Korona

Štrukelj: Propadel zadnji poskus, da bi se učenci v prvi triadi samotestirali doma

Ljubljana, 16. 11. 2021 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Tudi zadnji poskus osnovnošolskih ravnateljev, da bi v zadnjem trenutku spremenili odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v delu, ki se nanaša na šolstvo, in pustili učence v prvi triadi, da se samotestirajo doma, je po navedbah Sviza propadel. Ministrstvo za izobraževanje je šolam poslalo dodatna pojasnila.

Ravnatelji so pričakovali, da jim bodo predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prisluhnili na današnjem srečanju pred sredinim začetkom tedenskega obveznega samotestiranja na novi koronavirus vseh učencev in dijakov v šolah.

"Danes je bil narejen še en poskus, da bi se otroci prve triade vsaj za nekaj časa v začetku najprej samotestirali doma, a ni naletel na posluh pristojnih. Dlje od tega, da bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport prenesla to zahtevo, nismo prišli," je za STA povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanost in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Damjan Žibert

Na sestanku, ki je potekal preko video povezave, so jim tudi pojasnili, da ob velikem številu učencev, ki bi zavračali samotestiranje in bi jim bila zaradi tega prepovedana udeležba pri pouku, hibridni način pouka zanje ne bi bil mogoč. V tem primeru bi prišlo do zaprtja šole in prenosa izobraževanja na daljavo, kar je po Štrukljevi oceni zelo problematično.

"To je popolnoma nesprejemljivo, ker take odločitve ne more sprejeti ravnatelj, saj nima nobenih pristojnosti za to. Gre za popolnoma zgrešeno sporočilo, da tisti, ki so pripravljeni izvajati ukrepe in slediti, postanejo žrtve tistih, ki jih zavračajo, ker se bodo morali vsi izobraževati na daljavo," je jasen Štrukelj.

Na sestanku so šolniki po njegovih navedbah opozorili tudi na navodilo za samotestiranje, kjer piše, da mlajši od 14 let ne smejo izvesti samotestiranja brez nadzora odrasle osebe. Odgovor državnega sekretarja ministrstva za zdravje Franca Vindišarja, ali je treba to upoštevati, ni bil jasen, komentira Štrukelj. Prav tako so opozorili na nekatera pravna vprašanja, na primer, kakšna pooblastila ima učitelj oz. ravnatelj v primeru, ko otroci v šolo pridejo brez kakršnega koli soglasja ali nesoglasja staršev k samotestiranju. Šolniki so ob tem opozorili, da bo prihajalo do situacij, za katere nimajo jasnih usmeritev.

Ministrstvo za izobraževanje je tako pred začetkom obveznega samotestiranja učencev v šolah slednjim poslalo dodatna pojasnila. Ob tem so napovedali tudi pripravo posebne aplikacije, kamor bodo šole vnašale podatke o številu učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo.

Glede obrazca za opomin pred vložitvijo kazenske ovadbe zaradi samotestiranja za učitelje in ravnatelje, ki kroži po spletu, je Štrukelj povedal, da so dobili odgovor ministrstva, da bodo ravnatelji in učitelji dobili pravno zaščito plačano. Tudi sindikat bo take svoje člane, če bi bili toženi, ker so izvajali ukrepe, pravno zaščitil, je še dodal.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in odredili izobraževanje na daljavo. Ukrepom nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni njihovim pritiskom. A podatki kažejo, da so prav otroci ključen dejavnik pri širjenju pandemije, opozarja podatkovni znanstvenik Aleks Jakulin, član ekipe Covid-19 Sledilnika. Podobno je povedal tudi pediater Denis Baš, ki hkrati poudarja, da je samotestiranje enostavno, neboleče in ne pušča posledic.

Janković: Za otroke prve triade predlagamo samotestiranje na domu

Ljubljanski župan Zoran Janković je medtem dejal, da vseh 47 ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. Predlagajo še, da se učencem od 1. do 3. razreda dovoli uporaba zaščitnih mask iz blaga.

Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da je v ponedeljek govoril tako z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem kot tudi z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki sta se oba s predlogom strinjala. Govoril je tudi z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki mu je ustno potrdila, da bo predlog poslala v odločanje vladi. Odgovora vlade pa Janković še ni prejel, je navedel.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da se Poklukar strinja "s stališčem strokovne svetovalne skupine, ki je zasedala v ponedeljek popoldne, da je izrazit porast števila okužb z novim koronavirusom prav v starostni skupini od 5 do 15 let, kar pomeni, da so prav otroci v tem obdobju pomemben izvor okužb, ki se nato širijo v domačem okolju". Na ministrstvu tako menijo, da je "obveznost samotestiranja v šolskih klopeh smiseln ukrep, saj tako kljub ekstremno slabi epidemološki situaciji šole lahko ostajajo odprte," so zapisali.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo.
Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu za izobraževanje pa so pojasnili, da se je ministrica na Jankovićevo pobudo z njim slišala v kratkem telefonskem pogovoru, v katerem jo je župan obvestil o pobudi osnovnošolskih ravnateljev Mestne občine Ljubljana in jo prosil, da to pobudo prenese do vlade in posvetovalne skupine."Ministrica je župana prosila za spoštovanje veljavnega odloka in ponovila zavezo, da bo podpirala vse ukrepe, ki jih bo epidemiološka in zdravstvena stroka opredelila kot varne za izvajanje pouka v prostorih šol v času zahtevnih razmer pojavnosti covida-19," so zapisali.

Dodali so, da pa se je ministrica s posebno prošnjo in pozivom k spoštovanju ter pomoči pri izvajanju veljavnega odloka danes obrnila na vse županje in župane slovenskih občin. Ministrica je v pismu županom zapisala, da najbolje poznajo delovanje določene šole in njenega vodstva. Pozvala jih je, naj ravnateljem čim bolj pomagajo pri organizacijskih in drugih težavah zaradi izvajanja odloka.

Župane je prosila tudi, naj občane in še posebej starše šoloobveznih otrok pozovejo, naj zaupajo zdravstveni stroki in s spoštovanjem ukrepov prispevajo pomemben del pri obvladovanju epidemioloških razmer. Kot je v pismu zapisala Kustečeva, se veliko ravnateljev v teh dneh sooča s številnimi pritiski nekaterih skupin staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo in zahtevajo, da so učenci v šoli brez zaščitnih mask in brez samotestiranja. Ministrstvo pa ob tem skuša ravnateljem pomagati po najboljših močeh.

Po njihovem predlogu bi se učenci prve triade samotestirali doma ob podpori staršev, v šolo pa bi prinesli izjavo, da ima otrok negativen rezultat. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) poudarjajo, da so bili starši v vsem času epidemije zelo skrbni, v šole so sporočali o boleznih in okužbah otrok. S starši so dobro sodelovali, zato so prepričani, da bodo v skrbi za zdravje svojih otrok in drugih udeležencev v šoli tudi sedaj upravičili njihovo zaupanje, so zapisali v izjavi ob uvedbi samotestiranja v šolah.

PCR-točka v Stožicah

Župan je pojasnil tudi, da bodo v Stožicah organizirali PCR-točko za vse učence osnovnih in srednjih šol, ki bi jim test na novi koronavirus v šoli pokazal pozitiven rezultat. "Cilj je, da se bodo šole lahko hitreje odzvale z obveščanjem staršev in karantenami in da otrok ne mešamo skupaj z odraslimi na PCR-točki na Metelkovi," so zapisali. Janković je danes tudi vse znova pozval k cepljenju.

