Korona

'Za starejše bolnike je bolje, če lahko ostanejo v domu'

Ljubljana, 29. 04. 2020 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadnjem dnevu je bilo vzetih 1317 brisov za novi koronavirus, pri desetih so potrdili okužbo. 73 oseb je hospitaliziranih, od tega jih je 25 na intenzivni negi. Sedem oseb so odpustili iz bolnišnice, kažejo vladni podatki. "Če ima starostnik v domu za starejše okužbo z novim koronavirusom in nima stanja, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, je zanj veliko bolje, da ostane v domu, kjer mu lahko nudijo več udobja," je o oskrbi starejših dejal predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 30 bolnikov s covid-19, kar je eden manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje 12 oseb oz. ena več kot več kot torek, so iz osrednje slovenske bolnišnice sporočili prek Twitterja. Intubiranih je devet bolnikov.

V UKC Maribor so številke podobne. V torek do polnoči je bilo hospitaliziranih 26 bolnikov, kar so štirje manj kot v ponedeljek do polnoči. Na intenzivnem zdravljenju pa je devet oseb, kar je ena manj kot dan prej. Doslej so iz UKC Maribor odpustili 69 bolnikov.

V celjski bolnišnici pa je bilo ob 8. uri hospitaliziranih osem bolnikov, od tega dva v enoti intenzivne terapije.

Zdravstvena oskrba starejših

Vlada je na novinarski konferenci pojasnila aktualno dogajanje v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Na njej so poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovali predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč, državna koordinatorka skupine za paliativno oskrbo pri ministrstvu za zdravje Mateja Lopuh, predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč. Spregovorili so o zdravstveni oskrbi starejših.

"Razlogi za sprejem v bolnišnico oskrbovancev domov za starejše so povsem enaki kot pri drugih bolnikih. Če živi starostnik v DSO in nima stanja, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, je zanj veliko bolje, da ostane v domu, saj mu tam nudijo udobje, domače okolje, manj stresa," je dejal Noč in dodal: "Na intenzivnih oddelkih se pri hudo bolnih vsak dan odločamo o stopnji intenzivnosti zdravljenja. Kjer na osnovi strokovnih kriterijev ocenimo, da bolniku ni moč več pomagati, določene invazivne posege in načine zdravljenja ne izvajamo."

Pri teh bolnikih dajemo prednost lajšanju bolečine in neudobja, je povedal. "Gre pa tu za odločitve konzilija zdravnikov, ki jih prevetrimo vsak dan in dokumentiramo v tako imenovan paliativni list ter vedno na laičen način predstavimo svojcem."

Stroka poziva, naj bodo zaradi epidemije razgaljenje težave priložnost za premislek in potrebne izboljšave v zdravstvenem sistemu.
Stroka poziva, naj bodo zaradi epidemije razgaljenje težave priložnost za premislek in potrebne izboljšave v zdravstvenem sistemu. FOTO: Thinkstock

Lopuhova je povedala, da epidemija "lahko zelo zamaje navidezno stabilno kronično bolezen." Napotitev v bolnišnico je odvisna od resnosti simptomov in od tega, ali je neka težava lahko ozdravljiva z bolnišničnim zdravljenjem, je poudarila in dodala: "To pa a priori ni pogojeno ne s fazo bolezni in ne s starostjo."

Voljč pa je izpostavil, da "starejši v slovenskem zdravstvenem sistemu nismo diskriminirani". Meni pa, da je novi koronavirus "razkril problem kadrovske in strokovne podhranjenosti v domovih za starejše." Čeprav imamo v Sloveniji najhitreje starajočo se populacijo v Evropi, nimamo stroke, ki se imenuje geriatrija, je opozoril in dodal, naj bo epidemija "apel slovenski družbi, da se loti reševanja teh vprašanj".

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so že prejšnji teden poudarili, da od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega virusa v domovih za starejše. Po njihovi oceni je širjenje novega koronavirusa v domovih za starejše mogoče učinkovito zajeziti le z dosledno osamitvijo vseh stanovalcev s covidom-19 izven domov, saj ti za to nimajo nujno potrebnih kadrovskih, prostorskih in tehničnih virov.

"Razumem pomisleke in skrbi, ki so jih izrazili v skupnosti," je ob tem dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pojasnil je, da je glavni namen zagotoviti zadostno raven oskrbe v socialnem delu, medtem ko ni želel komentirati ravni zdravstvene oskrbe. Zaplet s ptujsko bolnišnico, ki je zavrnila sprejem obolelih iz ljutomerskega doma za starejše, obžaluje, a poudarja, da rešitve iščejo naprej. "V nekaterih lokalnih okoljih oz. bolnišnicah so vodstva sama ponudila, da lahko sprejmejo te prebivalce. To daje upanje v solidarnost, da znamo v času krize stopiti skupaj," je dejal.

