Korona

Drugi paket ukrepov: 2,8 milijarde evrov za zagotavljanje likvidnosti podjetij

Ljubljana, 20. 04. 2020 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Osnutek predloga drugega protikoronskega zakona, ki bo skrbel za likvidnost podjetij, za zdaj za zagotavljanje poroštev in likvidnosti predvideva 2,8 milijarde evrov, so po srečanju širše koalicije z vlado pojasnili poslanci. Koalicijske stranke so lahko vladi še popoldne poslale dodatne predloge, vlada pa je danes začela z njihovo obravnavo. Medtem pa sindikati opozarjajo na njihovo izključevanje pri pripravi novih ukrepov.

Kot so vodje koalicijskih polanskih skupin dejali po današnjem srečanju na Brdu pri Kranju, bo vlada danes in jutri obravnavala predlog popravkov prvega protikoronskega in predlog drugega protikoronskega zakona. Po predvidenem torkovem sprejetju na vladi bi ju lahko že v petek ali soboto obravnaval odbor za finance v DZ, zakona pa bi poslanci sprejemali na izredni seji 28. in 29. aprila.

Vlada je s koalicijskimi poslanci danes govorila tudi o razmerah v turizmu, ki se bo s težavami soočal tudi, ko bodo ostala področja gospodarstva že zaživela. "Po ukrepih iz prvega zakona, namenjenega ohranjanju delovnih mest, po drugem za zagotavljanje likvidnosti, bo tretji paket namenjen zagonu rasti, ukrepi pa bodo zagotovili investicije v infrastrukturi, v njem pa bodo morda tudi dodatni ukrepi za turizem," je pojasnil Danijel Krivec iz SDS.

Vlada se je s koalicijskimi poslanci pogovarjala tudi o možnostih za oprostitev plačila poslovnih najemnin za čas, ko podjetja zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti. "Mislimo, da je zakon precej dober, nikoli ne bodo zadovoljni vsi," je vlada odgovorila na kritike, da niso vse skupine prebivalcev in podjetij vključene v ukrepih.

Drugi protikoronski zakon je osredotočen na interventni ukrep zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu. Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest.

Premier Janez Janša je v petek na Twitterju zapisal, da bodo z novim zakonodajnim paketom omogočili dodatno likvidnost gospodarstvu in določili višjo povprečnino občinam.

Določeni popravki t. i. prvega mega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki je v veljavo stopil 11. aprila in je težak tri milijarde evrov, so potrebni zaradi nejasnosti, ki so se v zvezi z zakonom pojavile pri njegovem izvajanju v praksi, dodatno pa bodo v njem opredeljene tudi nekatere rešitve. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je prejšnji teden dejal, da če je bil prvi paket namenjen preživetju, je drugi ponovnemu zagonu gospodarstva, za kar morajo imeti podjetja dovolj likvidnostnih sredstev. Teh imajo za zdaj še dovolj, težave pa bodo nastopile že v prihodnjih tednih. Izpostavil je, da bo vnovični zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno vezan na tuje goste. Kot je razkril, je naklonjen možnosti uveljavitve t. i. vrednotnic za odpovedane oziroma prestavljene turistične aranžmaje, ki je usklajena tudi na evropski ravni.

V drugem protikoronskem zakonu so ključni ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest.
V drugem protikoronskem zakonu so ključni ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest. FOTO: Thinkstock

Nov poziv sindikatov k socialnemu dialogu 

Reprezentativni sindikati Slovenije so, kot navajajo, iz medijev izvedeli, da je vlada začela obravnavati popravke prvega in predlog drugega protikoronskega zakona. "Takšen odnos do socialnih partnerjev in socialnega dialoga ocenjujemo kot nesprejemljiv in zahtevamo, da nemudoma vzpostavite kakovosten in enakopraven socialni dialog, v katerem bodo obravnavani vsi aktualni ukrepi," so pozvali v zahtevi, ki so jo naslovili na vlado. 

Ravnanje vlade je po navedbah sindikalnih central "daleč od vključujočega in ni v skladu s številnimi dobrimi praksami socialnega dialoga v tem kritičnem in občutljivem obdobju, ko je nujno vključevanje vseh, ki lahko prispevamo k uspešnosti in učinkovitosti, ne nazadnje tudi legitimnosti ukrepov".

