Korona

'Vidi se, da vsi otroci doma niso imeli enakih pogojev'

Ljubljana, 14. 06. 2020 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
60

Šolarji, starši, učitelji in šole so bili ob začetku epidemije na pouk na daljavo večinoma nepripravljeni. Izkazalo se je, da vsi učenci nimajo enakih pogojev za delo od doma, tudi nekateri učitelji so se težko prilagodili na podajanje snovi s pomočjo novih tehnologij. Učitelji in starši ugotavljajo tudi, da bi bilo treba učne načrte prevetriti in iz njih izločiti balast. In kaj še so od te izkušnje odnesli?

"Vrgli smo se v vodo in plavali," zadnje tri mesece opiše Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Nove Fužine v Ljubljani. Takšnih izkušenj do zdaj ni imela nobena slovenska šola, zato so se morali vsi skupaj sproti učiti in prilagajati novim okoliščinam. Sprva sta bila prisotna strah in negotovost z vseh strani – tako pri učiteljih kot pri učencih in starših. "Situacija, v kateri smo bili (in delno še vedno smo), je bila nenavadna, izredna in nepričakovana. Zato so bili taki tudi odzivi posameznikov in družbe na izzive, ki jih je situacija prinesla," dodaja Mojca Lazar Doberlet, ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

Kot ocenjujejo na Zavodu za šolstvo, so se v času izobraževanja na daljavo vse šole v Sloveniji zelo angažirale, zato menijo, da je bilo izobraževanje na daljavo v posebnih razmerah uspešno izvedeno. Trenutno poteka obširna raziskava v zvezi z izobraževanjem na daljavo, v katero so zajeti ravnatelji, učenci, dijaki in učitelji. Izsledke raziskave bodo na Zavodu za šolstvo predvidoma predstavili v začetku julija. 

"V povezavi z rezultati raziskave in zbranimi podatki v času izobraževanja na daljavo bomo skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravili izhodišča, ki jih bodo šole prejele do konca junija 2020. Pripravljamo pa tudi različne oblike usposabljanj za učitelje in ravnatelje, da bomo vsi skupaj še bolje pripravljeni v primeru ponovne potrebe po zapiranju oddelkov ali šol jeseni," nam je pojasnil Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo.

Pouk na daljavo
Pouk na daljavo FOTO: Dreamstime

'Videlo se je, da vsi otroci doma niso imeli enakih pogojev'

Potem ko so otroci znova prišli v šole, se je takoj videlo, kdo je doma delal in kdo ne, pravi ravnateljica OŠ Nova Fužine. Poleg tega je opozorila, da se je "takoj videlo, da vsi otroci doma niso imeli enakih pogojev" za šolanje. Vsi namreč doma niso imeli na voljo računalnika oziroma osnovne opreme. "Tistim, ki niso imeli ničesar, smo jim jo mi zagotovili preko Zveze prijateljev mladine, nekaj pa tudi preko ministrstva," je pojasnila Koroščeva. 

Tudi osnovnošolska učiteljica Alenka je dejala, da so se pri organizaciji dela že na samem začetku morali prilagoditi na dejstvo, da vsi učenci niso imeli enakih možnosti za dostop do spletnih vsebin. "Nekateri niso imeli spletnih kamer, večina si je računalnik delila s sorojenci ali pa še celo s starši, ki so delali od doma, nekateri tudi niso imeli nameščene ustrezne programske opreme," je naštela in dejala, da je šola s pomočjo občine in različnih donatorjev hitro pristopila k reševanju posameznih stisk. 

In takšnih otrok v Sloveniji ni bilo malo. Na Zavodu za šolstvo sicer nimajo natančnih podatkov o tem, koliko otrok ni imelo dostopa do računalnikov in spleta. "Smo pa, skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in drugimi organizacijami, v času izobraževanja na daljavo poskrbeli za donacijo IKT opreme več kot 1200 učencem," je dejal direktor Zavoda za šolstvo. 

