Korona

Pred odhodom v tujino preverite, katere stroške vam krije zavarovanje

Ljubljana, 29. 06. 2020 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
3

Potniki in dopustniki naj pred odhodom v tujino preverijo, katere stroške zdravljenja krijejo njihova komercialna zavarovanja, saj ni nujno, da vključujejo stroške zdravljenja zaradi covida-19. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa zavarovance pozivajo, da evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja naročijo pravočasno.

Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali prek sms-sporočila. Je pa nanjo treba čakati med štiri in sedem delovnih dni.

Z evropsko kartico namreč v državah EU, Evropskega gospodarskega prostora in v Švici zavarovanci dobijo nujne in potrebne zdravstvene storitve na evropsko kartico, če obiščejo zdravnika v javni zdravstveni mreži. Prav tako imajo to možnost tudi v Združenem kraljestvu do konca leta.

V državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume, imajo zavarovanci pravico do nujnega zdravljenja pri zdravnikih, ki so v javni mreži, pri čemer uveljavljajo evropsko kartico in pripadajoči spremni dopis. V Avstraliji pa je treba k evropski kartici priložiti potni list, so na ZZZS pojasnili pred začetkom dopustniške sezone.

Pri tem so na ZZZS pozvali ljudi, naj pri sklenitvi komercialnih zavarovanj preverijo drobni tisk, ali jim polica krije zdravstvene storitve, povezane z epidemijo covida-19, saj jih več zavarovalnic ne krije.

Tako je na primer pri komercialnem zavarovanju Coris, ki ne krije stroškov zaradi epidemije, prav tako ne Generali zavarovanje za tujino.

Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali prek sms-sporočila. Je pa nanjo treba čakati med štiri in sedem delovnih dni.
Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali prek sms-sporočila. Je pa nanjo treba čakati med štiri in sedem delovnih dni. FOTO: Bobo

Tudi pri Zavarovalnici Sava izpostavljajo, da zavarovanec v tujini ne more uveljavljati pravic, če se njegove težave nanašajo na obolevnost za covidom-19. Zavarovalni pogoji namreč izključujejo vse obveznosti zavarovalnice za stroške asistenčnih storitev v primeru pandemij, ki jih razglasi Svetovna zdravstvena organizacija, so zapisali.

Pri Vzajemni pa so kmalu po razglasitvi pandemije sprejeli odločitev, da pri zdravstvenih zavarovanjih za tujino prevzamejo kritje stroškov zdravstvenih storitev zaradi posledic okužb s covidom-19, in sicer za vse obstoječe zavarovalne pogodbe in tiste, ki bodo sklenjene in podaljšane do konca septembra. Vsem, ki bodo celoletno zavarovanje za tujino obnovili ali sklenili na novo do 30. septembra, bodo ponudili 50-odstotni popust.

Tudi pri Zavarovalnici Triglav paketno zavarovanje za tujino kritja zaradi epidemije in pandemije covida-19 ne izključuje. "Zavarovanci lahko tako uveljavljajo kritje v primeru, če v tujini zbolijo za katerokoli boleznijo, tudi zaradi okužbe z novim koronavirusom," so navedli. Ob tem so opomnili, da zavarovanje ne krije stroškov, ki zavarovancu nastanejo, ker je moral ostati v karanteni, ker je bil v stiku z okuženim, sam pa ni zbolel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
29. 06. 2020 20.21
+7
Samo komplicirajo, eno zavarovanje bi moralo veljati za vse, ne pa da je treba za vsako stvar svoje, samo da zavarovalnice služijo.
medus
29. 06. 2020 19.30
+13
Kdor te da v karanteno bi moral kriti vse nastale stroške. Tako bi se hitro omejilo zapiranje zdravih ljudi.
jesen?ica
30. 06. 2020 09.48
+0