V sindikalnih centralah, ki so dialog pogrešali že ob sprejemanju prvega interventnega zakona, so razočarani, da tudi pri sprejemanju drugega kljub drugačnim obljubam niso bili vključeni v pripravo ukrepov.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je povedal, da so pismo naslovili na ministrstvo za delo in vlado, pa tudi na predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. To je seznanjeno tudi z našimi preteklimi pozivi, je spomnil. Kot je pojasnil, so skladno z dogovorjenim na posvetu s predsednikom vlade Janezom Janšo in na sestanku delovne skupine pod vodstvom ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja 6. aprila vladi znova posredovali dosedanje predloge, za katere menijo, da jih je treba vključiti v drugi protikoronski sveženj, bodisi kot dodatne ukrepe bodisi kot spremembo ali dopolnitev ukrepov iz prvega mega zakona. "Nato pa z njihove strani ni bilo nobenega odziva ali informacije," je dejal Počivavšek, ki je takšno stanje opisal kot nevzdržno.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je do nekaterih dopolnitev sicer opredelilo, a sindikati medtem niso prejeli nobenega dokumenta ali kakšnega drugega gradiva, ki ga je ministrstvo posredovalo posvetovalni skupini za pripravo drugega protikoronskega svežnja. Kot poudarjajo, z reprezentativnimi sindikalnimi centralami tudi ni bil opravljen noben dodaten sestanek ali posvet. Enako velja za usklajevanje s sindikati javnega sektorja.

Vlado so tudi ponovno pozvali, da nemudoma imenuje svoje člane Ekonomsko socialnega sveta, ki naj tudi takoj začne z delom. "Povsem nerazumljivo in neodgovorno je, da se v času, ko se sprejemajo ukrepi s tako velikimi in daljnosežnimi posledicami, s strani vlade namenoma pušča povsem vnemar to platformo za soočanje in usklajevanje mnenj med socialnimi partnerji in vlado," so zapisali.

Vlada pri pripravi ukrepov za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstva po navedbah finančnega ministrstva vodi odprt dialog s številnimi deležniki.
Vlada pri pripravi ukrepov za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstva po navedbah finančnega ministrstva vodi odprt dialog s številnimi deležniki. FOTO: Thinkstock

Finančno ministrstvo: Pri pripravi ukrepov vodimo širok dialog z deležniki

In medtem ko sindikati opozarjajo na njihovo izključevanje pri pripravi novih ukrepov, na ministrstvu poudarjajo, da pri pripravi novega paketa ukrepov "vlada vodi odprt dialog s številnimi deležniki in skupaj iščemo najboljše rešitve v okviru zmožnosti naše države". "Pomembno se je namreč zavedati, da je Slovenija v spopadu z gospodarsko krizo bolj ali manj sama. Imamo stabilne javne finance in likviden bančni sitem in to bomo morali zagotavljati tudi v prihodnje," so navedli.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je vladi z doslej sprejetimi ukrepi uspelo obvladati epidemijo koronavirusa in ohraniti socialno stabilnost, zdaj pa je njena pozornost usmerjena v okrevanje gospodarstva in pripravo na krizo, ki se napoveduje. Po navedbah ministrstva so ključni ukrepi, ki bodo ohranili delovna mesta in podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti. 

Na ministrstvu za delo so zatrdili, da so sindikati vključeni v delovno skupino za pripravo drugega protikoronskega paketa in da "so redno v stiku z ministrstvom". "Minister Janez Cigler Kralj se zaveda pomena socialnega dialoga, zato se je tudi v tem kriznem času s predstavniki sindikatov in delodajalcev že nekajkrat sestal," so zatrdili. Napovedali so tudi, da bo vlada še ta mesec imenovala tudi člane Ekonomsko socialnega sveta z željo, da tudi socialni dialog intenzivno teče naprej.

V zvezi z ukrepi, ki se jih za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva lotevajo v drugih evropskih državah, so na ministrstvu opozorili, da večina teh ukrepov še ni vzpostavljenih. "Evropski ukrepi temeljijo v večini primerov na posojilih in poroštvu in razen zagotovitev neposrednih stroškov v zdravstvu ne gre za nepovratna sredstva, kot so nekateri ustvarjali vtis v javnosti," so zapisali.

Zavedanje, da je Slovenija v prizadevanjih za okrevanje gospodarstva sama, je po prepričanju finančnega ministrstva pomembno tudi za naslednje korake, ki jih bomo sprejemali za zagotavljanje likvidnosti. "Pomembno bo doseči širok konsenz o preobrazbi slovenskega gospodarstva in države, da bomo lahko vzdržno zagotavljali visok socialni standard in blaginjo ljudi," so poudarili.

Pojasnili so, da so podjetjem za blažitev posledic epidemije že na voljo finančni produkti, ki jih omogočata SID banka in Slovenski podjetniški sklad, bodo pa za oživitev proizvodnje potrebovala še dodatne finančne instrumente, zlasti v obliki dodatnih poroštev države za najem bančnih posojil.

