Korona

Vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme ob obstrukciji opozicijskih poslancev potrdili

Ljubljana, 14. 05. 2020 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, M.R., U.V.
Komentarji
997

"Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno," je v DZ, ki je obravnaval vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, dejal premier Janša. Vlada je po njegovih besedah vse pogodbe o dobavah javno objavila, "preden se je postavilo kakršnokoli vprašanje o dobavah", prav tako naj bi vlada pozvala računsko sodišče k preiskavi. Minister Počivalšek se je branil z besedami: "Vi, ki vladnemu poročilu nasprotujete, dejstvom ne verjamete." Opozicijski poslanci na drugi strani niso varčevali z besedami, kot so kraja, kriminal in vojno dobičkarstvo. Zahtevajo, da se stvari raziščejo. Izredno sejo so protestno zapustili. Poročilo je bilo potrjeno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje poslancev SMC in LMŠ
    12:17
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje poslancev SMC in LMŠ
  • Iz 24UR ZVEČER: Maratonska razprava
    04:04
    Iz 24UR ZVEČER: Maratonska razprava
  • Iz 24UR: Državni zbor o nakupu opreme
    02:54
    Iz 24UR: Državni zbor o nakupu opreme

Državni zbor je na izredni seji obravnaval vladno poročilo o nakupu zaščitne opreme, ki je nastalo po številnih medijskih razkritjih spornih poslov in domnevnih pritiskov. Vladno poročilo govori predvsem o odgovornosti nekdanjega vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki naj bi novi vladi pustila prazna skladišča zaščitne opreme, Janševa vlada pa da jo je nato zagotovila v zadostni količini in to po nižji ceni kot prejšnja.

Po več urah burne razprave in protestnem odhodu opozicijskih poslanev so poročilo o nabavah zaščitne opreme poslanci potrdili ob obstrukciji poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, in sicer s 50 glasovi za in brez glasu proti.

Poslanec Levice Miha Kordiš je sprva sicer postopkovno predlagal, naj predsednik DZ Igor Zorčič vladnega sklepa ne da na glasovanje, saj da ga je vlada vložila v napačno proceduro. Ker Zorčič tega ni storil, saj da te možnosti nima, je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec napovedal obstrukcijo glasovanja.

Pozneje so mu sledili še vodje poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslancev LMŠ Brane Golubović in vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kociprova se je vprašala, za kaj je bilo koaliciji treba izvajati poslovniške manevre. Da izvršilna veja oblasti diktira zakonodajni, kako naj ravna, je pa opozoril Han.

Janša: Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno

Izredno sejo je z nagovorom odprl premier Janez Janša, ki je uvodoma dejal, da je Slovenija uspešno ukrotila epidemijo koronavirusa. "Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa," je povedal Janša. Slovenija tako po njegovih besedah prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala.

Dejal je tudi, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblasti, ampak zato, ker "je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost". Glede nabave zaščitne opreme je zatrdil, da je bilo dobavljeno vse, kar je bilo plačano, o ravnanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s sodelavci pa, da je "rešilo na desetine življenj". Dodal je, da je nabava kritične medicinske opreme potekala v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. 

Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. "Vlada je mnogo prej, preden se je postavilo kakršnokoli vprašanje o dobavah, pogodbe o dobavah javno objavila," pravi Janša. Prav tako je vlada sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade, je navedel.

Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo skušali opremo nabavljati brez avansov. Janša ocenjuje, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo.

Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od Evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 30.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. "Evropska komisija, ki ima na desettisoče uradnikov," je pripomnil.

V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. "Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno," je zatrdil Janša.

Ko avansi niso bili več problem, je nastal problem z maržami. A po informacijah Janše so bile te najvišje pri klasičnih, standardnih dobaviteljih slovenskemu zdravstvu. "In vsi problemi so se začeli potem, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven, so pa pristojni, ki se danes imenujejo žvižgači, podpisovali pogodbe z najvišjimi maržami," je dejal pred poslanci. 

Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. "Tu ni nobenega problema," je zatrdil. 

Janša je med drugim dejal tudi, da je bila epidemija 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder "to naredil na svojo roko".

