Korona

Prej šest, vmes nekaj dni osem, zdaj pa spet šest mesecev prebolevniškega statusa

Ljubljana, 12. 09. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
651

Če je vlada še prejšnjo soboto veljavnost prebolevnosti pri covidu-19 s šest raztegnila na osem mesecev in je stroka razmišljala, da bi veljavnost zaradi dobre zaščitenosti teh ljudi podaljšala za še kak mesec, je nova sobota prinesla novo spremembo. A ne napovedanega podaljšanja datuma veljavnosti, pač pa skrajšanje. Vlada je namreč sprejela odlok, ki stopa v veljavo s 15. septembrom in status prebolevnika z 240 dni spet zmanjšuje na 180 dni.

V času veljavnosti prebolevniškega statuta testiranje ni obvezno, olajšano je tudi prehajanje državnih meja.
V času veljavnosti prebolevniškega statuta testiranje ni obvezno, olajšano je tudi prehajanje državnih meja. FOTO: Dreamstime

"Seveda vsaka odločitev potegne za sabo nekaj tveganja, nekateri vendarle kot prebolevniki ponovno zbolijo, ampak glede na to, kar kažejo podatki, bo to možno še podaljšati," je še pred nekaj dnevi pred našo kamero zatrdila vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović. "Podaljšanje je seveda rezultat opažanj, rezultatov, ki jih redno spremljamo," je novinarki Špeli Bezjak pojasnjeval profesor na fakulteti za farmacijo na Ljubljanski univerzi doktor Borut Štrukelj, ko je 6. septembra na območju Slovenije začela veljati osemmesečna veljavnost prebolevniškega potrdila.  

Po le petih dneh pa je vlada 11. septembra (ponovno) sedla za mizo in (ponovno) odločila, da spremeni pravila – status prebolevnika bo spet veljal samo šest mesecev. Kar pomeni, da bo sprememba zadevala številne, ki so računali, da jih bo črka P še za nekaj časa rešila obveznega testiranja, ki ga je za vse necepljene in neprebolele s prihajajočo razširjenostjo PCT-pogoja določila vlada. Razlogov za spremembo v odloku ali priloženem sporočilu za javnost niso pojasnili, pričakovati je, da bodo to storili šele na novinarski konferenci, ki je predvidena za ponedeljek. 

Zelo malo prebolevnikov potrebuje tudi intenzivno terapijo

Stroka je sicer ugotavljala, da so prebolevniki dobro zaščiteni. "Spremljamo, kako pogoste so ponovne okužbe pri prebolevnikih, in niso pogoste," je dejala Beovićeva. "Prebolevniki, ki so šli skozi bolezen, imajo večji diapazon protiteles, imajo večjo možnost, da bodo tudi proti drugim različicam vnaprej še vedno zaščiteni," je pojasnjeval Štrukelj.  

Število bolnikov na enotah intenzivne terapije od 1. avgusta do začetka septembra.
Število bolnikov na enotah intenzivne terapije od 1. avgusta do začetka septembra. FOTO: Posnetek zaslona

Od maja do avgusta, ko so potrdili dobrih 12 tisoč okužb, je bilo dvakrat pozitivnih 430 oseb, kar pa še ne pomeni, da so se ponovno okužili oziroma da so bili kužni ves čas – ponovno okužbo so v omenjenem trimesečnem obdobju potrdili samo pri devetih ljudeh. Zelo malo prebolevnikov potrebuje tudi intenzivno terapijo. V četrtem valu se je od prvega avgusta na intenzivnih oddelkih zdravilo skupno 110 bolnikov, prebolevniki so bili le trije.  

Najboljša kombinacija = prebolevnost + cepljenje

Štukelj je sicer izpostavil, da je slabost pri prebolevnikih, da količina protiteles zelo niha, in jih zato pozval, naj se po nekje osmih mesecih še cepijo: "To se kaže kot ena najboljših kombinacij. Na ta način bo prebolevnik imel širši spekter protiteles."

