Korona

Čez teden znova v vrtce in šole: kakšni bodo razredi, varnost otrok, kako je s plačilom vrtca?

Ljubljana , 11. 05. 2020 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z., STA, M.S.
Komentarji
447

Na ministrstvu za izobraževanje prosijo starše, naj v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. "Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil," je zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Skupine bodo majhne, v vrtce in šole pa naj prihajajo samo zdravi zaposleni in otroci. Finančni minister Andrej Šircelj je medtem napovedal, da bodo višji izdatki države namenjeni gospodarstvu in socialni varnosti. V metliškem domu za ostarele pa so danes sprejeli prve obiske svojcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo v šolah in vrtcih?
    08:12
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo v šolah in vrtcih?
  • Iz 24UR: Obravnava na vseh ravneh
    03:39
    Iz 24UR: Obravnava na vseh ravneh
  • Iz 24UR: Teden dni za pripravo
    04:09
    Iz 24UR: Teden dni za pripravo
  • Iz SVETA: Vrnitev v šolske klopi
    03:19
    Iz SVETA: Vrnitev v šolske klopi
  • Novinarska vprašanja glede odpiranja šol in vrtcev
    16:32
    Novinarska vprašanja glede odpiranja šol in vrtcev
  • Truden Dobrinova o higienskih ukrepih
    19:00
    Truden Dobrinova o higienskih ukrepih
  • Orehovec o odpiranju šol in vrtcev
    09:26
    Orehovec o odpiranju šol in vrtcev

V nedeljo so ob 537 opravljenih testih potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, umrl ni nihče, kažejo sveži podatki vlade. Dve okužbi so potrdili pri tujih državljanih, eno pa v Ljubljani. Doslej so okužbo skupaj potrdili pri 14 tujih državljanih. Ljubljana pa je že od začetka epidemije občina z največjim številom okužb v državi.

Potem ko so vzgojno-izobraževalne ustanove pred odprtjem vrtcev in nekaterih razredov osnovnih in srednjih šol 18. maja prejele priporočila za ravnanje ob odprtju vrtcev in šol, so se v strokovni javnosti pojavila številna vprašanja v zvezi z izvedljivostjo navodil. Na nekatere pomisleke sta danes na novinarski konferenci odgovorila državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in Polonca Truden Dobrin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Začrtali smo smernice odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov. Zavedamo se, da bo to od zaposlenih zahtevalo veliko znanja in organizacijskih spretnosti, a prepričan sem, da bodo naredili vse, kar bo v dobrobit otrok in mladostnikov," je uvodoma dejal Orehovec. 

Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil.
Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil. FOTO: Shutterstock

Delo v javnih in zasebnih vrtcih naj bi potekalo v manjših skupinah, in sicer za prvo starostno obdobje v skupinah po osem in za drugo starostno obdobje v skupinah po 10 otrok. Šolarji prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja v osnovnih šolah bodo razvrščeni v skupine do 15 otrok. V skupinah do 15 otrok bodo izobraževanje nadaljevali tudi učenci 9. razredov, ki pa naj bi se v šole vrnili 25. maja, je pojasnil.

Za učence od 4. do 8. razreda bo izobraževanje še naprej potekalo na daljavo. Tiste med njimi, ki so neocenjeni ali negativno ocenjeni oz. imajo težave z izobraževanjem na daljavo, bo lahko šola od 25. maja povabila v šolo in z njimi izvajala dopolnilni pouk. Individualne oblike pouka instrumentov in petja v glasbenih šolah bodo od 18. maja izvajali v prostorih šole. Pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, pa bo po besedah Orehovca še naprej potekal na daljavo.

Svoja vrata naj bi 18. maja odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih, enako velja tudi za šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se te odprejo 18. maja. Dijaki nezaključnih letnikov nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Na srednjih šolah lahko zanje organizirajo dodatno učno pomoč, če so neocenjeni ali negativno ocenjeni.

Srednje poklicne in srednje strokovne šole medtem lahko za svoje dijake ob ustreznih zaščitnih ukrepih organizirajo praktično izobraževanje v šoli, pri delodajalcu ali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru, če tega še niso izvedli. 

