Korona

Vrtci naj bi rešili prostorske težave: 'Noben otrok ne bo zavrnjen'

Ljubljana, 14. 05. 2020 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R., STA, A.K.
Komentarji
76

S ponedeljkom se odpirajo šole in vrtci, tamkajšnji zaposleni se že intenzivno pripravljajo na ta korak, a nedorečenosti je ogromno. Vrtci naj bi sicer težave z zagotavljanjem prostora rešili, pravijo v Skupnosti vrtcev Slovenije. Rešitve, ki jih za vrtce predlagata pristojno ministrstvo in zavod za šolstvo, pa so po oceni strokovnjakov neusklajene in ne v celoti domišljene.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela načelno odločitev za postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Ti se sicer že nekaj dni na ta korak intenzivno pripravljajo in usklajujejo posamezne nejasnosti in nedorečenosti. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer ocenila, da je trenutno predviden načrt postopnega odpiranja najbolj varna rešitev.

A vodstva teh ustanov imajo v zvezi s ponedeljkovim odprtjem polno vprašanj, na katera pa ne dobijo odgovorov. Tudi mi smo se na obrnili na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), saj iz več vrtcev, sploh v večjih mestih, poročajo, da presegajo priporočeno zmanjšano število otrok v skupini. Povpraševanje staršev, ki bi svoje otroke spet radi vključili v vrtec, je torej večje, kot so trenutne zakonsko predpisane zmogljivosti. A na naša vprašanja, kaj pripravljajo v zvezi s tem, kakšne so smernice za vrtce in starše ter ali lahko denimo posamezen vrtec na svojo roko sprejme tudi kakšnega otroka več v skupino, kot je to trenutno določeno, smo dobili le skopo informacijo, da bo več znanega jutri na redni vladni novinarski konferenci. Večina vrtcev bo imela tudi krajši poslovni čas, kar bo težava za starše, ki se vozijo daleč na delo. Kakšen je nasvet ministrstva za vrtce in starše v zvezi s tem? Tudi na to vprašanje odgovor danes čakamo zaman, so nam sporočili z MIZŠ.

Prostorske zmogljivosti uspeli rešiti

A kot je za STA kasneje pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj, so prostorske zmogljivosti "nekako uspeli rešiti", tako da bodo lahko v vrtce prišli vsi tisti otroci, katerih starši so izkazali namero ali namen.

Medtem ko je v nekaterih vrtcih še prostih nekaj mest, je namreč v večjih mestih, predvsem v Ljubljani, prijavljenih več otrok, kot je prostorskih možnosti glede na dana navodila in priporočila.

"Zato so te možnosti poiskali tudi znotraj šol v okolici vrtcev," je povedala Bogatajeva in dodala, da bodo po njenih informacijah glede na priporočena navodila lahko nekako upoštevali kakšnega otroka več v skupini, kot je priporočeno. "S tem je bil sprejet nekakšen kompromis, da noben otrok, ki bo vrtec potreboval, ne bo zavrnjen," je razložila Bogatajeva.

Da podlage za zavračanje vrnitve otrok ni, so za STA v zvezi s tem navedli na šolskem ministrstvu. Vrtci naj v tem primeru poiščejo morebitne druge prostorske zmogljivosti v samem vrtcu, kot so večnamenski prostor in športne igralnice, ali pa dodaten prostor poiščejo pri osnovni šoli, so dodali na ministrstvu. 

Glede možnih dodatnih obremenitev za zaposlene, za kar je šolski sindikat Sviz izpostavil potrebo po dogovoru o plačilu, pa je Bogatajeva danes menila, da bodo ravnatelji vrtcev znali delo tako organizirati, da ne bo prihajalo niti do presežka ur niti do preobremenjenosti strokovnih delavk.

