Korona

V sredo 1019 novih okužb, eksponentna rast britanskega seva

Ljubljana, 04. 03. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
389

Po podatkih Sledilnika covid-19 so v sredo potrdili 1019 novih okužb ob 5822 opravljenih testih. Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten, kar je dva odstotka manj kot dan prej. Umrle so štiri osebe. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik pa je dejala, da so zabeležili eksponentno rast primerov britanskega seva koronavirusa. Letos so potrdili 83 primerov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rast okužb z novimi sevi koronavirusa
    02:47
    Iz 24UR: Rast okužb z novimi sevi koronavirusa
  • Tjaša Žohar Čretnik o prisotnosti mutacij virusa v Sloveniji
    10:10
    Tjaša Žohar Čretnik o prisotnosti mutacij virusa v Sloveniji
  • Simona Kustec o vračanju dijakov v šole
    05:59
    Simona Kustec o vračanju dijakov v šole

Delež pozitivnih testov v sredo je bil 17,5-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 511 oseb, kar je pet manj kot dan prej. Število pacientov na intenzivni negi je večje za štiri, in sicer 86. V bolnišnice je bilo sprejetih 41 pacientov, odpuščenih pa je bilo 42. Štiri osebe so umrle. Ob tem je vladna govorka Maja Bratuša dejala, da je razviden trend upadanja sprejemov v bolnišnice, a je bilo danes in v sredo sicer nekoliko manj odpusta kot pred tremi dnevi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če se v zadnjem tednu število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, znižuje, pa so nasprotno podatki o povprečnem številu okužb v zadnjih sedmih dnevih danes najslabši v zadnjem tednu, je opozorila Bratuša. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 784, medtem ko je bilo po sredinih podatkih 761.

Med občinami, ki izstopajo po številu v sredo potrjenih okužb, je Bratuša navedla Kranj in Žalec s po 23 novimi okužbami, Piran, Celje in Velenje, kjer so potrdili po 22 okužb, ter Domžale in Radovljico, kjer je bilo po 20 novih okužb. Iz Ajdovščine, Škofje Loke in Nove Gorice so poročali o 16 novih okužbah. V Šentjurju jih je bil 15, Kamniku 13, Izoli pa 10. V Ljubljani so v sredo potrdili 135 novih okužb, v Mariboru 62, v Kopru pa 43.

V sredo so opravili tudi 27.194 hitrih antigenskih testov. 

Kot je povedala Bratuša, so sicer podatki o 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev danes slabši za vse regije, razen za primorsko-notranjsko, podravsko, jugovzhodno in posavsko regijo.

Regijski semafor glede na aktualno stanje
Regijski semafor glede na aktualno stanje FOTO: Vlada RS

Na ravni države 14-dnevna incidenca znaša 515,7, po v sredo predstavljenih podatkih je znašala 509, še dan prej 501, "kar pomeni, da se žal vnovič oddaljujemo od mejnika 500," je dejala Bratuša. Podatki so še vedno najslabši v obalno-kraški regiji, kje 14-dnevna incidenca znaša 884, dan prej je bila 869.

Podobno kažejo podatki za sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev. Tudi tu so z izjemo treh regij - zasavske, posavske in primorsko-notranjske - podatki v primerjavi s sredinimi slabši. Na ravni države je sedemdnevna incidenca 261, dan prej pa je bila 254, je navedla Bratuša.

Po njenih besedah se je vlada tudi ta teden seznanila z epidemiološkimi razmerami in po posvetovanju s svetovalno skupino ministrstva za zdravje odločila, da v skladu z načrtom sproščanja še vedno ostajamo v oranžni fazi. Je pa vlada glede na podatke v sredo odločila, da so v dveh regijah, jugovzhodni Sloveniji in posavski regiji, trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod v rumeno fazo.

Za prehod v rumeno fazo je bil sicer v posavski regiji pogoj sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, manjše od 22, je pojasnila Bratuša in navedla še meje za prehod v rumeno fazo v nekaterih drugih regijah. Za jugovzhodno Slovenijo je ta meja postavljena pri povprečju 42, za pomursko pri 32, za podravsko pri 93, za koroško regijo pri 20, za savinjsko pa pri 74.

