Korona

Po Ljubljani koncesionarje na pomoč pozivajo tudi v Mariboru

Maribor, 20. 10. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
24

V mariborskem kliničnem centru jim je uspelo razširiti oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, a so morali zato odpovedati večino drugih storitev. Poleg tega jim kritično primanjkuje kadra, zato zdaj na pomoč kličejo koncesionarje iz podravske regije. Podoben poziv so že pred dnevi objavili tudi v UKC Ljubljana, a z eno razliko: če so se v Mariboru zadovoljili s prošnjo, so v Ljubljani zagrozili z umikanjem soglasij za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti.

Epidemija koronavirusne bolezni je še enkrat več razkrila ozka grla v slovenskem zdravstvu, med njimi glavno, pomanjkanje kadra. Ob eksponentni rasti okuženih so morale bolnišnice zagotoviti tako dodatne prostore kot zdravstveno osebje za nego bolnikov s covidom-19, zaradi česar izvajalci zdravstvenih storitev postopoma zmanjšujejo število specialističnih pregledov, operativnih posegov in drugih storitev. V nekaterih bolnišnicah tako izvajajo le še nujne zdravstvene storitve. 

Vojko Flis
Vojko Flis FOTO: Nina Bračič UKC Maribor

Med slednjimi je UKC Maribor, ki je na nov režim dela prešel v ponedeljek. "S ponedeljkom prehajamo na režim dela, ko t. i. načrtovani posegi ne bodo več možni, ker bo centralna kirurška intenzivna enota zasedena z bolniki, ki imajo covid-19 in potrebujejo umetno predihavanje," je v četrtek sporočil direktor UKC Maribor Vojko Flis. Kot je pojasnil za STA, so za zdaj za 26 povečali število postelj za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, tako da imajo teh zdaj skupno 66. "V naslednjem obdobju lahko zvišamo še za 40, kar pomeni, da bomo imeli za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, več kot sto postelj," je pojasnil direktor.

Še vedno pa jih pesti pomanjkanje kadra, zaradi tveganih stikov ali odrejenih karanten namreč dnevno manjka okoli sto zaposlenih. Težave rešujejo s prerazporejanjem z drugih oddelkov, pomagajo jim tudi študenti medicine in zdravstvene nege.

V UKC Maribor še vedno izvajajo naslednje nenujne storitve: 

 

– preventivni pregledi in cepljenja otrok,

– preventivni pregledi mladostnikov  in delavcev,

– preventivne storitve pri nosečnicah, 

– nujni pregledi operativnih gasilcev,

– presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, 

– druge preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika.

Da drugi val epidemije ne bi preveč podaljšal čakalnih vrst, UKC Maribor zdaj na pomoč kliče koncesionarje: "Skladno z Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti, vse koncesionarje za opravljanje javne zdravstvene službe na območju podravske regije prosimo, da se vključite v delo UKC Maribor."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odredba, na katero se sklicujejo, je bila v uradnem listu objavljena v četrtek in od koncesionarjev zahteva, da se "za namen zagotavljanja zadostnih zmogljivosti za pravočasno obravnavo pacientov, obolelih za covid-19" vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti na območju, kjer delujejo. 

Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti, 3. člen, 4. točka

 

Koncesionarji se za namen zagotavljanja zadostnih zmogljivosti za pravočasno obravnavo pacientov, obolelih za covid-19, v skladu z zakonom, ki ureja zdravniško službo, in zakonom, ki ureja zdravstveno dejavnost, vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju katerega koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost.

Medtem ko so v Mariboru ubrali prijazno pot, je v sporočilu, ki so ga že v petek koncesionarjem v svoji regiji namenili na UKC Ljubljana, zaznati tudi grožnjo. Poziv so začeli z besedami: "V UKC Ljubljana se zavedamo potrebe po dostopnosti zdravstvenih storitev pacientom na vseh ravneh, zaradi česar trenutno še ne preklicujemo že podanih soglasij za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti." In končali z: "V kolikor z vzajemnim sodelovanjem ne bomo mogli uspešno izvajati pričakovanega obsega zdravstvenih storitev, bomo primorani soglasja za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti preklicati."  

