7°C
Podatki za dan: 13. 1. do 24.00
Oboleli
518,092
+6918
+1.4%

Poziv za krajšo izolacijo in karanteno: 'Poslovni procesi so resno ogroženi'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Ni.Š. / STA /
KOMENTARJI
5
Gospodarstvo opozarja na vedno več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je zato pristojne pozval, da proučijo možnost skrajšanja izolacije in karantene na pet dni z negativnim testom.

Kot je dejal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti, se podjetja poslužujejo različnih načinov, kako preprečevati širjenje okužb in se prilagoditi vse večjemu številu odsotnih zaradi okužb in karanten, kot so izmensko delo, razporejanje v delovne skupine, ki se med seboj ne srečujejo in delo od doma, kjer je to možno. "A ob še naprej rastočih številkah to ne zadostuje več in poslovni procesi so resno ogroženi," je, kot so danes sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), dejal Cantarutti.

Predsednik GZS je zato v imenu članov zbornice strokovnjake in vlado pozval, da preučijo možnost skrajšanja tako izolacije kot karantene na pet dni z negativnim testom.

Aleš Cantarutti poziva vlado, naj skrajša karanteno.
Aleš Cantarutti poziva vlado, naj skrajša karanteno.FOTO: Bobo

Številne evropske države so se zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča nova koronavirusna različica omikron, že odločile za nižje število dni izolacije in karantene. Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z 10 na sedem dni, Avstrija z 10 na pet dni, v kolikor ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem testu PCR, Nemčija z 10 na sedem dni, v kolikor okuženi opravi test PCR in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša pet dni, če okuženi ne kaže simptomov, so spomnili na GZS.

"Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar pozdravljamo. Poleg tega pa je za nas pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih," je še dejal Cantarutti. Poudaril je, da se zaveda, da je ta odločitev v vsakem primeru v pristojnosti strokovnjakov, ki odločitve sprejemajo glede na dane razmere.

PREBERI ŠE
Obeta se sprememba pravil odrejenih karanten ob tveganem stiku

Vlada bo sicer predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, na predlog epidemiologov pa je že skrajšala karanteno z 10 na sedem dni.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.