Dotaknil se je tudi ravnanja opozicijskih strank v zadnjih tednih. Kot je dejal, se v nobeni drugi državi ne dogaja, da "bi opozicija zganjala to, kar vi zganjate". Kar se dogaja v okviru oviranja vladnih ukrepov in rušenja vlade, je po njegovem mnenju "izven razumnega okvira".

Med drugim je opozoril na grožnje s smrtjo, tudi njemu osebno, ki se pojavljajo na protestih. Obenem pa je predstavnike opozicije vprašal, kakšen zgled dajejo ljudem s fotografijami s protestov "v gruči in v času, ko je to pač prepovedano". Obenem pa je zatrdil, da so njihova vrata vedno odprta in da lahko koalicijo, če ima kdo dobre ideje in želi pomagati, vedno razširijo.

V opoziciji do vladnega poročila glede nabav zaščitne opreme neusmiljeni

Poslanske skupine opozicijskih strank so bile v predstavitvi stališč o vladnem poročila glede nabav zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ neusmiljene in nekatere tudi niso varčevale z besedami, kot so kraja, kriminal in vojno dobičkarstvo. Zahtevale so, da se sumi nepravilnosti raziščejo. Kasneje so izredno sejo protestno zapustili. 

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je v imenu poslanske skupine LMŠ spomnil, da je razloge za odstop s premierskega položaja pojasnil že proti koncu februarja. Vlada ni imela več osnovnih pogojev za delovanje, je spomnil in ovrgel očitke iz koalicije, da je pobegnil pred bližajočo se epidemijo covida-19.

Že v prejšnjem mandatu so po njegovih besedah prepovedali obiske v domovih starejših, uvedli kontrolo na mejah in odpovedali večje prireditve ter začasno zaprli šole in vrtce. Že konec januarja pa se je sestala tudi koordinacijska skupina, ki je delala na medresorski ravni in se aktivno pripravljala na to, da se bo razglasila epidemija, je povedal.

Vladno poročilo, ki ga obravnavajo, pa po njegovi oceni "ni vredno papirja, na katerem je natisnjeno". Vlado, ki jo je vodil, namreč obtožuje nevestnega ravnanja, medtem ko je ravnanje aktualne vlade predstavljeno kot "briljantno", je dejal.

Po mnenju SAB je koalicija zlorabila epidemijo za vojno dobičkarstvo, nekateri posamezniki pa so nekontrolirano zapravljali javna sredstva. "V kriznih časih je treba varčevati, ne pa zapravljati davkoplačevalskega denarja," je dejal Marko Bandelli. Po njegovih besedah se morajo raziskati vsi vidiki pri nakupih zaščitne opreme, in sicer tako aktualne kot prejšnje vlade. V primeru ugotovljenih kršitev pa je treba kršitelje po mnenju SAB poklicati na odgovornost.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po navedbah Levice trdil, da do nakazil avansov sploh ne prihaja. S takimi navedbami pa je lagal, je dejal Miha Kordiš. Druge države so po njegovih besedah pri nakupu zaščitne opreme v boju proti covidu-19 uporabile svoje diplomatske mreže in tudi Slovenija bi to lahko naredila, a ni hotela. "Provizije boste vrnili z obrestmi," je zatrdil.

V SD pa so izpostavili, da je po ustavi DZ nadrejen vladi, vlada pa je odvisna od njegove podpore. Postopek, povezan z obravnavo poročila v DZ, je bil po besedah Soniboja Knežaka v nasprotju s poslovnikom DZ, saj so imeli poslanci za preučitev besedila le dva dni časa. Vladajoči so namerno spregledali delitev oblasti in povozili ustavni red, je menil.

Počivalšek: Vi, ki vladnemu poročilu nasprotujete, dejstvom ne verjamete, mi pa drugega kot dejstev nimamo

Minister Počivalšek, na katerega je v zadnjem času letelo največ očitkov glede spornih nabav zaščitne opreme, se je v DZ branil z besedami, da so "delali v skrajni časovni stiski", ter iskali rešitve, ki "so bile vzdržne, v skladu z zakonodajo in so predvsem Sloveniji pravočasno zagotovile dovolj opreme". Dodal je: "Vi, ki vladnemu poročilu nasprotujete, dejstvom ne verjamete, mi pa drugega kot dejstev nimamo." 