Da se to ne bi ponovilo, če bi se morali otroci prihodnje šolsko leto znova šolati od doma, je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ta teden ministrstvu za izobraževanje zagotovila štiri milijone evrov za orodja za izvajanje izobraževanja na daljavo ter za nakup 4220 prenosnih računalnikov za tiste, ki nimajo potrebne opreme. Ta korak v šolah pozdravljajo. "Menim, da je vsem učencem tudi v prihodnje treba zagotoviti dostop do informacijske tehnologije, ne glede na to, ali se bo zgodila druga faza izbruha koronavirusa ali ne. Učenci enostavno osnovno računalniško opremo potrebujejo za potrebe pouka na sploh, ne le za pouk na daljavo," je opozorila učiteljica Alenka. 

Pokazalo se je, da vsi otroci nimajo enakega dostopa do izobraževanja na daljavo
Pokazalo se je, da vsi otroci nimajo enakega dostopa do izobraževanja na daljavo FOTO: Dreamstime

Prednosti in pomanjkljivosti pouka na daljavo

Ker je vsak učenec in učitelj zgodba zase, so vsi pouk na daljavo tudi drugače doživljali. "Ker še nikoli nismo bili v podobni situaciji, se je vsak znašel po svoje. S svojim razredom sem se takoj povezala preko aplikacije za pametne telefone Viber (učenci so bili namreč tovrstnih aplikacij še najbolj vajeni), ki nam je omogočala nemoteno komuniciranje – vsak dan, preko celega dneva," pravi osnovnošolska učiteljica, ki vidi prednosti pouka na daljavo predvsem v tem, da so učenci pridobili nove računalniške spretnosti, razvili sposobnost samodiscipline pri organizaciji dela in razporeditvi časa ter spoznali, da sami nosijo poglaviten del odgovornosti za učenje.

V Društvu Svet Staršev so opozorili, da tudi nekateri učitelji niso bili tehnično dobro usposobljeni. "Mlajša generacija učiteljev se je relativno hitro adaptirala in znašla, predvsem učitelji srednjih let in starejši pa niso vedeli, da je treba pri tej vrsti poučevanja ubrati popolnoma drugačen koncept," so dejali. 

Tako šole kot otroci in njihovi starši pa kot največjo pomanjkljivost pouka na daljavo izpostavljajo pomanjkanje druženja oziroma osebnega stika. "Pri običajnem pouku lahko neposredno poteka ustrezna komunikacija, ki omogoča, da učenci v trenutku dobijo povratno informacijo. Pogrešali so tudi druženje z vrstniki in različne šolske aktivnosti, ob prihodu nazaj v šolo pa so se predvsem bali povečanega obsega ocenjevanja, do katerega pa seveda ni prišlo, saj je bilo število ocen zmanjšano na minimum, ocenjevanje, ki je bilo večinoma izvedeno še v obdobju pouka na daljavo, pa smo tudi prilagodili okoliščinam," je še pojasnila učiteljica. 

Po zapisih staršev so bili otroci s posebnimi potrebami med najbolj prizadetimi, starši pa zato nadpovprečno obremenjeni, so opozorili v Društvu Svet staršev.

Tudi ravnateljica Lazar Doberlet poudarja nenadomestljivost osebnega stika. "Pri pouku (v živo) lahko učitelji celostno spremljamo otroke, jim pomagamo pri premagovanju učnih in drugih težav, jim svetujemo, jih usmerjamo, motiviramo v varnem in spodbudnem učnem okolju. Učitelj ni le podajalec novih vsebin, saj se danes veliko več vsebin najde na spletu, kot jih lahko posreduje učitelj, a neposreden stik otroka z odgovorno odraslo osebo, ki zna in zmore poslušati, svetovati, usmerjati, učiti kritičnega presojanja, delno vplivati na starše, sorodnike, okolico, vrstnike …, je bolj pomemben kot zgolj posredovanje novih učnih vsebin," je poudarila. 

Šolska anketa je pokazala, da je največje težave učencem oziroma staršem povzročala odsotnost razlage učne snovi – bodisi v živo ali kako drugače. "Prav tako so posamezni starši izpostavili, da so pri nekaterih učiteljih pogrešali dodatne povratne informacije otrokom. Nekateri starši niso imeli dovolj časa, da bi skupaj z otrokom opravili vso naloženo delo za šolo oziroma da bi sedeli pri otroku, dokler se ne bi naučil," pravi ravnateljica trboveljske osnovne šole.

