Korona

Prevozniki zahtevajo vključitev v tretji paket protikoronskih ukrepov

Ljubljana, 13. 05. 2020 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prevozniki sekcije za promet pri OZS so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca pozvali, naj vlada v tretji paket protikoronskih ukrepov vključi njihovo panogo, sicer lahko po besedah predsednika sekcije Petra Piška pride do "nemirov in cestnih blokad". Vrtovec verjame, da bo vlada imela posluh za sektor, ki prispeva 17 odstotkov BDP.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prevozniki napovedali cestne blokade
    07:56
    Iz 24UR ZVEČER: Prevozniki napovedali cestne blokade
  • Iz 24UR: Možnost cestnih blokad
    02:45
    Iz 24UR: Možnost cestnih blokad
  • Iz SVETA: Sporočilo prevoznikov vladi
    03:06
    Iz SVETA: Sporočilo prevoznikov vladi
Če jih vlada ne bo vključila v tretji paket pomoči, prevozniki napovedujejo nemire in cestne blokade.
Če jih vlada ne bo vključila v tretji paket pomoči, prevozniki napovedujejo nemire in cestne blokade. FOTO: Shutterstock

"Padli smo iz prvega koronskega paketa, padli smo iz drugega in upam, da si država ne bo dovolila, da bomo padli iz tretjega," je po današnjem srečanju upravnega odbora Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudaril Peter Pišek.

Kot je dejal, zahtevajo takojšnjo finančno pomoč za likvidna sredstva, obratni kapital, investicijska sredstva, državno poroštvo in 30-letni odplačilni rok s poroštvom, moratorijem in ugodno obrestno mero. Po Piškovih besedah so ljudje v stresu in obupu. "Če ne bomo upoštevani niti v tretjem paketu, se znajo zgoditi tudi nemiri, cestne blokade prevoznikov," je opozoril.

"To so družine, ki so 30 ali 50 let ustvarjale logistična podjetja, ki so zdaj pred propadom. Če bomo šli pod vodo, nas nihče več ne bo obudil," je dodal.

Jernej Vrtovec je na srečanju izrazil razumevanje za panogo, je pa dejal, da jim denarja ne more zagotoviti jutri, čeprav ve, da ga potrebujejo. "Lahko vse obljubim, ampak nimam vreče denarja," je dejal in prevoznike pozval k potrpežljivosti in razumevanju. "Računamo na tretji paket, ki se začne pripravljati v petek," je izpostavil minister.

Po besedah državnega sekretarja Aleša Miheliča infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja. Še danes se bodo predstavniki ministrstva sestali s predstavniki banke, je dejal. "Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v dveh do treh tednih lahko prišli do finančnih sredstev," je dejal Mihelič.

Minister je ob tem izpostavil, da je avtoprevozništvo ena izmed hrbtenic slovenskega gospodarstva glede na prispevek bruto domačega proizvoda, od nje pa so odvisni tudi ostali segmenti gospodarstva, od gradbeništva, turizma, proizvodenj in tako dalje. Prevoznikom je zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da prepreči propad podjetij v sektorju.

Pišek: Prevozništvo se v nekaterih segmentih že 10 let ne premakne z mrtve točke

Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil, da prevozniki ne dobijo kreditov pri komercialnih bankah. "Te želijo imeti boniteto, a če so bile obratovalnice zaprte in je prevozništvo delalo s polovično kapaciteto, sredstev ni in tudi bonitete ni," je izpostavil. Med drugim si v OZS po Mehovih besedah želijo tudi, da se v tretji paket vnese ukrep, da lahko prevozniki plačajo DDV po plačani realizaciji.

Pišek pa je po srečanju izpostavil še, da se prevozništvo v nekaterih segmentih že 10 let ne premakne z mrtve točke. "Prosili smo ga za uporabo vseh njegovih virov, da pridemo naprej tudi na zakonodajnem področju, pri umeščanju infrastrukture v prostor. Vemo, da v Sloveniji nič ne moreš umestiti v prostor in zahtevamo prednostno obravnavo za umeščanje logistične infrastrukture v prostor," je srečanje z ministrom še strnil predsednik Sekcije za promet.