Minister Počivalšek, na katerega je v zadnjem času letelo največ očitkov glede spornih nabav zaščitne opreme, se je v DZ branil z besedami, da so "delali v skrajni časovni stiski".
Minister Počivalšek, na katerega je v zadnjem času letelo največ očitkov glede spornih nabav zaščitne opreme, se je v DZ branil z besedami, da so "delali v skrajni časovni stiski". FOTO: Miro Majcen

NSi: Prejšnja vlada je podcenila nevarnost epidemije

Poslanske skupine koalicije so v predstavitvi svojih stališč o vladnem poročilu glede zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ pričakovano izrazile podporo poročilu. Poudarile so pomen, ki ga je imelo hitro ukrepanje aktualne vlade, s čimer je po njihovih besedah reševala tudi življenja državljank in državljanov.

Ko je aktualna vlada začela svoj mandat, zaščitne opreme proti epidemiji ni bilo, so izpostavili v SDS. Vlada Marjana Šarca ni pravočasno storila, kar bi morala, je dejala Suzana Lep Šimenko. Vlada Janeza Janše se je tako morala najprej soočiti s pomanjkljivo opremo v skladiščih. Šarec je po njenih besedah zavajal državljane z navedbami, da ima Slovenija dovolj opreme na zalogi in da ima pripravljen načrt za spopadanje z epidemijo. Vendar pa takega načrta ni bilo, je izpostavila.

Zaradi premalo zaščitne opreme ob izbruhu epidemije se je po njenih besedah denimo okužilo več osebja v domovih za starejše, večja pa je tudi premoženjska škoda zaradi epidemije.

V NSi pravijo, da iz vladnega poročila izhaja, da je prejšnja vlada Marjana Šarca "podcenila nevarnost epidemije": "V bolnišnicah smo imeli bistveno premalo postelj za intenzivno nego, izvršilna veja oblasti pa ni pravočasno odredila karantene za tiste, ki so se vračali iz okuženih italijanskih žarišč." Ocenjujejo, da je bila trenutna vlada pri zagotavljanju opreme uspešna. 

"Debata o zaščitni opremi naj se preseli na KNJF, računsko sodišče in drugi organi pa naj ugotovijo, če je šlo pri tem kaj narobe. Če se je kdo pri tej nabavi okoristil, naj takoj izgine s političnega parketa," je dejal Jožef Horvat

Obrambni minister Matej Tonin pa je na seji zatrdil: "Naše delo je bilo transparentno." Poudaril je tudi prispevek pripadnikov Civilne zaščite, Slovenske vojske in drugih na obrambnem ministrstvu, "ki so z neizmerno požrtvovalnostjo pomagali pri zagotovitvi in razdelitvi prepotrebne zaščitne opreme v boju proti koronavirusu"

Janševa vlada je po prepričanju DeSUS odločno pristopila k reševanju prebivalstva pred okužbami v času epidemije. Slovenija je pokazala, da lahko premaga tudi takšne izzive, je dejal Jurij lep. "Take situacije še ne pomnimo in kazanje s prstom je preuranjeno," je menil. Sicer pa je po njegovih besedah nujna složnost. Ocenil je, da bomo za morebitni naslednji val epidemije bolje pripravljeni.

"Predstavniki opozicije so v zadnjih tednih uporabili vsa politična sredstva, da bi se dobro in učinkovito delo vlade zavilo v celofan obtožb o korupciji ter kriminalizacijo zahtevnega procesa nabav zaščitne opreme," so v SMC zapisali na Twitterju. "Glavni akterji pa so pozabili, da so bila ob prevzemu mandata nove vlade skladišča prazna, nabava zaščitne opreme na svetovnem trgu že močno otežena in iz dneva v dan dražja, zdravstvena in preostala stroka pa močno zaskrbljena pred grozljivim italijanskim scenarijem." 

Vladno poročilo po njihovih trditvah prikazuje kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih, zato bo njihova poslanska skupina danes poročilo podprla. 

