Korona

Učitelji opozarjajo, da je spuščanje le določenih otrok v šole negativna diskriminacija

Ljubljana, 19. 05. 2020 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"V prvi dan smo vstopili dobro pripravljeni in zavezani našemu skupnemu cilju – skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in sodelovanjem na takšen način tudi nadaljevali," pa je vrnitev v šole komentirala ministrica Simona Kustec. Izpostavilo pa se je sedem učiteljev in v Učiteljskem koronamanifestu na glas povedalo, naj država dela po ustavi in vsem zagotovi enake možnosti izobraževanja. Diskriminacija je, da so nekateri otroci doma, drugi v šoli, vztrajajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krek o ukrepih v šolah
    02:56
    Iz 24UR: Krek o ukrepih v šolah
  • Iz 24UR: Sedem učiteljev v boj za pouk za vse
    02:51
    Iz 24UR: Sedem učiteljev v boj za pouk za vse

Direktor NIJZ Milan Krek je za 24UR povedal, da je razmišljanje, da je epidemije konec, škodljivo: "Je samo razglasitev konca epidemije s strani vlade, a epidemija še vedno traja. Virus je še vedno prisoten, še vedno imamo okužene in ljudi, ki ležijo v bolnišnicah. Ukrepe sproščamo postopoma, odločili smo se, da zaščitimo zdravje otrok in da bomo naredili tako, da bo to zdravje čim bolj zaščiteno. Ko ščitimo zdravje otrok, ščitimo zdravje njihovih staršev in starih staršev. V tem trenutku spremljamo situacijo, če bo situacija čez 14 dni boljša, bomo lahko razpravljali o večjih sprostitvah v šoli," je pojasnil.

"Ti ukrepi varujejo življenje, zato seveda so življenjski, kakšni pa naj bi bili," je odgovoril na pomisleke tistih, ki pravijo, da so strogi ukrepi v šolah neživljenjski. 

Vladi se namreč, kot vse kaže, odpirajo nove bojne linije, zdaj očitno z učitelji. Sedem se jih je odločilo izpostaviti in podpisali so se pod tako imenovani Učiteljski koronamanifest. V njem se postavljajo na okope v boju za enake pravice vseh izobražujočih se otrok. Da je država enake možnosti izobraževanja dolžna zagotavljati po ustavi, so zapisali v manifest. 

V njem se sprašujejo, ali ne pomeni spuščanje le določenih skupin otrok v šole negativne diskriminacije. Ker, kot so zapisali, po kakovosti pouk od doma v nobenem pogledu ni primerljiv s klasičnim načinom poučevanja v razredu in številnim otrokom odvzema ustavno zagotovljeno možnost pridobivanja ustrezne izobrazbe. Ministrica pa odgovarja, da dobivajo takšne in drugačne pozive. In da je država v danem trenutku poiskala optimalno rešitev.  

Ministrica o nošenju mask med poukom: "Prosili so me, ali bi lahko kaj naredili z omejitvijo tega ukrepa"

Ministra Simona Kustec meni, da je bila včerajšnja vrnitev v šole uspešna.
Ministra Simona Kustec meni, da je bila včerajšnja vrnitev v šole uspešna. FOTO: MIZŠ

Dan po odprtju šol in vrtcev so po besedah ministrice Simone Kustec ponekod opozorili na prostorske težave, predvsem pri športnih aktivnostih in na podružničnih šolah. "Brez kančka sramu pa lahko rečemo, da smo v prvi dan vstopili dobro pripravljeni in zavezani skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah," je ocenila.

Novinarji bodo lahko po dveh mesecih od srede ponovno prisotni na dnevnih vladnih novinarskih konferencah o covidu-19, ki potekajo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Ob tem bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe, svojo prisotnost pa vnaprej napovedati, so sporočili z Ukoma.

Po dobrih dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so v ponedeljek svoja vrata odprli vrtci in šole za del učencev. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je na dopoldanski novinarski konferenci z zadovoljstvom ugotavljala, da je prvi dan minil brez težav.