Poroštvo bo dano za posojila, odobrena po 12. marcu letos in najpozneje do 31. decembra letos, zato lahko banke že te dni začnejo sproščati sredstva in zagotavljati likvidnost podjetjem, so razkrili in dodali, da se bodo v naslednjih paketih ukrepov posvetili razvojni pomoči, ki bo ciljno usmerjena v panoge, podjetja in projekte z najvišjo dodano vrednostjo

Ministrstvo predlogov, ki jih je pripravila posvetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, podrobneje sicer ne razkriva, po pisanju časnika Finance pa naj bi za reševanje likvidnosti namenili dobri dve milijardi evrov. Ključna rešitev je poroštveni zakon za likvidnostna posojila. Posojila z garancijo države naj bi bila namenjena izključno za financiranje osnovne dejavnosti, vrniti pa bi jih bilo treba v največ petih letih. Poroštva bodo veljala za posojila, ki so odobrena po 12. marcu in vse do 31. decembra letos, torej tudi za likvidnostne injekcije, ki so jih banke od razglasitve epidemije že dale. Vrednost odobrenega posojila lahko doseže največ 10 odstotkov letnih prihodkov podjetja in ne sme presegati stroškov dela v lanskem letu. Poroštvo države bi znašalo 50 odstotkov glavnice pri velikih in 75 odstotkov pri malih in srednje velikih podjetjih. Do posojil s poroštvom bi bila upravičena samo podjetja z bančno boniteto A in B, ne pa tudi C, odpadejo tudi finančni holdingi in projektna podjetja v gradbeništvu. Poleg tega do posojila ne morejo podjetja, ki so bila konec lanskega leta v težavah ali tista, ki nimajo poravnanih vseh zapadlih obveznosti. Kot pri večini drugih interventnih ukrepov tudi za pridobitev državnih poroštev za likvidnostna posojila velja, da posojilojemalci ne bodo smeli izplačevati ne dobička ne nagrad za poslovno uspešnost.

Gospodarstvo, ki sicer pozdravlja pripravo ukrepov za zagotovitev dodatne likvidnosti, je do predloga kritično; meni, da je predvidena poroštvena shema majhna, delež državnega poroštva pa zelo nizek. 

Opozicija: To ni novela, to so redakcijski popravki

Del opozicije, ki je bil bil kritičen že do prvega protikoronskega zakona, je nezadovoljen tudi z osnutkom predloga drugega protikoronskega zakona, s katerim želi vlada reševati likvidnostne težave podjetij. Poslanci LMŠ, SD in Levice so danes opozorili na nekatere "še vedno pozabljene skupine državljanov" in pa na nejasnosti glede poroštev.

Čeprav je vlada obljubila, da tokrat ne bo izpustila nikogar, v opoziciji menijo, da svojih obljub ni izpolnila. Pozabila je na številne najbolj ranljive skupine, ki jih je omenjala sami – na primer več tisoč brezposelnih, ki je delo izgubilo v času epidemije, pa precejšnji del samozaposlenih ter tudi delavcev študentov, ki še vedno ne morejo uveljaviti obljubljenih 150 evrov pomoči, saj vloga na spletni strani še vedno ne dela, je na današnji tiskovni konferenci dejal Miha Kordiš iz Levice. Tudi po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca je drugi korona paket razočaranje. "V njem ni praktično nič, to so redakcijski popravki prvega zakona," je dejal. 

Matjaž Han iz SD pravi, da je v noveli zakona pričakoval reševanje na področju turizma in gostinstva, a ni niti besede o tem, kako rešiti kmetijstvo. Kot pravi, so razočarani, pa ne toliko kot politiki v opoziciji, temveč kot ljudje v tej državi. Napovedal je, da bodo podali pripombe.

"Če smo se pri prvem mega zakonu zaradi nesodelovanja koalicije in vlade soočili z mega problemi in težko izvedljivimi ukrepi, je drugi mega zakon za nas veliko razočaranje," je v izjavi novinarjem dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Prepričan je, da v osnutku predloga drugega protikoronskega zakona, ki ga bo v torek obravnavala vlada, ni rešitve za največji problem, s katerim se bodo soočali v prihodnjih mesecih - gostinstvo in turizem. Prav tako v osnutku po njegovih besedah ni rešitev glede najemnine za prostore in opremo.

Zanima ga tudi, ali nekaj več kot dve milijardi evrov, ki naj bi šli za poroštva, vključujejo tudi poroštvo za drugi tir med Divačo in Koprom, stanovanjsko shemo in tretjo razvojno os. "Ali se je vlada tem poroštvom odpovedala," je vprašal.

