Korona

Pri poslih z zaščitnimi maskami posredoval tudi Dejan Židan

Ljubljana, 06. 05. 2020 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vito Šadl, S.P., Ti.Š.
Komentarji
668

Seznam politikov, ki so bili vpleteni v posredovanje pri poslih z zaščitnimi maskami, se širi tudi v opozicijo. Tako je poslovnežu Sandiju Češku, ki je blizu stranki SD, pomagal sam njen predsednik Dejan Židan. Židan je Češku posredoval telefonsko številko Aleša Cantaruttija, državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Posla sicer nikoli niso sklenili. Cantarutti je namreč zatrdil, da se je bilo "s to ponudbo škoda ukvarjati", ker da je bila nepopolna - naj ne bi bilo ustreznih certifikatov. Elektronsko sporočilo, ki smo ga pridobili, pravi drugače: Češku je sam sporočili, da je - kolikor so preverili - "navedena zaščitna oprema ok, in ne bi smelo biti problemov". Cantarutti pa vztraja, da Češko zavaja

Opozicija je v preteklih tednih pritisk na vlado in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zaradi nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, stopnjevala vse do interpelacije. Počivalšek se bo tako moral otepati očitkov opozicije o koruptivnosti, netransparentnosti ter nepravilnosti pri nabavah.

Cantarutti klica ni dojemal kot politični pritisk

A tudi sam vrh opozicije je očitno posredoval pri omenjenih poslih. Na seji komisije DZ za nadzor javnih financ je med razpravo v zvezi z maskami na plan prišlo ime prvaka SD Dejana Židana. Ta je po prvih razkritjih sumljivih poslov dejal, da so vse nepravilnosti v zvezi z zaščitno opremo vredne kar interpelacije celotne vlade, da ga vse skupaj spominja na orožarsko afero pred 30 leti, kot najbolj moralno pa ocenil, da vlada privoli v predčasne volitve. "Razkritja koruptivnih poslov, pritiskov in groženj ob nabavi zaščitne opreme, kot jih Slovenija še ni videla. To ni odgovornost enega ministra. To je način delovanja in odgovornost te vlade. Zaradi tega pozivamo vlado, da odstopi," je takrat zapisal na Twitterju.

A prav ta 'način delovanja' je očitno tudi njemu poznan. Židan je namreč poslovnežu Sandiju Češku, ki je blizu stranki SD, je pa tudi eden od soustanoviteljev Foruma 21, priskrbel telefonsko številko Počivalškovega sekretarja Aleša Cantaruttija.

Slednji je sicer dejal, da klica ni dojemal kot politični pritisk, Češko pa je nato pristojne povezal s podjetjem Sanolabor, vendar so pri ponubi ugotovili, da maske ne bi bile primerne za zdravstvo, temveč le za splošno rabo, piše Večer.

Židan zanika posredovanje pri poslih z maskami.
Židan zanika posredovanje pri poslih z maskami. FOTO: Miro Majcen

Židan se je na Twitterju odzval na očitke in zapisal, da ni posredoval pri nabavi mask: "Posredoval pa sem GSM državnega sekretarja (po njegovem soglasju) uglednemu slovenskemu poslovnežu, ki je želel neposredno povezati slovensko vlado in kitajskega proizvajalca."

Češko aprila: Vlada me je prosila, naj sam uvozim maske, ker ona tega ne more

Češko je 7. aprila v oddaji 24UR ZVEČER razkril, da je dobil dobavitelja iz Kitajske za nakup in dobavo zaščitnih mask. A ga je, kot je povedal, vlada prosila, naj sam uvozi te maske, ker da država tega ne more storiti. Ker se Češko z maskami ne ukvarja in ne more preverjati kakovosti opreme, naj bi takrat vlado povezal s slovenskim podjetjem, ki se s tem ukvarja.

Češko naj bi Salus povezal z vlado in se potem iz posla umaknil.
Češko naj bi Salus povezal z vlado in se potem iz posla umaknil. FOTO: POP TV
Poklicali smo tudi v podjetje Salus, kjer so nam pisno odgovorili: "Zaradi že preverjene zanesljivosti blaga in poslovnega partnerja ter ustaljenih poslovnih praks smo zaščitno opremo tako naročili od naših stalnih proizvajalcev/dobaviteljev. V prihodnje pa ne izključujemo možnosti vzpostavitve stika tudi s proizvajalcem, katerega kontakt je priskrbel g. Češko." Odziva pristojnega ministrstva pa nismo dobili.

