Korona

Mediana: Za preventivne ukrepe Slovenci skrbimo bolj kot običajno

Ljubljana, 07. 08. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Prebivalci Slovenije še vedno bolj kot običajno skrbijo za preventivne ukrepe, ugotavlja Inštitut Mediana. Poleg tega so zabeležili tudi visoko zanimanje za informacije o koronavirusu.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so ugotavljali, kako ljudje skrbijo za svoje zdravje in preventivo pred koronavirusom ter kako se te navade spreminjajo skozi čas.

60 odstotkov vprašanih si roke umiva bolj pogosto

Na vprašanje, kako posamezniki v trenutnih razmerah skrbijo za svoje zdravje, je šest od desetih vprašanih povedalo, da si roke umivajo bolj kot običajno, skoraj polovica pa tudi, da več kot običajno razkužujejo površine. Ugotovili so tudi povišano zanimanje za informacije o zdravju in epidemiji – 41 odstotkov vprašanih pravi, da več kot običajno spremljajo spletne strani NIJZ in ministrstva za zdravje oziroma da več kot običajno spremljajo vsebine o zdravju v medijih. 

Graf 1: Kako skrbite za svoje zdravje v trenutnih razmerah?
Graf 1: Kako skrbite za svoje zdravje v trenutnih razmerah? FOTO: Mediana

Približno tretjina anketirancev poroča, da več kot običajno zračijo prostore. Manjši porast v primerjavi z "normalnim" stanjem beležimo za rekreacijo zunaj, zdravo prehrano, rekreacijo doma ter uživanje prehranskih dopolnil. 

"Slovenci se v drugem valu počutijo manj ogrožene kot v prvem"

Če podatke o ukrepih pogledamo skozi čas, lahko ugotovimo, da so anketiranci o največjih spremembah oziroma porastu v njihovem lastnem preventivnem vedenju poročali ob pričetku epidemije v marcu in aprilu, nato pa je delež tistih, ki so se več kot običajno posluževali preventivnih ukrepov, do sredine maja skladno z upadanjem števila primerov okužb upadal. 

Graf 2: Kako skrbite za svoje zdravje v trenutnih razmerah skozi čas?
Graf 2: Kako skrbite za svoje zdravje v trenutnih razmerah skozi čas? FOTO: Mediana

"V juliju je z drugim valom za nekatere navade spet malenkostno porastel, vendar pa lahko ugotovimo, da ne bistveno," sporočajo iz inštituta. Iz tega lahko sklepamo, da so se prebivalci Slovenije bodisi počutili manj ogrožene kot v prvem valu bodisi pa je "več kot običajno" postala napačna dikcija za merjenje vedenja, saj je "običajno" v zadnjih štirih mesecih postalo povsem drugačno vedenje in prebivalci Slovenije več umivanja rok, razkuževanja površin, zračenja in podobno že vidijo kot nekaj običajnega.

Raziskavo je inštitut izvedel med 9. in 10. julijem 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 506 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.