V danem trenutku in razmerah so po njenih besedah poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Ob tem se zaveda, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovijo.

"V osnovnih šolah so se ravnatelji in učitelji temeljito pripravili na vrnitev otrok ter organizirali potrebno za uspešno izvedbo pouka. Učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa v šoli," je ocenila. Šole poročajo tudi o dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, pri zagotavljanju prevoza ne beležijo večjih težav.

Učitelji so ministrico, ki je v ponedeljek obiskala nekaj šol, opozorili tudi na težave oz. omejitve, ki jim jih povzročajo zaščitne maske. "Prosili so me, ali bi lahko kaj naredili z omejitvijo tega ukrepa. Njihovo pobudo bom prenesla naprej in če bo le mogoče, bomo tu poskušali najti boljšo rešitev," je napovedala.

Prav tako so prisluhnili pobudam, da bi omogočili dodatno strokovno pomoč v živo, ne samo na daljavo. Aktualna priporočila NIJZ namreč odsvetujejo mobilnost učiteljev za dodatno strokovno pomoč. Ravno danes tako potekajo usklajevanja med NIJZ in dodatno stroko. "Iščemo rešitev, kako to premagati v dobro šolajočih otrok," je zagotovila Kustečeva.

Tudi v vrtcih, kamor se je vrnila približno polovica vpisanih otrok, so ravnatelji po navedbah ministrice zagotovili, da je delo dobro in ustrezno izvedeno ter da se spoštujejo vsi potrebni zdravstveno-varnostni ter higienski ukrepi.

Kar nekaj vrtcev pa je ministrstvu že sporočilo, da se bo z junijem vrnilo večje število otrok. Zato bo, kot je napovedala Kustečeva, treba ponovno pregledati in oceniti smernice NIJZ.

Sicer pa je pripravljen predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020, ki ga bo vlada obravnavala na današnji seji.

V šolske klopi so se ponedeljek vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov. Njihov učni proces poteka predvsem v luči priprav na zaključne izpite in maturo. Kot je spomnila ministrica, bodo dijaki šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika.

Nekatere jezikovne šole bodo tudi po epidemiji imele pouk na daljavo

Jezikovne šole so se v času epidemije covida-19 dobro znašle in izkoristile prednosti sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki omogočajo pouk na daljavo. Tako bodo nekatere zaradi dobrih izkušenj celo nadaljevale takšen način dela.

"Prvi dan ni bilo veliko težav, protokol smo imeli pripravljen in na voljo dodatne maske in razkužila," je navedel direktor Javnega zavoda Cene Štupar Bojan Hajdinjak. V zavodu namreč nudijo tudi učenje tujih jezikov.

Ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje so po njegovih besedah razumljivi, le obvezna uporaba mask je za učitelje med poukom moteča, je izpostavil. Meni tudi, da je nakup mask tako kot tudi razkužil "velik dodaten strošek za zavod".

Tudi jezikovna šola Berlitz v tem tednu znova nudi možnost za učenje tujega jezika v njihovih prostorih. Vendar pa se je večina slušateljev odločila, da bo ostala pri učenju tujega jezika na daljavo, kot so ga spoznali v času epidemije, so za STA povedali v Berlitzu. Učenje preko aplikacije Zoom se je po njihovih izkušnjah namreč izkazalo kot zelo učinkovito.

Za tiste posameznike, ki bodo prihajali na ure tujega jezika v prostore šole, pa so poskrbeli, da bo pouk potekal v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Namestili so razkužilna sredstva, dve učilnici, ki sta za zdaj na razpolago, so razkužili, v njih pa sta samo po dva stola, tako da spoštujejo priporočila glede socialne razdalje.

Po celotni šoli so razobesili plakate o zaščitnem ravnanju. Zaščitne maske nosijo tudi na recepciji, tečajniki pa imajo maske, dokler ne pridejo v učilnico.