Končno odločitev o datumu odprtja, predvidenega za 18. maj, bo vlada na podlagi aktualnih zdravstvenih in epidemioloških ocen strokovne skupine ministrstva za zdravje sprejela v drugi polovici tega tedna, je še pojasnil Orehovec.

Pred ponedeljkovim odprtjem šol se porajajo številna vprašanja.
Pred ponedeljkovim odprtjem šol se porajajo številna vprašanja. FOTO: AP

NIJZ: Najpomembneje je, da v šole in vrtce pridejo samo zdravi otroci in zaposleni 

Glede vrtcev se pojavlja vprašanje, kako bi bilo sploh mogoče zagotavljati ustrezno razdaljo med otroki. Truden Dobrinova je poudarila, da se stroka zaveda "razvojnih zakonitosti in specifike dela z otroki", zaradi katerih vzgojitelji in otroci ne morejo izvajati vseh možnih ukrepov. Osnovni ukrep za vrtce je zato oblikovanje manjših vzgojnih skupin, v okviru katerih "lahko otroci in zaposleni komunicirajo tako kot doma", je pojasnila strokovnjakinja. "Tako lahko poskrbimo za otrokove potrebe, obenem pa zmanjšamo možnost širjenja okužbe."

Truden Dobrinova je namreč opozorila, da potrebe po bližini in varnosti pri otrocih ne smemo prezreti, zlasti v času ponovnega odprtja vrtcev, ko bo ta potreba pri nekaterih otrocih še posebej velika. Tako je pričakovati tudi, da bodo zaposleni otroke s fizično bližino tolažili oz. crkljali, si pa naj prej in po tem umijejo roke.

Otroci od doma sicer ne bodo smeli prinašati igrač in knjig, medtem ko bo ninice, dude in podobno osebje za posamičnega otroka shranilo za čas med spanjem.

O tem, ali bo imel starš otroka, ki v zadnjih 14 dneh ni bil povsem zdrav in zato ne sme v vrtec ali šolo, pravico do varstva oz. bolniške odsotnosti, bo odločal otrokov osebni zdravnik, je pojasnila Truden Dobrinova. Vsekakor pa v vrtec ali šolo ne bo mogel otrok, čigar starši ne bodo želeli podpisati izjave, da v zadnjih 14 dneh ni imel znakov bolezni oz. da ni bil bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s covidom-19.

Država sicer še nima podatkov o tem, koliko zaposlenih v vrtcih in šolah sodi v rizične skupine in zato ne bodo mogli opravljati dela. "Pričakujemo, da bo delež relativno visok," je pojasnila strokovnjakinja z NIJZ. V Nemčiji denimo ima zdravstvene omejitve tretjina učiteljev. Če bodo številke v Sloveniji podobne, bodo morale šole ukrepati z reorganizacijo dela in iskati možnosti poučevanja z drugimi učitelji.

Kakšni bodo pogoji za vrtce in šole jeseni, Truden Dobrinova še ni želela ugibati, saj ni jasno, kakšna bo situacija takrat. Stroka bo tako stalno spremljala razmere in pravočasno pripravila navodila za jesensko obdobje, je zatrdila.

Šircelj: Višji izdatki za socialno varnost in gospodarstvo

DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.

Veljavni odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od leta 2020 do leta 2022 za letos predvideva javnofinančni presežek v višini enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Danes pa imajo poslanci na mizah predlog sprememb tega dokumenta v delu, ki se nanaša na leto 2020, in sicer vlada predlaga zvišanje odhodkov državnega proračuna, pokojninske blagajne in celotnih javnih financ.

Najvišji dovoljeni izdatki državnega proračuna v letu 2020 se bodo po predlogu zvišali z 10,45 milijarde evrov na 12,525 milijarde evrov, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje s 5,845 milijarde evrov na 5,93 milijarde evrov, celotnih javnih financ pa z 21,48 milijarde evrov na 23,63 milijarde evrov. "Gre za zneske, ki odražajo stanje v družbi in gospodarstvu," je dejal Šircelj. Spomnil je na epidemijo novega koronavirusa in dejal, da je zato nujno treba spremeniti odlok, ki določa maksimalne izdatke državnih blagajn.