Koalicija in opozicija v razpravi o zaščitni opremi vsaka na svojem bregu

Tudi v nadaljevanju parlamentarne razprave so koalicijski in opozicijski poslanci ostali vsaksebi. Prvi zagovarjajo vsebino poročila in opozarjajo na brezbrižnost prejšnje vlade, drugi pa opominjajo na poslovniško nedopustnost obravnave vladnega sklepa in na sume korupcije pri nabavah opreme.

Več opozicijskih poslank in poslancev je v razpravi problematiziralo vzpostavitev centraliziranih nabav opreme preko zavoda za blagovne rezerve, ki za to ni bil niti kadrovsko dovolj močan niti strokovno podkovan. Poslanka SD Meira Hot je ocenila, da takšna vladna odločitev ni bila naključna, pač pa je šlo za prelaganje odgovornosti.

Po mnenju Violete Tomić iz Levice je vladno poročilo označila za farso, nabavo zaščitne opreme pa za eno največjih korupcijskih afer doslej. Vladi je očitala avtoritarnost in nesposobnost ter protiustavno delovanje ter privatizacijo proračuna.

Drugi val epidemije ni teorija zarote, to je dejstvo v nekaterih državah, ki so se s pandemijo v prvem valu sicer uspešno soočile, je ugovarjal minister za obrambo Matej Tonin. Ponovno je zanikal, da bi kakorkoli posredoval pri poslu s podjetjem Acron, prav tako to podjetje NSi po njegovih besedah ni dalo nikakršne donacije. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je dodal, da se gredo nekateri v skrajni levici "izvensodne politične poboje".

Poslanca SDS na dvorišču pričakal grafit "korupcija"

Poslancu SDS Franciju Kepi so neznanci z grafitoma popisali fasado hiše in dvorišče, je na seji DZ opozoril poslanec SDS Marijan Pojbič. Kot je razvidno iz fotografij, ki jih je pokazal poslancem, so mu na fasado napisali "krvava narava", na dvorišče pa "korupcija". V SDS so navedli, da taka dejanja obsojajo.

Pojbič je grafite označil za sramotne. Ob tem je izpostavil nestrpen odnos do stranke SDS oziroma njenih predstavnikov, pri čemer se je sicer odzval na očitke stranki SDS o nestrpnosti. Obsodil je tudi zapise "smrt janšizmu".

Ob tovrstne zapise se je obregnil tudi prvak SDS, ki je dejal, da se na protivladnih protestih in na sejah vodstvenih organov radiotelevizije "grozi s smrtjo". "Grozi se s smrtjo neposredno meni," je dejal in vprašal "pristojne v policiji, tožilstvu, sodiščih, ali imamo v Sloveniji pravno državo ali zakoni veljajo za vse enako".

Opozicija in protestniki sicer nestrpnost očitajo ravno stranki SDS in premierju Janši, med drugim zaradi njegovih zapisov na Twitterju. Nazadnje pa je marsikoga, tudi nekatere koalicijske partnerice, razburil z zapisom Vojna z mediji, v katerem je med drugim oster do obeh največjih televizij in njihovih novinarjev.