Kadra v vrtcih bo po njenih besedah večinoma dovolj, se pa v nekaterih okoljih pojavljajo težave. Največ težav je v zvezi s tem, ker v vrtcih še nimajo točnega podatka o tem, kateri delavci so rizični in imajo rizične dejavnike ter se ne bodo vrnili na delo. Medicina dela je namreč v teh dneh precej obremenjena.

Pedagoški delavci pred odprtjem vrtcev opozarjajo na ne v celoti domišljene rešitve

Rešitve, ki jih za vrtce predlagata pristojno ministrstvo in zavod za šolstvo, so po oceni strokovnjakov neusklajene in ne v celoti domišljene, predvsem pa ne vsebujejo strokovnih utemeljitev posameznih rešitev in priporočenih ukrepov. Med drugim pozivajo k spremembi normativov za število otrok v skupini glede na odraslega.

V dopisu, ki so ga pripravili predstavniki oddelka za pedagogiko in andragogiko ljubljanske filozofske fakultete, oddelka za predšolsko vzgojo na mariborski pedagoški fakulteti, oddelka za predšolsko vzgojo na ljubljanski pedagoški fakulteti ter predstavniki Pedagoškega inštituta, se strokovnjaki sprašujejo, za katere otroke bodo vrata vrtcev v ponedeljek sploh odprta.

Pedagoški delavci med drugim niso zadovoljni niti s priporočilom, naj bo v vzgojnih skupinah prvega starostnega obdobja do osem otrok, v skupinah drugega starostnega obdobja pa do 10 otrok, pri čemer bo z otroki le ena odrasla oseba.
Pedagoški delavci med drugim niso zadovoljni niti s priporočilom, naj bo v vzgojnih skupinah prvega starostnega obdobja do osem otrok, v skupinah drugega starostnega obdobja pa do 10 otrok, pri čemer bo z otroki le ena odrasla oseba. FOTO: Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

"Za vse otroke, ki so zdravi, le za tiste otroke med zdravimi, katerih starši bodo imeli potrdilo delodajalca? Resorno ministrstvo na vprašanje ne daje nedvoumnega odgovora, starše pa naproša, da v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma," so izpostavili.

Prav tako iščejo odgovor na vprašanje, kako se bodo o ponovnem vključevanju otrok odločali v vrtcih, po kakšnih kriterijih bodo sprejemali otroke, če se bo izkazalo, da je interes staršev večji od razpoložljivih prostorskih oz. kadrovskih zmožnosti.

"Ker je vrtec v Sloveniji še vedno ustanova predšolske vzgoje, ne pa le ustanova za varstvo predšolskih otrok, je kriterij, ki upošteva samo vidik varstva, vsaj pomanjkljiv: ne opravi razmisleka o otrocih s posebnimi potrebami, ne upošteva, da mnogo staršev otrok iz robnih družbenih skupin (še) ni zaposlenih, ti otroci pa kakovostno predšolsko vzgojo v vrtcu najbolj potrebujejo," so opozorili.

Pedagoški delavci med drugim niso zadovoljni niti s priporočilom, naj bo v vzgojnih skupinah prvega starostnega obdobja do osem otrok, v skupinah drugega starostnega obdobja pa do 10 otrok, pri čemer bo z otroki le ena odrasla oseba. Taka rešitev po opozorilih zveze zmanjšuje možnost širjenja okužbe, vprašanje pa je, kako in ali bo lahko ena sama vzgojiteljica ali pomočnica vzgojiteljice v tako veliki skupini poskrbela za kakovosten vzgojni proces in dobro počutje otrok.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo pozivajo, naj vnovič opravita razmislek o predšolski vzgoji v vrtcu kot dejavnosti vzgoje, izobraževanja in varstva otrok. Zavzemajo se za spremembo normativov za število otrok v skupini glede na odraslega, hkrati pozivajo, naj preučita in čim prej udejanjita alternativne rešitve predšolski vzgoji, ki ne poteka v stavbi vrtca.