Pasica za 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.47

Dr. Noč o paliativnem zdravljenju

"Na intenzivnih oddelkih se pri hudo bolnih vsak dan odločamo o stopnji intenzivnosti zdravljenja. Kjer na osnovi strokovnih kriterijev ocenimo, da bolniku ni moč več pomagati, določene invazivne posege in načine zdravljenja ne izvajamo," je izpostavil dr. Noč in dodal: "Pri teh bolnikih dajemo prednost lajšanju bolečine in neudobja. Gre pa tu za odločitve konzilija zdravnikov, ki jih prevetrimo vsak dan in dokumentiramo v tako imenovan paliativni list ter vedno na laičen način predstavimo svojcem."

11.28

Noč: Za starejše bolnike je boljše, če lahko ostanejo v domu

"Razlogi za sprejem v bolnišnico oskrbovancev domov za starejše so povsem enaki kot pri drugih bolnikih. Če ima starostnik v DSO okužbo z novim koronavirusom in nima stanja, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, je zanj veliko bolje, da ostane v domu (udobje, domače okolje, manj stresa, ...)," je dejal predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč. "Bolnišnično zdravljenje je zato smiselno le, če za to obstaja jasen medicinski razlog," je dodal.

11.26

"Ne moremo si več zamisliti zdravstvene oskrbe starejšega bolnika brez paliativne oskrbe"

"Ne moremo si več zamisliti zdravstvene oskrbe starejšega bolnika brez paliativne oskrbe," je dejal dr. Voljč in dodal, naj bo ta epidemija apel slovenski družbi, da se loti reševanja teh vprašanj.

11.20

Voljč: Starejši potrebujejo stalnega zdravnika

Dr. Božidar Voljč je na novinarski konferenci poudaril, da bi morali starejši, predvsem stanovalci v domovih za starejše, imeti stalnega zdravnika, ki bi v celoti poznal stanje okuženega posameznika z vsemi že prej pridruženimi boleznimi. "Zato bi res morali odpraviti kadrovsko podhranjenost," je poudaril Voljč. "Kljub temu, da imamo v Sloveniji najhitreje starajočo populacijo v Evropi, nimamo stroke, ki se imenuje geriatrija," je izpostavil.

