Korona

Pri starejših povečini še vedno cepijo skupino nad 75 let, uspešnejši v Mariboru

Kranj / Maribor / Murska Sobota, 22. 03. 2021 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Po Sloveniji se nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po večjih zdravstvenih domovih (ZD) med starejšimi še vedno cepijo skupino nad 75 let, sicer pa tudi šolnike in kronične bolnike. V Zdravstvenem domu Maribor so doslej uspeli s cepivom AstraZenece precepiti vse kronične bolnike, stare do 65 let, osebe stare med 60 in 65 let in zaposlene v izobraževanju. Začelo se je tudi cepljenje drugih poklicnih skupin prebivalstva, pomembnih za delovanje države. Janša je sporočil, da bodo tudi novinarji, zaradi narave dela, vključeni v eno od prednostnih skupin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Kranju učinkoviti pri cepljenju
    02:25
    Iz 24UR: V Kranju učinkoviti pri cepljenju
  • Iz SVETA: Precepljenost po načrtu bo težava
    03:25
    Iz SVETA: Precepljenost po načrtu bo težava

 

Direktor ZD Maribor Jernej Završnik je pojasnil, da zdaj cepijo skupine, ki so posebej pomembne za delovanje države, med katerimi je tudi informacijsko-komunikacijska tehnologija. Tako so že cepili tudi nekatere novinarje, ki sodijo pod okrilje njihovega zdravstvenega doma.

"V našem zdravstvenem domu smo do danes cepili 29.538 ljudi. Cepili smo vse kategorije, torej kronične bolnike med 19 in 65 letom in tudi osebe, stare med 60 in 65 let, in zdaj gremo po tej listi navzdol," je pojasnil. Zdravstveni dom Maribor pokriva 142.000 ljudi, ki so starejši od 19 let, trenutno se približujejo 21 odstotkom precepljenih. Tako jih imajo trenutno na listi za cepljenje še 18.700, želijo si, da bi jih čim prej čim več cepili. "Mi imamo fenomen, da nas kličejo ljudje, ki bi se želeli cepiti z AstraZeneco, pa enostavno še niso v tej skupini, predvsem mlajši. Torej je interes za cepljenje," so dodali.

 

Pri tem je dejal, da od ministrstva za zdravje kakšne natančnejše usmeritve, kdo sodi med zaposlene v sektorjih, ki so v prednostni skupini, niso prejeli. Delajo torej na podlagi tega, kar je navedeno v strategiji. Ta pa v to skupino vključuje zaposlene v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter druge zaposlene, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, udeležence olimpijskih iger, zaposlene in prostovoljce v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam.

V državi trenutno poteka cepljenje s tremi cepivi - Pfizerja in BioNTecha, Moderne ter AstraZenece. Cepivo AstraZenece se še vedno uporablja za mlajše od 65 let. Medtem ko cepivi Pfizerja in Moderne trenutno uporabljajo za osebe, stare od 75 do 79 let, potem ko so starejše od 80 let že precepili. Tisti, ki so stari od 65 do 75 let, še čakajo na cepivo Pafizerja in Moderne, čeprav naj bi tudi pri AstraZeneci starostno omejitev kmalu odpravili.

Cepivo AstraZenece se v Sloveniji še vedno uporablja za mlajše od 65 let.
Cepivo AstraZenece se v Sloveniji še vedno uporablja za mlajše od 65 let. FOTO: Bobo

A med cepilnimi centri po državi prihaja do večjih razlik v tem, kdo vse pride na vrsto za cepljenje zlasti s cepivom AstraZenece. Tako so poleg Maribora med učinkovitejšimi tudi denimo v Kočevju, kjer so s cepivom AstraZenece precepili že vse, ki so bili zainteresirani za cepljenje.