Vendar pa znanost še ni natančno ugotovila, koliko protiteles človek potrebuje, da bi bil dejansko imun na covid-19. To oceno zelo otežujejo tudi mutacije virusa. Pri boju proti okužbi sicer niso pomembna le protitelesa – imunski sistem za boj proti virusu potrebuje tudi T-celice, znane tudi kot "celice ubijalke". Lahko se torej zgodi, da je količina protiteles tako nizka, da se jo komaj zazna, a je odziv T-celic tako močan, da oseba ne zboli resno. Ker pa je koncentracijo T-celic težko izmeriti, se zdravstveni delavci trenutno še vedno zanašajo na splošna pravila.  

Nacionalni inštitut za javno zdravje pravi, da se cepljenje prebolevnikov lahko opravi tudi takoj, ko mine obdobje izolacije, lahko pa se odloži za nekaj mesecev. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih osmih mesecih dokazano prebolele covid-19, zadostuje že en odmerek cepiva. Če pa je od začetka bolezni minilo že več kot osem mesecev in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje.

Za prebolevnike so (večinoma) odprte tudi meje.
Za prebolevnike so (večinoma) odprte tudi meje. FOTO: Dreamstime

Dolžina statusa prebolevnika se sicer razlikuje od države do države. V evropskem digitalnem covidnem potrdilu prebolevnost velja 180 dni, Italija pa je na začetku septembra njegovo veljavnost denimo pri obisku kulturnih prireditev in uporabi javnega prevoza raztegnila na eno leto. Če je Grčija še poleti dovoljevala vstop devet mesecev po prebolelem covidu, je nato to skrajšala na šest mesecev, Kitajska pa prebolevniškega potrdila na meji sploh ne priznava.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (651)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dusan Kokalj
13. 09. 2021 12.34
+3
HVALAŽ IDIOTOM KI VODIJO NAŠO DRŽAVO.
odpisan2x
13. 09. 2021 08.37
+4
"Sezona gripe naj bi zgodaj in trdo udarila Izrael",nič jasno pri nas gripe ne bo
User447113
12. 09. 2021 20.51
+3
Raziskave potrjujejo, da je velika večina prebolevnikov imunih (ja, obstajajo redke izjeme; ko pride do ponovne okužbe, pa je po pravilu ta milejša, kot prva) in to na vse seve, raziskave prebolevnikov SARS-a potrjujejo zadostno tvorjenje protiteles tudi po 17 letih od okužbe (in tudi proti covidu), zato se sklepa, da bi lahko bila imunost doživljenjska. Ker je imunost prebolevnikov eksponentno višja od cepljenih in zanje velja bistveno manjša možnost prenosa, je popolna norost izpostavljati prebolevnike cepivom (ne da to ni potrebno, ampak je škodljivo iz zdravstvenega vidika). Bi dodal raziskave, pa to na tem forumu ni mogoče.
zemljan10
12. 09. 2021 21.28
+3
Ja,ampak ker smo tisti,ki smo proti cepljenju bolj omejene nerazgledane osebnosti,nas pač treba nagnit in spravit v promet cepivo,ki mu poteče rok s prvim oktobrom.Drugače povedano.Mi bolj nerazgledani smo kolateralna škoda.
janmar1234
13. 09. 2021 08.26
+1
Se cepiš alli ne, mi je vseeno, ko boš pa zbolel za covidom se pa s čajrm cajtaj, na bolnico še pomisliti ne sneš
Poter
13. 09. 2021 08.56
+1
AAh, glede na tvoj zadnji stavek, bi želel imeti povezavo do raziskav, v kolikor je to možno.
Poter
13. 09. 2021 08.58
+1
janmar1234, potem tudi cepljeni ne, ker so tako ali tako cepljeni in cepivo deluje , ali ne?
Matejv1983
12. 09. 2021 20.29
+2
