14°C
Podatki za dan: 1. 3. do 24.00
Oboleli
190,318
+729
+0.4%

Zakaj pozitiven test na protitelesa ne šteje kot dokazilo o prebolelosti?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
198
Trenutno veljavna dokazila o prebolelosti sta le pozitivni PCR-test ali hitri test, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta, ter potrdilo zdravnika o prebolelem covidu. Pri nas obstaja tudi možnost testiranja na prisotnost protiteles na Sars-CoV-2, a kljub veliki zanesljivosti tega testa to ne šteje kot uradni dokaz, da smo okužbo preboleli.

"Mož moje hčerke je bil pozitiven na testu in bolan, potem smo zboleli vsi doma z enakimi simptomi (prehlad z izgubo vonja in okusa, slabost, bolečine v mišicah, sklepih). Ni bilo nič hujšega in zato nismo hoteli po nepotrebnem še dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema in nismo šli ne na testiranje ne k zdravnici. Hči je bila na čakanju, z možem sva upokojena, tako da smo lahko vsi (in tudi smo) samoiniciativno upoštevali karanteno,"nam je zaupala bralka, ki se sprašuje, zakaj potrdilo o prisotnosti protiteles na covid-19 ne zadostuje kot dokazilo o prebolelosti. Njena hči se je namreč samoplačniško testirala, po prisotnosti protiteles sodeč, pa je tudi ona covid-19 nedvomno prebolela. 

Glede dokazovanja prebolelosti s prisotnostjo protiteles se ministrstvo še usklajuje s strokovno skupino, pravijo na ministrstvu za zdravje.

Zakaj torej zdravnica hčerki bralke ne more napisati potrdila oziroma zakaj potrdilo o prisotnosti protiteles na Sars-CoV-2 ne šteje kot dokazilo o prebolelosti? Redno hitro testiranje ni več obvezno za tiste, ki so covid že preboleli, to pa lahko dokažejo z izvidom PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Veljavna sta tudi potrdilo zdravnika o prebolelem covidu in potrdilo o dveh odmerkih cepiva, ko je od drugega odmerka minilo sedem, 14 ali 21 dni (odvisno od cepiva). 

Aleš Jerin, vodja Laboratorija za analitiko hormonov in tumorskih označevalcev na Kliničnem inštitutu za klinično kemijo in biokemijo, meni, da je prisotnost protiteles proti virusu SARS-CoV-2 v krvi dokaz o tem, da je nekdo prebolel covid-19. Protitelesa ostanejo v krvi nekaj mesecev, v tem času hitro antigensko testiranje ni smiselno. Če bi bil test prisotnosti protiteles priznan kot dokazilo o preboleli bolezni covid-19, bi s tem lahko zmanjšali pritisk na testiranje z antigenskimi testi. 

Pri večini okuženih se protitelesa v krvi pojavijo v petih do sedmih dneh po pričetku bolezni, pri nekaterih pa tudi kasneje, zato priporočajo testiranje vsaj dva tedna po okužbi. Protitelesa se v večji koncentraciji pojavijo pri osebah, ki so zbolele (s simptomi), nastanejo pa tudi pri osebah z asimptomatskim potekom bolezni.

Cena samoplačniškega testiranja na prisotnost protiteles v UKC Ljubljana je 30 evrov, lahko pa se odločite tudi za meritev koncentracije protiteles, ki nastanejo po cepljenju, kar stane 40 evrov. Pri slednji možnosti se testiranje priporoča dva do tri tedne po drugem odmerku cepiva. Izvid preiskave boste prejeli v sedmih dneh po pošti ali elektronsko. Prevzamete ga lahko tudi osebno po predhodnem dogovoru.

NIJZ: Previdno tudi po okužbi

Negativen rezultat pri testiranju prebolelosti pomeni, da v vzorcu niso ugotovili prisotnosti protiteles in obstaja velika verjetnost, da v stiku z virusom niste bili. Čeprav je občutljivost testa nad 98-odstotna, obstaja možnost, da pri osebah z zelo nizko koncentracijo protiteles ne zaznajo. Če pa gre za testiranje po cepljenju, je pričakovani rezultat prisotnosti protiteles seveda pozitiven, zato se poda izmerjena koncentracija le-teh, pa pojasnjujejo na NIJZ. 

"Test prisotnosti protiteles na covid-19 ni diagnostični test, zato ne gre za neposredni dokaz o zaščiti pred okužbo s SARS-CoV-2, ampak nakazuje na to, da je oseba bila s tem virusom v stiku. Če bi želeli meriti dejansko zaščito imunosti na COVID-19, bi morali pogledati specifična protitelesa, ki jih imenujemo nevtralizacijska protitelesa. "Poleg tega je pomembno omeniti, da ima lahko oseba, kljub prebolelemu covid-19 serološki test negativen. "

Navkljub vsemu pa po preboleli okužbi svetujejo spoštovanje osnovnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, kot so higiena rok, higiena kašlja in kihanja, upoštevanje medosebne razdalje, uporaba mask, učinkovito prezračevanje prostorov, dodajajo na NIJZ.

Koronavirus pasica november