Jankovič starše poziva, naj zaradi sprejetih ukrepov ne pritiskajo na učitelje in ravnatelje v šolah, saj nimajo možnosti ravnati drugače, kot jim narekujejo odloki.
Jankovič starše poziva, naj zaradi sprejetih ukrepov ne pritiskajo na učitelje in ravnatelje v šolah, saj nimajo možnosti ravnati drugače, kot jim narekujejo odloki. FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski župan vse starše prosi, naj ne goljufajo. Dodal je, da si ne predstavlja nobenega starša, ki bi otroka v prvem, drugem ali tretjem razredu učil, da bi lagal in ne bi naredil testa. Kot je še poudaril, si učitelji želijo dobrega sodelovanja s starši, ljubljanski ravnatelji pa dobro skrbijo za otroke in so ti v šoli v dobrih rokah.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup je na novinarski konferenci dejal, da je obstoječi odlok še posebej strog do najmlajših. Poudaril je, da s skupnim predlogom želijo "vzpostaviti odnos med šolo in starši na podlagi zaupanja". Povedal je tudi, da ravnatelji dobivajo grožnje od nekaterih staršev in odvetnikov, ki jim grozijo s kazenskimi postopki. Ravnateljica OŠ Kolezija Nina Triller pa je povedala, da se zavedajo, da je zdravstvena situacija slaba. V šoli so zato napisali stališča strokovnih delavcev in predlog, da se učenci prve triade samotestirajo doma, saj bodo to doma izvedli veliko bolje kot v šoli, ko ima ena učiteljica pod nadzorom okoli 28 otrok. Dejala je, da njihovo stališče ne pomeni, da so proti testiranju, želeli so le pravočasno opozoriti na stiske in težave, s katerimi se bodo verjetno soočili.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo sicer v šolah začeli izvajati v sredo. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in se bodo izobraževali na daljavo.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (849)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
17. 11. 2021 10.24
+1
Ene par učiteljev, kateri gonijo proticepilsko propagando, bi morali nemudoma odpustiti, ostali učitelji pač vedo zakaj so na šoli.
BroNo1
17. 11. 2021 10.11
+3
No, končno je psiholog v Odmevih povedal - če povzamem na kratko in po zdravi kmečki logiki - otrok bo imel travme zaradi norih staršev, nikakor pa ne zaradi palčke, ki si jo bo potisnil v nosek.
wolfterier
17. 11. 2021 10.05
+2
Štrukelj,propadel je zadnji poskus,da bi šolniki dokazali,da so pametnejši od prvošolčkov !!! No,zdaj so jih otroci že poučili,kako se samotestira !
Martin Lah
16. 11. 2021 21.19
-1
Ko si ne morejo drugega izmisliti se spravijo na otroke kar na enkrat otroci postanejo največji prenašalci virusa pa kaj si bodo še izmislili .
periot22
16. 11. 2021 21.16
+0
Vse po planu kot v Izraelu priprava za cepljenje otrok!
periot22
16. 11. 2021 21.14
+1
A sin od Bojane Boevic se nima dost za vilo ker povecuje biznis s testiranjem!
periot22
16. 11. 2021 21.13
-1
S fasisticnimi ukrepi nad otroke!Boljse da se solajo od doma kot da se v soli dusijo z masko in testirajo kot p..!
Paine
16. 11. 2021 20.20
+1
Dejstvo je, da ti ukrepi pritiskajo ljudi v odločitve, katere bi ne sami sprejeli v primeru zaprtja države. Prikladen način, da si opereš roke...
Covidus
16. 11. 2021 20.13
+3
Štrukelj v penzion!
