Korona

Prenovljena strategija cepljenja: prednostno bodo cepili starejše od 60 let

Ljubljana, 01. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Šestan , STA
Komentarji
28

Omejene količine cepiva proti covidu-19 ostajajo glavni problem cepljenja v Sloveniji, pravi nacionalna koordinatorka za cepljenje na NIJZ. Februarja je Slovenija dobila blizu 150 tisoč odmerkov, v marcu skoraj 200 tisoč, v aprilu pa pričakujemo 335 tisoč odmerkov. Po zadnjih podatkih je bilo doslej s prvim odmerkom cepiva cepljenih 11,4 odstotka prebivalcev, z dvema pa 5,4 odstotka. Se je pa za šolnike zaključilo prednostno cepljenje. Po številnih opozorilih, da cepljenje marsikje poteka v nasprotju s strategijo, začenja zdaj veljati prenovljena strategija, po kateri bodo prednostno cepili vse starejše od 60 let, cepivo AstraZenece pa bodo uporabljali tudi pri starejših od 65 let.

Tri večje težave pri cepljenju

Težav pri cepljenju je več, med tremi največjimi pa je zagotovo cepljenje mladih zdravih oseb, ki v zdravstvenem domu pridejo na vrsto prej kot starejši. "Na vrsto sem prišla pred svojima staršema, ki sta se tudi bistveno pred menoj prijavila na cepljenje, prav tako moj stric, ki ima pa po vrhu vsega še kronično obolenje," pove 26-letnica, ki sama ni kronična bolnica in ni zaposlena v kritični infrastrukturi.

Gre za to, da povečini zdravstveni domovi od svojih osebnih zdravnikov dobijo sezname zainteresiranih za cepljenje. Seznami pa so si povsem enakovredni, ne glede na to, kdo ima na njem več starejših in bolnikov. "Gledamo, da s seznama vsake ambulante kličemo približno enako število ljudi," pove Mojca Vidic iz Zdravstvenega doma Nova Gorica. Načeloma je to nekje od 10 do 15 posameznikov. "Ne iščemo pa tistih, ki so starejši, ki imajo neke dodatne kronične bolezni, ampak se načeloma držimo tega vrstnega reda, ki nam ga je poslal zdravnik," doda.

Nekateri dobili preveč, drugi premalo cepiva.
Nekateri dobili preveč, drugi premalo cepiva. FOTO: Dreamstime

Še ena težava je različno naročanje cepiv. Eni zdravstveni domovi namreč naročajo po navodilih, torej točno toliko odmerkov, kolikor imajo prijavljenih oseb za cepljenje. Načeloma dobijo vsi manjšo količino cepiv od naročene, vendar pa to pomeni, da tisti, ki naročijo večje število odmerkov, dobijo tudi več kot potrebujejo.

"Sicer je bilo zelo jasno, za katere paciente lahko vsi centri v določenem trenutku naročajo katero cepivo, in potem so dobili to, kar so naročili," pa pravi koordinatorka za cepljenje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Če je bilo cepiva na NIJZ glede na povpraševanje dovolj, je bilo razdeljeno glede na to, kar so naročili, če je bilo tega cepiva manj, pa so dobili proporcionalni delež glede na zahteve za cepivo."

 

Kaj je torej razlog, da so denimo v Brežicah prejeli dobrih 2300 odmerkov cepiva, od tega le 200 odmerkov AstraZenece, in precepili dobrih 10 odstotkov prebivalcev, v Kočevju pa več kot 4600 odmerkov, od tega 2300 odmerkov AstraZenece, in precepili skoraj trideset odstotkov prebivalcev? "Mogoče so ponekod aktivneje pristopili k vabljenju starostnikov, morda ves čas poročajo o tem, da se še prijavljajo," odgovarja koordinatorka Marta Grgič Vitek.

V Kočevju so se cepljenja lotili proaktivno. Letak, ki je pozival k cepljenju, so prejela vsa gospodinjstva. "Iz medijev sem izvedel, da na NIJZ ostaja več odmerkov AstraZenece, zato sem poklical in napisal mail, nato pa so v tistem tednu odobrili 300 dodatnih odmerkov," pove pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Kočevje Primož Velikonja.