Ministrstvo in zavod naj po njihovem predlogu preučita tudi obremenitve vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic in svetovalnih delavk vrtca ter poskrbita, da bo njihovo delo ustrezno nagrajeno. Zagotovita naj dodatne strokovne delavce in delavke, če je to potrebno za kakovostno izvedbo vzgojnega procesa v vrtcih, pozivajo.

Poudarjajo, da bi morali obe instituciji v proces iskanja in oblikovanja posameznih rešitev vključiti ustrezne strokovnjake in strokovnjakinje, od zaposlenih v vrtcu, do tistih, ki se na fakultetah in v raziskovalnih ustanovah ukvarjajo s predšolsko vzgojo. "Podpisnice in podpisniki menimo, da bi lahko le tako v Sloveniji zagotovili poglobljen razmislek in oblikovanje strokovnih, a realno izvedljivih rešitev v dobro predšolskih otrok," so zapisali v dopisu, ki ga je posredovala Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije.

Sviz za zaposlene v šolah in vrtcih zahteva dodatek za delo v posebnih razmerah

O dodatkih, ki so povezani s tveganji in dodatnimi obremenitvami za zaposlene v vrtcih in šolah, se bodo pogovorili jutri, je napovedal sindikalist Štrukelj.
O dodatkih, ki so povezani s tveganji in dodatnimi obremenitvami za zaposlene v vrtcih in šolah, se bodo pogovorili jutri, je napovedal sindikalist Štrukelj. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo je sicer včeraj na skupnem sestanku s šolskim sindikatom Sviz usklajevalo še nekatera odprta vprašanja. Kot je po sestanku povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, so od ministrstva dobili zagotovilo, da bodo šole in vrtci v ponedeljek na sprejem otrok ustrezno pripravljeni.

Po njegovih besedah je največ neznank v zvezi z možnostjo pomanjkanja kadra oz. preobremenitvijo tako učiteljev kot tudi vzgojiteljic v vrtcu, pa tudi z zagotavljanjem ustreznih prostorov glede na predvideno delitev skupin v vrtcih. Iz vrtcev je sindikat namreč dobil številna opozorila, da bo to zelo težko oz. celo nemogoče izvesti na način, da bi ob tem upoštevali zdravstvena priporočila.

Spomnil je, da so na sestanku postavili tudi vprašanje dodatnega plačila učiteljem oz. dodatkov, ki so povezani s tveganji in dodatnimi obremenitvami, ki jih interventni zakon navaja: torej v kakšni meri bi lahko bili do tega upravičeni tudi zaposleni v šolah in vrtcih. Dogovorili so se, da se bodo o tem pogovorili v petek.

Ob tem je zagotovil, da bodo učitelji in vzgojitelji storili vse, kar je v njihovi moči, da bo delo potekalo kakovostno. Opozoril je namreč, da je delež staršev, ki se je odločil za vrnitev otrok v vrtce, presenetljivo velik.

Koliko otrok se sploh vrača v vrtce in šole?

Na to vprašanje težko odgovorim, saj je moje področje področje športa. To področje pokriva drug državni sekretar. Marjan Dolinšek, državni sekretar na MIZŠ

Natančne podatke o tem, koliko otrok bo v ponedeljek prišlo v vrtce, na ministrstvu sicer še zbirajo, končno število pa naj bi bilo znano danes. A na novinarski konferenci ob 11. uri je državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek dejal: "Na to vprašanje težko odgovorim, saj je moje področje področje športa. To področje pokriva drug državni sekretar." Do včerajšnjega dopoldneva zbrani podatki sicer kažejo, da naj bi se v vrtec vključilo 55 odstotkov vseh otrok 1. starostnega obdobja in 52 odstotkov otrok 2. starostnega obdobja, navajajo na ministrstvu.