Med epidemijo so tako učitelji kot tečajniki uporabljali le gradivo v digitalni obliki, za posameznike, ki bodo zdaj fizično prihajali k pouku, pa bodo upoštevali navodila nacionalnega inštituta. Ta odsvetuje, da bi si udeleženci izobraževanj izmenjevali učne pripomočke, gradiva in potrebščine. Vsak udeleženec naj bi imel svoja tiskana gradiva, ki jih prinese s seboj in odnese po končani uri.

V skladu s priporočili naj bi bila tiskana gradiva, ki jih uporablja več ljudi, pred vnovično uporabo shranjena do tri dni. Pred stikom z gradivi pa si morajo uporabniki umiti ali razkužiti roke.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.48

Kacin o prehajanju meje s Hrvaško

"Zunanji ministri več držav Evropske unije - iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Cipra, Španije, Hrvaške, Grčije, Italije, Malte in Portugalske - so se zavzeli za tesno sodelovanje in usklajevanje pri postopnem rahljanju ukrepov za vzpostavitev prostega gibanja med državami članicami EU," je na tiskovni konferenci povedal Jelko Kacin. Vlada se je včeraj seznanila z epidemiološkem stanjem v naši južni sosedi, ki ga je pripravil NIJZ in sprejela sklep, da se na seznam držav, iz katerih osebe lahko vstopajo v Slovenijo, uvršča Hrvaško. "Kdor bo želel na Hrvaško, mora biti pripravljen, da bo ob tem s hrvaško policijo delil podatke o mestu začasnega bivanja in telefonsko številko," je še dodal Kacin.

11.37

Ko se bodo odprle kinodvorane, se bodo tudi gledališča

O tem, kdaj bi se lahko odprla gledališča, je vladni govorec Jelko Kacin dejal, da lahko pričakujemo, da se bodo skupaj s kinodvoranami odprla tudi gledališča in druge podobne kulturne ustanove. To je možno z odlokom, ki dopušča zbiranja do 50 ljudi, če je mogoče zagotoviti minimalni stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili NIJZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.36

Jelko Kacin o "veselem dnevu"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.33

O ustavni pravici do izobraževanja

"V danem trenutku in razmerah smo poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Zavedam se, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovimo," je pravici do izobraževanja, ki je ustavna pravica vseh otrok, povedala Kustečeva