Tako eni kot drugi so v pozivu sicer izpostavili, da so zaradi potreb po zagotovitvi ustreznih prostorskih in kadrovskih zmogljivosti za bolnike s covidom-19 že prilagodili svoje prostore za izvajanje zdravstvene dejavnosti in tja prerazporedili zaposlene iz drugih organizacijskih enot, zaradi česar trenutno ne morejo izvajati rednega delovnega programa, ki so ga dolžni opraviti po pogodbi z zdravstveno zavarovalnico. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naj se po najboljših močeh vključijo v delo kliničnega centra, je koncesionarje v ljubljanski regiji pozval tudi generalni direktor UKC Janez Poklukar. Prejeli so že kar nekaj odzivov, med njimi tudi od MD Medicine, Barsos MC in Kirurgije Bitenc. 

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
20. 10. 2020 17.49
+1
Sedaj bojo pa tud koncesionarji pa zasebniki dobri, ko teče voda v grlo? A niso mazači?
lotmerzanec
20. 10. 2020 14.45
-2
Dajte pa ja niste neumni,da bi pomagali za zahvalo pa vas bodo ozmerjali z mazači!!
Špartanec
20. 10. 2020 14.36
+1
Res mi še zdaj ni jasna slika. V SLO naj bi bilo samo medicinskih sester ter tehnikov 21.000, kje so potem še vsi zdravniki... Zdravstveni domovi so praktično nedostopni, redni programi skenslani, v bolnici zaradi kovida pa 320 bolnih in 56 na intenzivni? Očitno mi nekak matematika ne špila....Vam tudi?
CURVANORD Zanetti
20. 10. 2020 14.32
-3
Koliko jim bodo dodatno placali za pomoc
supergigi
20. 10. 2020 14.27
+5
Dobra rešitev za povečanje zaposlenosti v zdravstvu, bi bila možnost, da bi vsi s 5. stopnjo izobrazbe naredili par izpitov, in bi lahko opravljali delo medicinske sestre/tehnika. Ti dajejo zdravila, skrbijo za administracijo, v bolnišnicah merijo pritisk ipd. To lahko počne vsak s 5. stopnjo izobrazbe.
lotmerzanec
20. 10. 2020 14.46
+3
Res je in vse to bi delal za 800 evrov mesečno!!
zavetnik
20. 10. 2020 14.13
-2
Ja kaj so koncesionarji počeli od februarja ,do zdaj lepo so zaprli ambulante in obremenili javno zdravstvo, kdaj keri koncesionar dežura in kdaj je kaj naredil v dobro pacienta, samo svoje žepe polnijo briga njih za pacienta to so tisti o katerih zdravniki nočejo slišati in se spravljajo na tiste, ki opzarjajo na to.
NPCL
20. 10. 2020 13.36
-2
teršek pravi da ni ustavno pozivat
NPCL
20. 10. 2020 13.26
+1
a kurduš ne bo šel pomagat... on ni mazač
lotmerzanec
20. 10. 2020 14.47
-1
fairplayy
20. 10. 2020 13.20
+4
Potrč se je že javil??
Legend123
20. 10. 2020 13.19
+9
UKC Mb NE ZAVAJAJTE! Bil sem na razgovori, kot SMS (srednja medicinska sestra), z vec leti delovnih izkusenj v Ljubljani! In se danes nisem prejel odgovora! Primanjkuje kadra ja.... smesite vi sami sebe. Zaposlili bi vse, ki so se prijavili na razgovor zaj pa jocete! Sram vas je lahko! Nesposobnezi kadrovanja. Vedeli ste, kaj sledi in ne.... zdravstveni delavci nismo vredni niti odgovora! Naj delajo sefi in sefice, ki so tako zelo sposobne, da ne nucajo zaposlovati. Vse za lastno korist ter na skodo drzavljanov! Da vas ni sram, da tako zavajate, ter se igrate s zivljenje drzavljanov! Nesposobni ste razmisljati z lastno glavo ter delovati v vse nas dobro! Sej ni cudno, da ste na zelooo slabem glasu!