Medtem pa po nekaterih delih države denimo niso prišli na vrsto niti kronični bolniki, starejši od 60 let, ki so svojemu osebnemu zdravniku sporočili, da se želijo cepiti. Tudi koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek je prejšnji teden dejala, da so trenutno do cepiva AstraZenece upravičeni posebej ranljivi kronični bolniki, diplomati in šolniki.

V eno od prednostnih skupin za cepljenje proti novemu koronavirusu bodo vključeni tudi nekateri novinarji, ki imajo zaradi narave dela veliko kritičnih stikov, je sporočil premier Janez Janša. 

Na NIJZ so za STA potrdili, da so danes prejeli 29.250 odmerkov Pfizerja. Ta teden pričakujejo 18.000 odmerkov cepiva Moderne ter 5060 odmerkov AstraZenece.

ZD Kranj je s cepljenjem pričel v kranjski vojašnici

Glede pričetka cepljenja v vojašnici je direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura dejala, da je ta prostor večji in primernejši za množično cepljenje kot dosedanje cepilno mesto v avli Mestne občine Kranj. Ta teden se sicer v Kranju obeta nekoliko več cepljenj kot običajno, na vrsto pa prihajajo mlajši od 80 let.

Na voljo bodo imeli 500 odmerkov cepiva Moderne, 870 odmerkov Pfizerja in 600 odmerkov cepiva AstraZenece. Doslej so v Kranju opravili že skoraj 10.000 cepljenj, vsaj en odmerek pa je prejelo med 6000 in 7000 ljudi. S cepivom AstraZenece cepijo mlajše kronične bolnike in ta teden tudi še nekatere zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Pomisleki glede cepiva, ki so se pojavljali v minulih tednih, so nekatere sicer odvrnili od cepljenja, tako jih je od okoli 900 prijavljenih na cepljenje prišlo 790. Nekateri se zdaj naknadno odločajo za cepljenje.

ZD Nova Gorica doslej cepil okoli 3900 ljudi

ZD Nova Gorica ta teden cepi starejše od 75 let s prvo in drugo dozo cepiv Moderne in Pfizerja. Nepokretne osebe na domu prek patronažne službe, posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, in tudi starejše, če so izrazili interes, da bi bili cepljeni čim prej, cepijo s cepivom AstraZenece, prav tako zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Predvidena cepilna dneva sta četrtek in petek, na domovih pacientov pa od srede.

Doslej je ZD Nova Gorica cepil okoli 3900 ljudi, na drugo dozo jih čaka 1700, v čakalni vrsti za prvo dozo pa je trenutno 3800 oseb. Del jih bo cepljenih ta teden. Sicer pa prijave prihajajo sproti, glede cepljenja šolnikov pa se številka sproti spreminja, nekateri se prijavljajo in nekateri odjavljajo, so za STA povedali v ZD Nova Gorica. Zaradi prostorske stiske jim je na pomoč priskočil Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki jim je omogočil izvedbo dela cepljenja v njihovih prostorih.

Doslej je ZD Nova Gorica cepil okoli 3900 ljudi, na drugo dozo jih čaka 1700 (slika je simbolična).
Doslej je ZD Nova Gorica cepil okoli 3900 ljudi, na drugo dozo jih čaka 1700 (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

V Murski Soboti so v vzgojno-varstvenih zavodih cepili 700 ljudi

V ZD Murska Sobota trenutno cepijo s cepivom Pfizerja in Moderne z drugo dozo in s prvo dozo paciente, stare nad 75 in nad 80 let, stanovalce domov za starejše, ki še niso bili cepljeni, in negibljive osebe na domu, ti čakajo največ dva tedna. Kot je pojasnila direktorica doma Edith Žižek Sapač, s cepivom AstraZenece cepijo kronične bolnike v starosti od 18 do 64 let, pa tudi starejše, če se želijo cepiti čim prej, ter osebe, stare od 60 do 64 let.