11.30

O vrnitvi učencev druge in tretje triade v šole

"Želimo si, da čimprej, bodo pa aktualne razmere povedale, kdaj bo to možno," je Kustečeva odgovorila na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo, da se bodo tudi učenci druge in tretje triade vrnili v šole. Za varstvo od doma za te otroke, ki ne morejo biti sami doma, pa je dejala, da upa, da poteka "varno in uspešno".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica5
20. 05. 2020 09.29
+3
ja vse spusti, baje na Švedskem jim super uspeva sistem ki ne omejuje :)))
jutri_pa_res
20. 05. 2020 09.06
+2
Vsi čimprej v šole in na delo, ponekod po svetu zaradi ukrepov že čutijo pomanjkanje in celo lakoto. Nadaljno zamiranje gospodarskih aktivnosti lahko pripelje do družbene, ekonomske in zdravstvene katastrofe, kot si je naše generacije, vajene blaginje, sploh ne predstavljajo. In žrtev je lahko pod črto še več kot 1% prebivalstva, kot ga vzame virus.
Covid 19
20. 05. 2020 08.43
+3
Ja,negativna doskriminacija..Nijz sporoča,da je virus in možnost okužb še vedno med nami,torej ni pošteno,da lahko zbolijo samo otroci,starši,stari starši itd.samo prve triade,morali bi imeti vsi enake možnosti..bravo,pametno 😵
lolek&bolek
20. 05. 2020 08.18
-1
Revcki majhni so v razredih zaprti kot svinje v svinja ku,zalostno!
Lev07
20. 05. 2020 08.01
+4
Ukrepi SO neživljenjski, to JE diskriminacija in to JE velika škoda za otroke, ki ostajajo doma!
Limona2021
19. 05. 2020 21.36
-4
pa še to. Vlada naj odstopi, ker v vsej svoji zahojenosti in napadih na posameznike in družbe ni naredila nič koristnega. Vladar janša pa itak skregan z vsemi. Verjetno še sam s seboj! DOL Z VLADO!
Lev07
20. 05. 2020 08.05
+7
Mihi, glede na vse tvoje komentarje, bi ti tudi nujno potreboval osnovnošolsko šolanje. Pravopis precej šepa, da o vsebinah sploh ne govorim. Vsi ti ljudje, ki jih "zmerjaš" s kuharji in podobno - so zate profesorji!
Limona2021
19. 05. 2020 21.35
+16
torej otroc na dva metra, pa večina ne v šolo, lokali in šoping centri pa polni. Pa dej ga omit janša no. Vse ste zafural. epidemija gor dol, vsao leto nas nekaj napade, močnejši preživi tako pač je. Pa vsi vemo, da je coronca izgovor za vse kar zdaj voditelji počnete. Vse je narobe, vse.
Powermike
19. 05. 2020 21.55
+2
Ti si se tudi zgubil. Vprašaj mamo, kje je portal nore 24, ker tukaj ovc ni.
Let it be ...
19. 05. 2020 21.25
+14
Res je. To tudi mene moti. Zakaj samo nekateri? Vsi bi mogli v šolo! Ali čemu taka razlika, zakaj eni ja, eni ne? Diskriminacija. Tako se bojijo za diskriminacijo med revnim in bogatim oz. povprečnim slojem, da bi radi uvedli šolske uniforme. A tu pa je vse ok. Žalostno. In kaj je razlika tu, če je pol razreda v šoli, polovica pa doma. Ta koronavirus je malo prenapinjen, kar se omejitev tiče. Vem, je neavern, ni pa tako hudo, da bi mogli vse zapreti in omejevati. Bedarija.
pomaranča
19. 05. 2020 21.15
+25
Upam, da so starši pridružili učiteljem. Kakršnakoli diskriminacija je nedopustna. Kaj koristi družini, ki ima enega otroka v šoli, drugega doma in ga čuva babica, starša pa v službi. Itak se potem vsi družijo, pa še sosedovi. Lahko se druži 50 oseb, recimo otrok in staršev na praznovanju rojstnega dne, v šolo pa ne smejo. Zakaj enkrat ne priznajo napake in pustijo vse otroke v šolo????
preprostež
19. 05. 2020 21.09
-16
Žal dokler koronavirus ne diskriminira, moramo mi. Učitelji, ki tega ne razumejo in bi raje tvegali izbruh med svojimi učenci, niso dobri učitelji. Naj raje vzpostavijo telekonferenco z izoliranimi otroci.
Powermike
19. 05. 2020 21.44
+8
In ti si verjetno na tak način dobil izobrazbo. Kaj vse se na tem svetu rodi in misli da pametno razmišlja.
Powermike
19. 05. 2020 21.53
+2
