Korona

Leto dni od prve okužbe: 'Naše knjige so bili naši pacienti'

Ljubljana, 04. 03. 2021 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
81

Mineva leto dni, odkar so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Znanja o novem virusu in bolezni še nismo imeli. "Naše knjige so bili naši pacienti," učili smo se od njih, po letu dni dela s covidnimi bolniki pravi zdravnica Tadeja Kotar. Ob prihodu novih sevov leto dni po izbruhu epidemije pa predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc poudarja, da je pri tem ključno vprašanje, ali ti sevi povzročajo le lažje oblike bolezni ali pa bodo ljudje znova zbolevali za težjimi oblikami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Leto dni po prvem primeru okužbe
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Leto dni po prvem primeru okužbe
  • Iz 24UR: Eno leto od prvega primera pri nas
    04:01
    Iz 24UR: Eno leto od prvega primera pri nas
  • Iz SVETA: Mineva leto od prvega primera okužbe s covidom v Sloveniji
    04:58
    Iz SVETA: Mineva leto od prvega primera okužbe s covidom v Sloveniji
  • Lejko Zupanc o pomenu zaščitnih ukrepov
    01:22
    Lejko Zupanc o pomenu zaščitnih ukrepov
  • Lejko Zupanc o letu dni epidemije
    01:00
    Lejko Zupanc o letu dni epidemije

Delo na tem področju se je začelo že precej pred prvim potrjenim primerom okužbe v Sloveniji, je v izjavi za javnost ob obletnici prvega primera dejala predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Zbirali so informacije ter se pripravljali. "Nismo si predstavljali, do kakšne mere bo šla epidemija, ter s čim imamo opravka. Kajti referenc za to bolezen nismo imeli. Vse znanje, ki se je nakopičilo, se je kopičilo sproti. Tudi to, kar vemo danes, morda čez leto dni ne bo res, saj se sproti zbirajo podatki o kužnosti, imunosti, posledicah ..." 

Marca so na Infekcijski kliniki v Ljubljani sprejeli prve bolnike, številke pa so se hitro začele dvigati. Takrat so se držali starega načrta, ki je bil pripravljen za pandemijo gripe. Ta načrt je bil v prvem valu zelo učinkovit, pravi Lejko Zupanc. "A že v prvem valu smo prišli do zaključka, da bi, če bi bila epidemija hujša, bilo treba narediti nove načrte. To smo delali vse poletje, pripravljali prostore, kadre, naredili načrt pripravljenosti UKC ..."

Predstojnica Infekcijske klinike v Ljubljani.
Predstojnica Infekcijske klinike v Ljubljani. FOTO: POP TV

Jeseni so bili tako mnenja, da so še kar dobro pripravljeni, dodaja. A v jesenskem valu so številke narasle preko kakršnihkoli pričakovanj, delno na račun tega, da so okužbe ušle v DSO-je. "Kje je bila, če je bila, tukaj narejena napaka ... Vemo, da domovi niso inštitucije, ki bi služile kot bolnišnice. Vemo pa, da so tisti domovi, ki so bili dobro pripravljeni, tudi dobro zaščitili svoje varovance." Na vrhuncu so imeli hospitaliziranih 350 pacientov, veliko na intenzivnih oddelkih. 

Podatki glede umrljivosti so primerljivi s svetovnimi, poudarja. Uporabljali so tista zdravila, za katera je bila takrat stroka mnenja, da so učinkovita. A v pogojih pandemije zdravila zelo hudo hitro postanejo učinkovita, nato pa pride tudi do pritiskov javnosti, naj se ta zdravila uporabljajo "za vsako ceno", je opozorila. "Tudi mi smo bili temu pritisku precej izpostavljeni." Danes uporabljajo zdravila, ki so se v raziskavah izkazala za učinkovita. "Našli smo tudi mesto za prebolevniško plazmo, sodelujemo v pogajanjih EK za nova zdravila. Za strašen uspeh stroke, farmacije in politike štejem to, da že imamo cepiva. Imamo jih veliko, so učinkovita, so preizkušena, so varna." 

'Dolgo smo se bali, zakaj še nimamo prvega primera'

S prvimi primeri smo se srečali, ko smo izvedeli, da sta dva Slovenca na križarki Diamond Princess, je povedala zdravnica Tadeja Kotar. Z njimi so bili v navezi, a na veliko vprašanj jima niso znali odgovoriti. "Oni so meni povedali, kakšna je korona." 

