Korona

Povpraševanje po znova odprtih storitvah veliko, ponudniki zadovoljni

Ljubljana, 25. 01. 2021 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc, Helena Ponudič
Komentarji
4

V regijah z boljšo epidemiološko sliko so ob strogih ukrepih lahko od sobote spet odprti knjižnice, galerije, muzeji, servisne delavnice in smučišča. Vsi uporabnike medtem pozivajo, naj ukrepe dosledno spoštujejo. Pri številu oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvajajo omenjene dejavnosti, je treba upoštevati, da mora biti zagotovljenih 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika. Med tem pa se upravniki avtopralnic sprašujejo, zakaj morajo ostati zaprti, saj je pri tej dejavnosti stikov še manj kot pri kolegih serviserjih.

S soboto so v devetih regijah ponovno odprte knjižnice, galerije in muzeji. Obenem so spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Preverili smo, kako so potekale priprave na ponovno odprtje, kakšno je povpraševanje po storitvah in na kaj naj bodo uporabniki pozorni.

'Vstop v knjižnico možen, a le do pulta'

Pretekle tedne je knjižnična izposoja temeljila na brezstičnem prevzemu vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, v skladu z novim odlokom pa se izposoja in vračilo gradiva seli v knjižnične prostore. "Odslej je vstop v knjižnico resda možen, a le do pulta. Prosto sprehajanje po knjižnici še zmeraj ni dovoljeno, zato svetujemo predhodno naročilo in rezervacijo v sistemu Cobiss Opac. Vrnjene knjige se na knjižne police vračajo po preteku karantene," pojasnjuje vodja Knjižnice Prežihov Voranc v Ljubljani Barbara Marinčič. Če uporabniki knjig niso predhodno rezervirali, tamkajšnje knjižnično osebje svetuje izposojo izbranih knjig v paketu, ki ga imenujejo 'maček v žaklju'. "Gre za paket štirih knjig, ki jih izberemo knjižničarji na podlagi dobrega poznavanja gradiva," pove Marinčičeva in doda, "zamudnin v času epidemije ne bomo zaračunavali”. Medtem čitalnice do nadaljnjega še ostajajo zaprte. 

Vrnjene knjige se na knjižne police vračajo po preteku karantene.
Vrnjene knjige se na knjižne police vračajo po preteku karantene. FOTO: Aljoša Kravanja

Razstave na voljo v živo ali preko spleta

Da so med vikendom pozdravili kar 140 obiskovalcev, povedo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS), kjer so obiskovalcem v soboto in nedeljo v znak dobrodošlice ponudili prost vstop. "Obisk je bil resnično velik, kar dokazuje, da imajo obiskovalci radi muzeje, predvsem pa jih potrebujejo kot kulturno in izobraževalno okolje," je prepričana direktorica MNZS dr. Kaja Širok, ki poudarja, da razstave pripravljajo nemoteno. Tako se v tem tednu, ki je namenjen spominu na žrtve holokavsta odpirata tudi nova razstava Holokavst, sicer prvotno pripravljena v Sinagogi Maribor. "Razstava bo dostopna tudi preko spleta. Samo jutri bomo na spletni platformi Zoom gostili kar tristo šolarjev, kar potrjuje veliko povpraševanje," pristavi direktorica MNZS. 

Avtopralnice ostajajo zaprte

V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so spet odprti tudi avtoservisi. "Interesa je seveda več, saj smo nekatere storitve, ki bi jih morali narediti prej, premaknili do datuma odprtja servisa," pove Boštjan Toplišek, direktor Porsche Inter Auto, ki zagotavlja strogo spoštovanje zaščitnih ukrepov. Zato stranke naročajo v dvajset minutnem intervalu in tako, kot povedo, zagotovijo kakovostno in varno storitev. "Stranke so o terminu obveščene dan prej po SMS sporočilu," doda Toplišek. 

Medtem avtopralnice še vedno samevajo. "Storitev je trenutno dovoljena le za pravne osebe, glede na vremenske razmere pa avtopralnice potrebujemo vsi," je jasen Radovan Radovanović iz podjetja Avtocenter AvtoStop, ki se čudi, da avtopralnice ostajajo zaprte, četudi je postopek obravnave strank v avtopralnici enak obravnavi v servisu. "Prav tako vozila za pravne osebe in fizične osebe operemo na enak način, zato nedostopnost storitve za fizične osebe ne razumemo," še doda Radovanovič. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velikauharica
25. 01. 2021 21.12
Čistilnice bi se lahko odprle. Ali so odprte?
bojer
25. 01. 2021 21.02
Trgovine zaprte! Najbrž z razlogom, ker odraščajoči otroci npr. lahko nosijo iste majice, čevlje, bunde ,...vse do polnoletnosti. Poleti, ko je toplo, so pa lahko brez....
medus
25. 01. 2021 20.51
+1
Ukrepi ne delujejo, zato jih ne spoštujem. Odpret vse, brez ukrepov!
User468584
25. 01. 2021 20.18
+3
To je res nerazumno, avtopralnice zaprte. Še dobro da dovolijo, da lahko natočimo gorivo 😱