Dodatni denar bo po njegovih besedah namenjen za blažitev posledic epidemije, zagotavljal bo socialno varnost ljudem in tudi ponoven vzpon gospodarstva. Državo namreč čaka občutno znižanje BDP, napovedi domačih in tujih inštitucij se gibljejo od šest- pa vse do osemodstotnega padca v letu 2020.

Posledično bo država letos namesto presežka ustvarila primanjkljaj v višini 8,1 odstotka BDP. Povečal pa se bo tudi dolg države, Šircelj je omenil številko 82,4 odstotka BDP.

V Domu starejših občanov Metlika so danes organizirali prve obiske svojcev.
V Domu starejših občanov Metlika so danes organizirali prve obiske svojcev. FOTO: Bobo

V metliškem domu starejših danes prvi obisk svojcev

V Domu starejših občanov Metlika, ki je bil med epidemijo novega koronavirusa med najbolj prizadetimi tovrstnimi ustanovami v državi, so danes omogočili vnovične obiske svojcev. Danes so dobili le en obisk. Obiski so sicer možni pred stavbo doma starejših, ob slabem vremenu pa jih bodo omogočili skozi okno v sprejemnici. 

Na spletni strani Doma starejših občanov Metlika so sicer zapisali, da so obiski od ponedeljka do petka možni le ob predhodni najavi socialnemu delavcu ali ob elektronski najavi.

Na obisk lahko k posameznemu stanovalcu prideta največ dva zdrava obiskovalca. Nositi morata zaščitno masko, zadnjih 14 dni pa nista smela biti v stiku z okuženim. Pri obiskovalcih ob obisku preverijo telesno temperaturo, podpisati morajo tudi izjavo o izpolnjevanju varnostnih pogojev.

Obisk lahko traja največ 20 minut in ob upoštevanju ustrezne razdalje. Hrano in druge stvari je stanovalcem dovoljeno prinesti le v zaprti izvirni embalaži, stanovalci pa bodo prineseno dobili po treh dneh hranjenja. Stanovalci, katerih brisi so bili pozitivni, za zdaj ne morejo sprejemati obiskov. V Domu starejših občanov Metlika še vedno omogočajo videoklice. Obiskovalci lahko svoja vozila pustijo pred domom, so še zapisali.

Pasica preventiva

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.54

Odlok o začasni prepovedi prodajanja blaga in storitev po mnenju vlade zasleduje legitimen cilj

Vlada je na dopisni seji sprejela odgovor na pobudo za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim je med drugim prepovedala nastanitvene, gostinske, kulturne in nekatere druge storitve. Meni, da je odlok nujno potreben za omejevanje širjenja epidemije in da zasleduje legitimen cilj.

19.13

Vlada sprošča ukrepe na področju mednarodnega zračnega prometa

Vlada je odločila, da s torkom umika ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Sloveniji. Kot ugotavljajo, s strani potnikov zaradi epidemije ni povpraševanja, ukrep prepovedi upravljanja mednarodnih zračnih prevozov pa tako ni več potreben.

18.43

Do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji tudi prejemniki invalidskega nadomestila

Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 so do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile. Vloge sprejema Zpiz do 30. junija.

18.43

V Splošni bolnišnici Celje nimajo več bolnikov s covidom-19

Že v nedeljo so iz Splošne bolnišnice Celje sporočili, da nimajo več hospitaliziranih oseb s covidom-19.

18.42

V UKC Maribor stanje nespremenjeno

V UKC Maribor so imeli hospitaliziranih prav tako 17 oseb s covidom-19 (enako kot v soboto), od tega pet oseb (enako kot v soboto) na intenzivnem oddelku.