16. 11. 2021 20.14
-1
jazzie12
16. 11. 2021 20.10
+4
Saska Lendero je rekla obstaja domac nacin testiranja in solski nacin testiranja. Doma je nosek le doma...boga Arija...
ZIPPO
16. 11. 2021 20.04
+3
Lahko bi staršem in otrokom 1.triade popustili. Lahko bi se otroci testirali doma in se potem mirno odpravili v šolo. S tem bi tudi prihranili čas in dodatno org. v šolah. Vsi so se strinjali s tem, ampak Janša bo naredil po svoje. Psihična stabilnost je močno vprašljiva. Pediater pa verjetno nima svojih otrok in se mu še sanja ne. Dr. pediater, če niste najprej ČLOVEK pri OTROCIH, potem niste vreden, da ste pediater.
Covidus
16. 11. 2021 20.06
-4
Če pa je rekel da ima otroke, najprej preveri in potem govori
ksrecko
16. 11. 2021 20.03
+3
Spoštovani sedaj je prišel čas dasi preberete knjigo Otroci iz petrčka vzgoja po komunistično.
txoxnxy
16. 11. 2021 20.02
+0
S ste si sami zakuhal zato ne jokat vrjame vam pa itak noben več. Pa bote doma, sam ne se več zanašat na razne dodatke in nadomestila.
daness
16. 11. 2021 20.00
+4
Gospod Jankovič, jaz pa si nisem predstavljala starša, ki bi svojega najstnika učil goljufanja ali podkupovanja na maturi. Pa je še danes župan Ljubljane.
Covidus
16. 11. 2021 20.06
-3
daness
16. 11. 2021 21.15
+2
turojen
16. 11. 2021 19.58
+8
Ja, ni nam pomoči, kaj hitro so razdelili ljudi na cepljene in necepljene... Žalostno
Covidus
16. 11. 2021 20.07
+4
ManjkaRealizma
16. 11. 2021 19.57
+9
USTAVA so pravila, ki urejajo vedenje vseh državljanov in je nad vsemi posamezniki. Potem pa pride JJ in reče, da zanj in njegovo vlado ne veljajo dogovorjena pravila (USTAVA) in lahko on dela po svoje. Njegovi ljudje lahko ne plačujejo davkov, njegovi ljudje lahko vladajo z odloki, njegovo premoženje je lahko brez porekla, njegova stranka lahko prejema denar iz sumljivih virov, njegovi ljudje lahko preverjajo delovanje TUJIH policistov na meji... Če je tako, zakaj naj jaz plačujem davke, če čakam na operacijo 3 leta? Zakaj naj plačujem davke, če ustavno sodišče ne varuje pravice mojega otroka do šolanja? Zakaj naj plačujem davke, če me bodo policisti kaznovali brez pravne osnove? Res je, ta država je ugrabljena. Ampak ugrabila jo je trenutna vladna garnitura, ker oni delajo vse protiustavno!
Covidus
16. 11. 2021 20.07
-2
ManjkaRealizma
16. 11. 2021 20.15
+0
@Egoist antivakser: Naj jim to pove JJ in njegova ekipa, oni niso naredili ustreznih potez, da bi jih zaščitili. Oni imajo to moč, ne jaz.
16. 11. 2021 20.17
+1
našnaš
17. 11. 2021 17.27
+1
Čakal boš tri leta,ker so necepljeni zapolnili bolnice,sodnike pa bi že tak moral vse zamenjat,ker nimajo pojma o realnem življenju!!!!
T-S-M
16. 11. 2021 19.56
+13
Velika sramota,da Slovenci ne znamo skupaj stopiti,ko se gre za otroke.Žalostno res.
Covidus
16. 11. 2021 20.08
-4
piron
16. 11. 2021 19.55
+13