Otroci so morali doma samostojno delati
Otroci so morali doma samostojno delati FOTO: 24ur.com

Kot pozitivno pri izobraževanju na daljavo pa so starši in učenci navajali samostojno delo, samostojno razporejanje časa, kdaj opravljati naloge, navajanje na samoorganizacijo in samodisciplino ter preživljanje časa v domačem okolju. Otrokom pa je seveda bilo všeč tudi to, da so lahko za reševanje in učenje uporabljali sodobne tehnologije.

'Težave se pojavijo zaradi napačnega koncepta poučevanja na daljavo'

V Društvu Svet staršev poudarjajo razlike v prednostih pouka na daljavo med osnovnošolskimi in srednješolskimi učenci. "Otroci devetletke še niso dorasli in nimajo dovolj odgovornosti ter so v stanju šele razvijajočih se razvojnih stopenj. Poleg tega njihove razvojne stopnje potrebujejo socialno druženje, kar na daljavo ni izvedljivo. Drugače je v srednjih šolah, kjer se je izkazalo za precej pozitivno. Ni stroškov s prevozi, nastanitvami, ni slabe prehrane, zato imajo več časa za učenje, ki ga lahko izrabijo, ko jim najbolj odgovarja. Tak način šolanja bi lahko bistveno prispeval k zmanjševanju stroškov šolajočih dijakov," menijo. 

So pa v društvu opozorili na povsem praktične težave, s katerimi so se soočale družine, kjer so tudi starši delali od doma: "Težave se pojavijo zaradi napačnega koncepta poučevanja na daljavo. Tako je na primer moralo delati na daleč pet družinskih članov: starša s službo in trije otroci s šolo. Doba računalnikov je mimo, aktualne so majhne mobilne naprave. V tem primeru bi morala družina imeti pet računalnikov in hiter internetni dostop. To je danes misija nemogoče. Tehnologije za poučevanje na način Marije Terezije preprosto ni in je nikoli ne bo." Poleg tega doma marsikje nimajo dovolj prostora, da bi lahko vsi v miru delali, otroci pa so pogosto skupaj v eni sobi. 

Kaj je še razkril nov način dela?

Večina šol je v času, ko je pouk potekal na daljavo, izvedla ankete med učitelji, učenci in starši. Med drugim so preverjali tudi dostop in obvladanje računalniških orodij. Na trboveljski osnovni šoli so sicer ugotovili, da so imele vse družine urejen dostop do informacijske tehnologije, nekateri (osem odstotkov) so imeli manjše težave z njihovo uporabo, osem odstotkov pa je bilo takih staršev oziroma skrbnikov otrok, ki dela z računalnikom oziroma tabličnim računalnikom ne obvladajo.

"Pri izobraževanju na daljavo je bila učencem najbolj v pomoč šolska spletna stran oziroma napotki za šolsko delo na tej strani. Prav tako so jim delo olajšali napotki učiteljev po elektronski pošti ali telefonu. Anketa je še pokazala, da socialnih omrežij in izobraževalnih oddaj na televiziji ali internetu skoraj niso uporabljali," je dejala ravnateljica Lazar Doberlet. 

Pouk na daljavo je razkril tudi (slabo) opremljenost šol za izvajanje pouka v spletnih učilnicah, saj je bilo predvsem na začetku precej improvizacije. "Začetnim krčem so sledile različne popestritve (športni izzivi, nagradni natečaji, povabila …), ki so bile dostopne vsem učencem na šolski spletni strani in na družbenih omrežjih," pravi Lazar Doberlet. 

Otroci so najbolj pogrešali druženje s sošolci.
Otroci so najbolj pogrešali druženje s sošolci. FOTO: Dreamstime

Šolski sistem je zdaj pred izzivom, da sistemsko uredi delo v spletnih učilnicah. Pouk na daljavo pa je pokazal tudi, kako preobsežna je snov, ki jo morajo po šolskem programu v razredih predelati. "Prevetriti bi bilo treba učne načrte, izločiti balast faktografskih podatkov in vsem učencem omogočiti dostop do informacijske tehnologije. Smotrno bi bilo tudi uvrstiti računalništvo med obvezne predmete, saj je tovrstno znanje v sodobnem svetu nepogrešljivo," meni učiteljica Alenka. 