Ponovno pa je poudarila, da pogoja za prehod v rumeno fazo na državni ravni še nista izpolnjena. Obalno-kraška regija pa še naprej ostaja rdeče obarvana. Danes objavljeni podatki kažejo, da se je sedemdnevno povprečno število potrjenih okužb v tej regiji še nekoliko povečalo, in sicer je danes 75, dan prej 71.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji 10.868 aktivnih primerov okužbe.

Eksponentna rast britanskega seva

Po pojasnilih Tjaše Žohar Čretnik, ki je na vladni novinarski konferenci predstavila nove podatke sledenja različicam novega koronavirusa, ki ga izvajajo v NLZOH v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), so od začetka leta do torka pridobili skupaj 1691 sekvenc celotnega genoma virusa. Največja pozornost je zaradi večje prenosljivosti namenjena angleški, južnoafriški in brazilski različici virusa, pri čemer slednje v Sloveniji še niso potrdili.

Kot je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v Sloveniji zabeležili eksponentno rast britanskega seva. "Od začetka leta so testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji prevladuje različica B.1.258.17 1357 primerov ali 81,9 odstotka. Zaznali so 83 primerov angleške (dva odstotka), sedem primerov nigerijske in dva primera južnoafriške različice (0,1 odstotka)."

Prisotnost južnoafriške različice z oznako B.1.351 so doslej potrdili v dveh primerih, v prvem pri nas potrjenem primeru je šlo za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. En primer južnoafriške različice pa je še v potrjevanju, je pojasnila Žohar Čretnikova.

V Obalno-kraški regiji je delež prisotnosti britanskega seva narasel na štiri odstotke. direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je dejala, da v grobem ne opazijo večjih razlik med regijami glede na zastopanost posameznih linij virusa. "Manjša izjema je povišan delež linije B.1.1.70 v podravski regiji – gre za evropsko linijo brez kritičnih mutacij."

Spomnimo, prejšnji teden je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da je možen razlog za povečanje okuženih v obalno-kraški regiji prav pojav britanskega seva. "Obalno-kraška regija meji na Furlanijo-Julijsko krajino. V Furlaniji-Julijski krajini imajo po včerajšnjih podatkih 25 odstotkov angleškega seva, kar je krepko več kot pri nas. Ta argument je tudi treba upoštevati. In lahko povem, sicer hipotetično, da je ta angleški sev tudi prišel na obalno območje, kajti intenziteta menjave ljudi na tem območju je velika."

Po oceni predstojnice ljubljanske infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc težko govorimo, kaj nove različice virusa pomenijo za razvoje epidemije, saj jih za zdaj še ne poznamo dovolj dobro. Med drugim tako še ne vedo, kaj okužba z novo različico pomeni za nekoga, ki je okužbo že prebolel ali je bil cepljen proti covidu-19, je dejala v današnji izjavi za medije ob prvi obletnici prve potrjene okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji.

"Če bodo nove različice virusa povzročale samo lažje oblike bolezni ali bodo za lažjimi oblikami zbolevali prebolevniki in cepljenih, potem to zelo verjetno za obremenitev bolnišnic ne pomeni zelo veliko. Če pa se izkaže, da bi bil sev bolj patogen, potem bomo tam, kjer smo bili jeseni," je opozorila.

Vlada bo sicer na današnji seji nadaljevala obravnavo ukrepov za zamejitev širjenja covida-19. O odločitvah bodo javnost po besedah Bratuše seznanili na popoldanski novinarski konferenci, na kateri bodo predstavili tudi podrobnejše epidemiološke podatke.

Stroka je tudi delno naklonjena predlogu, da bi se v 'porumeneli' zasavski in posavski regiji že kmalu odpirale terase gostinskih lokalov. Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da bo vlada o tem predvidoma odločala danes. Vlada bo tudi obravnavala spremembe režima pri prehodu meje, več pa bo znanega tudi o vračanju dijakov v šolske klopi.

Inšpektorji v minulem tednu v zvezi epidemijo izrekli 587 opozoril in 216 upravni ukrepov

V tednu med 22. in 28. februarjem je bilo opravljenih 1653 inšpekcijskih nadzorov v zvezi z obvladovanjem epidemije covida-19. Pri tem so izrekli osem prekrškovnih sankcij, 587 opozoril po zakonu o prekrških in 216 upravnih ukrepov, je na vladni novinarski konferenci navedla Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 1110 nadzorov in izrekel štiri prekrškovne sankcije, 146 opozoril in tri odločbe o prepovedi obratovanja dejavnosti.

v gostinstvu so opravili 157 nadzorov, izrekli so dve prekrškovni sankciji in deset opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 586 nadzorov in izrekli dve sankciji, 60 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah pa so pri 327 nadzorih izrekli 74 opozoril, je še navedla Potza.