Otroci so po dveh letih naenkrat postali glavni prenašalci, čeprav je metaanaliza 5 študij, objavljena v ugledi strokovni reviji Pediatrics, pokazala, da temu niti slučajno ni tako. Celo SIMPTOMATSKI otroci - pri katerih je virusno brene visoko, so ostale okužili v manj kot 10 % primerov. In zdaj se bodo prvošilčki - nekateri imajo komaj pet let, samotestirali v poli - oz. jih bo učitelj. In prosim ne mi zdaj s tem, kako je 7 let star otrok pokazal, kako enostavno je to. Sposobnosti 5 letnih in 7 letnih otrok pač ne moreš primerjati. Res, sram naj vas bo! Čakamo pa tudi podatek - ali ga bo iznesel sloki in postavni Krek ali modri JJ, sposobni Poklukar ali veseli duo LB, in sicer: KOLIKO otrok je zbolelo, ko so bili zaradi okuženega sošolca poslani v karanteno? NOBEN!
piron
16. 11. 2021 19.56
+5
*v šoli, se opravičujem, jeza prste prehitro po tipkovici vodi
fljfo
16. 11. 2021 19.56
-3
Zadnji stavek ne drži...Nečakinja pravkar
fljfo
16. 11. 2021 19.57
-1
Nekdo te je naplahtal, pa si mu kar verjel?
piron
16. 11. 2021 20.04
+4
Naplahtala - če kaj, me je strokovna objava v Pediatrics, v kateri so ... saj sem zgoraj napisal. Ki jo seveda lahko preveriš. Bi dal link, pa bom takoj brisan.
fljfo
16. 11. 2021 20.06
-1
A v pediatrics piše, da niti en otrok ni zbolel, ko je bil zaradi okuženega sošolca poslan v karanteno? Ne verjamem...Jaz vem, da ni tako
Capone42
16. 11. 2021 20.08
+2
Piron@ točno to. Flfljo pa se zanaša le na dogmatično znanost, ki pa v samem bitu to ni. Vendar mu je tako lažje
fljfo
16. 11. 2021 20.11
-1
A se šalite!?!? Kje v Pediatrics piše, da niti en otrok ni zbolel, ko je bil zaradi okuženega sošolca poslan v karanteno!?!? Joj in pol mi še napiše dogmstična znanost pa imsm točno ta primer v družini...Joj, kam gre ta svet!?!? Tonemo vse nižje in nižje
Capone42
16. 11. 2021 20.21
+2
Flflo@ boš ti kvazi necepljeni trolček že povedal, zakaj se nisi cepil (ker si nekoč nakladal o tem, da bi imel od tega več škode kot koristi), po drugi strani pa se ti ne zdi sporno siljenje otrok v dokazano slabe ukrepe za njih, napram koristim? Zakaj bi se do danes osnovna biologija delovanja telesa, znanstvene študije o nošnji mask in vnašanju tujkov v nosnico ter posledicah spremenila s korono?
Butterfly739
16. 11. 2021 20.22
-1
Sam tok za info... v prvi razred se gre z dopolnjenim 6 letom starosti, ali pa kasneje, če starši s sodelovanjem vrtca zaprosijo za odlog šolanja... tako da v OŠ ni noben mlajši od 6 let!!! Sposobnosti 6 in 7 letnika pa niso bistveno različne
fljfo
16. 11. 2021 20.26
+0
Capone, ti prvo povej kje v Pediatrics piše, da niti en otrok ni zbolel, ko je bil zaradi okuženega sošolca poslan v karanteno...Ker si že glih vskočil v debato, kjer je Piron glede tega zavajal...Očitno torej tudi ti veš kje...Pa ne mi zdej menjat debate in se izmikat z nizkotnostmi v smislu "necepljeni trolček", ker izpade nizkotno...No, čakam...
Capone42
16. 11. 2021 20.36
+3
Bom tudi ta članek raziskal in ti sporočim kakšno je moje mnenje o tem. Je pa dejstvo, da ti kategorično zanikaš vse kar ni uveljavljena dogma- tako na splošno sem mislil. No, to znanost pač ni in ne more biti ane. Ker znanost se vedno sprašuje, se ne brani skepse, itd.. to so osnove znanosti! Ne pa da temelji na nekih utemeljenih prepričanjih in se ne premakne z mrtve točke. Sedaj pa mi odgovori na vprašanje glede tvoje kontradiktornosti in protislovja?
turojen
16. 11. 2021 19.54
+2
A zdej bo pa še ta a papak nakladal, spokaj
laufar1988
16. 11. 2021 19.51
+3
Svizec, ti si en navaden BUKSEL...