Korona

Bodo imeli prebolevniki, cepljeni z enim odmerkom, težave pri prehajanju meja?

Ljubljana, 26. 04. 2021 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, Ti.Š., T.D.
Komentarji
417

Glede na priporočila posvetovalne skupine za cepljenje bodo v Sloveniji prebivalce, ki so že preboleli covid-19 in so izrazili interes za cepljenje, cepili le z enim odmerkom. Pri tem je NIJZ izdal navodilo, da se prebolevnikov ne cepi s cepivom podjetja Johnson & Johnson, pri katerem je sicer predvidena le ena doza. A ker bi prejeli le en odmerek cepiva, bi lahko imeli težave pri prehajanju državnih meja. Sosednja Hrvaška na primer za vstop brez karantene ali testa zahteva cepljenje z dvema dozama cepiva. Se bodo tako prebolevniki znašli v neenakopravnem položaju?

Cepilni potni list

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pretekli petek objavil nova priporočila za cepljenje proti covidu-19. Kot je presodila posvetovalna skupina za cepljenje, katere vodja je Bojana Beović, za vse, ki so že preboleli covid-19, zadostuje cepljenje z le enim odmerkom cepiva. Gre za osebe, ki so dokazano prebolele bolezen v zadnjih osmih mesecih, kar lahko potrdijo s pozitivnim PCR-testom ali potrdilom osebnega zdravnika.

NIJZ je ob tem določil, da se za prebolevnike ne bo uporabljalo cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem je sicer predviden samo en odmerek. Če je od začetka bolezni minilo več kot osem mesecev, prebolevnik prejme polno cepljenje, torej dva odmerka. Osebe, ki pa so dokazano zbolele za covidom-19 po cepljenju s prvim odmerkom, pa prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca do osem mesecev po začetku bolezni.

Skladno z veljavno cepilno strategijo se cepiva na osnovi mRNA-tehnologije (cepivi Moderne in Pfizerja) trenutno uporabljajo za osebe, stare 50 let in več, posebej ranljive kronične bolnike vseh starosti in nosečnice. Vektorska cepiva (cepivi AstraZenece in Janssen) pa prejmejo vsi ostali po vrstnem redu v skladu s strategijo do vključno 6. prednostne skupine ter osebe, starejše od 50 let, ki želijo biti čim prej cepljene.

Zaradi omejenih zalog cepiva sicer trenutno ni mogoče izbirati, s katerim cepivom bi se cepili. Na voljo so štiri cepiva, pri vseh razen pri cepivu Janssen je predvideno cepljenje z dvema odmerkoma.

Kot je v izjavi za medije minuli teden pojasnila Beovićeva, so se za cepljenje prebolevnikov z enim odmerkom odločili še v nekaterih drugih evropskih državah. K takšni odločitvi je pripomogla tudi želja po smotrni uporabi cepiva, saj ga še vedno ni dovolj za vse državljane. Ob tem je dodala, da bo treba razmisliti, kako cepiti tiste, ki so preboleli covid-19 z blagimi simptomi, in tiste, ki se slabše odzivajo na cepljenje (hudo imunsko oslabele). Glede na raziskave bodo tako morda nekatere cepili tudi drugič, a z določenim zamikom.

Hrvaška za vstop v državo brez testa ali karantene zahteva, da je oseba prejela dva odmerka enega od odobrenih cepiv.
Hrvaška za vstop v državo brez testa ali karantene zahteva, da je oseba prejela dva odmerka enega od odobrenih cepiv. FOTO: AP

O cepljenju s cepivom Janssen je sicer spregovoril tudi koordinator za cepljenje Jelko Kacin. Slovenija po njegovih besedah zdaj čaka, da se začno zbirati naročila tudo za to cepivo, kjer bo zadoščal en sam odmerek. Na vprašanje, zakaj se Janssen za prebolevnike ne bo uporabljal, odgovarja, da ne ve, zaenkrat pa da ga ni dovolj. "Janssen šele prihaja, s prvo pošiljko smo dobili 7200 odmerkov, druga bi morala biti 12.000, pa zaradi nekih težav pri sproščanju v skladišču prihaja samo polovična doza. V tem trenutku še nimamo najav za naslednji mesec. In ko bomo imeli stabilno in jasno predstavo o tem, kdaj in koliko bo Janssena v prihodnje, potem mislim da tudi ne bo težav z njegovo uporabo."

