .....
Frasnel12
12. 02. 2021 21.44
+6
Mafija brezobrazna!!!
Bosancic.4
12. 02. 2021 21.44
+5
Banda lopovska, za eno ptrdilo porabi 5 minut da ga napiše in tisto sranje košta 20 evrov. Potem bodo tdravniki, komot živeli od zaslužka izdanih ptrdil.
defodil
13. 02. 2021 08.46
+1
koliko pa stane potrdilo od notarja, ko moras nekaj overiti?
Tone 12345
12. 02. 2021 21.41
klarisima3
12. 02. 2021 21.38
+3
Imam potrdilo, da si bil pozitiven, ki ti ga izda zdravnik in NI prav nič plačljiv.🤦🏻‍♂️
defodil
13. 02. 2021 09.55
+1
seveda, ce si bil pozit., dobis to zastonj, problem je, ce nisi bil na testu, pa sedaj potrebujes potrdilo, da si bil bolan, npr. druz. clani pozitivni, to ti pa mora napisati zdravnik, cenik zdr. potrdil pa je javno objavljena listina, ze leta, nic novega
Jure Slanovic
12. 02. 2021 21.37
+3
Teli testi so kot 2 januar,ki so ga ukinl samo zato,ker v nasprotnem primeru bi po njihovem gospodarstvo propadlo...zaradi enega prostega dneva več.Twito a si se že kj testirou ta tedn?Aja politika se pa virus ne prime...Dejmo se še mau hecat pa testirat naprej...cajta mamo do pomlad...Dol z vlado
COVID21
12. 02. 2021 21.29
+12
Za en je*en sprintan list, ki stane max 10 centov, bodo računali 20€. Pa a se je vsem povsem odpeljalo?? Halo!!!! A z maskami in testi še niste dovolj zaslužili?? 🤬🤬🤬
kokicas
12. 02. 2021 21.28
+3
Zakaj bodo sedaj pozitivne pregledovali se z pcr testi a ne zaupajo lastnim testom ali kako? In kaj se bo zgodilo z osebo če bo kasneje negativna isto kot sedaj, nič doma bit pa čakat ker je pač prvi test pokazal okužbo ki to ni.? In zakaj zaračunavt kos papirja ki naj bi ga natisnil osebni zdravnik za 20 evrov in različne cene po državi to je pa že norost. Sedaj, se bo izkazalo da tisti ki se niso preboleli bodo imeli večje težave in omejitve.
defodil
13. 02. 2021 08.48
+2
list si lahko vsak sam doma naprinta, tabis printer in digitalno potrdilo
HUSO BOSS
12. 02. 2021 21.28
+4
ČE JE ŽE CEPIVO "ZASTONJ" VAS BOMO PA DRUGJE OBRALI
Shrimpjee
12. 02. 2021 21.28
+5
Kaki oderuhi..zavarovanje zmeri višje in zdej bomo za podpis dohtrja dali 20e? Tako kot damo usako leto za prvo pomoč na tehničnem..zanimivo da se plastična prva pomoč pokvari prej kot mleko. Jaeboani žiiidi.
defodil
13. 02. 2021 08.49
+1
123756890
12. 02. 2021 21.27
+2
22.2.2021 bo obvezno cepljenje vseh šolnikov, brez izjeme, drugače ne boš mogu delat!!!!!! DIKRIMINACIJA
Shrimpjee
12. 02. 2021 21.37
+1
Pač ne grejo delat..ukinemo šole bojo usi otroci zdravi.
kajedaj
12. 02. 2021 21.24
+5
To je to... To bo placljivo.. Ampak nam bo potem povrnala država... Ki nas bo popolnoma zadolžila in prodala do konca kar je še ostalo...
pop greznica
12. 02. 2021 21.18
+7
Mafija dohtarska v spregi s politiko nas j... v glavo. Vezni člen je pa Bitenc