Skupno 40 nadzorov testiranja na novi koronavirus v šolah in vrtcih pa ni pokazalo nobene neskladnosti. "Ugotovitve opravljenih nadzorov v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja kažejo, da šole in vrtci zagotavljajo testiranje zaposlenih s strani pooblaščenih izvajalca, tudi pri sami organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja niso ugotovili nepravilnosti," je dodala zdravstvena inšpektorica.

Medtem so pri izvajalcih storitev za potrošnike zaznali nekaj posameznikov, ki so delo opravljali brez opravljenega testa. V teh primerih so delodajalcu naložili, da zaposlenim do prejema rezultata testiranja prepovejo ponujanje blaga in storitev neposredno potrošnikom.

V zvezi s cepljenjem proti covidu-19 so na inšpektoratu prejeli dve novi prijavi in v obeh primerih uvedli inšpekcijski postopek, trenutno je tako po besedah Deane Potza v teku pet postopkov. Postopki se nanašajo bodisi na primere, ko so bili posamezniki cepljeni v nasprotju s strategijo o cepljenju, bodisi pa niso bili pravočasno opravljeni vnosi v elektronski register cepljenja.

Deana Potza je ob tem poudarila, da se na prijave odzivajo, "bomo pa zdaj v skladu s posodobljeno strategijo seveda opravili še kakšen nadzor in se na vse nepravilnosti poskušali sproti odzvati".

Nadzor smučišč je potekal preko celega tedna, poostreno pa minuli konec tedna od petka do nedelje, ko so na zdravstvenem inšpektoratu izvedli skupni nadzor z inšpektoratoma za infrastrukturo in za notranje zadeve ter policijo na vseh delujočih smučiščih.

Zdravstveni inšpektorat je v sodelovanju s policijo nadzor opravil v 22 primerih, neskladnosti pa so ugotovili na petih lokacijah, in sicer na Kopah, v Kranjski Gori, na Krvavcu, Voglu in mariborsko-ruškem Pohorju. izdanih je bilo 42 opozoril. Pri nadzoru gostinstva na smučiščih so ugotovili pet neskladnosti ter izrekli sedem opozoril in pet sankcij po zakonu o prekrških.

Inšpektorat za infrastrukturo je opravil nadzor pa v osmih primerih, pri čemer je nadzoroval žičniške naprave blagajne, prodajo smučarskih kart osebam z negativnim testom ter izvajanje higienskih priporočil za smučarje. Pri tem so neskladnosti ugotovili pri vseh 14 nadzorih smučišč, izdanih pa je bilo 220 opozoril. Kot vzor zelo dobro organiziranega in "covid ozaveščenega" smučišča pa je inšpektorat za infrastrukturo po besedah Deane Potza izpostavil smučišče Rogla.

Zdravstvena inšpektorica je ob tem napovedala ponoven poostren nadzor smučišč tudi v prihajajočem koncu tedna.

Alojz Sladič z uprave uniformirane policije pa je dodal, da je policija v okviru skupnega nadzora smučišč izrekla 114 opozoril zaradi neuporabe mask, sicer pa je bilo delo na večini smučišč dobro organizirano, saj so upravljavci poskrbeli, da ni prihajalo do zgostitve smučarjev na kritičnih lokacijah.

Med 25. februarjem in 3. marcem so policisti sicer opravili nadzore glede izvajanja določb iz vladnih odlokov na več kot 15.000 krajih. V primerjavi s tednom prej so izvedli za šest odstotkov več nadzorov in izrekli skoraj 1400 oziroma za 23 odstotkov več ukrepov, od tega 1028 opozoril in 351 izdanih plačilnih nalogov oz. uvedenih hitrih postopkov. Večinoma je šlo po Sladičevih besedah za kršitve odloka o omejitvi združevanja in gibanja v nočnem času in za neuporabo mask.

Do izrazitega dviga števila kršitev je prišlo zadnji konec tedna, ko je začel veljati odlok, ki prepoveduje prehod v oz. iz obalno-kraške regije. Minuli konec tedna se je tako v tej regiji nekoliko povečalo število ugotovljenih kršitev, pri čemer so policisti izrekli 81 glob, 62 oseb pa opozorili.

