12°C
Podatki za dan: 14. 10. do 24.00
Oboleli
306,046
+1100
+0.4%

Preiskovalna komisija o ukrepanju v epidemiji zaslišala Nino Pirnat

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
38
Pred preiskovalno komisijo, ki preverja zagotavljanje zaščitne opreme ter ukrepe institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je bila zaslišana nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat, ki je spregovorila o nekaterih odločitvah inštituta v času pred razglasitvijo epidemije. Aleša Šabedra na zaslišanje ni bilo.

 

V času pred formalnopravno razglasitvijo epidemije 12. marca lani so po besedah Nine Pirnat na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pridobivali relevantne podatke različnih mednarodnih javnozdravstvenih institucij in jih posredovali različnim deležnikom. Prav tako so pripravljali priporočila ukrepov in navodila za različne skupine ljudi. Pirnatova je pojasnila, da so veliko pozornosti namenili tudi pravilnemu sporočanju ukrepov in priporočil.

Predsednica preiskovalne komisije, Suzana Lep Šimenko (SDS), je Pirnatovo vprašala, zakaj je bila v Sloveniji epidemija razglašena šele 12. marca lani, medtem ko je Italija izredne razmere zaradi koronavirusa razglasila že 31. januarja. Pirnatova je spomnila, da smo v Sloveniji prvi primer okužbe s koronavirusom zabeležil 4. marca 2020. "Vse do takrat pa ne – kljub testiranju ljudi," je dejala. Zato po njenih besedah podlage za razglasitev epidemije pred tem ni bilo. To pa ne pomeni, da se ukrepi za preprečevanje vnosa koronavirusa in njegovega širjenja niso izvajali, je še poudarila.

Epidemijo so nato po besedah Pirnatove razglasili na dan, ko so v Sloveniji odkrili 96 novih okužb s covidom-19. Med okuženimi so bile osebe, ki so se okužile v tujini, tisti, ki so se okužili od njih, in taki, pri katerih izvora okužbe niso mogli ugotoviti. Poleg tega je dan pred tem, 11. marca, Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19. Epidemija je bila po besedah Pirnatove razglašena zaradi omenjenih dveh razlogov.

Lep Šimenkova je Pirnatovo vprašala, ali je bila seznanjena z zalogami zaščitne opreme. Pirnatova je pojasnila, da zaloge zaščitne opreme niso v pristojnosti NIJZ, da pa je zaznala vprašanja zdravnikov, katero zaščitno opremo uporabljati ob epidemiji covida-19. Ob tem je navedla, da so izvajalcem zdravstvenih storitev z NIJZ posredovali prevedena navodila Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni za uporabo zaščitne opreme.

Na vprašanje Lep Šimenkove, katera priporočila je na novinarskih konferencah posredovala javnosti, je Pirnatova odgovorila, da so v začetku epidemije sledili priporočilom WHO in ECDC. Med drugim je ljudem tako svetovala samoopazovanje, izogibanje ranljivim skupinam in upoštevanje higiene kašlja.

Nina Pirnat, nekdanja direktorica NIJZ.
Nina Pirnat, nekdanja direktorica NIJZ.FOTO: Bobo

Pirnatova: Nošenja mask nismo predvidevali za splošno javnost, saj tega niso predvidevala takratna priporočila ECDC in WHO 

Lep Šimenkovo je zanimalo, zakaj NIJZ vsaj zdravstvenim delavcem po vrnitvi iz tujine ni svetoval samoizolacije. Pirnatova je pojasnila, da so bili zdravstveni delavci seznanjeni z navodili, naj ob znakih okužbe ostanejo doma. V nasprotnem primeru pa je veljalo navodilo, naj zdravstveni delavci normalno hodijo na delo. Ob tem je Pirnatova poudarila, da je NIJZ zdravstvene delavce že od 29. januarja 2020 spodbujal k nošenju zaščitnih mask.

"Nismo pa predvidevali nošenja zaščitnih mask za splošno javnost, saj tega niso predvidevala takratna priporočila ECDC, WHO in relevantni članki," je pojasnila Pirnatova. Dejala je, da so se pojavljala celo opozorila, da napačna uporaba zaščitnih mask povzroča tveganje za okužbo in prenos virusa v okolico. "Zdravstvene delavce pa po drugi strani učimo pravilne uporabe zaščitnih mask," je odločitev, da uporabo zaščitnih mask vseeno priporočijo zdravstvenim delavcem, pojasnila Pirnatova.

Na očitke Lep Šimenkove, da je kot direktorica NIJZ kljub opozorilom premalo storila za posodobitev informacijskega sistema NIJZ, je Pirnatova povedala, da je k temu večkrat pozivala ministrstvo za zdravje, ki je po njenih besedah odgovorno za izgradnjo informacijskega sistema v sistemu javnega zdravstva. Epidemiologov po oceni Pirnatove na dan razglasitve pandemije "ni bilo nikjer dovolj". Nekdanja direktorica NIJZ je ob tem poudarila, da sama na njihovo število ni imela vpliva.

Robert Pavšič (LMŠ) pa je Pirnatovo spraševal o nadzoru predstavnikov Policije in vojske na NIJZ v času prvega vala epidemije covida-19. Pirnatova je potrdila, da jo je o obisku obvestila takratna vodja Centra za nalezljive bolezni NIJZ Maja Sočan. Dodala je, da o zakonitosti teh obiskov ne more presojati. Predstavnika naj bi po njenih besedah sicer želela informacije o načinu zbiranja podatkov o bolnikih.

Šabeder se zaslišanja ni udeležil

Pirnatova je NIJZ vodila v času, ko se je začel širiti novi koronavirus, zaradi katerega je bila 12. marca 2020 v Sloveniji razglašena epidemija. Nova vlada pod vodstvom Janeza Janše jo je 19. marca razrešila s položaja direktorice, potem ko je sama podala odstopno izjavo.

Drugega vabljenega na zaslišanje, nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, na zaslišanje ni bilo. Po besedah Lep Šimenkove Šabeder vabila ni prevzel, zato ga bodo v komisiji povabili na eno od prihodnjih sej. Vabilo mu bodo tokrat skušali vročiti s pomočjo detektiva, je napovedala Lep Šimenkova.