Na vprašanje, ali je torej razlog zgolj logistične narave in ni strokovnih zadržkov, pa Kacin pravi, da od nobenega od farmatevtov, s katerimi se ves čas usklajujejo, nima informacij o tem, da bi šlo kakšen dodten razlog.

Bodo prebolevniki kljub enemu odmerku deležni enakih privilegijev?

Kaj pomeni odločitev NIJZ za prehajanje državnih meja, smo medtem vprašali Ministrstvo RS za zdravje (MZ) in NIJZ. Če je prebolevnik v Sloveniji cepljen z enim odmerkom cepiva AstraZenece, mu ob vrnitvi v državo ni treba v karanteno ali opraviti testa, drugače pa je v drugih državah. Hrvaška recimo za prehod meje brez omejitev zahteva cepljenje z dvema odmerkoma cepiva. Se bodo morali tako prebolevniki kljub cepljenju testirati?

Vlada bo morala spremeniti odlok

Iz NIJZ so nam sporočili, da gre pri cepljenju prebolevnikov za zdaj le za strokovna priporočila. Bo pa morala vlada spremeniti odlok, tako da bo med izjeme uvrstila tudi prebolevnike, cepljene z enim odmerkom. Dokaz o prebolelem covidu-19 in cepljenje z enim odmerkom bi jim posledično omogočilo lažje prehajanje državne meje. Dogovori glede priznavanja na ravni EU pa še vedno potekajo.

Z ministrstva pa so nam odgovorili, da digitalno potrdilo, ki se pripravlja na ravni EU in bi omogočilo lažja potovanja, kot obvezen podatek predvideva navedbo, ali je bila oseba polno cepljena ali ne. Izpišejo se namreč zaporedne številke vseh prejetih odmerkov, datumi posameznih odmerkov in število doz, ki so potrebne za polno precepljenost.

Hrvaška za vstop v državo zahteva negativni hitri ali PCR-test ali potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Slednje je veljavno le, če je oseba prejela dva odmerka cepiva proti covidu-19.

Če torej posamezna država za neko kategorijo oseb predvideva, da je potreben le en odmerek, bo taki osebi izdala potrdilo za en odmerek cepiva. Trenutno ni predvideno, da bi posamezna država predpisala 'svoja pravila' in na primer osebi, ki je prejela en odmerek, onemogočila izjeme, ker se v tej državi vsi državljani cepijo z dvema dozama. Je pa zakonodaja na ravni EU še v fazi sprejemanja. Pričakuje se, da se bodo evropske države v prihodnjih tednih oziroma mesecih uskladile. Za zdaj pa velja, da se moramo pred odhodom v tujino pozanimati o pogojih za vstop in se jim tudi prilagoditi.

Raziskave kažejo, da en odmerek cepiva zadostuje

Več raziskav je sicer v zadnjem času pokazalo, da za prebolevnike zadostuje že en sam odmerek cepiva. Imunski odziv na okužbo je zelo spremenljiv. Večina oseb proizvede dovolj protiteles, ki zagotavljajo zaščito za nekaj mesecev, a pri osebah z zelo blagimi simptomi bolezni število protiteles hitro upade.

Najnovejša študija iz ZDA, ki še ni bila objavljena v znanstveni reviji, je analizirala vzorce krvi ljudi, ki so preboleli covid-19. Ugotovitve kažejo, da se je njihov imunski sistem le stežka ubranil južnoafriške različice novega koronavirusa, a je že en sam odmerek cepiva Pfizerja oziroma Moderne bistveno povečal število protiteles, poroča New York Times.

Študija je potekala na majhnem vzorcu, so pa raziskovalci ugotovili, da lahko že z enim samim odmerkom okrepimo obstoječo imuniteto. Koliko časa bo trajala zaščita, sicer še ni jasno. Študija, opravljena v New Yorku, pa je pokazala, da drugi odmerek pri prebolevnikih ne vpliva bistveno na povečanje števila protiteles.