Toliko v zaupanje v znanost, glede na to da ena znanost da so prebolevniki zaščiteni osem in morda tudi več mesecev, pa druga znanost meni drugače. me prav zanima na podlagi česa so prišli do takšnih zaključkov.?
Noname1216
12. 09. 2021 20.04
+4
PCT je nezakonit, protipraven in ne upošteva 17. člena uredbe (EU) 2021/953. Kaj to pomeni? Nihče ni dolžan upoštevati PCT-ja, saj se mora PCT izvajati v državah članicah EU samo v času PANDEMIJE! PANDEMIJA v Sloveniji NI razglašena. Ta uredba je v celoti ZAVEZUJOČA in se neposredno uporablja v vseh državah članicah. Tudi če Slovenija razglasi EPIDEMIJO, še vedno ni treba nositi NIKJER MASK še manj pa PCT, dokler ni razglašena PANDEMIJA. Začetek veljavnosti te uredbe začne veljati na dan objave v Ur. l. EU. Uporablja se od 1. julija 2021 do 30.junija 2022. ... Javni uslužbenec, ki zahteva PCT je odgovoren za nevestno delo v službi, zlorabo uradnega položaja po 257 in 258 čl. KZ -1 Prav tako se s to zahtevo krši Nurmberška deklaracija, po kateri je sodišče DOLŽNO KAZNOVATI in skladno s 16. členom Ustave RS v povezavi z 29. členu (genocidno ravnanje posameznika..). Vsi državni uslužbenci (zdravniki, policija, inšpektorji, učitelji..) se bojijo samo ODŠKODNINSKE TOŽBE na njihovo osebno ime in priimek po 2. odstavku 26. člena USTAVE RS. .... V kolikor kdorkoli od strank zahteva kakršne koli osebne podatke, krši 91. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), ki pravi: 1) Globa od 4.170 do 12510 se kaznuje pravna oseba, ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost. 2) Če obdelujejo osebne podatke , ne da bi imeli pravno podlago v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika (8, člen). Z globo od 200 do 800 EUR se kaznuje vsak posameznik, ki stori dejanje iz 1. odstavka tega člena REZIME: Za vsako fiziično ali pravno osebo, ki na podlagi nezakonitih in protiustavnih vladnih ukrepov, kršijo človekove pravice, se v skladu z veljavno zakonodajo vloži pri pristojnem ODT kazenski pregon. Iz tega ni izzvet NIHČE (natakar, receptor, učitelj, medicinsko osebje, policaj, varnostniki...TUDI, če se izgovarjajo na to, da samo opravljajo svoje delo. .... USTAVA je spisana za ljudstvo, ZAKONI pa za javno upravo. Uredbe in odloki so PODZAKONSKI AKTI. Zakon mora biti v skladu z USTAVO, podzakonski akti pa v skladu z zakonom IN ustavo. SVET EUROPE, katerega je Slovenija članica, se je s podpisom UREDBE ZAVEZALA v celoti. PCT je NEZAKONIT IN PIKA! Na ljudeh pa je, da se opolnomočijo in opremijo z znanjem in pogumom
Sputnik8
12. 09. 2021 20.33
+4
Napiši kateri zakon je v skladu s Ustavo. Samo enega prosim.
Alen1982
13. 09. 2021 08.05
+2
Glede na to, da se sklicuješ na EU in da je potrebna razglašena epidemija se strinjam s tabo. Sedaj pa si prosim preberi še, kaj je objavila WHO in v kaj je uvrstila covid-19.
janmar1234
13. 09. 2021 08.27
Kekec 007
12. 09. 2021 19.59
-3
Čimprej našpricat z brozgo vse državljane. Zločinska Covid hunta se ne ustavi pred ničemer.
Senzor
12. 09. 2021 19.53
+2
Onstran relativnega je absolutno. Onstran absolutnega je neskončno večno. Če ne tukaj v HAGG-u, boste v neskončnosti končno sojeni!
Senzor
12. 09. 2021 19.47
+3
Tisti, ki odločajo o ukrepih so bolj nacistični od nekdanjih nacistov in fašistov.