Z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana so sporočili, da se bo v ponedeljek v vrtec vrnilo najmanj 8100 otrok. Vodja oddelka Marija Fabčič je medtem za Radio Slovenija dejala, da so prejšnji petek preliminarni podatki pokazali, da se bo v vrtce vrnilo približno 60 odstotkov otrok, v nekaterih pa je namero izrazilo 76 odstotkov staršev, kar je po njenih besedah zelo veliko, višje od povprečja. Iz drugih vrtcev poročajo o manjših deležih.

Na posamezno vrtčevsko skupino bosta po navedbah ljubljanske občine po dva strokovna delavca, vsi vrtci v prestolnici pa bodo omogočili enoten deveturni poslovni čas od 7. do 16. ure.

O tem, kako bo delo potekalo, vrtci sicer v teh dneh že obveščajo starše.

Na vrnitev učencev k individualnemu pouku instrumentov in petja se te dni pripravljajo tudi glasbene šole. Veliko usklajevanja imajo predvsem tiste, ki pouk izvajajo na več lokacijah, kot je denimo Glasbena šola Ravne na Koroškem.

O poteku dela tudi glasbene šole v teh dneh že obveščajo starše, ki v podpis prejemajo posebne izjave, da otroci v zadnjih dveh tednih niso imeli znake virusnih okužb oz. da niso bili v stiku s potrjeno okuženimi na novi koronavirus.

