Korona

Bo vlada cepljene prebolevnike le uvrstila na seznam izjem in uredila njihov status?

Ljubljana, 18. 05. 2021 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, Maruša Slana
Komentarji
380

Prebolevniki, ki so v skladu s priporočili svetovalne skupine za cepljenje prejeli en odmerek cepiva proti covidu-19, so trenutno v neenakopravnem položaju pri prehajanju meja, saj še niso obravnavani kot izjema. Poklukar je pojasnil, da je prehajanje meja v pristojnosti notranjega ministrstva, da pa je stališče medicinske stroke, da imajo prebolevniki, cepljeni z enim odmerkom, status cepljene osebe. Vlada bo jutri spet pretresala odloke. Bo tokrat le sledila usmeritvam strokovne skupine in enkrat cepljene prebolevnike uvrstila na seznam izjem? Na notranjem ministrstvu si zadeve s strokovnega vidika namreč ne razlagajo enako - po njihovih besedah cepljeni prebolevniki niso izjema in bi ob vrnitvi v Slovenijo morali v karanteno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje smo z epidemijo?
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Kje smo z epidemijo?
  • Iz 24UR: Kakšen bo dogovor o potovanjih?
    04:40
    Iz 24UR: Kakšen bo dogovor o potovanjih?

 

Kot so pojasnili na Ministrstvu za zdravje, trenutno izjema za prebolevnike, ki so enkrat cepljeni, še ni urejena v odlokih: "Strokovna skupina Ministrstva za zdravje je predlagala, da se ti posamezniki obravnavajo kot izjeme. S tem se prebolevnikom omogoči vstop v notranjost lokalov in na prireditve, ne bodo več potrebovali testiranj in tudi v Slovenijo bodo lahko vstopali, ne da bi jim bila odrejena karantena na domu. Trenutno velja, da mora biti prebolevnik cepljen z dvema odmerkoma, če je od začetka bolezni preteklo več kot osem mesecev."   

Cepljenje Janeza Poklukarja.
Cepljenje Janeza Poklukarja. FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes glede tega poudaril, da je prehod meja stvar ministrstva za notranje zadeve: "Iz medicinske stroke izhaja, da ima prebolevnik, ki je cepljen v obdobju osmih mesecev, ob prihodu v Republiko Slovenijo status cepljenje osebe."   

In medtem ko prebolevnike že več tednov cepijo le z enim odmerkom, njihov status kljub stališču strokovne skupine še vedno ni urejen. Pa bo vlada tokrat sledila strokovnim priporočilom strokovne skupine? Za pojasnila smo se že pred časom obrnili na ministrstvo za notranje zadeve, kjer so nas najprej usmerili na ministrstvo za zdravje, danes pa so pojasnili, da bo vlada na jutrišnji seji – kot vsako sredo – pretresala spremembe odlokov, pri čemer bodo obravnavali tudi izjeme za prehod meja.  A na ministrstvu za notranje zadeve si strokovnega vidika ne razlagajo enako - po njihovih besedah cepljeni prebolevniki niso izjema in bi ob vrnitvi v Slovenijo morali v karanteno, so poročali v oddaji Svet. 

Hrvaška sicer slovenskim prebolevnikom, cepljenim z enim odmerkom cepiva,  že zdaj omogoča prehod meje brez testa ali karantene: "Prav tako lahko mejo brez negativnega testa in samoizolacije prehaja oseba, ki je prebolela covid-19 (in ima zdravniško potrdilo ali pozitiven PCR-test oz. hitri antigenski test) in je bila po okrevanju cepljena z vsaj enim odmerkom cepiva (velja do obdobja petih mesecev po cepljenju)."   A pozor, izjema za vrnitev v Slovenijo ne velja, če ste cepljeni s cepivom Pfizerja ali Moderne. Ti prebolevniki lahko torej zdaj brez omejitev vstopijo na Hrvaško, v Slovenijo pa ne, razen če so cepljeni  s cepivom AstraZenece in je od tega minilo vsaj 21 dni. 

Kdaj bomo dobili zeleno potrdilo na ravni EU? 

Minister se je v izjavi za javnost dotaknil tudi zelenega covidnega potrdila, ki bi olajšalo prehajanje meja. Poudaril je, da Evropski parlament in Evropska komisija še vedno izvajata pogajanja glede končne vsebine in pravnih podlag za covidno potrdilo: "Po optimističnem načrtu bo evropski parlament te pravne podlage sprejemal med 7. in 10. junijem, takrat bo znana končna oblika." Kot je dodal,  ne glede na to NIJZ skupaj z zunanjimi izvajalci pripravlja sistem, ki bo omogočil uporabo zelenega covidnega potrdila. To je potrdilo, QR-koda, ki bo dokazovala pristnost vašega dokumenta, s katerim uveljavljate pravice cepljene osebe ali osebe z negativnim testom, je še pojasnil. 