Pasica preventiva
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voznik Chuck
16. 05. 2020 11.16
+5
Spoštovani gospod Pišek, Vaša aroganca in ignoranca sta naravnost brez primere.! Poslušati vas kako izsiljujete vlado in državo za finančno pomoč v času najhujše zdravstvene krize kar je pomnimo, ko se vlada ukvarja z reševanjem življenj, je blago rečeno zavržno dejanje. Vi, ki zastopate podjetja, ki sem prepričan ne zaposlujete niti 5% domače delovne sile in ste svoj ekonomski obstoj zadnjih nekaj desetletij gradili izključno na podlagi "socialnega dampinga" Izkorščanje neustrezne cenene delovne sile iz držav zahodnega balkana in izkoriščanje nizkih okoljevarstvenih standardov ste ispopolnili do perfektnosti dobičke pa kovali na račun zaposlenih in okolja. Ob vsem tem ste se nenehno posluževali "kreativnega računovodstva" da bi se kar se več da izognili plačilu davka in v en glas vpili kako je država potratna, draga in mačehovska do gospodarstva. Spoštovani gospod, ne slovensko gospodarstvo, ne slovenska država vas ne potrebujemo. Delujemo na skupnem evropskem trgu in verjamem da bodo vaša mesta na slovenskem trgu zapolnila prevozna podjetja iz evropske unije, ki so sicer dražja, pa vendar ponujajo neprimerljivo višjo kakovst storitev kakor podjetja katerih zastopnik ste vi pri OZS. Iskreno upam da ne dobite niti počenega groša javnih sredstev, tako boste lahko 95% vaših zaposlenih poslali nazaj v njihove matične države, zastarela osnovna sredstva, ki tudi slučajno ne ustrezajo niti osnovnim evropskim okoljevarstvenim standardom odpeljete na odpad saj za uporabo na cesti niso ustrezni že vrsto let. Lp
Jun2
13. 05. 2020 20.18
+8
Država bi morala ukrepe proti tem imperijem naredit.Vse ceste so uničili.Cestnino pa mi plačujemo za njih.Šoferje so same tujce zaposlil,da jim delajo za pašteto.Denar pa samo na kup.Nepoznam nobenega,ki ima par tovornjakov ali več da nima za žemlo.Pustmo une,ki kockajo ali imajo zelo drage žene.
marzo
13. 05. 2020 21.49
+0
Še vsak minister je počepnil pred avtoprevoznki. A tako hitro, kot je počepnil Vrtovec, ni še nobeden
alesko53
17. 05. 2020 12.34
+2
Ti sploh veš kaj govoriš? Vi plačujete cestnino za njih? Teh 110 za vinjeto in 100 pri registraciji? Kamion enkrat od lendave do kopra pusti več kot 120€. Cest pa ne uničijo kamioni ampak lopovi, ker vsaka cesta kjer se dela se več kot pol proračuna ukrade namesto da bi se naredila kvalitetna cesta. Imajo recimo na nizozemskem 30x več kamionov na cestah pa so brez lukenj in flik. In brez lopovov tudi
Tomek0
13. 05. 2020 18.58
+6
KulleRabba daj ne me ucit pametnjakovic cca 1.5miljona km sm meu na sleparjih , v glavnem je vse novo pa na lizing
Aijn Prenn
13. 05. 2020 18.37
+3
Janez nas je osamosvojil izpod jarma jugo komunajzarjev. Janez se je ves cas obstoja samostojne RS na vso moč boril proti notranjim komunajzarskim plenilskim silam in njihovemu poveljniku, šefu F21. Janez nas je rešil pred Covid 19. Janez nas pelje v svetlo prihodnost po Covid 19. Še dobro, da imamo Janeza!
hickel
13. 05. 2020 18.53
+2
Tomek0
13. 05. 2020 17.59
+12
VolkBrenin Zato ker je euro6 cestnina cenejsa kot euro5 , zato ker je vecina kamionov ko se leasing odplaca skurjenih in so samo se za prodat v afriko alpa kakemu manjsemu privatniku