Volga Malek
20. 10. 2020 13.10
+15
Posljite unicevalca zdravstvene nege in medicinskih sester, blokatorja standardov in normativov od leta 2008. Nekoga ki je ponizal, razvrednotil poklic medicinske sestre, podplacal v krtovo dezelo. SMS je na minimalcu, 1100 € bruto, 300 € direkt pobere drzava, pri DMS pobere vec. Dohtercki ala Kostrin, Cebasica imajo place do neba in se dlje pa jocejo, nehajte lagat. 25.000 je medicinskih sester ponizanih in podplacanih. Njihova bruto placa v Sloveniji je v Nemciji, Avstriji njihova neto placa. DESUS in Gantar unicevalci. Naj dohtercki negujejo..jokali bi Kostrin in Cebasica ter Tomi z globokim vdihom. Tu je se ZUJF. Naj nehajo dohterji lagat kak so preobremenjeni saj ponoci gre spat ne glede na vse na oddelku. Ce dela v ambulanti je polovicno, popoldne pa po s.p. na koncesijo. Dovolj imam laganja in jokanja dohterckov. Zaradi medicinskih sester lahko obstane sistem zdravstva in zdravstvene nege, dohtercki se sami ne zmorejo delat na oddelku razen za 10 minut pogledat cloveka in crto potegnat po temperaturki, ambulanti ne znajo ne nastavit EKG niti kri vzet v laboratoriju. Jezik pa znajo sukat. ZUJF je se tu. Najbolj unicujoc zakon v zgodovini drzave poleg Gantarjevanja 1.0 ter Gantarjevanja 2.0 ki je grobarjenje.
Castrum
20. 10. 2020 13.14
+5
Ah kar neki. Zdravnik zaposlen v ambulanti ne more imeti popoldan koncesije
Volga Malek
20. 10. 2020 13.16
+5
MeaParvitas
20. 10. 2020 14.15
+3
Castru, ima pa lahko popoldne samoplačniško ambulanto in to v istih prostorih, kjer dela dopoldne. Dopoldne te ne vzame, ker je čakalna doba, popoldne pa si na vrsti še isti dan.
Tiger1010
20. 10. 2020 13.05
-5
Kaj bodo pomagali saj jih kordiš in mesec imenujeta za mazače
Ardene
20. 10. 2020 12.57
+9
verjetno se bodo odzvali dr.Potrč, dr.Werner, dr.Bojić in ddr.Velepička, pa še skafandrov, mask in drugih dragih zaščit ne potrebujejo
StricKozamurnik
20. 10. 2020 13.09
+10
Verjetno se bodo res, kajti koncesionarji se ne bodo. Oni so zraven le takrat, ko je moč hitro in dobro zaslužiti, njihove napake pa itak popravljajo v UKC jih ali pogrebnih zavodih.
Bogdan Kranjc
20. 10. 2020 12.53
+7
bo tudi mazač iz parlamenta prišev pomagat in njihova parola poslance na minimalce.
Podborsky
20. 10. 2020 12.53
+13
Pri nas je ena koncesionarka druzinska zdravnica. K sebi v ordinacijo ne spusti nobenega pacienta, pregled se opravi na daljavo po telefonu, ce pa ze prides blizu ordinacije, te pogleda skozi okno. Od zascitnih sredstev ni kupila nic, se razkuzila za roke ne, je treba varcevat, ker potem ne bo denarja za nakup cetrte nepremicnine na obali in novega mercedesa. Toliko o koncesionarjih. Zgodba je resnicna.
Vsepremislim13x
20. 10. 2020 14.08
+5
Ce kaj od tega drzi, je to sramota. Verjetno ni edina, ki dela v javnih prostorih kot koncesionar .
Podborsky
20. 10. 2020 14.20
+2
Napises resnico, eni pa minuse delijo, to so verjetno tisti, ki tudi obstoj virusa zanikajo. Skoda, da ne morem priloziti slike, bi videli kaksna vrsta je pred oknom, ordinacijo ima v prtlicju, vrata v ordinacijo pa zaklenjena. Prostori so pa v zasebni lasti.
Podborsky
20. 10. 2020 15.08
+2