Sputnik8
12. 09. 2021 20.34
+1
Če je to zate nacizem je bila 2ww izlet tabornikov. Ne žali ljudi, ki so dejansko trpeli pod navedenim.
oježeš
12. 09. 2021 19.47
+0
Naj se nehajo igrati z nami, ker zgleda, da so jim všeč žive igrače. Saj vemo, da imajo moč, to je pa tudi vse kar nam znajo kazati.
Sputnik8
12. 09. 2021 21.01
+4
Saj bodo volitve. Levi zmagajo. Maske in korona izgine.
blazter
12. 09. 2021 19.45
+7
Evo, 4 dan v karanteni, vročine ni več, noge ne bolijo, spet jem kot volk. In vsak dan nas je več. Zato pa so napadli z vsemi topovi..... Odstotka ljudi s težjo obliko poteka bolezni pa ne izračunajo.
Alen1982
13. 09. 2021 08.07
Že 0,1% obolelih je preveč. Ne samo zaradi Covida ampak tudi zaradi drugih bolezni.
Sosed123
12. 09. 2021 19.42
+3
Deli in vladaj.
GOTOVI STE
12. 09. 2021 19.35
+12
To je res bolano, raje bi se okuzil kot se cepili. A ker mi ne gre, se potihem in s teskim srcem odlocam, da bi se cepil, a samo zato, da bi imel mir pred razno raznimi odloki, pa ceprav do sedaj se nisem zbolel.. dol mi visi za prehod meje, dol mi visi gostilna in trgovine, a da se moram za sluzbo testirat.... cisto narobe svet, cepimo se zato, da bomo lahko sli v sluzbo in... ne zato, da bomo ostali zdravi.
JimMarley
12. 09. 2021 20.12
+3
zdrži in ne podleži, ker boš obžaloval za vse življenje. dejstvo je da ta gonja ne more trajat večno.
Holy50
12. 09. 2021 19.25
+7
Tako je če se diplome kupijo.
oježeš
12. 09. 2021 19.50
+3
Ali pa se dobi direktiva, kdo mora zaključiti 7, 8 stopnjo. Jo imajo tudi ljudje, ki so jo naredili z lastnim trudim in so danes uspešni podjetniki ali uspešno vodijo firme, nikakor pa ne države.
Tomy Bananas
12. 09. 2021 19.12
+17
Pri takih idejah se vidi nesposobnost beovič teama ter vlade.
srebrnibreg
12. 09. 2021 19.09
+18
Pri butalski vladi butalski ukrepi.
Sputnik8
12. 09. 2021 21.02
Bodečaneža
12. 09. 2021 19.07
-13
Bravo vlada. Levi smo s tabo.!!
Riko 33
12. 09. 2021 18.55
+11
Toliko zblojenih in neživljenjskih pogojev kot narekuje naša kao stroka še svet ni vidu. Bumbarji.
Goli000
12. 09. 2021 18.55
+17
Sem se že mislil cepit pa bom počakal še štiri dni mogoče bojo sprostili ukrepe
Covid 19
12. 09. 2021 18.51
+17
Ljudje,vsi, ki premorete nekaj modrosti,veste, da norost te vlade in neke kao stroke ne pozna več meja. To raztegovanje, krčenje,podaljševanje ugotavljanje trajanja zaščite prebolevnosti pove, da stroka in še toliko manj vlada nimata pojma,minimalnega pojma, koliko časa sploh traja ta zaščita prebolevnikov in jo prilagajajo kar tako počez za trenutne potrebe in dnevne razmere.Drugo... to neznanje pa celo izkoriščajo za pritisk na necepljene..Po vsem tem, kako verjeti stroki,vlade niti ne bom omenjal, prepričali ste me, da se ne cepim nikoli. Tako si izmišljate te semaforje in vzroke, da vam še amebe ne verjamejo več.Ne,zdaj se pa tudi testiral ne bom več. Obesite se na glavo.
Sputnik8
12. 09. 2021 21.03
-1
don_samo
12. 09. 2021 18.47
+13
Res ne razumem... Beovićeva je končno prebrala in poštudirala da je prebolevnost boljša za imunost, vendar vseeno bo vztrajala s cepljenjem! ALOOOOO kaj pa titer?! Zakaj ni to merodajni argument!
Poter
13. 09. 2021 09.02
don-samo, zato ker je to rekel IJJ in on je bog bogova nad vsem in vsemi. Žal.