"Poklical sem svoje poslovne kontakte na Kitajskem in ugotovil, da eden od mojih dobaviteljev izdela več kot milijon mask dnevno," je povedal eden najbogatejših Slovencev. Zagotovil mu je, da bo lahko Slovenijo uvrstil na prioritetno listo in da bo lahko takoj izdelal maske za potrebe Slovenije. O tem je takoj obvestil vlado, bili so zelo odzivni.

Nato pa se je zataknilo. "Presenetil pa me je odziv vlade, ko me je vlada prosila, če sem lahko jaz uvoznik, ker vlada ne more biti. Sam nisem usposobljen za preverjanje kvalitete medicinske opreme," pove podjetnik.

Zato je prosil ljubljansko podjetje Salus, ki se ukvarja z uvozom medicinske opreme, da bi oni prevzeli to pošiljko. Češko naj bi Salus povezal z vlado in se potem iz posla umaknil.

A posla, ki ga je ponudil Češko, le niso izpeljali. Kot so poročali v oddaji 24UR, Cantarutti namreč pravi, da se je bilo "s to ponudbo škoda ukvarjati", ker da je bila nepopolna - naj ne bi bilo ustreznih certifikatov, zelo dolg je bil tudi dobavni rok. Češko pa na to odgovarja, da so jim še isti dan posredovali "kompletno ponudbo z vsemi certifikati". "Naslednji dan sem dobil potrdilo, da je oprema v redu," dodaja. Kot izhaja tudi iz elektronskega sporočila, ki nam ga je uspelo pridobiti, je Cantarutti Češko sam namreč sporočil, da je - kolikor so preverili - "navedena zaščitna oprema ok, in ne bi smelo biti problemov".

Mail Cantaruttija Češku o ustreznosti opreme
Mail Cantaruttija Češku o ustreznosti opreme FOTO: Posnetek zaslona

Cantarutti je včeraj na seji komisije za nadzor javnih financ sicer še zatrdil, da zaščitnih kirurških mask, ki so jim jih ponujali Češkovi dobavitelji, takrat sploh niso potrebovali. A spodnje elektronsko sporočilo, ki ga je njihov zaposleni Miha Berdnik 24. marca posredoval potencialnemu uvozniku iz Kitajske, dokazuje, da so hkrati poizvedovali po dveh milijonih tovrstne zaščitne opreme.

Mail Mihe Berdnika Žigi Hiengu
Mail Mihe Berdnika Žigi Hiengu FOTO: Posnetek zaslona

Zato tako Židan kot Češko še danes ne razumeta, zakaj se vlada ni odločila za direktne nakupe po tovarniških cenah. Počivalškov državni sekretar odgovarja, da zakonske omejitve ni bilo, so bile pa omejitve pri sami izvedbi.