V glasbenih šolah naj bi sicer po načrtih potekal samo individualni pouk instrumentov in petja, medtem ko bi pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, še naprej potekal na daljavo in se tako tudi zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ula4
14. 05. 2020 20.44
-2
Točno tako... neobstaja... No ja za ovčke
Invazija2020
14. 05. 2020 19.19
+9
Hahahahha kaj delajo po solah pa a so ti normalni???? Bog im dej pameti in zdravja. Maske pa distanca pa take oslarije zakaj ze? Za covid -19 ki ne obstaja
Roninax
14. 05. 2020 17.48
+1
spet se je pojavil ta kucanov sviz in ta njegov sivoglavi zet.. drakula osebno
reakcionar
14. 05. 2020 17.17
-2
Perrun
14. 05. 2020 16.29
+17
To pokriva drug sekretar??? Lol, saj se res norca delajo iz ljudi. Keri birokrati.
Rožice cvetijo
14. 05. 2020 16.28
+5
Kar naenkrat bo za vse otroke prostor v vrtcih. Zanimivo.
forward
14. 05. 2020 15.46
+45
Otroka smo odjavili iz vrtca do konca meseca maja - kar smo morali sporočiti upravi vrtca, a glej ga zlomka danes Lidlova uprava pošlje direktivo da morajo delavke, ki so imele do sedaj varstvo priti 18.5 na delo tudi če nimajo zagotovljenega varstva in to naj bi bilo družini prijazno podjetje....nič bom svojega 4-letnika peljala s seboj v službo...
... 1
14. 05. 2020 15.44
+9
Res ne razumem zakaj od 7??? Mislim da večina začne službo ob 6 ali 7 tako da nevem kako bo šlo to
aljoteam
14. 05. 2020 16.08
-39
Ne poznam nikogar, ki bi zacel sluzbo ob 6 ali 7... Mogoce je tako v kaksni tovarni, sicer pa je precej bolj normalno okoli 8...
Majstorbata
14. 05. 2020 16.23
+39
kaj teb ni jasn gospod iz pisarne??? ob 8 na siht hodijo samo se tisti, ki so tudi med korono delali od doma... torej razni mesalci zraka v javni upravi. cast izjemam...
morosito
14. 05. 2020 17.09
-23
Kakor jaz vem samo migranti delajo v tovarnah..pa se tisti ki srednje sole niso koncali
pozzo
14. 05. 2020 18.08
+19
Nono terenci so ob 7.uri na objektu in začnejo delat, to pomeni, da nekateri startajo od doma ze pred 6.uro. Ne pljuvaj po ljudeh, ki trdo delajo. Ko bos rabil vodovodarja bos pa bentil ker ti bo rekel da dela od 7-15.
periot22
14. 05. 2020 18.33
+6
Kaj je meglomesar mislis da denar za tvojo placo ko luft mesas pride od taksnih ki nic ne proizvajate razen megle?
DaVinci
14. 05. 2020 15.34
-19
Leni starsi...
Optimisty
14. 05. 2020 15.30
+5
mors bit pa res neumen da pričakuješ obratno
4krogci
14. 05. 2020 15.23
+24
Kaksna povpraševanja večja od zmoglivosti???? Sej je ja ministrstvo ukazalo da morjo it vsi v šolo!
reakcionar
14. 05. 2020 15.00
-46
Najboljše je, da na otroka pazijo stari starši (seveda, če jih imate, so blizu, in so še pri pameti ter sposobni za to). Osebno poznam kar nekaj staršev, ki svoje otroke pošljejo v vrtec kljub temu, da živijo s svojimi starši (babica, dedek) ali pa blizu njih. Mislim, da to ni zmeraj najboljše. Seveda potem zaradi tega vrtci pokajo po šivih ker je nemogoče, da se vsak otrok v Sloveniji sprejme v vrtec.
bibien
14. 05. 2020 15.30
+53
Kakšne traparije govorite? A veste, da vrtce plačujemo? VSI! A veste, da je svobodna izbira ali želimo otroka dat v vrtec ali ne. A veste, da z izbiro vrtca stari starši nimajo nobene veze. Veliko starih staršev še vedno dela, tisti, ki ne delajo mogoče niso zmožni varovat svojih vnukov - niti ni to njihova dolžnost! Tudi, če živijo pod isto streho? Res me zanima kdo ste vi, da sodite. Kaj je najboljše za otroka pa (hvala bogu) še lahko odločijo njegovi starši! In če mislite, da je večji problem to, da vrtci pokajo po šivih kot pa totalno neprimerna priporočila, ki jih ta vlada piše/sprejema potem vam res ni pomoči!
reakcionar
14. 05. 2020 15.31
-22