Ameriški raziskovalci zdaj skušajo prepričati tamkajšnje regulatorje, da bi ti za prebolevnike priporočili le en odmerek cepiva proti covidu-19.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naj bi
27. 04. 2021 14.21
+0
Kar pojdite k sosedom, pa tam ostanite, bo Slovenija lepša.
Bondovi?007
27. 04. 2021 13.18
+3
Zdej pa še to.......Moja žena je imela kovid, posledično cela družina kličemo doktorja NE ni treba hodit na PCR in delati gužvo če niste huje zboleli. NO zdaj pa ne smemo nikamor ker kao nismo preboleli jaz in hčerka smo si plačali test na protitelesa jaz jih imam 102 hčerka pa 20. Ne vem zakaj so dvojna merila in test na protitelesa ne velja, BANDA pokvarjenA....
Antoniozmaj
27. 04. 2021 13.12
+2
a imajo omejenci in njihov pacient na trstenjakovi danes izobešeno slovensko zastavo??
marzo
27. 04. 2021 12.42
+1
Potrdilo o prebolelosti velja le pol leta. Nobenega dokaza ni, da tudi po 7 mesecih ali enem letu prebolevnik ni imun. Vlada naj zato podaljša veljavnost potrdila vsaj na eno leto, da bodo prebolevniki lahko pohajali brez omejitev.
SabinaZ
27. 04. 2021 12.35
+3
Vlada res dobr dela Najprej je mladino utišala, s tem da so jih zaprli. Tisti ki so se še zadnji nekaj upirali in protestirali so jih kaznovali in dali na sodišče. Mladina apatična. Sedaj pa je potrebno še narod da se skrega: cepljeni proti necepljeni. Nič od tega pa ne ustavi virusa in ne pomaga pri zajezitvi.
OneEarth
27. 04. 2021 12.26
+0
Okuzeni ne bi smeli imeti bonitet. Tisti, ki se do zdaj ni okuzil pomeni se drzi ukrepov in je zato kaznovan??! Tisti, ki je zebil okuzen naj se testira oz cepi saj je njegovo vedenje neodgovorno. Neokuzen je ocitno odgovoren in bo ravnsl odgovorno in zato naj bo nagrajen vsi testi brezplacni!!!
clox
27. 04. 2021 12.31
+0
O..bi, okuzil sem se na delovnem mestu zaradi navodil cloveka, ki je varno doma. Zdaj naj me pa zaradi tega se diskriminirajo.
tajda112
27. 04. 2021 12.20
+2
...vemo, da so obdukcije prepovedane...Rusi so jo vseeno izvedli in... ugotovili, da je to živ nateg, ne virus temveč bakterija, ki se zdravi z znanimi zdravili... !!!!!
Sebastjan Kozmus
27. 04. 2021 12.18
-1
Jaz sploh n evem kaksen direndaj okrog tega cepljenja in hrvaske... Pac ne vodo sli na hrvasko in je tot to.
tajda112
27. 04. 2021 12.12
+3
...cilj vsega je seveda depopulacija množic...pred tem pa novi kaos itd... hahhh, npr. se že pojavljajo ponaredki cepiv ...bruh...
Gnile banane
27. 04. 2021 11.42
+5
Zmeda, zmeda in zmedenost vsepovsod in naokrog,.............
jaka
27. 04. 2021 11.18
+7
cit.:Ko postane cepljenje pomembno zaradi privilegijov ki jih prinaša in ne zdravja.
KrpanovMartin
27. 04. 2021 11.12
+3
Šuši-muši okrog teh izkazih o neumnosti, bo Evropo vrgel v revščino, ljudi pa v obup, ki se ne bo dobro končal. Cepivo ne zagotavlja imunosti proti... čemu? In cepriti se boste morali dati vsake 6 mesecev. Izvolite :)))))
smorn
27. 04. 2021 10.21
+1
En cel odstavek je popolnoma nerazumljiv in nejasen. To pomeni, da "želja biti prej cepljen" vpliva na cepivo, ne pa prednostna skupina ali kaj drugega? Nad 50 let po planu dobjo mRNA, če želijo biti prej cepljeni pa vektorsko. In kam naj sporočijo, da bi želeli bit cepljeni prej (kot po planu)???? Piše ...."Vektorska cepiva (cepivi AstraZenece in Janssen) pa prejmejo vsi ostali po vrstnem redu v skladu s strategijo do vključno 6. prednostne skupine ter osebe, starejše od 50 let, KI ŽELIJO BITI ČIM PREJ CEPLJENI."