"Dolgo smo se nato bali, zakaj še nimamo prvega primera. Oddahnili smo si, ko je bil 4. marca ugotovljen prvi primer, ker smo vedeli, da bomo sedaj lahko sledili stikom," dodaja. Prihajati so začeli prvi pacienti, hitro se je začelo ogromno dela. Osebje je dalo vse od sebe, poudarja. "Predstavljajte si, da vsake dve uri dobiš druga navodila, da se protokoli iz dneva v dan spreminjajo, saj smo jih morali spreminjati v skladu s težavami, ki smo jih imeli."

Začeli smo se učiti od njih, še opisuje leto dni kasneje. Prvi članki o bolezni so bili objavljeni na Kitajskem, "a večina stvari je bila popolna neznanka". Zato so se učili od pacientov. "Naše knjige so bili naši pacienti."  

Tadeja Kotar z Infekcijske klinike.
Tadeja Kotar z Infekcijske klinike. FOTO: POP TV

 

"Najhuje je bilo to, da nismo vedeli, kaj nas čaka," še pravi Kotarjeva. "Nihče si ni mislil, da se bomo za eno leto preselili na Kliniko."

Prezgodaj je še za analizo preteklega leta, nismo še na koncu, še poudarja. "Vedno lahko naredimo stvari bolje, nihče od nas ni popoln, vedno lahko stvari izboljšamo. A kaj je realno, kaj je možno. Premalo je bilo kadra, premalo ljudi. To, kar smo naredili, je bilo več, kot bi v normalnih pogojih lahko." Kdaj bomo lahko rekli, da obvladujemo epidemijo? "Ko bomo imeli zdravilo ali dobro precepljenost. Ali v tem primeru, ko bomo točno vedeli, kje se je nekdo okužil," odgovarja zdravnica. 

Predstojnica Lejko Zupanc pa ob tem poudarja pomen ukrepov, ki so relativno enostavni. A pri tem je pomembno, da se jih držimo vsi. "Tukaj ne more biti izjem, da nekdo ne bo nosil maske in se bo družil, nekdo drug pa se bo držal vseh ukrepov." Kajti tudi če tisti, ki se ne drži ukrepov, ne zboli za težjo obliko bolezni, lahko okužbo prenese na nekoga, ki bo. Prav to, da se nekateri niso čisto držali ukrepov, je prispevalo k nevidnemu širjenju okužbe. 

Prvi primer okužbe je bil potrjen 4. marca lani. Leto dni kasneje prihajajo novi sevi

Od takrat je bilo potrjenih že več kot 191.000 okužb, več kot 4000 bolnikov s covidom-19 je umrlo. Kmalu za tem so sledili še drugi vdori virusa v državo. Prvi covidni bolnik je umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma za starejše občane.

Po težkem letu, ki je za nami, je tudi prihodnost negotova, saj se ob pojavu novih različic virusa že napoveduje tretji val epidemije.

V Sloveniji smo potrdili že britanski, južnoafriški in nigerijski sev. "Ključni parameter, ki pa ga še ne poznamo, je, kaj pomeni okužba s tem sevom za nekoga, ki še ni prebolel okužbe ali pa je že prebolel drugo varianto," je danes dejala Lejko Zupanc. Ali to pomeni, da bo ta oseba zbolela za enako težko obliko kot ob prvi okužbi, ali je potek bolezni lažji, ali bo zgolj prenašalec virusa brez simptomov. "Prenašalstvo je tudi ena od stvari, ki smo jih šele med epidemijo doumeli. In to je eden od dejavnikov, ki žene nove primere." 

Če bodo ti sevi povzročali le lahke oblike bolezni, še posebej pri ljudeh, ki so ali cepljeni ali so že preboleli okužbo, potem za obremenitev bolnišnic ne bodo predstavljali velike nevarnosti. V primeru, da bodo novi sevi povzročali težje oblike bolezni tudi pri osebah, ki so cepljene ali so že prebolele okužbo, "potem bomo tam, kjer smo bili jeseni". 

"Če pogledamo nazaj v zgodovino, so koronavirusi vedno bili. In tudi če si ga prebolel enkrat, nisi bil naslednje leto imun, ampak si lahko še enkrat zbolel," ob tem še dodaja predstojnica Infekcijske klinike, a dodaja, da so v preteklosti povzročali le blage klinične slike. 