Digitalno zeleno potrdilo
Digitalno zeleno potrdilo FOTO: Dreamstime

Se pa Slovenija s sosednjimi državami bilateralno dogovarja o pogojih za prestop meje, saj opozarja, da je poenotenje po EU malo verjetno. Po njegovi oceni bi morali v nekaj dneh uskladiti izhodišča s Hrvaško, med drugim se dogovarjajo tudi o statusu po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece. 

Glede cepljenja s cepivom AstraZenece je Poklukar še spomnil, da je posvetovalna skupina za cepljenje pred nekaj dnevi predlagala, da se ob zadostnih količinah cepiva začne za prebolevnike izvajati cepljenje na nekoliko spremenjen način. Zanje predlagajo, da jih cepijo čim prej po preboleli bolezni, najkasneje pa v šestih oz. osmih mesecih, ko jim še vedno priznavajo status prebolevnika. Postopno bodo prehajali tudi na režim, po katerem bodo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece omogočili v manj kot 12 tednih.

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdenko Mali
21. 05. 2021 09.48
Kaj pa zdravi? Njim je pa vse prepovedano!
Mladen Mladen
19. 05. 2021 14.59
+0
Dajte že to vlado enkrat odpustit pa ministre za zdravje ,ker samo denar kradete pa še ne veste cepit 2,8 miljona SLOVENCEV z stalnim prebivališčem???ZAKAJ???KER NE VESTE KAJ JE SPLOH COVID 19 SAMO DA ČIMDALJ ČASA KRADETE DENAR Z EU -PRORAČUNA ZA NAS PA ZA OSEBNO MENE GA NIMATE??Potem pa še odpovedi sprejmite.Še to kdaj v nazaj 70 letih smo potrebovali kartončke za prehod meje????pa maske pa je reaktor crknil črnobil luje od tega sranja ko sedaj delate .ODPOVEDI PRIČAKUJTE IZ VRHA ,
Uporabnik1947897
19. 05. 2021 14.22
+1
Po eni strani razumem to diskriminacijo...Le kaj naj zdravi ljudje sploh počnemo v družbi,ki je kronično bolna,paranoična in razdeljena?...Kar imejte jo takšno...Nas zdrave in necepljene pa prosim po hitrem postopku strpajte nekam daleč stran,da bomo imeli končno mir pred vami...
Komendator
19. 05. 2021 13.56
+2
In kam bo dala nas, ki nas konec oktobra zaradi premalo testov niso hoteli testirati če smo imeli potrjeno okužbo v družini in tipične simptome. Po moje nismo nikjer zavedeni...
rockon
19. 05. 2021 15.32
Ste, med tistimi, ki kovida še nismo preboleli.
boki23
19. 05. 2021 13.30
+4
Torej, če sem se držal ne smiselnih ukrepov in se nisem okužil in z tem nisem delal stroška državi, delodajalcu in dodatno bremenil zdravstvenega sistema sem zdaj nagrajen s tem, da ne smem nikamor... Če sem bil okužen in imel blago obliko bolezni katero sem kot odgovorna oseba prebolel doma v samoizolaciji ter nisem šel na test in z tem tudi nisem delal dodatnega stroška državi spet ne smem nikamor ker nimam potrdila o prebolelosti, samoplačniški test na proti telesa pa seveda ne šteje. Če sem pa se okužil in šel na test imam zdaj vse ugodnosti in lahko grem skoraj kamorkoli mi srce poželi... Super res... Pa tako ste bili pametni in govorili kako se ne bodo delale razlike in bomo vsi enakopravno obravnavani... Bolj kot sem bil odgovoren bolj sem omejen in za več stvari prikrajšan...
VelikoVedro
19. 05. 2021 13.06
+1
Učinkovitost cepiv po prvi dozi naslednja (z virom): Pfizer-BioNTech 80% (CDC), Moderna 80% (CDC), AstraZeneca 76% (AZ). Vstop v Slovenijo je dovoljen po prvi dozi AZ, a ne po prvi dozi Pfizer ali Moderna. Iz tega lahko zaključim le, da gre za neenako obravnavo. Zakaj?
brabusednet
19. 05. 2021 10.55
-2
Prebolevniki nima se smisla cepit,če ste enkrat preživeli mogoče boste tudi v drugo.Bolje cepit tiste,ki še niso preboleli.
Pia235
19. 05. 2021 10.53
+5
Vsem prebolelim kazen, ker so se sploh okužili in očitno niso spoštovali nadvse veleumnih ukrepov, ne pa dodatne bonitete. Zdravi pa ves čas diskriminirani - tako in drugače!