S tem se strinjajo tudi ravnatelji. "Pomembno pa je tudi to, da otroke bolj vključimo v pridobivanje računalniških kompetenc, zato bomo v trenutni situaciji spodbujali obisk obveznih in neobveznih izbirnih predmetov s področja računalništva. V bližnji prihodnosti pa mora država spoznati (?) in priznati, da je nujno treba spremeniti obstoječi normativ glede zaposlitve računalnikarja, organizatorja informacijskih dejavnosti v zavodih, ter povečati število ur pouka, namenjenega učenju računalništva (tudi pri najmlajših učencih)," opozarja ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

Slaba stran pouka na daljavo je bilo tudi pomanjkanje razlage snovi.
Slaba stran pouka na daljavo je bilo tudi pomanjkanje razlage snovi. FOTO: iStock

'Pouk na daljavo le izhod v sili'

Na pouk na daljavo so se po treh tednih navadili vsi, čeprav so si po štirih tednih otroci zaželeli druženja s svojimi sošolci. Podobne občutke oziroma željo po pristnih stikih pa so zaznali tudi pri učiteljih. Po petih tedni pa, pravi Koroščeva, so se vsi že tako navadili na novo realnost, da jim je bilo vseeno, če bi se pouk na daljavo nadaljeval kar do konca šolskega leta. 

Kot pravi ravnateljica Lazar Doberlet, se je junija v šolo vrnila večina učencev. "So se pa štiri družine odločile, da zaradi osebnih, družinskih razlogov otrok (še) ne pošljejo v šolo. Čeprav se je formalno izobraževanje na daljavo končalo, pa s temi otroki oziroma njihovimi družinami ostajamo v kontaktih, spodbujamo otroke k učenju, k opravljanju različnih nalog, k razvijanju veščin, jim ponujamo alternativne možnosti preverjanja in ocenjevanja znanja," je pojasnila ravnateljica. 

Večina šol upa, da prihodnje šolsko leto ne bo treba znova delati na daljavo. "Pouk na daljavo ni primerna oblika dela za učence v osnovni šoli, ampak je le izhod v sili. Za boljše delo na daljavo pa je treba omogočiti enake možnosti za vse učence in učitelje v vseh pogledih. Veliko smo se v tem času naučili, kar pomeni, da bi jeseni delali boljše, mislim pa, da ni dovolj utečen, da bi ta oblika dela enakovredno nadomestila delo v šoli," meni ravnatelj OŠ Stražišče Kranj Pavel Srečnik. Ravnateljica OŠ Nove Fužine Damjana Korošec pa je dejala, da razmišljajo, da bi tak način poučevanja vsaj deloma ohranili za tiste otroke, ki bodo zaradi bolezni dlje časa odsotni od pouka. 