Sicer so v ZD Murska Sobota cepili tudi že zaposlene v vzgojno-varstvenih ustanovah, sodstvu in policiji, zaposlene v pogrebni službi, pripadnike zaščite, reševanja in pomoči, župane in direktorje občinskih uprav, ki so to želeli. Prijave za cepljenje sprejemajo vsak dan. V vzgojno-varstvenih zavodih so cepili približno 700 ljudi, skupaj pa so do 21. marca v tem ZD cepili 7836 oseb.

V ZD Trbovlje s Pfizerjevim cepivom cepijo starejše od 75 let

V ZD Trbovlje je bila večina starejših nad 80 let, ki so se prijavili za cepljenje, že cepljena z dvema odmerkoma, a se še sproti prijavljajo novi kandidati, je povedal direktor ZD Trbovlje Denis Tomše. Trenutno s Pfizerjevim cepivom cepijo starejše od 75 let, s cepivom AstraZenece pa starostno skupino od 18 do 64 let ali od 65 do 75 let, kjer obstaja zdravstvena indikacija za čimprejšnje cepljenje, ter učitelje in vzgojitelje.

Za cepljenje je ZD Trbovlje doslej prijel prijave 3095 oseb, pri čemer niso všteti zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Na cepljenje jih trenutno čaka še nekje med 1500 in 2000, je dejal Tomše. Glede stranskih učinkov po cepljenju pa je pojasnil, da so zabeležili en primer ekcema na nadlahti po cepljenju s Pfizerjevim cepivom, ki je v 14 dveh izzvenel, in en primer urtikarije po cepljenju s cepivom AstraZenece, sicer pa je šlo predvsem za pričakovane reakcije po cepljenju, kot so vročina, mrzlica in utrujenost, ki so se pojavile pri petini cepljenih.

Za cepljenje je ZD Trbovlje doslej prijel prijave 3095 oseb.
Za cepljenje je ZD Trbovlje doslej prijel prijave 3095 oseb. FOTO: Shutterstock

V ZD Novo mesto so do zdaj cepili 4531 oseb

V ZD Novo mesto trenutno cepijo stare nad 75 let, posebno ranljive kronične bolnike, zaposlene v zdravstvu in zaposlene v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Vse znotraj skupin, za katere izvajajo cepljenje glede na strategijo, cepijo v 10-dnevnem roku od prijave, zaradi začasne zaustavitve cepljenja s cepivom AstraZenece pa je nastal nekajdnevni zamik.

Do zdaj so cepili 4531 ljudi, in sicer z vsemi cepivi, ki so na razpolago v državi. Med drugimi so cepili 565 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ta teden jih bodo cepili še 320, so pojasnili v domu.

V ZD Novo mesto cepljenje izvajajo glede na dobljene pošiljke cepiva. Če jih bodo dobili, bodo lahko prihodnji teden cepljenje nadaljevali. Cepiti nameravajo zaposlene v policiji, sodstvu, župane in direktorje občinskih uprav ter kronične bolnike, stare od 18 do 65 let, in dodatno prijavljene, stare nad 75 let. Na seznamu cepljenja imajo za zdaj 1500 kandidatov.

Na Ravnah na Koroškem s cepivom Pfizerja cepijo starejše od 75 let

Tudi v ZD Ravne na Koroškem cepljenje poteka glede na količino cepiva, ki ga dobijo. "Cepljenje v glavnem poteka znotraj rednega dela. Ko prejmemo cepivo, praviloma ob torkih, naredimo razpored cepljenja glede na podatke ambulant in razdelimo odmerke, skladno s strategijo cepljenja. Cepimo na lokacijah zdravstvenih postaj," je pojasnil direktor Stanislav Pušnik.

Trenutno s cepivom Pfizerja cepijo starejše od 75 let, predvidoma bodo ta teden cepili vse prijavljene. S cepivom AstraZenece cepijo prioritetne skupine, predvidoma ta teden dobijo 300 odmerkov tega cepiva. Doslej je ZD Ravne na Koroškem z dvema odmerkoma cepil skupno 1442 oseb, z enim odmerkom pa 2812 oseb. Doslej so cepili 150 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, v torek bodo dobili od ravnateljev podatke za ta teden, je še pojasnil Pušnik.