paru
19. 05. 2021 10.51
+4
Prehajanje meja- zdr. minister pravi, da je to v pristojnosti notranjega. ok, pravno, formalno Zakaj pa potem gradbeni inženir ne upošteva zdravnika, t.i. strokovne posvetovalne skupine pri vladi??? Dajte se no malo , vsaj navzven, uskladiti...
SebaXLS
19. 05. 2021 10.22
-1
A spet težite? Umirite se že enkrat!
borjac
19. 05. 2021 10.15
+6
Ali ste opazili kako se Slovenska oblast bori za to, da bi čim več Slovencev lahko šlo na Hrvaško, ni jim pa popolnoma nič mar kako bodo turisti prišli v Slovenijo, popolnoma nič jim ni mar kako bi lahko Slovenci dopustovali doma, po TV nam delijo izjave ki so iz dneva v dan različne, ko pokličeš v Terme ali kam drugam, pa se pogoji zelo razlikujejo od pravljic, ki nam jih naša Vlada trosi po TV, primer ko je Poklukar nekaj zagotavljal zagotavljal, da ena doza Astra Zenike zadostuje za papirje, da si cepljen sploh ne drži, nihče ni povedal kdo ti sploh izda papirje o cepljenju, zmeda , zmeda, za na Hrvaško pa se borijo kot levi, kaj bo naš turizem dobil denar iz Hrvaške ??
markospenca
19. 05. 2021 10.13
+5
ŠE ENA OD BITK S TO VLADO IN KOALICIJO JE DOBLJENA. Predstavniki gibanja Za pitno vodo bodo v državni zbor vložili podpise za zakonodajni referendum o zakonu o vodah. Neuradno naj bi zbrali overjenih 48.479 podpisov, ki jih mora zdaj preveriti notranje ministrstvo. Za razpis referenduma zadostuje 40 tisoč overjenih podpisov.
Mengele
19. 05. 2021 10.16
+3
brabusednet
19. 05. 2021 10.52
-1
Boste vi plačali brezpotrebni referendum,ki pa ne bo uspel,ker bo udeležba preniska.Levičarji se borijo,da bodo lahko vikende gradili na obali in okoli postavili ograje,kot do sedaj.Kolikor mi je znano ta zakon to prepoveduje.Jankovičeva kanalizacija čez vodovarstveno področje je pa dovoljeno.Adijo pamet okoljevarstvenikov.
vezuv_
19. 05. 2021 12.21
sedaj samo še čim več ljudi naj gre na referendum.
Prinašalec
19. 05. 2021 15.23
+1
zibertmi
19. 05. 2021 09.53
+4
pravijo intelektualci ,postajamo dežela za starce,idealna za odsluženi politični kader,ki bi si rad napumpal lastni ego in denarnico! Ima prav:Janševi Rupel,Jambrek,Petrič,Jurša,Simsič,....
NeMoresVerjet
19. 05. 2021 09.49
+2
Goede na to, da se pri pcr testih ne preverja osebnih podatkov, po Sloveniji hodijo "prebolevniki", ki sploh niso zboleli. Ze uzivajo privilegije(postrezba v lokalu), med tem ko zdrav narod caka na cepivo in se drzi ukrepov. Ko bo turisticna sezona bodo pa ti spet veselo delili virus, ker v sebi nimajo niti ene celice protiteles. Bravo NIJZ.
ćurkl
19. 05. 2021 09.19
+14
Kdo je mene, "prebolevnika", sploh poklical in naredil kakšen test, da bi se pozanimali kaj "prebolevnost" sploh pomeni. Baje nas je več kot 200 000 samo v Sloveniji - pa nobene resne raziskave!! En "pisarniški molj" je določil 6 mesecev kot varne, potem smo pa spet potencialni kandidati za cepljenje. Pa to res drži??
borisss
18. 05. 2021 21.59
+17
Baraba puklasta kradljiva
Prinašalec
19. 05. 2021 15.29
Za začetek si oglej intervju z Mariborskim zdravnikom Sebastijanom Piberlom, dr. med. Za ta genocid nad ljudmi pod pretvezo corona virusa bo nekdo moealodgovarjti. Vi se pa kar veselo cepite dalje in testirajte. Jaz se ne bom ne danes ne nikdar..
Wahl
18. 05. 2021 21.58
+10
Pozor, stonicki Refik se pripravlja na zadnji nocojšnji komentar. Prepustite mu mesto, drugače bo jutri slišal krepke od velike vodje.
TheGreatRusia
18. 05. 2021 21.58
+8
KAK SHOW SE UPRIZARJA, POJLUKAR VS FAFANGEL😂😂😂😂 PA TO OTROCI POKAJO OD SMEHA, DA NE BO ODRASEL.
TheGreatRusia
18. 05. 2021 21.57
-3
ZA NAS NECEPILCE BODO POVRNILI STROŠKE NAKUPA VINJETE ZA LETO 2016😂😂
DJ-Pero
18. 05. 2021 21.57
+7
Poden... totalen!