Kaj sem narobe rekel? Kaj vam ne paše? A ste se prepoznali kje?
aljoteam
14. 05. 2020 15.31
+40
Napisal si tako, kot da so otroci psi, katere se pazi... Otroci potrebujejo druzbo, socializacijo, razgibano igro z mladimi, non stop akcijo. Resno ni dobro, da so 9 ur na dan s starinami brez stikov z drugimi otroci...
bibien
14. 05. 2020 15.38
+17
Vse kar ste rekel je narobe. Kaj je najboljše za otroka se odločijo njegovi starši. NE VI! Drugače pa ne - nisem se prepoznal - ne živim blizu ali s svojimi starši. Niti svojih otrok nimam več v vrtcu.
Rožice cvetijo
14. 05. 2020 16.34
+15
Reakcionar, narava je poskrbela, da imajo otroke mladi...in,tako naj ostane. Babice in dedki imajo pravico živeti svoje življenje. Žal pa jih mladi izkoriščajo, da prihranijo pri vrtcu in, da lahko sami kam gredo. Zelo ne fer do svojih staršev. Ko se odločiš za otroka, moraš vedeti, kaj vse to potegne za seboj, predvsem veliko odrekanja tako in drugače.
bimmbolina
14. 05. 2020 16.42
+15
Ne, definitivno ni bolje, da otroke pazijo stari starši. Otrok potrebuje družbo sebi enakih, potrebuje vzgojo (poleg tiste, ki jo je deležen od staršev), učenje sobivanja, ... Mi živimo v hiši skupaj s starimi starši, pa so bili do drugega leta doma, ampak le zato, ker sem jih zaradi bližine in vrste dela lahko čuvala jaz. Jaz mislim, da varstvo pri starih starših izhod v sili, ko res ne gre drugače.
reakcionar
14. 05. 2020 17.16
+4
Ortoci potrebujejo družbo in socializacijo. Seveda. Ampak, hočem rečt, da sistem predšolske vzgoje v Sloveniji ni tako ustrojen, da bi lahko vsi otroci v Sloveniji hodili v vrtec. Enostavno ni. Za razliko od šolskega sistema, ki je obvezen in je tako ustrojen. Zahvalite se dosedanji politiki. Potemtakem je nujno zlo, če ne celo smrtni greh in hereza, da stari starši v nekaterih primerih čuvajo otroke 8 ur na dan do petega leta. Saj bodo ti otroci nosili posledice takšnega odraščanja. A to mislite sporočit?
deltex
14. 05. 2020 14.53
+34
Vlada ni znala realno ocenit stanja, kar je neverjetno. Saj razpolagajo z vsemi možnimi podatki, koliko ljudi hodi v službo in koliko jih je sploh še doma in bi lahko vedeli, da ljudje potrebujejo varstvo... Poleg tega, brez sprenevedanja, veliko jih že tudi komaj čaka, da lahko otroke pošlje od doma, pa tudi otroci so željni družbe. Tako da bi lahko vedeli, da bo naval kar hud...pravila pa naj pač vsak vrtec prilagodi brez nevarnosti za zdravje-vse se da...
PIERREBRICE
14. 05. 2020 14.49
+41
Povpraševanje po vrtcih večje, kot so zmogljivosti, ministrstvo pa brez odgovorov. To bo še veselica, ker je ministrica pričakovala verjetno samo 50% odziv staršev.
bibien
14. 05. 2020 15.34
+21
Verjetno je rekla itak so vsi starši doma in se praskajo po riti! V vrtce itak po njihovem mnenju otroke pošiljajo samo tisti starši, ki jim grejo otroci na živce, jih ne marajo... Po drugi strani so pa dosegli to, da bodo otroke pazili najbolj ranljivi in starše postavili v položaj, da bodo svoje otroke s slabo vestjo poslali v vrtce v katerih bodo morali vzgojitelji upoštevati popolnoma nečloveška priporočila! FUJ.
grunger81
14. 05. 2020 17.40
+1
Glede na zakone o normativih... Marsikateri javni vrtec (sploh starejše zgradbe) ne dosegajo normativov. Tako jih je od 20-24 otrok v prostoru kjer je 40km2. Če bi ljudje na ministrstvu delali ta dva meseca, bi vedeli, da bo to problem.
deltex
14. 05. 2020 14.45
+40
Tam na NIJZ in ministrstvih PREVEČ ZAPLETAJO stvari...bi pač za pol metra skrajšali predpisano razdaljo, ali pa 30 cm.... po drugi strani pa gre za priporočila, vodstva posameznih vrtcev se bodo pa že "zdravo razumsko" odločila. Vrag je ko pišejo pravila skupaj šolniki in strokovnjaki iz NIJZ....oboji že v normalnih okoliščinah komplicirajo do amena.