Na šolah pričakujejo, da bo čez poletje ministrstvo na podlagi dosedanjih izkušenj pripravilo poenotene strokovne usmeritve glede pouka na daljavo in predvsem šolam pravočasno sporočilo, če bo treba znova ostati doma. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
15. 06. 2020 09.11
+6
Jzt tega folka na ministrstvu ne razumem. So se obesili na to računalniško opremo, ne vidijo gozda od dreves. Kaj pa si mislijo, otroka bo učil računalnik? Pa internet? Kaj pomaga 1GB simetrično in sto računalnikov, če ni nobenega, da bi otroke učil?
Petur
14. 06. 2020 21.52
+2
zadnje tri tedne v soli jim pa vrtijo filme,namesto da bi poskusali pomagati sibkejsim,ce ze nocejo reskirati nekaj dnevov pocitnic.morje vabi.
Drink Beer and Smile
14. 06. 2020 21.49
...res je pomembno, da vemo na katerem kilometru je leta 1766 prvi kočijaž izgubil desno kolo...
devote
14. 06. 2020 21.26
+1
in kaj bi bilo narobe, ce bi sole tedensko poslale vsebino gradiv npr. po posti?kje pise, da morajo vsi ucenci slediti samo enemu vsiljenemu nacinu? nesposobni ucitelji so lepo izkoristili to korona krizo, da so vse breme izobrazevanja prelozili lepo na ramena starsev in solarjev. tako je ce imas enopartijski solski sistem se v l. 2020. v avstriji so bila navodila solarjem samo, da naj se dobro pocutijo v tem casu, nobenih zahtev. vse se bo nadoknadilo jeseni. slo strukljevci pa se se sedaj tolcejo po prsih kaksno grozno breme izobrazevanja so oddelali s tem ko so napisali na teden par mailov.
Mayte88
14. 06. 2020 19.52
+16
Otroci so ogledalo staršev, če so jih spočeli naj skrbijo za njih. Če pa kdo reče naj na socialki delijo knjige otrok odgovornost staršev ali uporabo zaščitnih sredstev ( Durex ) ali otrok ni igrača ali sredstvo za izsiljevanje ostalih, kar je resnica si pa Fa-šist.
gekados
15. 06. 2020 13.06
+1
Mayte88, na zalost in videti, da vsak neke fake zgodbe vlecejo iz naftalin z namenom blatenjsa trenutne vlade.
Rde?a barva
14. 06. 2020 19.37
-2
Janševa vlada bi morala poskrbet za take otroke, ampak zgleda da niso imeli dovolj časa, ker je bilo treba računat provizije za maske in ventilatorje, ter napadat nasprotnike in novinarje.
gekados
15. 06. 2020 13.15
+1
Verjetno ti vlada se sluzbo mora priskrbeti, pa dopust, igrace za deco, a ne
lakala28
14. 06. 2020 19.37
+22
Če kdaj, je zdaj čas, da VSEM v Sloveniji država omogoči zmogljiv internet. Sedaj se vsi ponudniki storitev hvalijo z ultra dobički, žal so pa le v mestih zagotovili kvalitetne linije. Na vasi je to eksotike oz. redek privilegij. Za drobiž, glede na dobičke, bi ožičili oz. z optiko opremili VSE prebivalce Slovenije, namesto, da se norca delajo s podatki o dobičkih. Poznam veliko primerov, ko so imeli učitelji in starši enormne težave z usklajevanjem učenja na daljavo. Kjer so linije delovale pričakovano, težav takorekoč ni bilo. TO je treba urediti pred "drugim" valom, ne pa paniko širiti. Ajde vlada, da vas vidim. Boste uspeli vsaj ENO in edino stvar porihtati, ne le dobičkonosne posle sklepati? Hvala vnaprej!
gekados
15. 06. 2020 13.18
+2
To lahko storijo samo ponudniki storitev, a je vlada mogoce inter in tv ponudnik? Se en pokvarjeni podpihovalec protestov, podi v venezuelo, tam baje nudijo vse free!
borec91
14. 06. 2020 19.02
-8
ce bi bili placani 500e bi blo to veliko prevec
Davidoff297
14. 06. 2020 18.52
+28
Se vidi, ja... Nalog in učenja res veliko, sedaj pa že 2 tedna ne delajo skoraj nič... Niso vsi starši izobraženi za učitelje, nekateri so imeli kar nekaj težav...
Pacientka1
14. 06. 2020 18.54
+4
Szagar5
14. 06. 2020 18.58
+9