V Sloveniji že več kot 4100 smrtnih žrtev

Po ocenah se je v prvem, spomladanskem, valu okužilo okrog 20.000 ljudi, v jesensko-zimskem pa približno tretjina prebivalstva oz. štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov. Do zdaj je v Sloveniji umrlo več kot 4100 ljudi, ki so se v 28 dneh pred smrtjo okužili z novim koronavirusom. Večinoma je šlo za starejše ljudi. V bolnišnicah pa so do zdaj skupaj zdravili 13.790 covidnih bolnikov.

Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera, Slovenija pa je bila odtlej 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji. Ob tem se je zaprlo javno življenje v državi, tako so bile več mesec zaprte šole, nenujne trgovine in storitvene dejavnosti. Še vedno so zaprti gostinski lokali, srednješolci (razen zadnjega letnika) in študentje se še niso vrnili v šole oz. fakultete, v državi pa velja prepoved gibanja ponoči.

Med vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa je tudi policijska ura.
Med vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa je tudi policijska ura. FOTO: Damjan Žibert

Rešitev, da bi se naše življenje vrnilo v kar se da normalne tirnice, strokovnjaki vidijo v vsaj 60- do 70-odstotni precepljenosti prebivalstva. A kljub velikim vlaganjem EU v razvoj cepiv farmacevtska podjetja ne zagotavljajo evropskim državam toliko cepiv, kot je bilo pričakovano. V Sloveniji je tako po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsaj en odmerek prejelo 5,9 odstotka prebivalstva.

Po težkem letu, ki je za nami, je tudi prihodnost negotova. Čeprav se drugi val epidemije še ni iztekel, se napoveduje že tretji. Tudi v Sloveniji so namreč prisotne nove, bolj nalezljive različice virusa, proti katerim so določena cepiva manj učinkovita.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.27

Kader na Infekcijski kliniki

Kader je začuda v dobri kondiciji, pravi predstojnica. Nekateri sedaj odhajajo na dopuste, ob zapiranju določenih oddelkov.

10.25

Nekateri prebolevniki imajo še vedno hude posledice, tudi če so zboleli za lažjo obliko bolezni, pravi Lejko Zupanc. Poudarila je pomen izolacijskih ukrepov, nošenja zaščitnih mask.

10.20

Prezgodaj je za analizo preteklega leta, pravi Kotarjeva

Nismo še na koncu poti, pravi zdravnica. Kdaj bomo tam? Ko bomo imeli zdravilo ali dobro precepljenost. Ali takrat, ko bomo točno vedeli, kje se je nekdo okužil.

10.16

Širjenje novih sevov

Pri novih sevih je ključno to, kako bodo vplivali na razvoj bolezni pri posameznikih. Ali bodo povzročali le lažje oblike, predvsem pri osebah, ki so cepljene ali so že prebolele okužbo z drugim sevom, ali bodo ljudje znova zbolevali s težjo obliko bolezni. "Potem bomo tam, kjer smo bili jeseni," pravi Lejko Zupanc. A poudarja, da veliko ključnih informacij glede novih sevov ter kako ti vplivajo na razvoj bolezni, še nimamo.

10.14

Odprtje teras lokalov?

