Korona

Pozitivne hitre teste bomo po novem preverjali še s PCR-testi

Ljubljana, 12. 02. 2021 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
116

Od sobote bomo v Sloveniji pozitivne hitre teste preverjali še z zanesljivejšimi PCR-testi, je na vladni novinarski konferenci napovedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V statistiki bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR metodo testiranja. Testiranje šolnikov enkrat tedensko ostaja obvezno. Za osebe, ki so že bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali so covid-19 prebolele v zadnjih šestih mesecih, pa testiranje ne bo več potrebno.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma povedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, se epidemiološka situacija glede koronavirusa v Sloveniji nekoliko umirja. "Obenem bi rada opozorila, da to umirjanje ne pomeni, da smo iz najhujšega," je izpostavila. Število okuženih in obolelih med prebivalci naj bi bilo po njenih besedah še vedno izjemno veliko, predvsem v primerjavi z drugimi državami. Prav tako je spomnila, da "večjo nevarnost in grožnjo predstavljajo nove različice virusa, o katerih pa še vedno vemo zelo malo". Kasneje je na novinarsko vprašanje, ali smo v Sloveniji medtem odkrili primer južnoafriškega seva, sicer odgovorila, da s takšnim primerom ni seznanjena.

"Mislim, da smo vsi zadovoljni, da smo prišli v fazo epidemije, ko so možna določena sproščanja," je nadaljevala državna sekretarka in znova izpostavila, naj ljudje še naprej upoštevajo najosnovnejše ukrepe, kot so nošnja maske, vzdrževanje medsebojne razdalje ter higiena umivanja rok in kašlja. "Samo tako bomo onemogočili širjenje virusa," je poudarila.

O sproščanju ukrepov pa je dejala, da je bilo za to treba določiti nekaj pogojev: "Za vse dejavnosti velja, da je treba upoštevati vsa navodila, ki jih je pripravil NIJZ, v nekaterih dejavnostih pa so tudi opredelili, da je potrebno obvezno testiranje," je spomnila Magajnetova.

Testiranje je enkrat tedensko še naprej potrebno za vse zaposlene v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah. To pa ne pomeni, da bodo vse testirali na en dan, ampak bo testiranje ustrezno razporejeno čez ves teden, je pojasnila sekretarka. "S spremembo odlokov so bila določena sproščanja na področju trgovine in storitev, pri čemer še vedno velja, da je se morajo izvajalci obvezno testirati enkrat na teden," je opomnila.

Za uporabo žičniških naprav je predvideno, da lahko organizator organizira testiranje na območju ob žičnici, zadostuje pa tudi izvid testiranja, ki ga s seboj prinese uporabnik, a ta ne sme biti starejši od sedmih dni. Testiranje pri otrocih ni zahtevano.

Kakšen pa je postopek testiranja? "Na hitro testiranje je s seboj treba prinesti kartico zdravstvenega zavarovanja. Novost pa je, da bomo vse pozitivne hitre teste potrjevali s PCR-testi. Če bo rezultat hitrega testa pozitiven, bo uporabnik na mobilni telefon dobil sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Že izvajalec hitrega testiranja naj bi ga sicer kontaktiral in napotil na odvzem še enega brisa, lahko pa ga tja napoti tudi osebni zdravnik. Pomembno pa je, da v tem času človek ostane v samoizolaciji," je pojasnila Marija Magajne.

Testiranje predvidoma za vse te skupine (zaposleni v vzgoji in izobraževanju, izvajalci storitev v trgovinah in drugih servisnih storitvah, za katere je testiranje obvezno) na različnih območjih izvajajo zdravstveni domovi in koncesionarji, torej izvajalci javne službe.  Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih, podobno kot ravnatelji, je dejala in dodala: "Testiranje splošne populacije naj bo namenjeno samo tistim, ki si želijo preveriti svoje stanje."

Zelo verjetno je, da bodo zdravniki potrdila o prebolevnosti zaračunali.  državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne

Test po novem ni potreben za osebe, ki so bile že cepljene z dvema odmerkoma cepiva, in tiste, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. "Oseba lahko to dokaže s PCR-testom ali pa s hitrim antigenskim testom, ki je bil narejen ob prepoznavi bolezni ter je starejši od 21 dni in ni starejši od šestih mesecev," je razložila. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika.

