Korona

Predstavniki delodajalcev: Breme testiranja mora prevzeti vsak posameznik

Ljubljana, 13. 09. 2021 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
395

V Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljajo odločitev vlade, da kljub slabšanju epidemioloških razmer ne zapira gospodarstva in da lahko to ob izpolnjevanju pogoja PCT posluje v čim večjem obsegu. So pa kritični do odločitve, da se strošek testiranja zaposlenih prenese na delodajalce. Enako menijo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah pa ocenjuje, da je širitev obveznosti pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev posledica slabe precepljenosti, račun pa je izstavljen gospodarstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo mora izpolnjevati pogoj PCT?
    01:25
    Iz 24UR: Kdo mora izpolnjevati pogoj PCT?
  • Iz 24UR: Kako bo potekalo preverjanje?
    04:39
    Iz 24UR: Kako bo potekalo preverjanje?

 

Kot je poudaril generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti, v zbornici zagovarjajo čim večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju, saj bo le tako mogoče zagotoviti odprtost države tudi jeseni in pozimi.

So pa kritični so prenosa stroška testiranja vseh zaposlenih na delodajalce. "Ocenjujemo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo cepljenje. Po našem mnenju naj vsak posameznik nosi odgovornost za svojo odločitev ter s tem tudi za stroške testiranja, v kolikor se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov," je izpostavil Cantarutti.

Ob tem je poudaril, da testiranje zaposlenih v vseh dejavnostih za delodajalce poleg velike stroškovne obremenitve predstavlja tudi dodatno časovno in organizacijsko ter kadrovsko obremenitev. "Glede na primerjavo držav EU je precepljenost prebivalstva v Sloveniji pod evropskim povprečjem, in sicer znaša 48,7 odstotka, v EU pa 63 odstotkov. Zato menimo, da je treba od kolektivne odgovornosti tudi v Sloveniji preiti na osebno odgovornost vsakega posameznika," je dejal.

V GZS opozarjajo tudi na hitre in nejasne spremembe vladnih odlokov, ki jim gospodarstvo težko sledi, daj ne predvidevajo ustreznega prehodnega obdobja. "Ob vsaki uveljavitvi odloka se namreč izpostavi veliko nerešenih vprašanj. Vsaka sprememba odloka namreč za posamezno podjetje predstavlja velik kadrovski, organizacijski in finančni zalogaj," je opozoril Cantarutti.

Glede na to, da se skladno z odločitvijo vlade v sredo širi obveznost pogoja PCT za izvajalce in uporabnike storitev, pa se Cantarutti tudi sprašuje, ali je na trgu dovolj testov za samotestiranje.

Lahova: Račun za slabo precepljenost je izstavljen gospodarstvu  

Širitev obveznosti pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev je po ocenah predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah posledica slabe precepljenosti v Sloveniji, račun pa je izstavljen gospodarstvu. "Trgovina ocenjuje, da bo zaradi uveljavitve novega odloka beležila upad prihodka, stroški pa se bodo povečali, saj bo treba uvesti nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri potrošnikih, ki vstopajo v neživilske prodajalne oz. v trgovske centre," je ocenila.

Opozorila je, da jo bodo znova najslabše odnesle trgovine s tehničnim blagom, ki so v pandemiji že bile zelo prizadete – imeli so velik upad dohodkov, morali so odpuščati. "Sklepamo, da je to tveganje obstoječega stanja in ravni precepljenosti za gospodarstvo zelo veliko, zato smo vlado pozvali k razmisleku o možnosti uvedbe obveznega cepljenja po določenih dejavnostih ali starostnih skupinah, kot bi to presodila svetovalna skupina," je povedala.

Tudi ona kot diskriminatorno ocenjuje odločitev, da novi odlok med izjeme, kjer pogoj PCT ni potreben, ne uvršča živilskih prodajaln in lekarn znotraj trgovskih centrov, in poziva, naj bodo pogoji nadzora PCT za vse in povsod enaki.