Aijn Prenn
13. 05. 2020 18.39
+0
Večina SLO kamionarskega voznega parka je kupljena v DE s 300+kkm za dobro 1/3 cene novega kamiona.
hickel
13. 05. 2020 18.54
-2
Tomek0
13. 05. 2020 17.54
+15
Jih ne bom pogresal ce jih ne bo vec itak pokvarjeni manipulatorji vsi po vrsti , ce nismo mogli Viator pa Interevropo obdrzat pri zivljenju ki sta imela prevoze iz 1.roke potem tud te kriminalce ne mislim financirat ki jim je glavna panoga prevoz iz 3.drzave v 3.drzavo v Slo pa se po 2meseca ne vracajo.
marzo
13. 05. 2020 17.21
+18
Pomoč da, a samo tistim, ki so utrpeli izgube. Ni jih malo, ki so se v zadnjih mesecih na račun prevozov lepo omastili
OpenSky
13. 05. 2020 17.17
+7
Ali bo tretji protikorona sveženj vključil tudi transportni sektor, sploh letalsko dejavnost, ki je poleg turizma najbolj prizadeta? Letov ne bo do julija. Ta panoga ima trenutno -90% padec in se bo počasi pobrala v 2 letih. Letos bo mogoče do konca leta realizirano 50% prometa. Prevozniki so vseeno vozili ves čas od epidemije.
Škrinca
13. 05. 2020 17.01
+8
janša: Slovenija je najuspešnejša država na svetu s proti korona ukrepi............v enem mesecu 13.000 brezposelnih....hvala janša, hvala počivalšek
fjfjf
13. 05. 2020 17.51
+10
ccirisimo
13. 05. 2020 16.53
+25
Saj ste dobili dovolj pomoci od drzave imaste po 20 tovornjakov in se vec vsak let prikazete negativno poslovanje olajsave itn.delavcem na pdlagi tega ne placujete regresov jih izrabljujete do Amena drzava si zatiska oci.Čas je da zacnete porabljat denar iz davcnih oaz v katere ste skrili denar od tistih katere zdaj prosite za pomoc!Poslujet po pravilih prostega trga ponudbe in potraznje razen tega obstaj tudi zavarovanje uporabljajte ga drzava ni samopostrezna kasa vzamete ko je treba skrivate ko je treba vrniti skratka Slovenski Podjetnik!
DaVinci
13. 05. 2020 16.39
+12
Elon Musk je lepo rekel.Drzava bi dajala denar,da so ljudje doma,a ce nobeden ne dela ni pridelkou.Kaj ti bo denar ,ce ni stvari za kupit.In tako bo ratala vojna za ostanke.
devlon
13. 05. 2020 17.45
-1
dramatik. na njivo pejd delat, da bo mama malo frej
User1629901
13. 05. 2020 16.20
+13
Prevozniki ne skrbeti, Janša je lepo povedal, "Nihče ne bo pozabljen." Zdej pa treba zaupati temu odsluženemu političnemu prostitutu, da bo držal besedo. V mojem primeru me je nategnil. Upam, da bo pri prevoznikih drugače.
DEEP
13. 05. 2020 16.18
+13
Za Rusijo je prevozov in naručil kulk češ sam kaj Slo. gospodo to nepaše! Hr. vozijo iz Slo. na p. m....
Uporabnik458403
13. 05. 2020 16.16
-21
Pa tistim ki vam gredo novi kamioni v nos..... Kamion se kupi za soferja in on zivi v njem..... Ce bi sef sparal bi se vozili dafe 95 in iveco turbostare....
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.19
+23
a lohk še kej bolj butastega napišeš...kot da se kaminon kupi za šoferja...!!!??
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.21
+25
stroji / in pod to spada tudi kamion / se vedno kupi - zaradi " več " ...in NE da je delavec razbremenjen .....To je največja možna laž v tem kontekstu....
matdej
13. 05. 2020 16.36
+25
Kdo pa dela taksnemu sefu dobicek???Sofer.Tako,da je prav,da se nabavijo novi kamioni.Ze zaradi varnosti
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.46
