Korona

Beovićeva: Po ocenah je aktivno okužen en odstotek prebivalcev

Ljubljana, 19. 10. 2020 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Neža Pušnik, STA, Maja Raćič
Komentarji
620

Po podatkih, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo v nedeljo pri 2637 opravljenih testih potrjenih 537 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako več kot 20-odstoten. NIJZ je sporočil, da je zdaj tudi v Primorsko-notranjski in Goriški regiji 14-dnevna pojavnost okužb v rdečem. Na večerni vladni konferenci je vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović izpostavila, "da ljudje nimamo več dobre možnosti, da bomo prišli do zdravnika, ko ga bomo rabili".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razglasitev epidemije
    01:17
    Iz 24UR: Razglasitev epidemije
  • Iz 24UR: Iz oranžne ne več v rdečo regijo
    02:18
    Iz 24UR: Iz oranžne ne več v rdečo regijo
  • Iz SVETA: Centralna covid bolnišnica
    02:42
    Iz SVETA: Centralna covid bolnišnica
  • Iz SVETA: Okrnjeno redno delo v bolnišnicah
    02:19
    Iz SVETA: Okrnjeno redno delo v bolnišnicah
  • Iz SVETA: Premier: 'Covid postelj je dovolj'
    02:50
    Iz SVETA: Premier: 'Covid postelj je dovolj'
  • Iz SVETA: Razglasitev epidemije
    02:22
    Iz SVETA: Razglasitev epidemije
  • Iz SVETA: Od jutri prepoved gibanja med 21. in 6. uro
    02:57
    Iz SVETA: Od jutri prepoved gibanja med 21. in 6. uro
  • Iz SVETA: Koronavirus klicni center
    01:59
    Iz SVETA: Koronavirus klicni center
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V soboto je bilo opravljenih 3.765 testiranj in potrjenih 726 primerov (19,2 %). Včeraj je bil delež pozitivnih testov še višji, saj je znašal kar 20,36 %. Opravljenih je bilo nekaj manj testiranj, in sicer 2637, potrjenih pa 537 novih okužb. 

Bolnišnično oskrbo potrebuje 234 bolnikov. Še 55 jih potrebuje intenzivno nego – skupaj imamo v bolnišnicah že 289 bolnikov. Odpustili so devet bolnikov. Dve osebi s covidom-19 sta umrli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Beovićeva: Imamo izjemno rast okuženih

Na večerni novinarski vladni konferenci je vodja strokovne skupine Bojana Beovič dejala, da imamo v Sloveniji izjemno rast okuženih ter da se približujemo najbolj obremenjenim evropskih državam. Opozorila je, da je bilo slovensko zdravstvo že leta in leta krhko. "Vsako dodatno breme pomeni, da enostavno ne moremo več opraviti vsega dela in da moramo razmišljati o tem, kateri zdravnik ima prednost. Govorimo o tem, da ljudje nimamo več dobre možnosti, da bomo prišli do zdravnika, ko ga bomo rabili." 

Napovedi za naslednjih nekaj tednov niso optimistične. Po projekcijah bi tako lahko imeli v drugem tednu novembra med 480 in 680 obolelih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. In to v primeru, da ukrepi, ki jih je v zadnjem tednu sprejela vlada, delujejo. Prav število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je glavna težava pri soočanju z izbruhom koronavirusa. 

Ocenjujejo, da je v Sloveniji aktivno okužen en odstotek prebivalstva. "Pri tem si lahko predstavljamo, kolikšna je verjetnost, da okuženo osebo tudi srečamo," je dejala. "Zaskrbljujoče je, da je velik delež pozitivnih, kljub temu da vsak dan opravijo ogromno brisov. To govori v prid temu, da je breme bolezni v Sloveniji res veliko."

Opozorila je še, da bi si v idealnih razmerah želeli, da bi za zajezitev širjenja virusa zadostovali preprosti ukrepi (razkuževanje, nošenje mask, distanca). "A to ni delovalo. Delno tudi zato, ker jih nismo želeli upoštevati. Zdaj smo v fazi, ko si želimo ustaviti ta val, ki bo velik, tudi če bodo ukrepu učinkoviti."