Kakor kje. V šoli mojih otrok delajo veliko. Preglad snovi za nazaj. Testi in spraševanja, zaključevanja projektnih nalog. Nekatere teste popoldan v xooltime ker so nekateri učitelji še doma. Skratka nobenega počitka. 1x so pri športni, ker je bilo slabo vreme gledali film 40 solz sreče
proofreader
14. 06. 2020 18.51
-9
Nekateri učitelji delajo samo na protestih.
Pjudipaaaaaj
14. 06. 2020 18.49
-5
Še dobro da nimam "otroka". Šolal bi ga sam, cepil ga ne bi, zdravil bi ga s substancami ki jih moderna medicina ne priznava. Če bi imel otroka..in bi se mi zakon zoperstavil..bi..1. zapustil državo ali 2. .....potegnil vse odgovorne na odgovornost. Demokracija mi nudi to opcijo. Do konca, ne na pol.
lakala28
14. 06. 2020 19.52
+3
Vse si povedal: ker je demokracija imamo tako vlado, kot jo pač imamo. Ekipa kriminalcev in vojnih dobičkarjev. Spelte se psihiči, ki izkoriščate demokracijo za izživljanje nizkotnih nagibov. Pa čimprej k psihiatru, preden bo nekaj ljudi pogrešanih.
zaj?ek69
16. 06. 2020 14.47
Hvala vašemu bogu da ga nimaš :))) Takih gladkih možganov svet res ne rabi... pravilno si se odločil ;)
Kraljm
14. 06. 2020 18.37
+27
Enaki pogoji in enake možnosti, največja neumnost, kar sem jih slišal. Tisti, ki pa si prizadevajo, da bi vsi imeli enake možnosti, pa so bedaki! Če bi naredili ekspiriment in bi dali vsem sodelujočim enake možnosti, bi se že na samem začetku pokazale ogromne razlike. Ko sem hodil v srednjo šolo, so bili računalniki velika redkost tudi v podjetjih. Ravno v tistih letih so prvi PC-ji ugledali luč sveta. Nekoč sem dobil idejo, da bi domačo nalogo naredil na računalniku in si natisnil grafe, ker o taki opremi nisem mogel niti sanjati,sem se na poti iz šole ustavil v podjetju, kjer so že takrat imeli računalnike. Govoril sem s predpostavljenim in mu predstavil idejo, zdela se mu je zanimiva, zato mi je dovolil uporabo opreme. Naslednji dan v šoli, mi je profesor z rdečim flomastrom prečrtal natisnjene grafe, ki sem jih nalepil v zvezek, zahteval je, da nalogo naredim še enkrat, ročno. Dejal je, da mi naloge ne more priznati, ker moji sošolci nimajo možnosti uporabe računalnika. Tudi jaz, te možnosti nisem imel, dokler si jo nisem ustvaril, enako pa bi lahko naredili tudi moji sošolci.
lakala28
14. 06. 2020 19.56
+1
Aja, enake možnosti so neumnost? Bravo, cvejštejn. Zato pa mamo psihiče na vodilnih mestih, ker so imeli enormne možnosti in sposobne na podnu, ker temu ni bilo tako. In to je pot v prihodnost? Ja, če nam je cilj lopovska državam, kot jo imamo sedaj.
acromega
14. 06. 2020 18.36
+27
v šoli tudi nimajo vsi enakih pogojev
ježevka123
14. 06. 2020 18.31
+25
Zelo velike razlike so bile med šolami. Nekatere šole so imele video povezave s svojimi učenci in je potekal praktično pouk, kot v šoli, le da je bil na daljavo, nekatere so pošiljale učencem linke kaj naj predelajo ali pa snov na prosojnicah. To se bo zelo poznalo, ko bodo srednješolci opravljalj v prihodnjih treh letih maturo. Moj otrok, gimnazijec ni imel npr. niti ene razredne ure v živo preko spleta, niti ene on line ure angleščine, par ur geografije, zgodovine, slovenščine, psihologije, mogoče pet video predavanj matematike, skratka zelo zelo malo dela na daljavo...Snovi pa za predelat in oddajat učiteljem po spletu po njegovih besedah več, kot bi jo predelali v normalnih razmeraj v šoli.
?upka
14. 06. 2020 20.09
+6