Lima33
14. 05. 2020 14.38
+79
🤣🤣🤣🤣... Zakompliciral so tok, da še sami ne razumejo kaj so predlagali oz.sprejeli...skenslat te nerazumljive ukrepe in vse otroke poslat v vrtce in šole pa bo mir... Tisti, ki pa noče oz.se boji pa naj pusti otroka doma in to je to... Otroci se ne smejo družit med seboj a danes dopoldne, ko sem se zapeljal mimo novega nak.centra v Lj.je bilo cca. 30 otrok na stezi z kolesi in skiroji + starši... Da o parkih in pred bloki sploh ne omenjam... Skenslat te ukrepe...
JApajaDAja
14. 05. 2020 15.21
-1
drži, dvorišča, igrišča, v blokovskih naseljih so polna otrok-samo noben na nijz in v vladi ne bo upal prevzeti odgovornosti,ker se vse lahko ponovi...če ne danes, pa "jutri"
Transformerji
14. 05. 2020 14.32
+23
Vzeti v vrtec vse tiste otroke, katerih starši ne morejo delati od doma! Jasno, saj so nadomestila manjša kot plača!
Moncsa
14. 05. 2020 14.47
+21
Po eni strani logično, po drugi strani ne. Logično, ker tisti ki je vezan na delovno mesto, ne more nazaj v službo, razen če pelje otroka s seboj. Po drugi strani pa ni pošteno do tistih, ki so ves čas delali, zgodaj zjutraj, pozno zvečer, vikende in praznike, da nadoknadijo izpadli čas med tednom, naprem tistih ki so doma počivali 2 meseca na čakanju. Težko narediti selekcijo.
aljoteam
14. 05. 2020 15.33
+16
Dejstvo je, da ne moreš delati od doma, če imaš doma predšolskega otroka, sploh tistega med 1-3 let... Sem poizkusil, ni varjante, da narediš več kot 1-2 uri zbranega dela...
Moncsa
14. 05. 2020 15.50
+9
Edino ko tamali spi :) Kar pomeni starš, ki dela od doma, spi 6-7 ur manj kot otrok. Dva meseca konstantno. Lahko vsak naredi računico. Drugače kot vidim update, vrtci so rešili problem, in ne bo treba nobenega zavračati. Bravo!
aljoteam
14. 05. 2020 16.12
+10
Ja ampak verjetno se kdaj tudi tusiras, vzames cas za partnerja (da ti zveza ne razpade) in ostale obveznosti v gospodinjstvu ki jih lahko delas samo ko majhnega otroka ni zravn... Po lastnih izkusnjah vec kot 2h zbranega dela skoraj ni mozno, razen ce imas druge pomocnike.
Moncsa
14. 05. 2020 16.22
+5
aljoteam meni ni potrebno razlagati, 2 meseca delava z možem od doma, z dvema, sicer malo starejšima (2. triada vrtca in 1. triada šole) otrokoma, vseeno je še vedno pestro. Prva stvar kar bom naredila ko odprejo šole in vrtci, bo da bom spala 8 ur ponoči, končno.
Matej101
14. 05. 2020 14.23
+31
Obup kaj počne ta vlada,... nekaj najavi in razmišlja kako bodo to rešili, ko se praktično začne izvajat,...
Moncsa
14. 05. 2020 14.24
+36
...se presenetijo, koliko je prijav :D Kaj pa so mislili? Da se prijavi enih 30%?
JApajaDAja
14. 05. 2020 14.11
+75
prednost zaposlenim mamicam!
Moncsa
14. 05. 2020 14.18
+29
Tako. Se strinjam. Nastopi pa problem tam, kjer je vseh 70% mamica zaposlena.
JApajaDAja
14. 05. 2020 14.23
+21
težko je organizirat varstvo, če nimaš primernih prostorov-pa še novi normativi redčijo skupine in večajo kvadraturo na otroka.....težko bo, ja !
Moncsa
14. 05. 2020 14.25
+7
Vem ja... ne vem kaj bodo pri našem vrtcu naredili. Predšolske na primer bi komot lahko dali za tistih par mesecev v proste šolske učilnice. Vrtčevski prostori pa naj bodo za ta mičkane.
JApajaDAja
14. 05. 2020 14.34
+12
..in če se šole čez teden ali dva odprejo za vse ostale učence, dijake? zopet problem :-(
justdoit
14. 05. 2020 14.36
+11
ma prostor naj bo za vse! ne pa zdej sam eni ja eni ne.. butasto že vse skupaj
Moncsa
14. 05. 2020 14.40
+15
Ja itak. Upam da do konca maja bodo prišli k pameti in odprejo vse brez tega cirkusa.
steber1
14. 05. 2020 14.04
+59
Štrukil bi lahko pazil 10 otrok glede na njegovo plačo.