Žarišča v Kamniku, Škofji Loki, Radovljici, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Domžalah

Vladni govorec Jelko Kacin je glede podatkov že včeraj napovedal, da bo nedeljska številka nekoliko nižja, da pa za današnji dan pričakuje največje število okužb doslej (ti podatki bodo znani v torek). 

Povedal je, da izstopa nekaj večjih žarišč, denimo v Kamniku je bilo včeraj potrjenih 40 novih primerov, žarišča pa so tudi v Škofji Loki, Radovljici, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Domžalah. V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 93 stanovalcev, v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki pa je okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih, je o stanju v dveh DSO dodal Kacin. 

Na dopoldanski tiskovni konferenci je povedal, da "mora pohvaliti Slovenke in Slovence, ki dosledno spoštujejo sprejete ukrepe". V nadaljevanju je opomnil, da se je vlada odločila za razglasitev epidemije, kar je pomembno predvsem zaradi pravne podloge za nadaljnje sprejemanje ukrepov. 

Klicni center za informacije
Klicni center za informacije FOTO: Vlada RS

Začel je delovati tudi klicni center za informacije o novem koronavirusu. Na voljo bo med 8. in 16. uro med ponedeljkom in petkom. Na vprašanja bodo odgovarjali študenti višjih letnikov medicine. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je medtem sporočil, da je zdaj tudi v primorsko-notranjski in goriški regiji 14-dnevna pojavnost okužb v rdečem. 14-dnevna incidenca primorsko-notranjske je 178 okužb na 100.000 prebivalcev, v goriški regiji pa 201. Od jutri naprej ne bo več možno prehajanje med regijami, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Tako kot smo bili spomladi omejeni na občine, smo zdaj omejeni na regije. 

Zvečer je državljanke in državljane nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor

Vlada je na dopisni seji sprejela nove ukrepe, med katerimi sta uvedba policijske ure med 21. in 6. uro ter začasna omejitev zbiranja več kot šestih ljudi. O podrobnosti novih ukrepov si lahko preberete tukaj

Kacin je predstavil tudi epidemiološko sliko v Evropi in izpostavil, da praktično nobena država ni več v zelenem. Najbolj obremenjena država v Evropi je trenutno Češka, epidemiološka slika pa se slabša tudi v naši zahodni sosedi Italiji. 

Knjižnice ostajajo odprte, v mariborski le knjižna izposoja

Slovenske splošne knjižnice ob vnovični razglasitvi epidemije ostajajo odprte, seveda ob upoštevanju ukrepov tako za zaposlene kot za uporabnike, je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen

Izjema je Mariborska knjižnica, kjer imajo po besedah Vesne Horžen izjemno skromne prostorske pogoje. Kot so v zapisali na spletni strani, so zato z današnjim dnem prešli na pultno izposojo. Uporabniki si tako ne morejo več samostojno izbirati gradiva na policah v knjižnici, želeno gradivo si lahko pred obiskom knjižnice rezervirajo na portalu COBISS/Moja knjižnica in mCobiss ali po telefonu in nato gradivo prevzamejo pri pultu v knjižnici.

Po dogovoru jim lahko gradivo brezstično izročijo tudi pred vhodom v knjižnico. Lahko pa gradivo ob obisku v knjižnici naročijo tudi knjižničarju pri pultu, ki jim ga bo poiskal na knjižnih policah.

Odprtje knjižnic-8

V vseh knjižnicah, kjer je na voljo dovolj prostora, lahko po besedah Vesne Horžen uporabniki sami pristopajo do knjižničnega gradiva ob upoštevanju, da je na voljo 20 kvadratnih metrov prostora na posameznega uporabnika. Še vedno pa ostajajo zaprte čitalnice, knjige gredo ob vrnitvi v tridnevno karanteno, prav tako ni prireditev in pedagoških dejavnost, skratka vseh aktivnosti, pri katerih bi se ljudje zbirali v skupine.