Pri prehodu državne meje so policisti izdali potrdila o napotitvi v karanteno 12.453 osebam, kar je 21 odstotkov več kot teden prej, kar je po oceni Sladiča povezano z dejstvo, da se je veliko ljudi vračalo s počitnic.

Točnih podatkov o ponarejenih PCR testih Sladič ni imel, je pa navedel, da so minuli konec tedna samo na enem mejnem prehodu imeli več kot deset tovrstnih primerov, podobne kršitve pa ugotavljajo tudi hrvaški organi.

Glede samega nadzora meje poteka razprava o morebitni uvedbi novih kontrolnih točk na notranji schengenski meji, sicer pa bistvenih sprememb na tem področju po njegovih besedah ni pričakovati.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.58

Policisti opravili šest odstotkov več nadzorov

Od 25.2. do 3.3. so policisti opravili nadzore na 15.603 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, to je šest odstotkov več nadzorov v primerjavi s tednom dni poprej, je dejal vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje pri Upravi uniformirane policije GPU Alojz Sladič.

10.57

V gostinstvu izrekli dve prekrškovni sankciji

V gostinstvu so inšpektorji v zadnjem tednu februarja izvedli 157 nadzorov, izrekli pa so dve prekrškovni sankciji in deset opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 586 nadzorov, izrekli pa dve sankciji, 60 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti.

10.50

Inšpektorji konec februarja izrekli 76 opozoril

Deana Potza Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je povedala, da so na zunanjih javnih površinah v obdobju od 22. do 28.2. pri 327 opravljenih nadzorih izrekli 76 opozoril. 40 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih pa ni pokazalo nobene neskladnosti.

10.43

V obalno-kraški regiji delež britanskega seva narasel na štiri odstotke

"Število potrjenih primerov angleške različice narašča, lahko že govorimo o eksponentni rasti. V Obalno-kraški regiji je delež prisotnosti angleškega seva narasel na štiri odstotke," je povedala Tjaša Žohar Čretnik.