Tudi v ZD Ljubljana nadaljujejo s cepljenjem ranljivih kroničnih bolnikov

Tudi v ZD Ljubljana ta teden nadaljujejo cepljenje posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, in sicer s cepivom AstraZenece, ter cepljenje starejših od 75 let, ki jih cepijo z mRNA cepivi. Glede na trenutne podatke o interesu za cepljenje v skupini oseb, starejših od 75 let, in če bodo tudi prejeli zadostno količino cepiv v ta namen, bodo predvidoma cepljenje te skupine s prvim odmerkom v tem tednu tudi zaključili, so zapisali na spletni strani.

V Celju po cepljenju en primer hujšega, alergijski reakciji podobnega stanja

Cepljenje proti covidu-19 v ZD Celje poteka tedensko, od torka do petka, izjemoma tudi v soboto v dvorani Golovec v Celju. Paciente predhodno pokličejo po telefonu in jih naročijo na termin cepljenja. Starejše osebe od 80 let so v večini že cepili z drugim odmerkom cepiva, so povedali v ZD Celje. Trenutno cepijo osebe, starejše od 75 let, in vse kronične bolnike v starosti od 18 do 64 let, skupno pa je bilo doslej cepljenih 5805 oseb. Na cepljenje se je sicer prijavilo okoli 1600 oseb v starosti nad 75 let ter okrog 1500 oseb od 70 do 75 let, a se prijave sproti še dopolnjujejo.