Meh: Delodajalci vsekakor ne pristajamo na to

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh poudarja, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel biti breme delodajalcev. "Vlada je gotovo premislila, kako se bo to izvajalo. Delodajalci pa vsekakor ne pristajamo na to, da gre testiranje v breme delodajalcev, ampak mislimo, da bi moralo iti v breme posameznika. Vsak ima namreč možnost, da se cepi, v kolikor pa ima okoli tega pomisleke, pa mislimo, da je prav, da si sam plača testiranja," je prepričan. Po njegovi oceni je smiselno, da enaki pogoji veljajo vse dejavnosti. "Mi smo vseskozi opozarjali vlado, da ti ukrepi ne morejo veljati samo za določene dejavnosti, kot so storitvene dejavnosti, kjer delajo gostinci, kozmetičarji, frizerji. Če ti ukrepi veljajo, je smiselno, da se razširijo na vse dejavnosti. Covid ni prisoten samo v teh dejavnostih, ampak tudi v proizvodnih dejavnostih," je spomnil.

Testiranje za samozaposlene pa s tem tednom ni več brezplačno, so nam potrdili na gospodarskem ministrstvu.

Pogoj PCT bo odslej potreben tudi v neživilskih trgovinah.
Pogoj PCT bo odslej potreben tudi v neživilskih trgovinah. FOTO: Dreamstime

SBC: Breme mora prevzeti vsak posameznik 

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) podpira večino ukrepov iz vladnega odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ne strinja pa se s tem, da je "časovno in finančno breme" glede izpolnjevanja tega pogoja na delodajalcih, in to kljub temu, da se o tem, kateri pogoj bo izpolnil, odloča delavec. Želijo, da odgovornost za uresničevanje pogoja PCT prevzel tisti, ki ima edini možnost odločati se o njem – torej zaposleni. 

Težava je po njihovem prepričanju tudi vštevanje časa, potrebnega za testiranje, v delovni čas delavca, zaradi česar se skrajšuje efektiven delovni čas delavcev. Dodatno težavo predstavlja okoliščina, da bo delodajalec moral delovni proces znova in znova prilagajati zaradi izpada delovnih ur tistih, ki se testirajo. Vse to negativno vpliva na uspešnost podjetja, so opozorili. Vlado zato pozivajo, naj pripravi zakonsko podlago, ki bo breme testiranja prenesla na posameznika, s čimer bi se uskladili pravica posameznika do svobodne izbire z odgovornostjo pri izvajanju te pravice.

Sindikat obrti in podjetništva predlaga upoštevanje testov na protitelesa

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije medtem opozarja na težavo svojih članov, ki so covid-19 preboleli z blagimi simptomi in se takrat niso obrnili na zdravnika in nimajo potrdila o prebolelosti. Vladi predlagajo, da v sodelovanju s posvetovalno skupino pod vodstvom Mateje Logar prebolevnikom omogoči testiranje na protitelesa, katerim bi nato, če bi imeli zadostno raven protiteles, pristojni organi izdali ustrezno potrdilo. Menijo, da bi s tem odpravili diskriminacijo med prebolelimi.