10.41

83 primerov angleške različice virusa

Od začetka leta so testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji prevladuje različica B.1.258.17 - 1357 primerov ali 81,9 odstotkov. Zaznali so 83 primerov angleške (2 odstotka), sedem primerov nigerijske in dva primera južnoafriške različice (0,1 odstotka), je dejala Tjaša Žohar Čretnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (389)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Petelinc
05. 03. 2021 13.36
Samo upamo lahko, da so cepiva tako učinkovita kot pravijo in bo tega virusa do poletja konec. Drugače pa tako, kot z večino svetovnimi epidemijami, ki so se dogajale - tri sezone in konec kuge. Je pa kar bolano, kako se nekateri delajo norce iz vsega skupaj, medtem, ko se jih ogromno - tudi mladih in še včeraj zdravih bori za življenje.
Tone 12345
04. 03. 2021 21.09
To kar sedaj počenjajo vsak dan vsi na svetu je bolano pretirano s temi virusi in njihovimi bolanimi sevi!!pa dejte že nehat s to naštimano svetivno svi.. n..j .a. ri jo
Periot222
04. 03. 2021 18.03
+3
Lopovski SDS sev!
borec91
04. 03. 2021 17.47
+3
najhusi in najbol pokvarjen sev je jansizem
blade90
04. 03. 2021 15.36
+1
Inštitut jožef stefan je napovedoval za 4. Marec, da bo slovenija v rumeni fazi. Spet so se zmotil na celi črti
ncnestekam
04. 03. 2021 15.30
+3
Kupljenih je bilo 500000 HAGT, narejenih pa skoraj 1000000 (podatek NIJZ). Očitno je bil vsak test uporabljen dvakrat????
Supervillain
04. 03. 2021 15.17
+9
Gripi podoben virus in politično orodje štalo in paniko pa delajo kot,da bi jedrsko vrgli na zemljo.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2021 15.41
-7
Letnik 64
04. 03. 2021 16.28
+0
Ti dohtar a mate tud kazga zaposlenga d si nicke izmišlja al morte to sami 😉
Zasedena
04. 03. 2021 16.43
+1
kaj si ze mel kovid da ves da je hujse kot gripa?
jezenslovenec
04. 03. 2021 15.15
+5
Samo hvalijo se koliko kazni so napisali.
txoxnxy
04. 03. 2021 14.45
+0
Podpiram ukrepe mogoče samo malo priporočilo naj se razveljavi Kebrov zakon da bodo ljudje lahko že zjutraj na tešče zaužili kak stamprl dezinfekcije. Pa še vsi od države do gostincev največ pa bodo s tem pridobili seveda gosti.
Vrhniški bus 47
04. 03. 2021 14.32
+0
Sej vete kaj pravi Challe Salle; "Sama pozitiva"
mijavci
04. 03. 2021 14.17
+4
Pa še to kako država skrbi za nas državljane, dokazano učinkovito zdravilo HIDROCLOROKIN so umaknili iz lekarn, kjer se je tudi že okužena oseba z katerim koli virusom opomogla po pičlih treh dneh, pa to se nisem jaz spomnil, ker bo spet nekdo pameten spodaj pisal, če vem več kot dohtarji, ne to so povedali zdravniki ki se niso dali podkupiti za denar. Na koncu pa še vprašanje za Janšo: Imaš v akvariju ribo ki plava v umazani vodi, kaj boš naredil,1. Ribo boš cepil, 2. zamenjal boš vodo.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2021 15.00
-1
zdravniki, ki se niso dali podkupiti za denar........ no, tu sem te nehal jemati resno...zame si samo še en šaljivec več......ali res verjameš, da bi namerno umaknili čudežno zdravilo in se še naprej šli vse to sranje .... da o preostali evropi, kjer ni naš firer na oblasti sploh ne govorim....
borec91
04. 03. 2021 17.51
+2
firerju in njemu podobnim je v interesu diktatura obvezno testiranje cepljenje zdravilo mu niti najmanj ni ker pol bi bil ze na dobu al vsaj svoji psiho kliniki
mijavci
04. 03. 2021 14.05
+10
Dejstvo je da so začeli govoriti da letos še ne bomo premagali epidemije, pomeni da jim dol visi za vse nas, za gostilne, veselice ,poroke, koncerte in ostala druženja, zato dragi državljani, z besedami ne bo šlo, treba bo z silo in to množično, ter zagotoviti da se te ljudi ustrezno sprocesira ter da ne pridejo nikoli več do kakšne odločevalske funkcije. Če jim sedaj popustimo, nas bodo trenutno ko jim bo voda tekla v grlo hitro malo spustili, jeseni pa nova zgodba, zato je potrebno te ljudi odstraniti brez vprašanj.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2021 15.01
-5
Problem je, ker že v osnovi ne razumeš koncepta epidemije in bolezni, ki jo spremljajo....
ad21
04. 03. 2021 14.04
+4
Se vidi , da jim tudi računanje ne gre -> majhna rast je za njih že ekaponentna ! Naj raje govorijo o rasti ali vsaj o progresivni rasti !
Killing floor
04. 03. 2021 13.34
-1
Puca mi muca...ups🤭
Uporabnik963486
04. 03. 2021 13.31
-1
Zdajle jim gre pa to skevenciranje expresno hitro. Zanimivo.
pomlad 2020
04. 03. 2021 13.28
+11
Danes nabijanje o britanskem sevu, dva dni nazaj o nigerijskem sevu, potem spet o južnoafriškem sevu.... Blablabla. Zdravje večine Slovencev ogroža janosh sev!
DR.Fejsbuk
04. 03. 2021 15.02
+0
nope, po butastih komentarjih sodeč, nas najbolj ogroža butalski sev....
DJ-Pero
04. 03. 2021 13.27
+10
Grosupelski, grosupeljski... najhujši SEV!
DR.Fejsbuk
04. 03. 2021 15.03
-2
borec91
04. 03. 2021 17.53
+2
ja od takih butalcev kot si ti placanih trolov sds
Think Pink
04. 03. 2021 13.26
+2
Kmalu bodo posneli interaktivni film z naslovom Cov19. Vsak bo lahko izbiral med različnimi scenariji.
pomlad 2020
04. 03. 2021 13.24
+14
V Sloveniji je edino eksponentna rast SdS seva, ki nam laže, krade uničuje mentalno zdravje ljudi. Vsi drugi sevi so mala malica v primerjavi z uničevalskim SdS sevom!
Eva14
04. 03. 2021 13.21
+20
Najhujsi sev je v parlamentu in na nijz. Tega se ocitno ne bomo nikoli resili.