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Napake
12. 05. 2020 10.31
+4
Malo so pogledali, kako delujejo zapori, dodatno zaostrili še par stvari in to bo OK za naše otroke. Dovolj bo par črt na tleh in nekdo z šibo v roki nad 6,7,8 let stare otroke. Upam, da bodo tisti, ki so postavili ta merila kasneje v domovih za ostarele in jih bodo naši otroci negovali. Glavni rekvizit za nego bo duck tape!
Smeile
12. 05. 2020 09.34
+6
Zakaj se mora moj otrok bolj izpostavljati kot tisti od 4-8 razreda - svinjarija na kubik. Vlada republike Slovenije, a mi zagotavljate nemoten obisk pri mojem pediatru, če zboli?? Ali bom moral vse potem reševati preko telefona? Poglejte, kaj se je zgodilo v sosednji državi. Zakaj ne morejo do jeseni ostati doma vsi učenci? A je res tako zelo pomembna tale klinčeva ocena, ali s gre samo zato, da bi nekateri radi opravičili svojo plačo? Če se mojemu otroku kaj zgodi, zaradi te norije, bo moj odvetnik marsikje potrkal na vrata
Smeile
12. 05. 2020 09.36
+3
Aja in kam gospa ministrica brez znanja očitno- naj damo stare starše, če živimo skupaj?? Boste nam vi plačali kak vikend v toplicah za ta čas - aja toplice so zaprte......
spaceair
12. 05. 2020 09.32
+8
1,5 letnemu otroku boste istrgali igračo iz rok,ko bo prišel v vrtec...
dajno
12. 05. 2020 09.16
+11
Če starši ne bodo želeli podpisati izjave, da v zadnjih 14 dneh ni imel znakov bolezni oz. da ni bil bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s covidom-19." Vlada, kje je objavljen seznam bolnikov s corono??
Edx111
12. 05. 2020 09.02
+23
Moja je uciteljica. Vceraj sem poslusal njihovo konferenco. Mi je bilo kar slabo kaka navodila imajo. Ker morajo biti oteoci razdeljeni v manjse skupine in se med sabo ne smejo druziti...niti v podaljsanem bivanju so vsi ucitelji aktivirani samo za prvo triado. Se pravi bo tudi ucitelj iz visje stopnje moral priti v podaljsano bivanje cuvat otroke. Primer: ce ostanejo iz ene skupine v podaljsanem bivanju 3je otroci in iz druge skupine 2 otroka, se med sabo ne smejo pomesati. Se pravi bo ena uciteljca merkala 2 oteoka in ena 3. Bolano do konca! In seveda bo treba se preko spleta sodelovati z ostalimi.
MEDVED7
12. 05. 2020 09.20
-8
O full boga res, dva bo morala čuvat in še iz višjega reda je. VIŠJEGA REDA, bolano
Edx111
12. 05. 2020 09.35
+2
Mater si ubrisan. Gre se za to, da ima cez glavo dela s svojimi ucenci od 6-9 razreda. Cez en teden pa cuvanje otrok zjutraj in popoldne, ucenje 9ih v soli in od doma od sestega do osmega razreda.
MEDVED7
12. 05. 2020 09.56
-4
Vsi v službah veliko delamo veš, sam nismo pa vsi 2 meseca vsako leto fraj poleti in ne jokamo cel cajt, tako, da ne vem kdo je tukaj UBRISAN
Edx111
12. 05. 2020 11.54
+5
Se je za vprasat kdo. Glede na to,da ne poznas sistema bi pa s prstom nate pokazal. Te navedbe o dveh mesecih frej so cisto na nivoju trenutne vlade. Kot prvo niso frej 2 mesca ampak 1.5. En teden po koncu solskega leta hodijo se v solo in en teden pred zacetkom prav tako. Za vse ostale dni, kar jih je vec kot tistih 30+ dopusta, prinasajo not skozi celo leto. Obvezna izobrazevanja in konference v popoldanskem casu. In ko na koncu dodas se vse kar imajo za narediti v svojem PROSTEM casu in potegnes crto, ugotovis, da si v bistvu se v minusu! Tako da umiri konje, ce nimas pojma.