Če bi v nadaljevanju vendarle prišlo do delnega zapiranja knjižnic, Vesna Horžen upa, da bi lahko prešli na pultno izposojo. Kot dovolj varen način izposoje je omenila bibliobuse, ostaja pa tudi izposoja gradiva po pošti.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (620)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puš?ica
20. 10. 2020 08.53
+0
Kako se lahko Beovička ima za strokovno osebo če je bila v stranki sds
Pia235
20. 10. 2020 08.49
+4
Aktivno okuženih je dobrih 7000, no pa recimo 8000, kar ni niti 0,5 procenta. Je 0,4%. In to je epidemija. Po posameznih občinah je okuženih par ljudi, obnašamo se, kot da je bolano vsaj 10% ljudi. Ne vem, kje je Beovička dobila 1%. Pa še to z ukrepi - ne morejo učinkovat in ne bodo učinkovali. Gre za virus. Virus se širi, pa če si na gobce nabijemo 10 mask. Trenutno sem prehlajena in se mi že pojavlja moj vsakoletni bronhitis. Torej sem fasala virus - enega pač- kljub vsem f...g ukrepom. Prehlajena je tudi naša mačka - ja žival je zbolela, kljub temu da nima stika z nobeno drugo mačko in je večinoma v hiši. Toliko o razumevanju virusov z zdravo kmečko pametjo.
japk
20. 10. 2020 08.32
+3
Beeovićka je ena navadna strankarska prostitutka ...
kr--en
20. 10. 2020 08.26
-1
Stroka se strinja z dr. Beovičevo, za kaka nasprotovanja ni slišati. Nasprotujejo ji samo internetni strokovnjaki. Nenavadno?
Pia235
20. 10. 2020 08.52
+1
Katera stroka? Plačanci na NIJZ? Stroka še kako nasprotuje - od zdravnikov do mikrobiologov.
Diverzanti
19. 10. 2020 21.57
+5
Vse jasno'ko vlada dela na vse pretege in se preveč trudi za v dobro nas"takrat nekaj vedno smrdi'to ne pravim jaz-ampak kažejo izkušnje povsod po svetu. Lani smo bili samo številke čeprav je po pol učencev manjkalo po vseh slovenskih šolah zaradi viroz ,grip.. Itd'"ste že pozabli"pa nič.Letos so si pa zamislili covid ,ki ne poteka nič drugače kot vsaka gripa in pljučnica z zapleti 'sedaj bi pa zapirali vse 'pa še policijsko uro bomo imeli in to zaradi manj kot 200 mrtvih v 7 mesecih? Da se ne menimo o veredostojnosti testov za katere je sam proizvajalec povedal da so do neke mere ne povsem zanesljivi.Lepo vas prosim.
sosed9
20. 10. 2020 08.29
+2
se strinjam...prejsnjo zimo januarja je bilo polovica solarjev doma...zaradi bolezni..zdej pa vecina ker so zdravi...ce bi drzava res toliko vlagala v zdravstvo ne bi bilo cakalnih vrst...imam prijatelja ki je ze 1 mesec doma zaradi hrbta..pregled ima sele februarja 21...toliko o skrbi..ce bi bil covid bi bil ze vceraj na vrsti
Krta?a 21
19. 10. 2020 21.57
+1
Torej še enkrat, čakam kdaj bo ihan pokazal vesoljni Sloveniji izoliran virus. Tista njegova secirana pljuča žal niso dokaz o virusu.
Pia235
20. 10. 2020 08.51