Terase so zunaj, ob varni razdalji in nošenju zaščitnih mask to epidemiološko ne bi pomenilo spremenilo. Če bi se pa zbiralo veliko ljudi na majhni razdalji in brez mask, pa je to drugače, pravi Lejko Zupanc.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
05. 03. 2021 08.57
Da ne pozabimo: Včeraj bi morale prispeti maske, ki jih je februarja naročila Šarčeva vlada! Dejstvo, ki bi ga moral upoštevati tudi predsednik računskega sodišča! Ko se govori o nabavi mask in ventilatorjev, se pogosto govori o tem, da sta za časa prvega vala v svetu vladala “divji trg” in “pomanjkanje”, ki sta botrovala temu, da je večina sistemov javnih naročil, tudi v velikih državah, odpovedala. Treba se je bilo znajti. Toda, kako zelo so odpovedali javni sistemi in katastrofo, ki bi jo zanašanje izključno nanje prineslo javnemu zdravstvu je težko otipati – dokler se ne zavemo, da bi bil v tem primeru rok dobave 31. 12. 2020, torej zadnji dan starega leta. Pustimo ob strani, da že sam čas izdaje osnutka poročila računskega sodišča in vedenje predsednika, Tomaža Vesela, kažeta resnični namen – poskus medijskega umora Zdravka Počivalška. Nobeno poročilo računskega sodišča v takšnih razmerah, v kakršnih je deloval minister Počivalšek, ne bi smelo ignorirati primerjave z alternativo, alternativa pa je bilo javno naročilo vlade Marjana Šarca, z rokom dobave do – včeraj.Če bi Marjan Šarec ostal premier ali če bi se vlada, ki je prišla za njim, držala strogih pravil sistema javnih naročil, bi javno zdravstvo skoraj zagotovo kolabiralo, vsekakor pa bi ga prizadela katastrofa. Na to je včeraj spomnil tudi predsednik vlade, Janez Janša, na svojem Twitter profilu, ko je zapisal, da “je danes rok, do katerega bi morale po sklepu vlade stranke LMŠ z dne 27.2.2020 v državo prispeti zaščitne maske in da ta “smotrnost” predsednika računskega sodišča sicer ne zanima“.Ob vsem skupaj se postavlja tudi vprašanje, koliko je računsko sodišče po svoji naravi sposobno ocenjevati delo z javnim denarjem v takšnih okoliščinah in če morda ni, zakaj bi imelo to pristojnost? Spomnimo, da pristojno sodišče v Veliki Britaniji o podobni zadevi ni imelo dvoma in je razsodilo, da je “šlo za izjemne okoliščine”.
ehjaehja
04. 03. 2021 17.49
+2
Na tisoče ljudi več bo umrlo zaradi brez veznih ukrepov kakor pa če bi se zoperstavili virusu. Na stotine rakavih bolnikov pa ljudje z srčnimi težavami čakajo medtem ko bolnice samevajo in telefoni pregorevajo.To je že zločin na diplomatski način,žalostno.
ni_mi_vse_eno
04. 03. 2021 15.52
+1
'Naše knjige so bili naši pacienti' - Beri: Učili smo se na pacientih. Seveda se pa med učenjem včasih naredi kakšna napaka, ampak brez skrbi, sedaj smo se naučili. Zaupajte, hehe.
Damjan kolenc
04. 03. 2021 13.49
+1
Skratka gre samo za posvojene komunisticne mladostnike in par starudin.
Damjan kolenc
04. 03. 2021 13.47
-2
Mucanegrize, zivljenje ni potica in rozice ne cvetijo je eni in isti profil...**
Rožice so zacvetele
04. 03. 2021 15.25
+3
Motite se, Rožice ne cvetijo je samo en profil...iz Posočja... v politiko se ne vtikam, izražam samo moje mnenje, ne glede na politično pripadnost...le-ta me ne zanima.
Klemn
04. 03. 2021 13.30
+2
Koliko casa traja imunost po prebolelem covidu?
Jenkec
04. 03. 2021 13.28
+2
Ma kakšna prva obletnica neki. Prehladi so med nami že tisoče let!
dane30
04. 03. 2021 13.03
+5
"V Sloveniji že več kot 4100 smrtnih žrtev". Me zanima statistika, koliko je trgovk in trgovcev, zdr. delavcev, ljudi, ki delajo v tovarnah, se pravi ljudi, ki so že eno leto izpostavljeni "smrtonosnemu" virusu.
Luka Zeleznik
04. 03. 2021 14.20
+0
Pozabil si voznike tovornih vozil v mednarodnem prometu ki so najbolj izpostavljeni virusu,saj se gibljejo med ljudmi po vsej Europi in širše!
123soba
04. 03. 2021 12.58
+5
Vaše knjige so polne laži, tako kot zgodovina od 1941 dalje
Luka Zeleznik
04. 03. 2021 14.20
+1
Lope
04. 03. 2021 12.28
+7