RamzesII
12. 05. 2020 08.49
+4
"Vsekakor pa v vrtec ali šolo ne bo mogel otrok, čigar starši ne bodo želeli podpisati izjave, da v zadnjih 14 dneh ni imel znakov bolezni oz. da ni bil bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s covidom-19." Za vrtec se to omeni šele sedaj, med tem ko se za šolo govori/piše že ves čas. Takole gre, če otrok ni cepljen proti temu ali onemu in ali če starši ne podpišejo tega ali onega, otrok ne bo smel v vrtec ali šolo.
GOTOVI STE
12. 05. 2020 08.17
+30
To je bolanoo. Otroci so cele dneve po igriscih, v solo pa ne smejo. Lahko gtes v gostilno in na vikend na morje. Tole je vse skregano z zdravo pametjo!!
periot22
11. 05. 2020 21.56
+17
Pustite sole in vrtce zaprte se nekaj let ker pod taksnimi vojaskimi ukrepi bodo otroci zboleli psihicno!
RamzesII
12. 05. 2020 08.50
+2
Tovrstne odklone bodo starši hitro opazili, le psihologov in psihiatrov naj se izogibajo, ker ti otroke naredili 'odvisne' od česa, kar jim bodo predpisali.
Covid 19
11. 05. 2020 21.52
-2
Joj,joj..pa kaj ni jasno ljudje?Začeti je treba s poskusnimi zajčki,ne celoto,po 14 dneh,pa se bo videlo,ali se obračamo proti odprtju še več,ali proti nemčiji in milanu,da se pokaže na dol in bomo še to nazaj zaprli.Rabimo pa prekuženost in v primeru novega vala,bo število novookuženih ravno še pravšnje za obvladovanje.Ne boste pa se mogli pritoževati čez vlado in stroko,ker vam bodo potem povedali,da ste sami izsilili.
priželjc
11. 05. 2020 21.44
+30
Lahko je njim vsakmu iz svoje pisarne dirigirat.Nej dvignejo ri*i pa pridejo mal u realno življenje pogledat. Čez 14 dni bo spet kolaps.
Hribovito2020
11. 05. 2020 21.38
+11
Slovenija, mojstri kompliciranja. Večno ne bo šlo tako, ker bo vse propadlo
Marija Ribi?
11. 05. 2020 21.36
-1
Kako lahko vrtec odprejo za nekaj otrok? Pravica do vseh?
MEDVED7
11. 05. 2020 21.49
+37
Zato ker niso vsi pošteni in izkoriščajo vse povprek. Npr. So doma na socialki, otroka v vrtec na zastonj kosilo do 12 ih, oni pa do takrat v kafič. Povdarjam, da ne velja za vse.
kadabra
11. 05. 2020 21.33
+19
A gasilske veselice bodo dovoljene? Ali pa recimo koncerti? Ne vem zakaj se lahko na protestu zbere 10.000 ljudi, veselice in koncerti so pa prepovedani?
bic
11. 05. 2020 21.30
+11
Napaka!!! Prehitro ste spustili, pa tako uspešni smo bili, kaj bo čez dober teden???
aljoteam
12. 05. 2020 08.14
+8
Ljudje ste res iracionalni. Prvic, Slovenija je med top 25 od 195 držav na svetu po številu umrlih / prebivalca. Torej v prvih 12% najbolj neuspesnih drzav na svetu glede smrtnosti od Covid. In drugic, virusa prakticno vec ni, ni razloga, da se ohranja epidemija, ukrepi so bili prestrogi, vec ljudi bo trpelo in umrlo od ukrepov proti virusu in posledicni globoki recesiji in revscini. Mislim, da je to zdaj že vsem jasno...
BroNo1
11. 05. 2020 21.19
+25
24ur poročila?! Skoraj celo oddajo ste govorili kaj delajo na Hrvaškem?! A smo mi od tam? Plus tega spodbujate in propagirate hrvate, kaj so naredili mimo vlade?! Je to normalno?? Jaz zaupam, kaj delamo doma in vaši pritiski nikomur ne pomagajo! Res je težko delati in živeti v Sloveniji, kjer je cilj rušenje zadev, pa naj bodo dobre ali slabe?! Cilj tega je.....?