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
15. 05. 2020 14.33
+1
Ma SDS lahko vsili sprejem tega sklepa, to ni nič in ne pomeni nič. Nič od tega jih ne reši odgovornosti za nakup in nabavo medicinskega materiala.Če slučajno mislijo, da jih to odrešuje odgovornosti se krepko motijo, to se bo raziskalo do zadnjega dokumenta.
prvaliga
15. 05. 2020 09.34
+1
To da vlada sama sebi potrjuje nečedna dela se lahko dogaja samo banana državi
vinogradnik33
15. 05. 2020 09.00
+5
Edini stavek , ki ga lahko ponavljajo kot stara lajna je " vse je zapisano v poročilu ", nihče od koalicijskih partnerjev pa si ne drzne iti mimo tega , to so tudi dokazali z glasovanjem , kjer seje temu mnenju pridružila še Jelinčičeva SNS . Čeprav vsi vedo , da je poročilo prirejeno s strani SDS si nihče ne drzne treniti z očmi in povedati resnice , hitro so zapadli pod kremplje SDS in njihovega liderja in prodali sebe za stolčke v vladi , ne za svoje ideale in prepričanja , kot to rada oznanja Pivčeva , vse to je pesek v oči članom stranke Desus in tudi SMC !
Common_sense
15. 05. 2020 08.43
+0
Ubranimo naso pravico do javnega denarja! Kdor ne dela, naj vsaj je! #cin-cin-cin
RUBEŽ
15. 05. 2020 08.38
+4
Danes VSI na ulice . Pokažimo vladni d.r.h.a.l.i da NAM ni vseeno za ljudi, kot je njim. Polnijo si žepe. Ukinili so epidemijo samo zato, ker so porabili NAŠ PRORAČUNSKI DENAR in več ne morejo dati tem, ki so ga potrebni. Čeprav sem tudi jaz dobil krizni dodatek ali kako ga je že imenovala vlada, sem že takrat napisal, da tega denarja NE BI BILO POTREBNO DELITI. Bodimo pošteni in povejmo po resnici, da smo porabili v tej krizi MANJ kot pred njo. Zakaj potem ta denar? Povsem enostaven odgovor : KUPOVANJE GLASOV ZA VOLITVE. Vendar upam, da bodo vsi, UPOKOJENCI, ZAPOSLENI, BREZPOSELNI, ŠTUDENTI in vsi ki imamo volilno pravico, dobro pomnili, kaj nam dela ta vlada in jo znali " NAGRADITI " na volitvah, oziroma upa, res upam, da odide še pred jesenjo. Dlje bodo na oblasti, bolj NAS bodo zadovžili. In žal to pomeni za Slovenijo stagnacija oziroma lahko celo nazadovanje. Se vidimo na ulicah.
Common_sense
15. 05. 2020 08.42
-6
Aaa, se en javnosektoras. Potrjujes pravilo!
Common_sense
15. 05. 2020 08.44
-4
Saj bi uporabil sumnike, pa ne gre, zato naj ti tole povem brez sumnikov: Pise zadoLzili. Ne zadoVzili. Predno delas revolucijo, se vsaj nauci pravopisa.
CRUSADER
15. 05. 2020 08.36
-3
Levnuhi, brezdelnezi, anarhisti.. bi samo po dveh mesecih že posegali po nasilju ... banda komunistična
revolutionmustcome
15. 05. 2020 11.28
+1
Crusader koliko jeze butni z glavo ob steno močno, boš Sloveniji naredil uslugo.
yanay
15. 05. 2020 08.33
+12
Sam sodim, da Janša pretirava stem, da njemu in ostalim somišljenikom grozijo s smrtjo. Parola je bila "Smrt janšizmu, svoboda narodu". To se nanaša na politično linijo, ki jo zagovarja SDS, ne pa direktno na določene osebe. Je pa Janša umetnik za prevračanje besed, to mu je treba priznati. Vedno prikaže stvari, kot njemu ustreza. V kratkem pričakujem njegovo naslednjo knjigo, pod naslovom 'Maske' .
Common_sense
15. 05. 2020 08.46
+1
No, to pa decidirano ne drzi. Po Facebooku in Twitterju imas res res veliko sodrzavljanov, kinjavno pozivajo, da je treba “tipu poslati kroglo v glavo”, skandiranja “Ubi Jansu”, ..... Ce smo posteni, on dobi dalec najvec direktnih grozenj s smrtjo.
yanay
15. 05. 2020 08.56
+0
Vsekakor vse grožnje s smrtjo stogo obsojam. Tako z leve, kot tudi z desne strani.
yanay
15. 05. 2020 08.59
+0
Sam nimam ne na FB in ne Twiterja, tako, da o tem, kaj se dogaja na teh omrežjih, ne morem soditi. Lahko le verjamem povedanemu. Na teh forumih pa sem zaznal take grožnje z obeh strani.