"V Sloveniji že več kot 4100 smrtnih žrtev". Verjamen, da so zdravstveni delavci delali v zelo težkih razmerah in so vredni (skoraj) vseh pohval. Ves čas pandemije mediji pišejo o ZDA, kako tam Covida 19 niso jemlali resno, se ne držijo preventivnih ukrepov itd. Številke pa kažejo, da je pri nas v Sloveniji dejansko umrlo več ljudi glede na število prebivalstva. Če 4100 (smrti v Sloveniji) pomnožimo z 165 (za toliko krat slovenskih prebivalcev ima ZDA), dobimo 676.500 (smrti), v ZDA jih ji pa do zdaj umrlo nekaj čez 515.000, kar je 3031 na 2 milijona. Torej v ZDA 3031, v Sloveniji 4100 smrti / 2M prebivalcev. Ali jih je res moralo toliko umreti?! Če sem se zmotil v računanju, se opravičujem ☺
Pravica12
04. 03. 2021 12.40
+2
Američani štejejo samo tiste, ki so dejansko umrli od Covid-19. Tukaj v Sloveniji pa se štejejo tudi tisti, ki so umrli od drugih bolezni pod Covid. To je najboljša oblika zastraševanja in razlog, da se lahko izvaja represija (policijska ura, prepoved združevanja...). Bi se že zdavnaj "zgodila" ulica. Tisti ki zna računat vidi tudi, da ima Švedska manj umrlih pa je vse odprto, kot Slovenija pa je vse zaprto.
Luka Zeleznik
04. 03. 2021 14.21
zmotil si se zaradi česa so umrli vsi ti ljudje!
vks
04. 03. 2021 12.17
+4
Glede nato, koliko ste ljudi pobili z nepravilnim pristopom zdravljenja bi vas imenoval usmrcevalci.
Bevskbevsk
04. 03. 2021 11.39
+9
kolikor meni znano so prinesli virus zdravniki ki so smučali v italiji..
Rožice so zacvetele
04. 03. 2021 11.19
+11
Jaz si pa ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi zaokrožil dejansko smrtonosen virus, kot npr. kuga, ki je morila pred dobrimi 100 leti. Glede na popolno nepripravljenost pri nas za tovrste okužbe, bi jo pa resnično slabo odnesli....in to leta 2020,2021....Kaj potem infektologi sploh počno?
polno3006
04. 03. 2021 11.31
+6
Ja res je...ta misel se pojavlja tudi meni...ne daj bože da se pojavi kaj RES nevarnega, ker...potem bi pa res bila štala...ker sedaj se gleda samo za DENAR in ZASLUŽEK...če bi bilo pa treba resno prijeti za delo, se boriti z epidemijo, pa...ni za razmišljati...
Luka Zeleznik
04. 03. 2021 14.23
+3
Hodijo v službo da dobijo plačo,da lahko "skromno " živijo
polno3006
04. 03. 2021 11.11
+9
˝Nekateri prebolevniki imajo še vedno hude posledice, tudi če so zboleli za lažjo obliko bolezni, pravi Lejko Zupanc. Poudarila je pomen izolacijskih ukrepov, nošenja zaščitnih mask.˝ Tudi po gripi imajo nekateri prebolevniki hude posledice...nekateri celo umrejo!!! Tudi po rotavirsu lahko ostanejo posledice...tudi porod lahko pušča psihične in fizične posledic IN... a bomo nehali živeti??? Se bomo zamaskirali za celo življenje, kljub temu da je na deklaraciji mask napisano da ne ščitijo pred virusom...NEHAJTE, NEHAJTE ni vse in samo korona...je še veliko, VELIKO bolje nevarnih zadev in situacij, ki pa se jih zaradi korone ne opazi in ne reši pravočasno!!!
srečen
04. 03. 2021 11.02
+7
Takrat so poročali, da v Maroku ni okuženih, a glej ga zlomka, k mam je prišel glih iz Maroka! A ni malo čudno?
kenjalo
04. 03. 2021 10.33
+7
pred letom dni ste zaceli z lazni VI mediji
the kop
04. 03. 2021 10.27
+0
virus je laž!!
npc2335
04. 03. 2021 10.42
+11
Ni laž je pa napihjen za bolj nevarnega kot pa je,ker doloceni ludje pri korito mastno sluzijo od tega virusa .
RUCKSEITE
04. 03. 2021 12.14
+3
Dobro da ljudi me zmanjkalo za testiranje!!!!!
User1538643
04. 03. 2021 10.22
+9
Torej, prvo leto je okoli...
polno3006
04. 03. 2021 10.23
+3
polno3006
04. 03. 2021 10.24
+4
Hja...in pojavi se vprašanje...koliko let še bo trajala ta norija??
generator
04. 03. 2021 10.32
+10
Dokler ne izgubimo svobodne volje. Torej dokler nas popolnoma ne zlomijo.
srečen
04. 03. 2021 11.00
-5
Luka Zeleznik
04. 03. 2021 14.25
+3
pametnjakovič. namignil ti bom:11 družin iz ZDA
borisss
04. 03. 2021 10.20
+1
To bo 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Pravica12
04. 03. 2021 10.17
+6
Prvi pacienti so bili že zdravniki v UKC MB, ki so se vračali iz smučanja v Italiji, samo so se potuhnili in čakali prvega pacienta, ki ni iz njihove stroke..