Po besedah Vindišarja je svetovalna skupina ministrstva za zdravje o protitelesih že večkrat razpravljala. "Poznamo tudi uredbo EU, ki govori o tem, da je treba te teste standardizirati in šele na osnovi tega bo možno, da se tudi uveljavljajo v pogoju P. Res je, da poznamo nekatere države v EU, ki to tudi priznajo, ampak so še vedno v veliki manjšini. Glavni razlog je samo v tem, da ti testi niso standardizirani povsod, tako da nimamo enakih meril, ki bi lahko omogočala, da bi to uvedli. Takoj, ko bo to enotno, bomo sledili tej uredbi Evropske komisije," je napovedal.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (395)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
14. 09. 2021 10.44
+0
Me zanima kolko direktorjev in šefov bo v proizvodnji delalo... Ker delavci se nebodo šli dolgo tega natega!!! Če mislite da bom delal za plačo... Da si lahko potem plačam testiranje da lahko hodim na delo.... Pač ne bom delal!!! Pa se naj šef spravi v proizvodnjo... Bom pa živel kot 3 naših prebivalcev... Na račun države!!! Če sami to hočejo... Bodo pa to dobili!!!
enakatalena
14. 09. 2021 10.54
+2
Upam, da se delavci res ne bodo šli več dolgo tega natega. Se pa bojim, da bodo.
jutri_pa_res
14. 09. 2021 11.39
-1
Cepi se. Cepivo je brezplačno, neumnost se pa plača.
enakatalena
14. 09. 2021 10.24
+4
Namesto da bi vsi skupaj pritisnili na shizofreno vlado, ki sprejema ukrepe, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, se vsi skupaj spravljajo na malega človeka. In marsikdo bo podlegel pritiskom. Stanje v državah, kjer je precepljenost najvišja je jasen pokazatelj učinkovitosti cepiv.
LLORT
14. 09. 2021 10.15
+1
Haha ta je pa dobra posameznik ne bo kril oz. bo lahko preko zdravstva. Kdaj pa kdaj tudi tukaj 24ur pozablja oz. ostali da niso krivi cepljeni in necepljeni za to kar se dogaja. Kdor se počuti ogroženega naj se cepi, da si olajša bolezen. Dokler ni zanesljivega cepiva in bodo cepljeni tudi prenašali naprej iz te moke ne bo kruha. Problem je samo, da se zdravstvo ne preobremeni, čeprav do zdaj ni bilo. Ko to neha delovati bo pa Italija 2
jbtjbt
14. 09. 2021 09.50
+4
Najbolj butast ukrep te vlade,ljudje se pač ne bojo cepil in basta
Sajeta5
14. 09. 2021 09.18
+5
To je ukrep javnega zdravja, zato bi ga itak morala plačevati država. Drugače pa en test za samotestiranje stane med 2,10E in 3,99€ odvisno od ponudnika - podjetje, ki tega ne zmore plačevati je boljše, da zapre vrata
jbtjbt
14. 09. 2021 09.51
+4
Prvo so jih kupili z našim denarjem in zdaj jih moramo 3x preplačat ,cisti idiotizem
jutri_pa_res
14. 09. 2021 11.41
+1
Tudi delavec, ki ne zmore plačati 12 Eur mesečno za teste, si naj najde boljšo službo.
14. 09. 2021 08.48
+5
Ne posameznik,ampak država,saj oni to zahtevajo od nas!!!!
ElectroVoice
14. 09. 2021 08.46
+3
Baba rimsko kamnitega ledenega ksihta ima, zame, prvič v zgodovini nekaj prav. Teste pa naj plačuje država, saj ona razen množice davkov zahteva, kar zahteva. Najmanj, kar obubožani slovenski rintač potrebuje zraven obveznega zavarovanja je še samoplačništvo testiranja!
mihatib
14. 09. 2021 08.27
+5
Naj strošek prevzame tisti, kdo zahteva. Ne more nekaj vsiljevati drugim.
ŽigaLausegger
14. 09. 2021 08.02
+2
Državljani... treba bo na ulice pa zapret tole bedno Slovenijo za 1 teden... Drugače ne bo šlo. Sedaj se že delodajalci navdušujejo nad vladno politiko SDS.