A to potrdilo ni brezplačno in ga zdravnik lahko zaračuna. "Potrdila ne krije osnovno zdravstveno zavarovanje, zdravnik zanj lahko zaračuna. Potrdilo o preboleli bolezni je sicer nujno le za tiste, ki niso bili testirani in tako niso dobili potrdila o testu," je pojasnila Magajnetova.

Na vprašanje, ali lahko nekakšno potrdilo dobijo tudi tisti, ki imajo protitelesa, pa je odgovorila, da "o tem še ni dokončne odločitve". Dobi pa vsaka oseba, ki se cepi, o tem tudi potrdilo. "Iz tega je razvidno, kdaj je bila cepljena in s katerim cepivom," je povedala sekretarka.

Strahu, da bo testov zmanjkalo, ni, je zagotovila sekretarka. Zdravstveni zavodi so do sedaj teste kupovali sami, Ministrstvo za zdravje pa bo v okviru javnega naročila, naročila toliko testov, kot je opredeljeno v pogodbi.

Magajnetova je povedala še, da bo povrnitev stroškov za zaposlene v trgovini in servisnih dejavnostih, v katerih je testiranje potrebno, potekalo na enak način kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. "Za posameznika je testiranje brezplačno, izvajalec pa testiranje zaračuna Ministrstvu za zdravje," je še zaključila.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Riko 33
13. 02. 2021 13.35
Hitre teste je potrebno ukiniti. Zakaj bi 2 plačevali strošek?
brezvode
13. 02. 2021 12.43
+1
Dobesedno norčevanje iz medicinskega osebja ki opravlja dvojno delo plačujemo ga pa državljani v dolgih čakalnih vrstah, ti strokovnjaki imajo oprano glavo in možgane
daajno
13. 02. 2021 12.38
+1
Zakaj pa potem še uporabljamo hitre teste, če le te preverjamo z PCR testi? BUTALCI.
cefre
13. 02. 2021 11.30
+1
Po naslovu sodeč, bi potem takem morali javnost obvestiti: Pozitivnih pri hitrih testi poslanih na reden test NI , ali pa jih je samo 5 pozitivnih na rednih testih od5000 pozitivnih na hitrih testih. V statistik potem takem nikakor ne more in noben pozitiven hiter test! Ne vem kako si drugače to razlagat
buda78
13. 02. 2021 10.57
ma dej odlocite se ze enkrat v tej vladi. Pojma nimate. Se vidi da ste totalno brez plana. Diktatorska vlada
zibertmi
13. 02. 2021 10.46
+2
ne upate si povedat .da je treba vse porabit in še več.jajo mora zaslužit .to je glavni problem.včeraj testov ni bilo potrebno,dane govorimo o trgovkah,ki ga niso delale eno leto.čez noč pomerjanje oblačil in obutve dovoljeno.v glavnem greste iz ene v drugo skrajnost.jajo teba te bo dat a avt in to za vedno.samo zdraho delaš v tej državi že od začetka.izdal si prejšnjo državo,v tej nisi nič drugačen,blatiš nas v tujini.pa saj kri ni voda.jabolko ne pade daleč od drevesa,ti si pa kar pod njega
MuškaKokoš
13. 02. 2021 10.09
ljudje ,kaj čakate hitro na test celo 2x na mah vas bodo zastonj testirali,ovčke čist vesele
martinov
13. 02. 2021 09.59
+1
Hitri testi so neuspešni ! Prodati je treba tudi druge, za Vlado RS bolj dobičnosno !! Nekateri imajo več zaslužka, kot jim je za naše zdravje !
nostalgik
13. 02. 2021 09.50
+2
VAŽNO JE DA JANŠEVA TRGOVINA Z HITRIMI NEUČINKOVITIMI TESTI DELUJE, KAJTI NJEGOVI PRIJATELJJI V MEHIKI RABIJO DENAR ZA PRESERAVANJE. SLOVENCI -OVCE PA TO PLAČUJEMO.
OneEarth
13. 02. 2021 09.09