Virus so izolirali že leta 2018 - so bili objavljeni znanstveni članki v neki medicinski reviji.
Uporabnik458403
19. 10. 2020 21.56
+1
Levaki samo studirajo, kaj bi fofali narod
evasle
19. 10. 2020 21.50
+0
Do septembra je bilo število okuženih majhno. Nato so začeli SD s kampanjo Za šole brez mask, vsak petek Jenull,naj ne ubogamo vlade, SAB, LMŠ, SD, Levica z neko novo vlado, ki ima rešitve za vse, FB-guruji o škodljivosti mask, Potrč, Zlatko, incident s smrkljo na avtobusu, ker ni hotela nositi maske, incident z družino v trgovini, ker jih ni spustil varnostnik...... Za pol okužene Slovenije se zahvalite vsem zgoraj naštetim!!!! Krivi ste za zaprte gostinske lokale, nezaposlene na ta račun, froce, ki se morajo zaradi vas šolati doma, policijsko uro, odpadli zdravniški pregledi, prepoved prehajanja med regijami!!! Vi, brezmaskarji ste krivi za tole!!! Celo poletje in začetek jeseni smo bile redke ovce, ki smo nosile masko do mize v restavracijah, pa na WC. Ostali ste se nam posmehovali!! Vi ste krivi, vi ste nam uničili življenje! V službah ste bili brez mask, ko vas niso stranke gledale! Vi ste krivi za vse mrtve in vse, ki se dušijo na respiratorjih. Vi, ki ste od karantene paradirali vsepovsod brez mask, ste krivi!!!!!! Niste se okužili skozi maske, ampak brez mask!!!!
ZeeZee80
19. 10. 2020 21.48
+5
In kaj ste naredil v 6ih mesecih, da temu ne bi bilo tako? Razen, da ste malo kadroval, celo poletje lovil Pivčevo, reševal brate Hrvate? Samo vprašam, za prjatla...
Marela88
19. 10. 2020 21.47
-4
Vsa podpora najboljši vladi do sedaj..👍👍🇸🇮🇸🇮
WAUKA
19. 10. 2020 21.52
+1
Priap
19. 10. 2020 21.46
+5
Pa dobro, a ate vi to slišali no? Vprašanje novinarja na tvslo!? Ali cepljenje proti gripi zmanjšuje odpornost proti okužbi s Covidom 19? Odgovor zdravnice. Žal ne!! Pa halo! ? Halo. Pa za ta odgovor bi morala iti gospa v zapor...
Uporabnik458403
19. 10. 2020 21.50
+0
A kam bos dal vse obolele za gripo in kovidb ce se kaksnih 1000 zboli za gripo....... Torej je cepljenje za gripo zelo priporocljivo, da zmanjsajo pritisk na bolniske postelje
Walter Pravicek
20. 10. 2020 08.12
-1
Beovićka naj se spelje na "hram"demokracije SDS,pa tam trobi NM NA TV že 100 krat povedano.Ni je bilo,ko smo že bili živi,ter upamo,da bomo še nekaj let brez njenih analiz,a vsekakor bo morala imeti STIK Z REALNOSTJO,ne kot hoče in ji diktira prvak največje (sedaj)pozicijske stranke!Beovička in Krek sta za ODPAD-ne govorance.O Kacinu VLADNEM GOVORCU,(morebiti bi bil BOLŠI kakšen novinar vešč lepe slovenščine,ter razumljive izgovorjave.Namreč starejši:slabše slišimi,ter nismo vajkeni branja iz ustnic.) je škoda besed!O 1% ŽE OKUŽENIH, bi se pa dalo RESNO,STROKOVNO RAZPRAVLJATI RECIMO z:DR.profesorjem iz UKC Maribor GOSPODOM FLIS,ALI DR.LOGARJEVO iz UKC Ljubljana.Ne z Beovićko,Janšo,Kacinom,Krekom.ALI IMAJO BOLNIŠNICE IN UKC LJ.