ŽigaLausegger
14. 09. 2021 08.02
+1
Barabija neokapitalistična!
V SHESHELJ
13. 09. 2021 21.59
+2
Samo delaj, placaj, dal ti ne bom nic...kako boste delodajalci sluzili denar na racun delavca ce mu obrnes hrbet?! Se ne zavedate da ti delavec lahko naredi toliko skode da bos firmo samo zapru? Nikoli me delodajalec ne more toliko placat kolikor (ce bi hotel) mu lahko skode naredim. Kaj vam ni jasno?
Benjamin Jernej?i?
14. 09. 2021 09.03
+1
če si nesposoben sam kaj naredit,moraš pa pri nekomu delat,kaj ti ni jasno...
Mirotar
13. 09. 2021 21.57
+2
ma naj pocrkajo te korporacije...so za PCT ampak ne iz svojega žepa...lol srečno itak bo šlo oktobra vse dol...market crash pa to..
mikpiki191
13. 09. 2021 21.55
+4
ce hocejo imeti delavce,bodo krili testiranje
Calabras
13. 09. 2021 21.47
+10
A je mal zmedeno vse skupaj? Edino pravilno bi bilo da je testiranje zastonj,glede na to da smo teste kupili davkoplčevalci in da to zahteva država . Cepljenje nekega efekta nima vsiljujejo nam ga pa kot da je nadnaravno.
pomlad 2020
13. 09. 2021 21.45
+12
In kdaj bomo tisti prebolevniki, ki nas je ogromno, ki smo virus preboleli brez obiska zdravnika, imeli možnost dokazati, da nismo prenašalci in, da smo zaščiteni s protitelesi???? Zaščiteni smo po naravni poti, brez cepiva. Toda, ker nimate dobička na račun cepiva na naš račun, nas vodite med necepljene! Stoodstotno sem prepričana, da sem covid prebolela, bila sem brez okusa, brez vonja, okus se mi je vrnil, vendar je minilo že nekaj tednov, pa še vedno ni pravi. Prav tako sem nekaj tednov čutila, da spomin in razmišljanje nekako nista taka kot prej, sedaj šele tri tedne čutim, da je tako, kot je bilo. Prav tako sem bila nekaj tednov utrujena, bolj kot ne brez moči, kar se je prav tako skupaj s spominom na srečo stabiliziralo. In ja, nisem šla k zdravniku, samoizolirala sem se za 14 dni, čeprav ste priporočali 10 dni samoizolacije. Pa še to- skoraj stoodstotna sem, da me je okužil starejši sorodnik, ki sem mu šla iz dobrega srca pospravit in počistit stanovanje. Zakaj smo taki, ki smo imeli možnost samoizolacije in nismo obremenjevali zdravstvenega sistema, diskriminirani???
Uporabnik1921539
13. 09. 2021 21.41
-11
Zakaj bi delodajalec placebal testiranje in dajal na razpolago cas enim,drugi pa naj delajo ta cas??????
Zentrum
13. 09. 2021 21.43
+10
Zato ker delodajalec zahteva test. Delavec ga pač ne. Lahko pa se delodajalec odloči stroške zahtevati od države, ki takšne teste zahtevajo od njega. Zaposleni nikakor, po nobenem zakonu, nima dolžnosti plačevati teh bedarij. Pa sem delodajalec.
oberkreiner
13. 09. 2021 21.31
+11
Slaba precepljenost je izključno posledica neprepričljivega vladnega "marketinga". Dokler Krek a svojo pojavo propagira cepivo, bo težka...
231koak
13. 09. 2021 21.33
+8
oberkreiner
13. 09. 2021 21.35
+4
real....
13. 09. 2021 21.30
+9
..kdaj bodo place kot v svici..sam prasam ce kdo kaj vec ve?!
enapi
13. 09. 2021 21.24
+11
Lahko si vzamejo inženirje iz afganistana
punkracij
13. 09. 2021 21.20
+6
Račun za cepivo bomo dobili vsi , potem pa ko bomo odvisni od le tega pa ga bomo plačevali posamezniki, kozo navadimo na sol pobožne ovčice pa na umazano cepivo, če je bil prvi soj po nesreči, izpeljanke zagotovo niso.Kmalu bo zmanjkalo grške abecede.