+7
ni debata ali je prav ali ne s stališča voznika....Temveč ZAKAJ prevoznik kupi nov " delovni stroj - kamion " ....Zaradi šoferja definitivno NE ....vse ostalo je nakladanje ...
Nimiuseen
13. 05. 2020 17.15
+11
Takile kot je tale svetice oz. norice nakladajo hkrati pa izkoriščajo voznike do konca.
Uporabnik458403
13. 05. 2020 18.11
+1
Ce izves, kje za dobrega soferja mu prvo vprasanje postavis KAKSEN KAMION HOCES IMETI......
Definbahija
13. 05. 2020 16.12
+1
Kaj društva ( edina še stvar ki v Sloveniji skrbi za dogajanja) bodo tudi v kakšnem paketu. Al spadamo pod une kaviar levičarje, kljub temu da se podpisujem z desno?
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.07
-1
rkc se še ni oglasila , ker ima izpad dohodka zaradi virusa....??!! ....menda gre za krščansko evropo - pardon - slovenijo.....Ne vem kako bodo preživeli " na trgu " dela...sej so realni sektor ...cerkev ni pisarna...
Pan1
13. 05. 2020 16.09
+6
Volk. Tudi pokopali, te bodo brez župnika. Ali bo pa tvoj zraven. Ki ni Kristjan. Merhaba
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.13
+4
ti si sektaški bedak ...jaz sem veren krščan ....kar za vas kvazi vernike ne velja....Ste samo bleda senca vernikov , sklicujete se na vero po potrebi ...kar je samo po sebi velik greh ...
Definbahija
13. 05. 2020 16.15
+4
Znan teolog (malo bolj na Primorskem) Valentin Senica, je omenil da v času krize v pušco ne dobi več kot 0.25€. In še to je tistih njegovih ko pride mjžnar do njega. 🙂 In pri vsaki maši dobi isto. Še dobro da mu priatelj Franc zrihta kako flašo vina, ker če ne bi mogu delat čudeže kot Jezus v Kani Galilejski
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.17
-3
in muslimani so mnogo bolj iskreno verni ...kot tvoja čreda kvazi vernikov....Namaste / mojemu psu .....
Tir1
13. 05. 2020 16.01
+14
A bomo dali prevoznikom al šoferjem? Zakaj bi dali prevozniku, ki ima 10 kamionov al pa še več. Če mu ne gre, naj proda par kamionov.
Uporabnik458403
13. 05. 2020 16.14
+2
Komu naj proda.....? Sedaj jih nihce ne rabi, ker ni prevozov dovolj
reakcionar
13. 05. 2020 15.59
-5
Spomnem se ameriškega predsesnika Reagana, ki se je znašel v podobni situaciji, ko so stavkali kontrolerji letov in je bil blokiran letalski promet. Reagan je enostavno rekel vsem njim 11 tisočim: "You're Fired!" in jim je vročil odpoved zaradi kršenja delovnih obveznosti brez odpravnine. Nato je vzel nove kontrolerje iz redov vojaškega letalstva, ki so prevzeli njih mesta. In kaj se lahko naučimo iz te dogodivščine? Janša naj vsem prevoznikom, ki delajo za državne firme vroči odpoved in nato privleče toliko delovne sile z juga, ki jih bo nadomestila. In problem rešen.
VolkBrenin
13. 05. 2020 16.10
+8
neoliberalec regan / je poleg margareth theacher / z doktrino miltona friedmana kot začetnik neoliberalizma v svetu zelo zelo soodgovoren za največje kraje elit narodu s strani kapitala in korporacij....Slekli vas bodo do gat in še vedno jim boste ploskali ...
Spark
13. 05. 2020 15.54
+18
Kdo je delal,ko smo morali biti vsi ostali doma?Ceste boste zapirali,ko bodo vaše,ne naše,vam je to jasno?Vas bomo umaknili brezkrbi!
Švejk 123
13. 05. 2020 15.49
-3
Zvončkarji bodo, kamione blokirali, tako pravijo lenuhi.