+MB.SPLOH ZMOGLJIVOSTI ZA VSEH TEH 1% OKUŽENIH?SE BODO SAMOOZDRAVLJALI?JIH BO CIVILNA ZAŠČITA MALO"POCARTALA"?---ČE NISMO V MARIBORU VIDELI NOBENE AKTIVNOSTI TE CIVILNE ZAŠČITE ZA NAS STAREJŠE,KJE SO BILI,KOMU SO NUDILI ZAŠČITO?GOVOR JE O CIVILNI ZAŠČITI,TO JE PREBIVALSTVO-VEČINSKI NAROD.VOJSKA IMA ITAK SVOJO ZAŠČITO PO KASARNAH,MAR NE?.OSTALI DRUŽINSKI ČLANI TEH VOJAKOV SO CIVILISTI!PIKA!!Za te bi si morali"polomiti"roke,da bi bili koristni.kje so maske?kje drugi pripomočki za nepokretne,ležeče v posteljah?kje in komu pomaga civilna zaščita?LJUBLJANA NI SLOVENIJA.NITI BRDO,NITI URADI,KJER "KRALJUJEJO"IMENOVANI ŠEFI,KI JIM JANŠA POVIŠAL PLAČO,(ČITALI SMO TAK NEUMEN PREDLOG)SAMO IN IZKLJUČNO,DA SO MU POKORNI,ZVESTI!KUPOVANJE LOJALITETE NI NIKOLI OBRODILO NIČ DOBREGA!A GA MARAJO,ALI HOČEJO DELATI(TI VSI BOLJ MALO,PA ŠE TO POČASI),ALI GA SOVRAŽIJO,A MU V OBRAZ TEGA NE POVEDO.PO MOJI SKROMNI OCENI MU JE POKOREN LE SEKRETAR VLADE(VEDNO JE OB JANŠI),PA DR.PRAVA IZ ŠENTJURJA,POLEG POLITIKE ŠE PREDAVA NA TEČAJIH POLICISTOM,MILIČNIK VINKO GORENAK,MOREBITI ŠE Dr.IZ VRHNIKE PREDSEDNIK ZBORA ZA REPUBLIKO,KI JE ZAPUSTIL SLUŽBO ŽUPNIKA ZARADI POROKE Z LJUBLJENO ŽENSKO.(TEMU GOSPODU ČESTITKE-KLENI MOŽ!!!)OSTALO SO SAMI"ŠLEPARJI".POLEG,ZARADI PLAČE,A Z MISLIMI DALEČ!
fverdi
21. 10. 2020 10.30
Walter kaj vam in ostalim, ki na tem forumu nasprotujete COVID ukrepom ni jasno da: - COVID ni politični projekt te vlade, je pač zdravstveni problem celotne družbe in celotna družba je odgovorna za širjenje epidemije, ne pa vlada takšna in drugačna - COVID ne izbira med starimi/mladimi, levo/desno politično mislečemi, zaposlenimi/brezposelnimi, ... COVID lahko useka vsakokar, zate ne bluzite neumnosti - COVIDa ne bo premagala politika, premagali ga bomo vsi državljani če se bomo držali pravil
Enmajstr
19. 10. 2020 21.45
+1
Dany75
19. 10. 2020 21.44
+9
Ja in ?? en odstotrk okuzenih...in kaj pol ??? z malo vecjimi tezavami pa 45 ljudi...in zarad tega zapirate celo drzavo,in pahnete ljudi v totalni kaos...eni brez sluzb...brez dela,ne morejo placat kreditov,ljudi,robe..itd Samo zato ker ste od nekoga skopirali nekaj... VSE VAS JE TREBA PELAT PRED SODISCE DA BOSTE ODGOVARJALI ZA SVOJA DEJANJA !!!
Uporabnik458403
19. 10. 2020 21.48
-3
Dany.......virus oslabi cloveka tam po 14 dnevu okuzbe....... Pa dodaj vse, ki so se okuzili v zadnjih 10 dneh in bos hitro dobil stevilko 200 na intezivnem oddelki v 14 dneh............... Sredi movembra jih bo po 500 na intezivnem oddelku...... A zate bo to sala mala
Uporabnik458403
19. 10. 2020 21.55
+0
Pa v zadnjih 10 dneh je umrlo cez 25 ljudi in te pristej k tvoji stevilki 45........... Ti so tudi rabili medicinsko osebje