borjac
27. 04. 2021 10.08
+4
Mislil sem, da bo bolje, ampak je še slabše kot je bilo prej, je izjavil Fafangel ko je odšel, zmeraj bolj v praksi vidimo kako prav je imel.
oježeš
27. 04. 2021 10.08
+2
Po vsem tem času, še vedno tavajo v mraku. Seveda, če se v stroko vtikajo politiki, ki dajo vedeti, da še dolgo ne bo poenotnosti kako, kaj in s katerim cepivom. Da ne bo prej virus izginil, kot se bodo naši politiki zmenili kaj je dobro tudi za državljane. Prepričan pa sem, kdor se ima namen cepiti ima do tega vso pravico, ostali pa pač svojo. Ko se bodo zadeve izkristalizirale in bo prevladalo nekaj znanja, bodo pa začeli delovati kot je treba. Mogoče prej, če se ne bodo v te stvari vmešavali politiki, ki imajo dovolj drugega dela. Začeti združevati ljudi in prenehati s medsebojnim sovraštvom. Najprej pa se morajo sami začeti obnašati, kot se politikom in voditeljem države spodobi.
dinac
27. 04. 2021 10.02
+15
Neenakopravnost je to da si popolnoma zdrav in ne moreš nikamor. Kaj pa svoboda gibanja katera nam je v ustavi RS zagotovljena
User416781
27. 04. 2021 10.07
-10
Saj te noben ne omejuje. Pač če se nočeš cepit, se boš testiral in imaš prosto pot. Testi pa bodo v bližnji prihodnosti itak brezplačni.
Tomvojo
27. 04. 2021 10.34
+8
SabinaZ
27. 04. 2021 12.25
+1
Namen odloka je omejevanje ljudi to piše v 2. členu odloka. Kakšna svoboda?
SabinaZ
27. 04. 2021 12.27
+2
Peropetarda ne vem kje ti živiš ampak v Sloveniji nimamo vsi se možnost cepiti. Za mlajše pa, iz zdravstvenega razloga, cepljenje sploh ni smiselno.
User416781
27. 04. 2021 17.38
+1
Ja saj se greš pa testirat, no...bodo pa tudi kmalu cepljeni, vsi ki si to želijo. Testiranje pa bo kmalu brezplačno, če ne zaradi drugega, bo to zaradi turizma.
grozjak
27. 04. 2021 09.35
-3
Moja sodelovka je rekla, da se ne bo cepula, ker so ji zeliščarji na fejsbuku tako rekli. Potem se je na skrivaj od nas, ker ji je bilo nerodno zaradi svojega neumnega govorjenja🤣🤣🤣🤣
Ne me sopat
27. 04. 2021 10.00
+15
grozjak
27. 04. 2021 09.30
-9
Dober dan zeliščarji in polagalci rok. Kaj novega v vašem svetem pismu, fejsbuk?🤣🤣🤣🤣🤣
Ne me sopat
27. 04. 2021 10.01
+12
Danes samo to, da si pozabil vzet pest tablet.
Rene Jelinčič
27. 04. 2021 10.06
+5
Ne rabiš zeliščarjev ampak pohodne palice v roke in v naravo potem pa ko se prepoten vrneš domov pa lepo 1 šnopček zategneš in nima ti kaj bit to je edino zdravilo GIBANJE V NARAVI.
marmilan
27. 04. 2021 09.19
+11
Cepil se s tem gnojem nebom. Cepijo se naj poskusni zajčki.
marmilan
27. 04. 2021 09.20
+10
gnoj222
27. 04. 2021 09.22
+3
Cepljeni zajcki so pomrli. Sedaj smo preskocili testiranje radi izrednih razmer, ki so jih ustvarli pcr testi..
grozjak
27. 04. 2021 09.28
-6
Moji cepljeni zajčki še zivijo....žal se eden, bogve zakaj, ni cepil in ga ni več med nami🤔
Ne me sopat
27. 04. 2021 10.02
+6
Zate ni cepiva! Za taksne lot si ti so klinike.
gnoj222
27. 04. 2021 09.17
+2
Nebi blo nic narobe, da bi politiki z dejanji dokazali da je teorija zarote nora. Nasprotno, z dejanji jo potrjujete.