11.15

Voljč: Starejši bolniki niso diskriminirani

Predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč je na novinarski konferenci poudaril, da starejši bolniki v Sloveniji niso diskriminirani. "Če pogledamo čakalnice zdravstvenih domov in bolnišnic, lahko ugotovimo, da močno prevladujejo starejši bolniki. To pomeni, da starejši bolniki niso diskriminirani."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
11. 06. 2020 19.59
Pa ka se vlada se ni nehala igrati pandemijo ! Prav neokusni ste že !!!@@
Nova Gorica
29. 04. 2020 19.31
+2
Po mojih izkušnjah, je to, da zdravniki (posebno specialisti) obravnavajo enako nekoga z 70 in več leti enako kot nekoga mlajšega, čista laž - tudi v "normalnih" časih ni tako. Če si v pokoju, si itak samo še "škodljivec"....seveda pa poznam tudi svetle izjeme.
Dovolj je
29. 04. 2020 18.10
+3
Ko je stanovalec okuzen mora v bolnisnico, cetudi ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja!!!!!!!!!. samo na ta nacin se okuzba ne siri....veste dom ne misli samo na okuzenega, na njegovo stisko temvec tudi na stisko ostalih stanovalcev... predstavljajte si stisko ostalih stanovalcev v domu ob tej novici in tem medijskem pompu... Veste tudi oni gledajo tv in poslusajo to..
majmun11223344
29. 04. 2020 16.02
+4
U temi starci pa res grdo delajo! No itak ne morejo protestirat, njihovi vnuki pa so se zbrali na protestih po državi 300 jih je bilo plus dva na ptuju😂
Cicamica
29. 04. 2020 15.49
+9
Ostanite doma, Pahor prihaja k vam
Mungos2
29. 04. 2020 15.36
-2
Starejši bolniki imajo nepremičnine v U-krajini !!! Prvi bodo tja odhiteli !!
MM 93
29. 04. 2020 15.12
+15
pozabil je tudi za vojake povedati, da je tudi za njih bolje, da ostanejo tam, kjer so bili....
El Diablo 2013
29. 04. 2020 15.00
+7
ne, najboljš je da grejo k maš I nedeljo...... v cerkvah so pikniki po tanovem; sveta voda, hostije....
iga_biba
29. 04. 2020 14.24
+6
Za starejše bolnike je bolje, če lahko ostanejo v domu. Seveda Janševi strokovnjaki pravijo, da je bolje. Da okužijo še katerega, ne umirajo v DSO zato ker je omejitev gibanja. Bi rada vlada rešila problem zasedenosti DSOjev s Korona rešitvijo?
pling
29. 04. 2020 14.08
+28
Zdravniki bodo povsem izgubili občutek za starejšega bolnika, vsak preko 65 bo za njih nevreden zdravljenja ,češ je tako že za umret. To se bo zgodilo po tej epidemiji, verjemite. Pa ne krivim zdravnikov, enostavno postaja takšno razmišljanje v družbi. Starejši postajajo odveč in velik strošek za države. Ta situacija, bo pa to razmišljanje samo še poglobila.
andrejbrezovica
29. 04. 2020 14.06
+14
Za starejse bolnike je bolje, da ostanejo v domu. Kaj pa za starejse nebolnike? Je tudi za njih bolje, da ostanejo bolniki v domu? Kaksne so vase prioritete? Priznajmo posteno, da morajo ostati v domovih, ker jih drugam nocejo vzeti. Saj smo videli vso bedo v Ptuju.
Mojca1313
29. 04. 2020 14.14
+11
Točno. Za zdravstvo je bolje, da ostanejo v domu...nihče se ni odzval na obnašanje zaposlenih v bolnišnici Ptuj. Ne bomo pozabili besed, da se bi lahko zgodil upor zaposlenih, ob prihodu okuženih starejših v bolnišnico in zaposleni ne bi prihajali na ta delovišča...
Maister1
29. 04. 2020 14.04
+9
Najbolje v domu KER PTUJČANI NISO PRIPRAVLJENI POMAGAT-pokvarjenci
nitiniti
29. 04. 2020 13.44
+19
Zelo spoštujem dr.Noča, vendar se nikakor ne morem strinjati, da vrnejo covit še pozitivnega starčke v dom nazaj iz bolnice....številke kažejo na to, da se to ni obneslo...očitno so to samo na Golniku upoštevali
EkonomskaSvoboda
29. 04. 2020 13.18
+9
Mimogrede, kar nekako potihnila je vest, da so tudi v občini Kamnik - domovanju našega bivšega predsednika vlade- odkrili, da so nabavljali maske po 3-4 eur/ kos. Civilna zaščita je povedala, da so marca pač nabavili, da so sploh kaj imeli in da niso imeli izbire. V sili hudič muhe žre. Ja, to isto se je dogajalo tudi na državni ravni. A izgleda, da za ene se to razume, druge se pa na križ pribija. Povrhu je zanimivo, da je s tem podjetjem povezana tudi občinska svetnica. A glej ga zlomka, ni bombastičnih naslovov na 24 ur:)))) Ni novinarskih ekip tam. Zakaj le? Poskusite ugotoviti kdo je ta običnska svetnica, pa vam bo jasno. v glavnem, portali vas peljejo scat in ustvarjajo javno mnenje ter vas podpihujejo big time. Pa lep dan še naprej.
piljan
29. 04. 2020 14.08
+7
Svečko,v občini je župan žlahta thinca toninca in ne ,da ni bilo samo mask, ampak je izginilo precej denarja za optiko in to še pred korono.šarca pa takrat že dolgo ni bilo.Malo v vednost.Tudi tega ni bilo na 24 ur,še manjpa na nori.
piljan
29. 04. 2020 14.22
+4
Pa svetnica Mojči je DESUS,član tvoje vlade.Ti zlomka svečkar Mitja.
mz007