kokicas
11. 05. 2020 20.48
+49
Tisti ki imajo za popravi ocene naj uredijo drugi naj počakajo do septembra in naj se do takrat popolnoma organizira tako kot mora bit. Za en mesec jih vozit v šolo in ob tem da je ponavadi že prvi teden junija vsega konec je nesmisel ob takih ukrepih. Okuzis se lahko kjerkoli tudi v trgovini na kavi ali drugje. Imamo tisoč predpisov ampak poglejte sedaj kako bodo mesec dni delovale šole in vrtci. Pa druge zadeve lekarne čakaš nekje v vrsti da ti čez okence s palico po rinejo zdravila do tebe ( katastrofalen odnos) kako ljudje čakajo za vstop v laboratorij, onkološki inštitut, zdravstvene domove in nujne posege zobarjev. Ok je nekako lepo toplo vreme ampak nebo vedno tako kaj bo pozimi že pred krizo je bilo zdravstvo s čakalnimi vrstami bomo videli kako bo pozimi.
RamzesII
12. 05. 2020 08.55
+1
Strah ima velike oči, včasih prevelike, strah je posledica nevednosti, neznanja.
MEDVED7
11. 05. 2020 20.39
+20
Me prav zanima, če se boste tako bunili, ko vas bojo na Krk spustili. Aja saj res tam ni virusa, sam v vrtcih je
Ravenstein
11. 05. 2020 20.30
+32
Da se ne bo zdaj ta stvar kar pometla pod preprogo. Ljudje moramo zahtevati točne rezultate statistik. Kaj točno se je pletlo v ozadju te farse??? Ljudje vam te naivnosti ne bomo odpustili! To kar se dogaja je zavajanje in manipulacija z ljudmi!
baldahin
11. 05. 2020 20.34
+22
Resnico bomo izvedeli čez kako desetletje, ko bo žvižgač Kaco začel čivkat.
Uporabnik215111
11. 05. 2020 20.34
+3
Pa še kako se bo odpustilo in pa tudi pozabilo. Bbbeeeee
zvizi
11. 05. 2020 20.42
+1
Pa ja ne misliš, da bi američani ustavili državo zaradi neke farse ?? Dajte že enkrat nehajte z raznimi zarotami.
Uporabnik261021
11. 05. 2020 21.15
+10
Fantje, nobena država na svetu ni več samostojna. Vse vlade sveta so podložne globalnim kooperacijam. Kar reče WHO, plačan iz fundacije Gejts, bodo poslušali vsi.
baldahin
11. 05. 2020 20.27
+43
Slovenijo bolj kot Covid19 ogroža veliko nevarnejši in smrtonosnejši virus: VLADA20. Korona bo šla tako, kot je prišla, posledice VLADE20 pa bodo čutile še generacije.
Tomaz Bertoncelj
11. 05. 2020 20.26
+15
Mene pa predvsem zanima zakaj učitelji dobrovoljno sodelujejo pri tej sarkastični komediji? Niso to izobraženi ljudje?
Shesmeteet
11. 05. 2020 20.28
+35
Ministrstvo ne upošteva nikogar. Kaj pa naj naredijo?
Tomaz Bertoncelj
11. 05. 2020 20.32
+13
Tisto kar bomo mogli vsi nardit. V petek na kolo za zdravo prihodnost.
Shesmeteet
11. 05. 2020 20.35
+7
Ne, s tem ne bomo škodili njim. Bolje je da se jih ne uboga, zamenja pa, ko bo epidemije konec. Takoj ko bo konec. Zaupati ni ne enim ne drugim.
Tomaz Bertoncelj
11. 05. 2020 20.43
+5
Njihova izmišljena epidemija je permanentna. Ne računaj na to, da bojo rekl zdej je pa konc. Ne pravijo ji zastonj PLANdemic.
aljoteam
12. 05. 2020 08.16
+6
Učitelji so sistemski ljudje, podobno kot vojaki. Leta se izobrazujejo v to, kako morajo delati znotraj sistema, kaj tocno morajo uciti po programu, ki jim ga veli sistem itd. Ce isces samoiniciativnost in razmisljanje izven okvirjev, potem isces na napacnem kraju. Ucitelji, vojaki, policisti, javna uprava itd. To so najbolj sistemski ljudje v družbi.
dajno
12. 05. 2020 09.20
-1