16°C
Podatki za dan: 19. 9. do 24.00
Oboleli
283,768
+291
+0.1%

Številne storitve le še ob izpolnjevanju PCT. Kako bo pa s preverjanjem?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič / STA / Natalija Švab /
KOMENTARJI
510
V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, bodo lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo PCT pogoj. Kako bodo preverjali potrdila, glede na to, da so aplikacijo za preverjanje šele predstavili, pa je drugo vprašanje.

Vlada je namreč na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. 

Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s testom HAG pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa. 

Pogoj sicer ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, v kolikor je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz.

Določena je tudi obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogoja PCT za potrošnike. Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih.

Odlok bo veljal od 26. julija do vključno 1. avgusta letos. Za nove ukrepe so se odločili zaradi hitrega porasta  okužb z različico delta v državah članicah EU, zaradi česar obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa v Sloveniji.

Prav tako spreminjajo dikcijo nočnih klubov in diskotek.

PREBERI ŠE
Vlada spremenila odlok, nočni klubi se bodo ob polnoči morali zapreti

Kako bo s preverjanjem?

Že pred večernimi spremembami pa je bilo jasno, da bodo takšni ukrepi verjali za organizatorje dogodkov. Organizator prireditve ali shoda mora tako preverjanje izpolnjevanja teh pogojev zagotoviti z varnostniki v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Osebi, ki pogojev ne izpolnjuje, organizator javne prireditve oz. shoda vstopa ne sme dovoliti, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Kot so pojasnili na četrtkovi novinarski konferenci, bodo lahko organizatorji izpolnjevanje enega od PCT-pogojev preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je namenjena le organizatorjem dogodkov. Udeleženci prireditve aplikacije ne potrebujejo, zanje je dovolj eno od PCT-potrdil, bodisi v fizični ali digitalni obliki (prek portala zVem).

PREBERI ŠE
Na dan predstavitve aplikacije NIJZ že nadgradnja, trenutno ne deluje

Kako bodo organizatorji že danes preverjali pogoje PCT, je uganka, saj so na NIJZ aplikacijo, namenjeno preverjanju pogojev, predstavili šele danes? Čeprav naj bi bila aplikacija za uporabo enostavna, je trenutno na voljo samo za uporabnike sistema Android, ne pa tudi iOS. Kot je pojasnil strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek, aplikacijo za iOS namreč še razvijajo, na voljo naj bi bila čez 14 dni. 

Novost presenetila tudi organizatorje

Vse skupaj je neprijetno presenečenje za vse, ki bodo morali preverjati potrdila. Ni jim preostalo drugega, kot da si že zdaj poskusijo naložiti aplikacijo. "Največji problem je, da moramo vse obiskovalce obvestiti, da potrebujejo digitalno potrdilo, da je torej potrebna QR-koda. Pa še to ne vemo, če je res," je dejala Janja Plestenjak iz Koloseja in pojasnila, da jim pristojni niso znali razložiti, če zadostuje tudi cepilna knjižica ali SMS-potrdilo o negativnem izvidu testa. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Težava je tudi pri izkazovanju identitete. "Ne vemo, kako bomo preverjali, če potrdilo res pripada osebi, ki nam ga je pokazala," je dejala Plestenjakova. Kot je dopoldne na predstavitvi aplikacije dejal direktor NIJZ Milan Krek, navodila glede izkazovanja identitete niso v njihovi pristojnosti. "Odgovorni v tej državi morajo zagotoviti, da se preverja identiteta. Ko prideš na vstop, moraš imeti s sabo tudi osebni dokument, kjer se da preveriti ime in datum rojstva. Ampak to je stvar, ki jo morajo rešiti drugi," je dejal Krek.

Zaradi številnih nejasnosti bodo v ljubljanskem Koloseju, dokler ne dobijo drugih navodil, v kinodvorane spuščali tudi osebe, ki bodo PCT izkazale z drugimi dokumenti (SMS, cepilna knjižica ...). "Varnostnik bo pogoje preverjal pred vstopom v dvorane," je še pojasnila Plestenjakova. 

Koronavirus pasica nova