Letak, ki poziva k cepljenju, so v Kočevju dobila vsa gospodinjstva.
Letak, ki poziva k cepljenju, so v Kočevju dobila vsa gospodinjstva. FOTO: POP TV

Tretja težava pa je strategija, ki je predvidevala, da so denimo v zdravstvu cepljeni prav vsi, tudi tisti, ki niso nikoli v stiku z bolniki, ali denimo v šolstvu predavatelji, ki že mesece delajo od doma. "Namesto tega, da bi res izkoristili priložnost in bi pred tretjim valom cepili tiste, ki so najobčutljivejši, smo šli v neko čisto drugo strategijo in cepili mlade ljudi, ki niso ogroženi in ki nimajo stika z velikim številom ljudi," je kritičen Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

"Seveda je bil takrat še prisoten občutek, da bo cepiva bistveno več, kot se je izkazalo potem, ko je bila strategija sprejeta. Potem pa so prišla ta priporočila, da se cepljenje omejuje in da je treba cepiti tiste, ki so bolj izpostavljeni," pa pojasnjuje Grgič Vitkova.

Kakšne so spremembe v prenovljeni strategiji?

Zato zdaj v veljavo stopa spremenjena strategija cepljenja, ki predvideva prednostno cepljenje vseh starejših od 60 let, poleg tega pa bodo s cepivom AstraZenece po novem tudi starejše od 65 let. Nove študije iz Velike Britanije so namreč pokazale, da je učinkovitost tega cepiva pri starejših primerljiva z učinkovitostjo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Med prednostnimi skupinami pa medtem na prvem mestu še vedno ostajajo zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih.

Nato sledijo starejši od 70 let, posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, diplomati in drugi uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve ter drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja Evropski uniji, pa tuji diplomatski predstavniki Slovenije in pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije v tujino. Po novem pa so v to skupino uvrščeni tudi udeleženci letošnjih Olimpijskih iger na Japonskem.

Cepivo AstraZenece bodo uporabili tudi pri starejših od 65 let.
Cepivo AstraZenece bodo uporabili tudi pri starejših od 65 let. FOTO: Dreamstime

Ko bodo cepili drugo skupino, bodo na vrsto prišle osebe, ki so starejše od 60 let, in kronični bolniki, stari od 18 do 64 let, ki sicer ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov.

V četrti prednostni skupini so poslanci DZ in državni svetniki ter del strokovnih služb, vlada in zaposleni na ministrstvih, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje vlade, predsednik in urad predsednika republike, župani in direktorji občinskih uprav, ustavno sodišče in zaposleni v sodstvu, ki izvajajo naloge, nujne za delovanje pravosodnega sistema, zaposleni v upravi za zaščito in reševanje ter v Policiji in Slovenski vojski.

Nato bodo lahko cepljeni zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam.

Na koncu pa bo sledilo cepljenje ostalega prebivalstva po vrstnem redu prijav.