Glede hujših simptomov po cepljenju so v ZD Celje pojasnili, da so zaznali en primer hujšega, alergijski reakciji podobnega stanja, ki pa kasneje v bolnišnici ni bilo potrjeno kot alergija. Je pa bilo po vseh cepivih veliko pričakovanih reakcij: povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in utrujenost, kar pa je trajalo le dan ali dva.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaba67
23. 03. 2021 08.26
+0
preko vrste so cepili novinarje Večera o tem se ne poroča, to so res kritična infrastruktura! poslanci proti ukrepom in novinarji, ki samo kritizirajo so sedaj cepljeni med prvimi! so bili že cepljeni operaterji Jedrske elektrarne, pa glavni elektro in vodni dispečerji ipd? to je kritična infrastruktura pa trgovke ipd.
kar_nekdo
23. 03. 2021 08.58
+2
Daj preberi si malo najprej njihovo uradno razlago na to klevetanje. Oni so se samo odzvali povabiu NIJZ na cepljenje. Niso se oni sami "vrinili v vrsto"...
SenecaLucius
22. 03. 2021 21.58
+1
448 milijonov že cepljenih po vsem svetu s “smrtonosnim” cepivom. Kdo kaj ve kam zmečejo vsa trupla? Morda čez rob ploščate zemlje? 😉
Periot222
22. 03. 2021 21.28
+1
Je premalo mrtvih jih morate se s cepivom ub..i!
VAREN
22. 03. 2021 21.01
+6
Nesposobni Kacinko.
jesenvoyo
22. 03. 2021 20.52
+8
Zdaj bi spreminjali starostno omejitev za cepivo AstraZenece ker je nabava sedaj lažja,ker to cepivo v EU mnogi zavračajo.
Medo1964
22. 03. 2021 20.54
+2
Bolj verjetno zato ker smo 55+ "odvec"... ma saj ni problema,,, bomo tudi drugace prej hin, da jim ne bomo odzirali "zasluzenih" miljonov iz pokojninskih skladov.
Et54678
22. 03. 2021 20.43
+4
Model1a
22. 03. 2021 20.34
+9
Drugače res dobra slika... lepo tako kot mora biti, vsi v maskah, medicinska sestra ima ROKAVICE. Ko se je "cepil" kvazi politični vrh (kvazi politični zato, ker je bolj dno, kot vrh), so bile pa medicinke BREZ rokavic, "cepili" so jih pa ali z lažno injekcijo ali pa s fiziološko raztopino. Ampak tega se ne sme na glas govorit, prav tako ni pri nas "novinarja" (spet v navednicah, ker pravega novinarja NI VEČ), ki bi sel to raziskovat.
zaba67
23. 03. 2021 08.28
+2
cepi se tudi brez rokavic, tudi pri transfuziji so sestre brez rokavic, imajo razkužene roke in maske in ne praskajo se po riti in nosu...
zaba67
23. 03. 2021 08.30
+2
med. sestre imajo predpisane rokavice, le kadar pridejo v stik s poškodbami, sluznico in izločki - tega pri cepljenju ni...
bojer
22. 03. 2021 20.30
+6
Ob tej dinamiki cepljenja resnično ne vem kdo je državljanom naredil več škode ali Janša z nenabavo cepiva ali farji z pozivom o zavračanju cepiva.
Antena
22. 03. 2021 20.29
+3
Zakaj se je cepila Tanja Fajon ???
Bolfenk2
22. 03. 2021 20.28
+6
Cepili bodo novinarje, ne politične pisune. A še sploh imamo v Sloveniji kakšnega novinarja?
SumDumFuk
22. 03. 2021 20.19
+5
Morilci....cvrite v peklu za vsako injekcijo ki jo stisnete posamezniku. Fuj...
Covidus
22. 03. 2021 20.44
-1
Edi Vidovic
22. 03. 2021 20.17
+2
Ne vem če navedbe v MB držijo. Poznam vsaj tri primere, ki so starejši od 60 let in so sladkorni in onkološki bolniki.
kirry
22. 03. 2021 20.00
-1
Jah ko enkrat vec kot 70% folka v mestu al vasi cepis obcini bonus v zepke roma😬
Jenkec
22. 03. 2021 19.52
+1
Prav smilijo se mi ljudje ki nasedajo tej cepilni propagandi. Ubogi starejši ki verjamejo medijem so poskusni zajčki narko farmacevtski mafiji
Googlebot
22. 03. 2021 19.48
+12
Že mesec dni cepijo starješe od 65 let ja po teh cifrah je starejših od 65 let prek 2milijona v nasi majhni drzavi
rock on !!!
22. 03. 2021 19.50
+3
Hja, vseeno imamo v Sloveniji precej staro prebivalstvo
rock on !!!
22. 03. 2021 19.47
+3
Kako gre loh cist use narobe?
Et54678
22. 03. 2021 20.44
+1
DAEMONIUM
22. 03. 2021 19.39
+5
Srbija danes dobila 56.000 fajzerja, vsepovsod cepijo z Astro Zenico, studente pa cepijo kar po studentskih domovih in niso v EU????
Delavec_Slo
22. 03. 2021 19.27
+7
Vse lepo in prav, a kdo razmišlja, kaj bo potem, ko bomo vsi cepljeni če bo potrebno z 5 odmerki, kaj bo potem-nobeden več ne bo umrl, vse bo odprto, ali bodo spet našli nove zadeve, da nas vodijo sem ter tja?
dolenji
22. 03. 2021 20.22
+6
Pomnim
22. 03. 2021 17.34
+13
SDS niso sposobni preštet penzionistov, kaj šele, da bi znali poskrbet, da ranljive skupine res dobijo cepivo pred neranljivimi. Kacin jim tudi ni ravno v čast.
rock on !!!
22. 03. 2021 19.49
+5
Ja, zakaj ne cepimo najprej starostnikov in zmanšamo smrtnost dokler so cepiva tako omejena namest da cepimo kao delavce v pomembni infrastrukturi
Roman Kosmos
22. 03. 2021 16.50
+9
Ja če bi vrli janšek naročil cepiva kot je treba bi šlo ,ampak potem ne bi mogrl vleči v nedogled izredna stanja.