Še en na tabletah. Mislim, da si na napačnem kanalu. Za ovce imaš novo 24, ta je stara. Upam da pri maši ne boš staknil stekline. Samo res kaj vse mati rodi.
Uporabnik261021
19. 05. 2020 20.44
+43
Srečni otroci, ki živijo v vaseh, vidim da zdrava kmečka pamet še vedno živi.
evasle
19. 05. 2020 20.43
+10
Pa to ni res! Ali je v drugih državah kaj drugače?? Pojdite v sosednje države, pa tam pametujte, če vas bo kdo gledal in poslušal, tečne in zoprne Slovence. Otroci se vsega hitro navadijo, kar jim lepo dopoveš. Komplicirajo edino komplikatorji in tisti, ki jim non stop ni nič všeč.
setisfekšn
19. 05. 2020 20.54
+2
Saj to je največja žalost sveta da lkudje ne mislijo s svojo glavo in so ovce!!
MEDVED7
19. 05. 2020 20.54
+9
Bravo za ta komentar. TEKMUJEJO PREDVSEM STARŠI.
VF
19. 05. 2020 20.37
+33
Nikogar zares ne scitite ce gre eden od otrok iz druzine v solo, drigi pa ne, pa starsi delat. Popoldne so pa otroci, ki hodijo v isto solo ze cel maj skupaj zunaj.
setisfekšn
19. 05. 2020 20.26
+12
Pa še nekdaj!!vsi ti neki ukrepi so paradoks brez primere brez smisla če jih vzamete kot celoto!človek se res počuti kot neka neumna ovca!!
setisfekšn
19. 05. 2020 20.19
+11
Tukaj ni nobeden normalen da neko dekle ki se ima za ministrico tako komplicira za nic!!povejte mi a kdo umira v sloveniji za nekim "virusom"!povejte mi kje !zakaj vsa ta zajeb.a..n.c..ija??? Majku vam pol..ju..b..im!!nehajte se že norca delat iz ljudi !s temi neumnimi ukrepi brez dokazov!!!mene je sram hodit po trgovini z masko za nič ki jo je uzakonil janša!!!
MEDVED7
19. 05. 2020 20.27
-6
Res te je lahko fejst sram, predvsem samega sebe, da take neumnosti klestiš.
jured100
19. 05. 2020 20.11
+52
hahahahahahaha, kot 4. letnik gimnazije vam povem, da šole preprosto ne morejo sprejeti vseh pod teh razmerah. Ne bo se zgodilo. Po drugi strani smo pa tudi veliko večino korona ukrepov vrgli takoj skozi okno, najbolj popularni so "socialna distanca" (prekršena preden smo sploh stopili skozi vrata), "maske" (nosimo samo kadar profesorji gledajo) in "V šolo se gre notri zjutraj in se tam ostane do odhoda" (prekršeno prvi odmor, saj ljudje morajo jesti). Absolutno nemogoče se je držati teh navodil, saj so preprosto preveč nepraktična, kljub temu, da bi nas zelo verjetno res zavarovala. Če se mi tega ne držimo (mi, ki smo verjetno malo bolj zreli kot pa kakšen 1. letnik ali pa OŠ), kako pričakujete, da se bodo drugi?
231koak
19. 05. 2020 20.06
+6
Moji hcerki paše doma. Nimamo nic proti
Amnasty
19. 05. 2020 19.56
+42
danes sem se peljala mimo Dulcisa v btc...ljudje zunaj sedeli kot sardele en zraven drugega, kakšen meter in pol razdalje, nagneteni, brez mask... ampak moja 4.šolka pa ne sme v šolo.. ker?
Amnasty
19. 05. 2020 19.56
+6
*napisala sem da ni bilo metra in pol razdalje, ampak en stol zraven drugega
David80
19. 05. 2020 19.48
+35
Ni konec epidemije, ljudje ležijo v bolnišnicah...? Zadnji čas je veliko prometnih nesreč z smrtnimi izidi.... takoj bi mogli ukrepati in prepovedati vožnjo z motorji in avtomobili in vsi na javni prevoz.... pa to takoj, smo že malo prepozni...
polnostabla
19. 05. 2020 20.41
+8
Ne vsi biti doma...oz. če že je treba slučajno kam, potem to peš...z gumijastimi škornji...tako za ziher pa še klobuk gor.... ;) ;)
postennnn
19. 05. 2020 19.32
-33
Ne vem zakaj se učitelji vtikajo v odločanje kdo v šolo kdo ne.. Oni so da učijo in nič druzga. Če je samo en učenec bodo pa samo enega učili. ko bodo pa rekli da se šola podaljša do konc julija pa spet halo.
jured100
19. 05. 2020 20.13
+18
Če podaljšajo šolo grem prvič protestirat v Ljubljano. Zakaj bi jaz moral dlje hoditi v šolo pod težjimi pogoji kot vse generacije pred menoj zaradi tega, ker je en kitajc požrl enega netopirja? Že matura je odveč, kje je šele šola...