Koronavirus pasica nova
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marston
01. 04. 2021 10.23
+0
po novem bolj ogrožene za strdke bodo cepili z astro in dodatno povečali tveganje. očitno hoče tonin dodatno zagotoviti prostor v dso
Ali Gator
01. 04. 2021 12.14
Zato so pa naročili v glavnem AZ. Kogar ne uniči je močnejši.
Skadi
01. 04. 2021 10.08
+1
V mesecu maju bo za cepljenje uvedena loterija. Tako se bodo cepili samo še srečkoti.
Ali Gator
01. 04. 2021 12.15
Nekateri so padli tudi mimo loterijskega bobna
Ali Gator
01. 04. 2021 09.59
+1
Že to da bi se ene od neskončnih strategij držali bi bil dosežek vreden nobelove nagrade. Žal živimo na sončni strani Alp
SOKI
01. 04. 2021 09.52
+4
Kateri veleum je pričakoval, da bodo imele liste zdravnikov enako število starejših oseb nad 75 ali 65... Nesposobnost razmišljanja prve vrste. Ta, ki si je zamislil ta sistem, je kriv za vsako Covidno smrt iz te ranljive skupine, ker bi že lahko bili precepljeni. Ob njem je lahko na zatožnu klopi še oseba, ki je varčevala z nakupom 900.000 cepiv Pfizer in Moderna. Prihranil je toliko kot izgubimo v dveh dneh zapiranja. Groza.
juhej77
01. 04. 2021 09.27
+6
T.i. "stroka" menjuje strategije še bobj hitro kot JJ twita... se en dokaz nesposobnosti...
jast123
01. 04. 2021 09.10
+5
zanima me, kakšna bo danes zvečer strategija....ali bo ta še veljala ?!
Ali Gator
01. 04. 2021 10.08
Naslednji govorec bo dodal novo verzijo. Vse s ciljem, da zameglijo koga cepijo. Mirno lahko rečejo, da so se držali strategije, ne pa tudi katere verzije.
Uporabnik1864454
01. 04. 2021 09.06
+4
Ja s kom pa naj se, ce nam jj se cepivo odrece, samo da vlada! Si bral, da se mu je skoda zdelo dnarja za 1mio cepiva, no za tanke pa ni problema pa za njihove place...
SLObunkeljn
01. 04. 2021 09.00
+7
Vsakih 5 min nova strategija!?
Sachs
01. 04. 2021 08.59
+2
Kakšna strategij, radi bi precepli 70% folka do poletja pa vedo, da ne bo dovolj cepiva, ker se dobavitelji ne bodo držali dogovorov. Kot da bi si kupoval stanovanje, rekel da se bom vselil poleti, a še nimam denarja....... res vzpodbudno.....
AlexReal
01. 04. 2021 08.43
+8
Tale vlada bo prenavljala strategijo cepljenja še nekako več let, dokler ne bo pandemija sama po sebi izzvenela. Je pa to lep izum za plačevanje nekoga, ki ima odgovorno funkcijo, pa je ne izvaja .
kvasonorci
01. 04. 2021 08.33
+0
mislim, da je problem, ker se ljudje ne zelijo cepit 🤣
Frasnel12
01. 04. 2021 08.31
+1
Razen če koga poznaš ni meje😂😂😂
SEHE
01. 04. 2021 08.14
+3
Kdo tu odloča? Stroka lai politika? NE znajo ene navadne trijaže naredit in na podlagi tega cepit. Hkrati pa je 1/4 cepiuva šla za cepljenje VIPov. To da sta se Pahor in TWITO cepla pred kameri je bila navadna farsa. Dobila sta fiziološko. Ta dva kriminalca sta bila cepljena že januarja!
Ali Gator
01. 04. 2021 10.02
Tudi filmski in dramski režiserji morajo živeti!
picijulka1
01. 04. 2021 08.12
+5
Kao varno nad 60 let. Nevarno pod 60 let! Halo, kje so našli mejo 60? In v čem je problem?
Ali Gator
01. 04. 2021 10.03
hotchilipoper
01. 04. 2021 08.12
+8
Strategija je pospravit čim več novopečenih penzionerjev,da ne bo stroškov z njimi,seveda je to šala
Ali Gator
01. 04. 2021 10.04
+1
Ha ha, kaj pa če je vse res. Pokojninski, zdravstveni in pogrebni zavodi bodo v plusu.
flisd
01. 04. 2021 08.07
+9
Jaz sem bil ta teden cepljen z Astro. V dveh dneh sem izgubil 4.5 kg. Vročino sem imel konstantno 39+. Jaz se cepil več sigurno ne bom.
plavimil
01. 04. 2021 08.24
-5
abc123def456
01. 04. 2021 10.31
moras se cepiti in bos sam na sebi videl. sem bil presenecen - kaksna bi bila bolezen ce ze cepljenje za en dan popolnoma unici. pri enih gre to lepsse, go figure....
flisd
01. 04. 2021 12.01
+1
Verjemi mi, da mi je koncept cepljenja zelo jasen in ga podpiram. Sam osebno sem cepljen proti vsemu (tudi eksotom). Ampak pri Astri so zadeve šle predaleč. Eno je odziv. Drugo je pa, da ljudje praktično ratajo invalidi. Sam imam pametno uro in sem imel konstantno utrip čez 100 bpm. Sam ogromno tudi športam. Zdaj si pa predstavljaj kaj bo Astra naredila iz človeka, ki je neaktiven, po možnosti zelo malo zunaj in ima slab imunski sitem. Taka kombinacija z odzivom kot je bil pri meni, ga bo ubila.
24ur.
01. 04. 2021 08.06
+5
Jutri Brusel bo rekel cepit samo nad 100. 😀beeeee vsi za
Fluxx
01. 04. 2021 08.04
+8
Kaos tako kot povsod v upravi države. Dejansko nimajo pojma.
Smrekar1
01. 04. 2021 08.02
+8
Prejšnji teden nad 50, zdaj nad 60 ... ena taka sprememba kaže na nesposobno vodstvo, ki ga je potrebno upokojiti takoj po koncu krize. Dve kažeta na popolno odpoved sistema, menjavo je potrebno izvesti takoj, ker delajo samo škodo.