A se je vlada raje naslanjala na kopico posrednikov, ki da so dobavljali, zaključita strankarska kolega, drago in celo neustrezno opremo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcelo Malani
07. 05. 2020 15.26
+3
Vsaka mu čast če je iskreno mislil pomaga saj bi morali vsi državljani.Po mojem je dosti slabša ostala opozicija posebno pa še g.Šarec ker je skladišča pustil prazna in jih ni brigalo za ostale državljane.Dragi sodržavljani sedaj pa ja ločite zrno od plevela in volte tiste ki so poskrbeli za našo zdravje.
FORTUDO1
07. 05. 2020 11.07
+2
O ti packo, Židan!!!
SLObunkeljn
07. 05. 2020 10.08
-4
Kot izhaja tudi iz elektronskega sporočila, ki nam ga je uspelo pridobiti, je Cantarutti Češko sam namreč sporočil, da je - kolikor so preverili - "navedena zaščitna oprema ok, in ne bi smelo biti problemov". Hahahahahaha .... saj ne moreš verjeti! Tragikomično!
resslovenka
07. 05. 2020 10.05
+0
Podjetniki tipa Češko, me res ne fascinirajo. Ker dvomim, da v enem življenju razen z določenimi nategi ustvariš tako bogastvo. Imam o tem pač svoje mnenje. Je pa res, ponudbe s strani "nepravih" so bile ali zavrnjene kot neustrezne, pomanjkljive ali pa se sploh niso z njimi obremenjevali. Tako, da ni vse belo in ni vse črno. Je nastopil pač "naš" trenutek. In ga bomo še kako drago plačali vsi. Širi se mnenje, da coronavirusa ni, torej kaj pa je? 😎
M teorija
07. 05. 2020 09.28
-4
Poskusi razvodnjavanja grehov vlade!?
wolfterier
07. 05. 2020 09.25
+6
Češko bi zrihtal maske za pujske,nje.
motorist_mb
07. 05. 2020 09.24
+6
Korito mu se spet zaluštalo!!!
Uporabnik-1452211
07. 05. 2020 08.58
+3
Na televiziji pa lahko rečeš.
Uporabnik458403
07. 05. 2020 08.49
+4
Cesko je bil z proizvajalcem dogovorjen, da mu 50% vrne nazaj na trr v davcni oazi......... Vse ostalo od prevoza do nakazila bi pa morala drzava zrihtati........
ajnajs
07. 05. 2020 08.35
+4
zame je odgovoren tisti, ki je podpisoval sporne pogodbe in nihče drug, to bi lahko sam vedel, da je v tem poslu sam.
Marcelo Malani
07. 05. 2020 15.30
Točno tako saj je baje pravnik,če je pa vedel da je kaj spornega zakaj ni takoj ukrepal????
hotchilipoper
07. 05. 2020 08.26
+5
O, če je pa on posredoval pol pa bo.Vsi ga bodo naj ..,vse bodo plačali,in pol pride svizec
Praškovarit
07. 05. 2020 08.22
+6
hehehe, pa smo jih dobili
saj bo
07. 05. 2020 08.07
+9
No, pa je le eden levih posredoval pri nakupu zaščitne opreme. Dokaz, da jim ni vseeno za Slovenijo!
intro
06. 05. 2020 21.57
+2
Naše ome že pripravljajo avtobuse.... Židana ne damo...
intro
06. 05. 2020 21.56
+11
Mene ne bo nič manj, če Židan nikoli več ne prestopi praga parlamenta, če pa ja ga JJ pa si bo 25% ljudi rezalo žile.... to je samo problem pri nas....
Kruh+sol!
06. 05. 2020 21.52
+1
Pa kaj ce je posredoval. Vsi so, ki so imeli moznost.
intro
06. 05. 2020 21.59
+4
Zakaj pa ti ne pokličeš tja, pa javiš za svojo firmo,... pa vsak za papirniški material na javni upravi, bi blo lepo če bi mojo firmo vzeli, ma kdo kako telefonsko?
SLOVENEC
06. 05. 2020 21.42
+26
Kaj ste pa mislili?
kmkm
06. 05. 2020 21.40
-6
ko gledam prvih 8 komentarjev bi rekel, da jim čitanje glih ne gre prav od rok, če je za vas prekršek Židana ko je dal telefonsko številko od vašega Cantarutija potem se raje primite dela mogoče vam bo to šlo boljše od rok, ker nekaj pisat brez osnove je tipično zavajanje desnih
Uporabnik458403
06. 05. 2020 21.47
+18
A nek Cesko je tak nesposoben, da mora Zidana prositib da mu eno telefonsko posreduje...... A mislis, da je Cesko tako nesposoben, da ni mogel sam poklicati na gospodarsko ministerstvo.......OCITNO JE ODZADIK BISTVENO VEC, medijski pritist to dokazuje
Uporabnik458403
06. 05. 2020 21.37
+12
To je zacetek konca Zidanove politicne poti
mirko666
06. 05. 2020 21.44
-4
Pa ti sploh prebereš več kot 140 znakov kdaj?
kmkm
06. 05. 2020 21.47
-3
saj bi pa je premajhen njegov besedni zaklad
janezov uč
07. 05. 2020 10.05
janezov uč
07. 05. 2020 10.06
Zidan je fuzbaler, kolkr je men znan, ni politik al je neki nouga?
kick.your-ass
06. 05. 2020 21.35
+16
Aha, pa vas imamo levaki...eden po eden kspljate