Korona

Prek ČvekiFON-a se je povezalo že več kot 1600 starejših

Ljubljana, 10. 04. 2021 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
3

ČvekiFON so ustanovili, da bi starejšim olajšali prve tedne epidemije, zdaj pa praznuje že prvi rojstni dan. Brezplačna telefonska številka, ki je zaživela, da bi se ostareli in osamljeni imeli s kom pogovarjati, je v tem času vzpostavila 125 tisoč klicev in zabeležila za skoraj 5 tisoč ur klepetov. V klepet se je vključilo 1600 starejših, ki so govorili o marsičem.

Ko je na vrhuncu lanskega zaprtja dojela, da več dni ni videla nikogar in da ni spregovorila niti besede, je poklicala Čvekifon, je dejala Zagorka Pejić. "Da se lahko nekomu zaupaš, da veš, da imaš nekoga, ki te posluša, je to ogromno," meni. Še danes se spomni, da jo je ČvekiFON prvič povezal z gospo Marijo, s katero sta klepetali predvsem o vnukih. "Od otrok, vnukov, receptov, pa kaj se dela tisti dan, kaj se bo naslednji dan in tako naprej," je pojasnila Pejićeva.

Ker je linija namenjena starejšim, je uporaba skrajno preprosta. "Uporabnik pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 38 07, kjer izvede postopek registracije," je razložila vodja projekta Ana Pleško. Uporabniki morajo nato na tipkovnici poiskati številko ena in jo pritisniti. 

ČvekiFON
ČvekiFON FOTO: POP TV

"Prihodnjič, ko boste želeli klepetati, boste znova poklicali in sistem vas bo povezal s prvim klepeta željnim vrstnikom," je dodala. 

ČvekiFON ni namenjen strokovni psihološki pomoči, pač pa temu, da s pomočjo klepeta zmanjša občutek osamljenosti. Je anonimen, saj ni pomembno, s kom govorite, pač pa to, da govorite. "Vem, da se uporabniki ČvekiFON-a tudi že dogovarjajo za piknik, ko bo epidemija mimo, tko da se spletajo tudi čudovita prijateljstva," je še dejala vodja, kot kaže, zelo uspešnega projekta. 

ČvekiFON je brezplačen in deluje neprekinjeno vse dni v tednu, med 8. in 20. uro. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 04. 2021 19.45
-1
Lepo. ( ampak jaz grem danes do konca pogledat včeraj do polovice prenesenega" filma o Snowdenu. /poklicali so me eni že , slišali smo se ; sicer pa ne lažem o tem - je vse zabeleženo
programerka
10. 04. 2021 19.29
-2
Super, več takih projektov.
Walter Pravicek
10. 04. 2021 19.05
-1
Sedaj,kot povedo poročila se zopet smučišča"aktivirajo"!A kaj,ko je sneg gnil!Turna smuka izjemno teško izvedljiva,ker smuča kar sili pod sneg,pa smola in iglice,zgoraj malo skorje,pod to že gniloba!po terenih pa do 8 ure še gre,potem je vsaka vožnja večja matra.A vozovnico moraš plačati vsaj dnevno ali urno,če je tako na samučišču.Zlom noge sedaj ni nobena umetnost.PUST PRAŠIČA,PUST VINO,PUST SMUČIŠČE!PA ŠE TEST!EH TA VLADA RES ZNA RAZVESELITI ŠPORTNIKE SMUČARJE!AMATERJE,PROFIJI SO ITAK ZAKLJUČILI SEZONO!ČAKAMO SEZONO 2021/22!