INAZ
15. 05. 2020 08.31
-6
Dejstva in resnica za levake ne štejejo nič. Le oblast za vsako ceno je nekaj vredna.
INAZ
15. 05. 2020 08.27
-2
Žalostno, kam so na pripeljali levaki. Resnica je prepovedana.
dule100
15. 05. 2020 08.26
-1
Ne gre, pa ne gre!🤕🤥🆘
User300173
15. 05. 2020 08.15
+13
Prvak SDS "grozijo mi s smrtjo". Ni prvič, ko je bil v opoziciji je zahteval policijsko varovanje, pa ga ni dobil. Obrača se na sodstvo, policijo...itn. Tam so tudi zaposlene ženske, ki ne bi bile rado poimenovane s "odslužena prostitutka" in žensk ni samo kakšen nepomemben procent. Na temo spolnosti so ženske zelo zamerljive, ko jih na to tematiko osebno užališ, ne oprostijo zlahka. Osebna užalitev je pred pripadnostjo stranki.
Common_sense
15. 05. 2020 08.47
-4
In to je razlog, da nekomu grozis s smrtjo? Uhm. Oki. Oki.
?rnogled
15. 05. 2020 08.10
-14
Šarec je en navadni lažnivec:Še enkrat več je preventivne ukrepe ponovila direktorica NIJZ Nina Pirnat; umivajte si roke, kašljajte v rokav, če ste oboleli, se ne družite z drugimi ljudmi.....To so bila navodila njegovih stručnjakov.
INAZ
15. 05. 2020 08.26
-7
Je razglasil epidemijo in pobegnil, sedaj pa je prišel iz skrivališča in brutalno napada tiste, ki so zagotovili zaščitna sredstva, delali in omejili širjenje virusa.
User300173
15. 05. 2020 08.06
+23
Vlada v DZ potrdila lastno poročilo. V opoziciji oporekajo, češ je protiustavno. Kakorkoli že, komu je sploh namenjeno? Narodu ne,ker je že itak razdeljeno. Zunanji politiki malo verjetno, po teh spornih ideoloških "depešah" na Svet Evrope, bo malo kdo to vzel resno. Opažam podobnost s SDS trobilom Nova24tv. Tam imajo običaj, da sami sebi potrjujejo vesti kot bombastične. "Neodvisni medij Demokracija je potrdil...itn." Časnik Demokracija je na desno politični poziciji. Sprašujem se, ali smo v teh 30. letih sploh imeli vlado, ki je vladala, ne da bi oškodovala državljane.
Zmaga Ukrajini ...
14. 05. 2020 21.59
+14
SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU!
Common_sense
15. 05. 2020 08.48
-1
Mesecnica se spi. Se niste vstali na Metelkovi?
riss
14. 05. 2020 21.59
-6
Besednjak Kordiša ni primeren niti za v štalo. Saj bi s svojo prisitnostjo žalili krave in konje.
Zmaga Ukrajini ...
14. 05. 2020 21.58
+19
Za SDS piar, ki zlorablja stran Vlade RS, je JLA bila v SLO do leta 1998. Objava je bila kmalu umaknjena, a dokumentirana. Shizofrenija predsednika vlade je v zadnjih dneh usekala z vso silo. PADA VLADA!!!
Malinha
14. 05. 2020 21.59
+9
VolkBrenin
14. 05. 2020 21.58
+18
janša ......skupno naj bi bilo plačanih za 30.miljonov dobav.....in vse kar je bilo plačano je tudi dobavljeno......NAJ BI ....on pravi....NAJ BI ....Zanima me ...kje je 10 miljonov od 5. dne te vlade ....o katerih je minister za obrambo tonin povedal javno SLEDEČE...........18.3. ....tonin IZJAVI ....Država je plačala deset milijonov zaščitnih mask.......19. 3 . TA ISTI TONIN IZJAVI ....Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale," je dejal Tonin. Policija bo zdaj tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo jemala kot prioriteto in še posebej preganjala. "Dobra stran tega je, da država ni še nič plačala in državni proračun torej ni bil oškodovan.".......
riss
14. 05. 2020 21.57
-6
Nekdo je omenil Kordiša. A je to človek?
fljfo
14. 05. 2020 21.58
+4
NPCL
14. 05. 2020 21.57
-15
Levi zdej pa poljubite sliko JJ-a in spat
riss
14. 05. 2020 21.56
-10
Srbijanka Valjevo obljublja eurokrem in višnjev sok za miting naslednji petek. To je bila zame top marenda v JNA. Jutri me še ne bo zraven.