Kritičen je bil tudi vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovih besedah tudi drugi zakonski predlog ne bo dosegel vseh tistih podjetij, ki bi potrebovala pomoč. "Vlada trmasto vztraja pri definiciji, kdo bo prejel pomoč. Dejstvo je, da bodo nekatere panoge imele trajno težave z zaposlovanjem, predvsem gostinstvo in turizem," je poudaril. "Kar se tiče likvidnostni pomoči, če pustimo na strani približno 2,5 milijarde evrov, ki naj bi jih dobila podjetja za likvidnostne težave, je to absolutno premalo," je poudaril. 

Na očitke se je na Twitterju že odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal, da so "opoziciji osnutek zakona poslali iz dobre volje, da lahko še pred sprejetjem na vladi podajo svoje predloge za dopolnitev. Ko so bili na vladi stranka SD, tega niso nikoli storili".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
21. 04. 2020 11.30
+1
STARA vlada je pustila proko 850 milijonov preseška-nova pa bo pustila več milijard teško luknjo a sds lepi jumbo plakate po ruskem in madžarskem vzorcu,še malo večja denarna luknja-a ovčice oh naš janez nas bo rešil,nekaterim ni rešitve.
Kekec333
20. 04. 2020 21.09
-3
Kaj pa izobraževanje za odrasle a mi smo sedaj tudi udeleženi tega dodatka 150€,ker je seveda samo plačljivo in se smatra kot izredno?!
puspan
20. 04. 2020 20.48
+3
Kaj vse je res, ne ve nihče, ampak, če je mandat dobila koalicija z Janšo, kot predsednikom vlade, se vi vsi lahko mečete na popek. Nič ne bo pomagalo, dokler je večina javnega mnenja zanj. Enako velja tudi obratno. Me pa žalosti, s kakšnimi umazanimi prijemi hoče opozicija spet priti na oblast. Če samo pogledam te v nebo vpijoče kreature Kordiša, Kociprovo in Židana, sem umirjen, saj ima Janša veliko bolj kvalitetno ekipo. Če ne bi delal toliko napak nedolgo nazaj, bi se ga niti z državnim udarom nebi uspeli znebiti. Demokracija je za mnoge pri nas Oxford, še posebno za nepopravljive staliniste, ki se še niso naveličali iger svetovne revolucije.
231koak
20. 04. 2020 20.25
+2
Zavajajo, kot z elektriko
nikoli vec
20. 04. 2020 20.22
+2
Nismo se niti pol tolko razdelili kot smo vrgli v bake pa se nic nazaj dobili !!! Se je lufta.
Domendo
20. 04. 2020 20.12
+8
Lažejo in kradejo. Vse umetno ustvarjeno, da so zatrli proteste po svetu in preusmerili pozornost od svinjarij, ki ji vlade poćnejo po svetu in v svojih državah nad lastnimi državljani. Zakaj pa mislite, da se vsi lepo smehljajo v kamere brez mask in se sprehajajo naokrog kot će bi prišli iz marsa in bi bili imuni na virus. Kacin pere ljudem možgane, da njegovi prijatli lahko uvajajo diktaturo, da bodo lahko še naprej kradli. Drigič naj nekaj močnejšega ven spustijo, da ne bodo več igrali frajerje kot pahor in vsi ki hodijo naokrog in mislijo da so bogovi. Ko ji poslušam izpadejo slabše kot tam en plačanec iz Somalije. Predstavljajte si jih v vojaški uniformi in boste videli da ni razlike. Tako kot med kacinomin göbelsom ne.
aloalo
20. 04. 2020 20.09
+2
NE zanimivo..CENA CRUD OILA PADLA NA 0..V AMERIKI BO POČILO. WTI CRUD OIL 0$
akize
20. 04. 2020 20.40
+5
vse gre v maloro... zdaj se začne prava recesija
Kuku456
20. 04. 2020 19.58
+4
Se denarja iz 1. "Korona paketa" NI!
joe brasco
20. 04. 2020 19.56
+1
akize jeba, jeba 100 procentna
akize
20. 04. 2020 19.48
+6
haha zdaj si pa predstavljate, ko bo ves ta denar potrebno vrniti...
joe brasco
20. 04. 2020 19.47
+2