sosed9
20. 10. 2020 08.35
+1
pa sej imamo bolnice pa kup denarja za take reči..nej delajo..majgad
Voluhar7
19. 10. 2020 21.42
+4
1 % pa taka panika hudo bo ko bo 101 % pa to ker 2x stejete testirane.
mareM1979
19. 10. 2020 21.39
+0
čaki zdej bolj hudo kot spomladi dobimo vavčer 400 eur ...
Walter Pravicek
20. 10. 2020 08.14
Od babice in dedka,letošnji,se govori,da bo podaljšanje roka uporabnostri!Juhej,gremo še enkrat v hotel 4 ali 5 zvezdic!A,da nimaš babice in dedka.?
kastelc1212
19. 10. 2020 21.37
mareM1979
19. 10. 2020 21.36
+4
bo zanimljivo videt če tej vladi ne uspe zajezit števila pozitivnih testov tudi s policijsko uro ... kaj je naslednji korak ? geto ?
Sashp13
19. 10. 2020 21.36
+9
Vecina sprejetih ukrepov so sami sebi kontradiktorni. Gostilne so zaprte, trgovski centri pa odprti in vsak dan se v njih tere obiskovalcev. V bencinsko lahko vstopi samo ena stranka naenkrat, v trgovinah na blagajni jih stoji v vrsti po 5 in vec naenkrat. Pa se bi lahko nasteval. Ampak ocitno nas je vedno vec, ki se vsak na svoj nacin upiramo tem nebulozam. Jaz sem z danasnjim dnem vse zaposlene dal na borzo, da bi jih ponovno dal na cakanje, kot spomladi, mi niti na pamet ni prislo. Da se bom spet zafrkaval z goro dokumentacije in vlagal prosnje, da mi povrnejo stroske za delavce. Zdaj so lepo od samega starta v breme drzavi, ki jim bo morala zagotovit nadomestilo za brezposelnost. Ko bo pa vsega tega konec in bomo lahko spet delali, bom pa vseh 14 vzel nazaj. Ce bodo seveda hoteli. Kadra bo veliko, tako, da se ne obremenjujem. Upam, da se taksnega nacina posluzi se vec delodajalcev, ker to je eden izmed nacinov, da se na prefinjen nacin upremo drzavi in njenim kontradiktornim ukrepom.
ZeeZee80
19. 10. 2020 21.45
+3
Moj tamau, 7.razred, ker je zanj virus baje smrtno nevaren. Drugi, 5.razred, hodi v šolo. Njemu virus ni nevaren🤔🤔🤔
ZeeZee80
19. 10. 2020 21.46
+2
Moj tamau, 7.razred, ne hodi v šolo, ket je zanj virus baje smrtno nevaren. Drugi, 5.razred, hodi v šolo. Njemu virus ni nevaren 🤔🤔🤔
Walter Pravicek
20. 10. 2020 08.15
Walter Pravicek
20. 10. 2020 08.16
+1
KJE PA SEDITA PRI MIZI,KO JESTA ZAJTRK?A BEOVIĆKA NI TEH NAPOTIL DALA?
Brdavssar
19. 10. 2020 21.34
+1
In kaj potem....pač je...in še več bo....vi pa kar nabijajte ukrepe....zastonj...
holcar.
19. 10. 2020 21.27
+3
Raje crknem kot, da bi uposteval te nezivljenske ukrepe. Dovolj vas imam paničarji trapasti. Kdor je star 100+ pa tako ali tako ne bo za vecno.
nemo1
19. 10. 2020 21.43
+1
Animal_Pump
19. 10. 2020 21.50
+1
Tkole se vidi koliko je psihično šibkih oseb, ki jim take malenkosti pridejo do živega,,,in jih smatrajo z neživljenjske,,,kok bi bilo šele čivkanja, če bi res kaj neživljenjskega doživeli.