Samo to je stvar šole, ne vlade. Šole so imele proste roke, kako izvesti poučevanje. Tukaj se vidi zagnanost ravnatelja in učiteljev ali delajo s srcem kot učitelji ali pa delajo samo, da dobijo plačo. Pa še nekaj. Koliko imajo snovi za predelat, učenci ne vedo. Zato ta, "več snovi, po njegovem mnenju" je malo larifari. Ta občutek je tudi odvisen od pristopa učitelja. Če jih bombardira z gradivi katere je treba predelat, je vsekakor drugo kot, da jim predava. To pa sama dobro vem, ker delam z mladino v gasilskem društvu. Z njimi imam tudi tekmovanja, kjer se preverja tudi teorija. In te je ogromno. In ker vem, da bi imela upor v skupini, če bi se učili samo frontalno odgovore na vprašanja, sem si izmislila razne igrice, da se popestri delo. Snov je ista, a princip dela drugačen, bolj zanimiv. Najslabše, kar bi pa lahko naredila, da jim samo prepošljem gradivo in dala navodilo, da se ga naučijo v enem tednu. Verjemite mi, da ga tudi povohali ne bi. Se pravi, količina snovi ista a 3-je popolnoma drugačni pristopi do dela. Pri katerem bodo imeli najboljše mišljenje?
matdej
14. 06. 2020 18.09
+16
Zagotovo se vidi razlika...Mi hvala bogu vecjih tezav nismo imeli,le tu in tam opozorilo,da se sola na daljavo in niso to pocitnice.Moje mnenje,da bi otroci lahko do konca ostali doma,v jeseni pa normalno v solo.In pika.
Uporabnik1408352
14. 06. 2020 18.08
-12
Za te situacije niso krivi otroci! Krivi so šolski socialni delavci ker ne opravljajo svojega dela. Če so starši neodzivni imajo vse vzvode za nadaljne postopke. Ker tega ne delajo se pridno polnijo šole s posebnimi potrebami!
orel?ek
14. 06. 2020 17.51
-3
Bla, bla, bla. Zunaj je lepo vreme.
gekados
14. 06. 2020 17.51
-5
Slisi se spet kot ena izmed tem s katero bi tarca spet rusila vlada, vse mogoce teme vleceete iz naftalina s tem namenom, pacientka1, a si ti tudi med tistimi, k vsak petek kolesarijo?
lakala28
14. 06. 2020 20.00
+2
Sorči, vlada se sama ruši. Z mahinacijami, prekupčevanjem z zaščitno opremo, s kriminalom, s korupcijo. MI državljani s tem nimamo nič, še manj tarča. Na lumparije in kriminal pa je NUJNO opozoriti in to ustaviti. Kdor to podpira oz. temu ploska ima najbrž korist od tega, sicer ne bi.
MrKritik77 .
14. 06. 2020 17.50
+63
Ja, dobro jutro! Kdaj so pa že bili pogoji učenja doma enaki? Ko me moj sin (OŠ) vpraša celo glede najtežje domače naloge za matematiko ali kakšnega drugega predmeta, mu lahko vedno posredujem pravilen odgovor, ker so zame OŠ predmeti izjemno lahki. Nekateri starši so pa imeli probleme že takrat, ko so sami hodili v osnovno šolo, kaj šele sedaj, ko so pozabili celo tisto, kar so takrat vedeli. Življenje ni pošteno za nikogar, žal.
?upka
14. 06. 2020 17.21
+86
Res ne vem razumem zakaj se ta neenakopravnost tako poudarja pri tem poučevanju. Kdo je že prej delal, je tudi sedaj. Kdor je pa len in se mu fučka, je pa idealna prilika. Pa ne mi reč, da v današnjem svetu, nisi nobenega mogel vprašal za pomoč. Koliko ponudb sem videla na FB , obvestil prek šole. Če se hoče, je pot! Svet je bil neenakopraven že tudi prej, ko je bilo normalno poučevanje. Točno se ve kdo je iz težavne družine oz. imajo težave, pa se le redkokdaj kaj naredi, tudi v normalnem času. Mi je prijateljica - učiteljica - govorila kakšne "frke" ima sedaj s svojimi učenci. Med korono se, sicer že prej problematični otroci, niso držali terminov, da se slišijo (in to za učno pomoč!); starši se lažejo, da prebirajo navodila, a je očitno, da to ni res, ko ga postaviš pred dejstvo, zakaj ni potem odgovoril, če je tako rečeno (mimogrede, ima email in pametni telefon) ipd. Že pred korono kakšni otroci niso bili vestni, med korono pa še manj. Ko so se meje odprle, so pa že šli na počitnice in zaključevanje ocen enostavno ni več možno, ker otroka ni. In taki se običajno sedaj pritožujejo nad šolanjem na daljavo!
IanNow
14. 06. 2020 17.23
+34
gekados
14. 06. 2020 17.23
+27