Prvi, drugi mogoče tudi tretji ukrep. Meni so prepovedali delati in to ne 13. ali 14. ampak 19.03. tako, da teh 25%... kje pa. Upoštevajo samo prihodke, kaj pa odhodki. In še to smotrno bi bilo karanteno razširit na pokrajine če si zdrava pokrajina to zasluži.
majmun11223344
20. 04. 2020 19.36
+8
Bogi Janez, sicer mi nisi nič kaj všeč, vse kar me moti pri tebi je to, da toliko kopas po preteklosti, od domobrancev dalje,to je eno, drugo je ker ker žališ toliko skupin ljudi, žališ komuniste, muslimane, socialist, homoseksualce, nevladne organizacije ki pomagajo ljudem, gospod Janez, ljudem pomagajo!!!! Samo to dvoje bi utišali pa bi imeli moj glas, ker ste dober voditelj, samo človek človeku bi bili, samo to, nič več. Nisem edini ki tako mislim. Škoda ker vas bodo odnesli masovni protesti, vstaje... Škoda. Možnost ste imeli sedaj veš zasebni sektor dobit na svojo stran.... Pa ste zavozili, zelo hudo ste zavozili, gledam znance kolege, zasebnike, ki so vas volili, ki so vas zagovarjali, ni jih zmotilo tisto dvoje kar je mene... Veste njihov sovražnik številka 1.ste postali. Skoda Tudi gasilcem in zdravstvenemu osebju ste se zamerili, tega vam ne moremo pozabit, Rus in Italijanka nas predstavljata? Kaj tako grdi smo, tako ne postavni, tako nevem kaj... Da niste znali dva izmed nas izbrat. Škoda gospod Janez... Skoda Dober voditelj ste, ukrepi glede virusa so dejansko delovali, bravo, ostalo, vse ostalo ste pa globoko zavozili. Se vidimo na protestih, če se boste upali pokazat...
puspan
20. 04. 2020 21.00
+1
Jaz bi pa rad videl vse tiste, ki bodo sodelovali na eventualnih protestih. Zelo hitro bomo videli, kdo bo tam nastopal, še hitreje pa ocenili, kaj je za bregom. Veste Slovenci niso več tako zarukani, kot nekoč, ko se je vse vrtelo o eni in edini resnici. Časi so se spremenili, še bolj pa ljudje. Je pa tudi res, da se Janša ni iz preteklosti naučil nič ali bolje rečeno skoraj nič. Me pa tolaži to, da tudi na drugi strani ni kaj prida napredka.
lampei
20. 04. 2020 19.22
+2
Ivani Jansha😂😂😂😂,neverjetno😂😂😂😂😉😉😉😉😉😉😉😉
bonkintos
20. 04. 2020 19.17
+5
Ta Han je najbolj glasen ...Saj njegova žena še naprej služi z čiščenjem Petrolovih Wc-jev...IN KAJ SE POTEM OGLAŠA TA VOJNI DOBIČKAR.
bonkintos
20. 04. 2020 19.15
+6
VSI KOMENTARJI IN VSI UKREPI VLADE SO PREMALO ZA TE LOPOVSKE LEVAKE ...DA VRNETE VES NAKRADEN DENAR BI BILO DENARJA DOVOLJ ZA VSE UKREPE.
Uporabnik234179
20. 04. 2020 19.01
+0
Zvečer si pa dobro poglejte 24.ur in tv 1...pa dobro poslušajte novinarske nakladače ...še to je treba ..pa še to je ta frizeka pojamrala...pa lizing ..pa kredite ...najemnine...lizin za avto.. NE DA SE MI VEČ GLEDATI TE POKVARJENE MEDIJESKE PLAČENCE ..V ENEM MESECU SO NASULI VSO GNOJNICO NA TO VLADO ..A KLOVN ŠAREC JE VEDRIL 100 DNI ,IN NA KRAJU DEZERTIRAL PA GLUMI KLOVNA NAPREJ.
majmun11223344
20. 04. 2020 19.01
+0
Pavliha Janez, zelo zelo slab gospodar... 🕯️
pl007
20. 04. 2020 18.53
+5
Katastrofa za brezposelne nič kako z najemninami za gostince frizerjev in ostale upam da ne bo samo kredit pa se to ne za vse že prej je bilo tesko..
lampei
20. 04. 2020 18.38
+4
Zgleda da se bojo desničarji v enem letu zapufali več,kot levičarji v 20 letih.NEVERJETNO😂😂😂😪😪
Uporabnik234179
20. 04. 2020 18.54
+6
poglej vse komentarje ..levice sd-ja ..ab...lmš...je vse premalo ...boš še kaj ti dodal do bo več.
lampei
20. 04. 2020 19.01
-3
a ne delajo desničarji čudeže?Zgleda da se znajo pufat kot levičarji sam še precej več😉
lampei
20. 04. 2020 18.34
-2
Kolk se bo v tem paketu pokradlo?
brezvode
20. 04. 2020 18.49
+4