29. 04. 2020 13.16
+19
Za posameznega stanovalca, ki ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja je tako res bolj udobno. Je pa za vse ostale potencionalno smrtno nevarno. Kako je lahko en zdravnik tako ozkogleden.
Nevermind221
29. 04. 2020 13.12
+22
Bolan clovek spada v bolnico, pika. Domovi pa so dalec od bolnisnic. Ne vem, v cem se razlikujejo oskrbovanci domov od nas, da si tega ne zasluzijo.
mackon08
29. 04. 2020 13.23
+9
Nevermind221 Se pravi da ti ko greš k zdravniku pa ti da bolniško moraš iti v bolnico. Ne nabijaj v bolnico gredo samo tisti kateri rabijo bolnišnično zdravljenje, to pa ni isto.
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.29
+3
Mackon.......okuzenost je nekaj med bolnisnicno in domsko oskrbo...... Ker gre za nevaren virus je prav, da prevzamejo okuzene bolj izkusenejsi in izobrazeni
komarec
29. 04. 2020 13.50
+1
Never ministra vparši, saj je stalno trdil, da starejše je bolje pustiti tam kjer so. Kdo je sedaj tu nor?
komarec
29. 04. 2020 13.50
+2
Never ministra vparši, saj je stalno trdil, da starejše je bolje pustiti tam kjer so. Kdo je sedaj tu nor?
mackon08
29. 04. 2020 14.28
+0
svetice Ma nemoj, napolniti bolnišnice z nepotrebnimi pacienti ta pravi pa ne dobijo oskrbe.
Netajkun
29. 04. 2020 13.06
+9
Zdravstvena stroka pravi tako , v domovih bi se jih pa radi losali !
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.05
-5
PILJAN je na tem forumu od drzavnih parazitov dobil edino nalogo, da vsekemu kateri jih ne podpiramo napise sveckar, jansist, laznivec.......... Ocitno je to vse kar od njega pricakujejo, ker kaj vec ni zmozen skup spraviti
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.11
+1
Piljan.......poskusaj vsaj posnemati Damirja Crnceca (svoboda govora). On puskusa vsaj napisati argumentiran komentar, samo ga verodostojnost muci
komarec
29. 04. 2020 13.53
+0
svetice če ti nekatere označuješ kar tako čez palec s paraziti, potem dopusti tudi drugim, da te nazivajo z ustreznim imenom. No kaj si pa ti zmožen skup spravit?
Uporabnik458403
29. 04. 2020 12.59
-1
Damir Crncec zakaj pises tako umirjene komentarje in na replike ne odgovarjas.......? Meni s tem samo potrjujes, da zelis popraviti napako, ko si Sarcu svetoval, naj odstopi kot predsednik vlade in da bo na volitvah dobil se vecjo podporo
BrNuS
29. 04. 2020 13.03
+3
Svetice, poslusi s kom se ti menis? Na 24ur si, portal..
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.07
+0
BrNus........ja pol lahko samo 24ur zlorabi moje tajne podatke in nihce drug
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.07
-2
BrNuS
29. 04. 2020 13.13
+2
tvoje tajne podatke.. s kom mamo mi posla?? Nekim operativcem sove al enim kateri en cajt podpira Janso drugic spet podpira Nsi in kot skupni imenovalec tega blati Sarca in Crnceca.. Crncec je v mojih oceh tezek strokovnjak za drzavno varnost, nadomestil ga je Jansa z mr.piggyjem
Uporabnik458403
29. 04. 2020 13.25
+4
Brnus............ Ja sem veckrat pohvalil janso in jansevo vlado, ker je delo v casu te epidenije opravila z odliko........... To je moje mislenje in tako bom napisal....... Se strinjam, da je Damir strokovnjak za nacionalno varnost..... Kriv pa si je sam, ker se je prevec v politiko vmesaval......... Bolj se bo vmesaval v politiko manjsa bo njegova verodostojnost glede nacionalne varnosti............ On se sam odloca po kateri poti bo sel, jaz mu svetujem naj se izkljucno ukvarja z nacionalno varnostjo in pusti politiko
Škrinca
29. 04. 2020 12.45
+28
Hojs je zopet evropi po videokonferenci blatil lastno državo Slovenijo pri tem pa pozabil povedati da smo edina država na svetu ki ima bivšega komunista in arestanata za predsednika vlade, ki lastno državo toži za 900.000 evrov....
asgard
29. 04. 2020 12.50
+3
Na najbolj glasnega na forumu pa bivšega obveščevalca in vetrnico. Kakor veter piha a Damir !!
Uporabnik458403
29. 04. 2020 12.55
+7
Crncec...... Jaz sem verjel glede afere z orozjem..... Pri Patriji sem ze dvomil, da se je vse dogajalo pred volitvami....... Sedaj pri maskah pa sem ze preprican, da gre za drzavne parazite in zelja po oblasti in drzavnem koritu........ SEDAJ SE ZA NAZAJ NIC NE VERJAMEM...... Zakaj se ni nic protestiralo ko se je jankovicu odpisovalo 29 miljonov, zakaj se ni nic protestiralo pri 5 miljardni dokapitalizaciji bank, zakaj se nic ne protestira proti vsakoletni pol milijardni korupciji v zdravstvu.............
mačo123
29. 04. 2020 12.58
-3
Tudi tvoj Titek je bil komunist,pa ga je moral pred smrtjo maziliti župnik.Ćeprav je ravno on pospravil skoraj vse župnike med vojno.
Netajkun
29. 04. 2020 13.04
+0
Damir . . he he he , da bi na 24 ur sestopil ? , ta je pa dobra !