calmato
13. 02. 2021 08.37
+3
Zakaj testirati dvakrat zaradi nesigurnih testov,ce lahko samo enkrat z PCR testom ki je siguren? Izgleda da tu negdo dobro zasluzi z temi testi.Cudnega ni nic da se to dogaja ko pa imamo v zdravstvu same nesposobne ljudi!
gogi911
13. 02. 2021 08.50
-1
Walter Pravicek
13. 02. 2021 09.44
PRVI TESTI SO IZ NABAVE ONIH POSTAPAČEV,BAHAČEV,KI SO NA NAJETI AVION LEPILI SVOJ LOGO!VEZ Z SDS!DRUGI,BOLJŠI SO ZA OVREČT PRVEGA!PLAČA JJ,POVRATEK KREDITOV PA NAŠI VNUKI!
Walter Pravicek
13. 02. 2021 09.45
+0
TA DOKTOR BITENC JE BOLJŠI OD BERGDOHTARJA!VSE VE,POVSOD JE OPOLEG,KJE JE DENAR!
jugurta
13. 02. 2021 08.34
+1
A ni večja nevarnost da hitri test pokaže negativno v resnici je pa oseba ki se testira pozitivna, Samo vprašam.
hotchilipoper
13. 02. 2021 08.27
+2
Sem mislil,da živim med bolj inteligentnimi ljudmi,ma kaj sm falu
zibertmi
13. 02. 2021 08.07
+4
ne upate si povedat .da je treba vse porabit in še več.jajo mora zaslužit .to je glavni problem.včeraj testov ni bilo potrebno,dane govorimo o trgovkah,ki ga niso delale eno leto.čez noč pomerjanje oblačil in obutve dovoljeno.v glavnem greste iz ene v drugo skrajnost.jajo teba te bo dat a avt in to za vedno.samo zdraho delaš v tej državi že od začetka.izdal si prejšnjo državo,v tej nisi nič drugačen,blatiš nas v tujini.pa saj kri ni voda.jabolko ne pade daleč od drevesa,ti si pa kar pod njega
Walter Pravicek
13. 02. 2021 09.48
SEM ŽE NAPISAL,A VSEENO:BILA BI SRAMOTA,DA ŠKARTA NEBI UPORABILI.KAKŠNI NABAVLJAČI,TAKŠEN NAKUP IN KAKOVOST.KDO JE PREGLEDAL,KO SO JIH V LJUBLJANO DOSTAVILI?AMATERSKI MINISTER?ALI ONI IZ ZAVODA? ALI NIHČE?ALI LE NA LEPE OČI IN NABAVA,ČETUDI JE BILA Z ZAMUDO!SMO ALI NISMO DEL EU?POTEM SE POSVETUJTE TE Z TUJIMI DOHTARJI,Z PREVAJALCEM,KER JE ZNANJE TUJEGA JEZIKA ZA TO VLADO ŠPANSKA VAS!
gogi911
13. 02. 2021 08.01
+2
A tako bo manipulacija še bolj očitna. Ljudje vlada vas ustrahuje na tri načine. Nevidni sovražnik virus COVID 19 (strah pred smrtjo). Zapiranje gospodarstva (Strah pred izgubo eksistence). Policijiska ura in represija (Strah pred diktaturo). Dobra novica je ta , dastrah v resnici ne obstaja je samo mentalni konstrukt v umu in mediji (nosilci slike in zvoka) to dobro vedo. Politiki marionete teme pa samo izvršujejo ukaze , ki pridejo iz babilonskega Brislja. ;)
Bigbadjohn
12. 02. 2021 21.54
+1
Naj nekdo odgovori, ali so negativni testi zagotovo pravilni? Če obstaja možnost lažno negativnih testov, je to nevarneje od lažno pozitivnih, mar ne?!!
anabanana
12. 02. 2021 21.30
+3
Do zdaj so vse duplo šteli, kar so tudi priznali, ZATO smo bili tako dolgo zaprti, ne zaradi covida ampak zaradi lažnih številk!!! A BO KDO ZATO ODGOVARHAL❓❓❓
anabanana
12. 02. 2021 21.24
+1
Kar 2x bodo vrtali po nosu😲
sb_north
12. 02. 2021 21.24
-1
Pišejo da je Hojs mamo peljal na hrvaško zaradi varnosti saj naj bi po 18.2.2021 po vsej sloveniji nastal splošni upor, ker bodo trgovci učitelji policija dobili odloke o obveznem cepljenju. kdo kaj ve o tem??
Jure Slanovic
12. 02. 2021 20.44
+2
Majo preveč testov na zalogi...Važn,da se twitu ni treba testirat enkrat na teden...