Korona

Otroška psihiatrinja o prilagodljivosti otrok, priporočila za učitelje

Ljubljana, 25. 01. 2021 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je povedal, da za vrtce ob ponovnem odpiranju veljajo priporočila, ki so jih od zavoda prejeli spomladi lani, za šole pa so pripravili nekaj dodatnih priporočil. Učiteljem med drugim svetujejo, naj v načrt ocenjevanja bolj vključijo raznolike načine ocenjevanja znanja, pa tudi, naj bodo pozorni na občutke učencev ob vrnitvi v šolo. Psihiatrinja Maja Drobnič Radobuljac je poudarila, da so otroci v osnovi močni, prilagodljivi in odporni.

Vrtci in šole za prve tri razrede bodo (morda) v torek znova odprli svoja vrata.
Vrtci in šole za prve tri razrede bodo (morda) v torek znova odprli svoja vrata. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot prvo na Zavodu RS za šolstvo priporočajo posvečanje posebne pozornosti tistim učencem, ki v času pouka na daljavo niso imeli dostopa do interneta, učencem iz ranljivih skupin in tistim, za katere učitelji ocenjujejo, da so bili pri delu na daljavo manj uspešni. Za te učence naj šole pripravijo individualne načrte nadaljnjega poteka izobraževanja oziroma prilagodijo obstoječe načrte.

Pomembno je zagotoviti čas za ponovno prilagoditev učencev na šolski ritem. "Učitelji naj bodo pri tem posebno pozorni na morebitne stiske, strahove ali druge čustvene ovire učencev. Priporočamo, da si vzamejo čas, da se z učenci pogovorijo o doživljanju pouka na daljavo in občutkih ob vrnitvi v šolo," je povedal direktor zavoda Vinko Logaj na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.

Priporočeno je dodatno utrjevanje obravnavanih vsebin in veščin iz časa pouka na daljavo. "Načrtovane dejavnosti, namenjene utrjevanju znanja, naj učitelji ustrezno prilagodijo glede na zaznane razlike med učenci. Ravno zato je pomembna povratna informacija o znanju učencev in je tudi pogoj za začetek ocenjevanja znanja. S tem želimo tudi preprečiti, da bi bil prevelik pritisk na ocenjevanje," je dodal.

Učitelji naj se po njegovih besedah odločijo, ali in koliko je treba prilagoditi letno pripravo, katere sestavni del je tudi načrt ocenjevanja, da bodo učenci do zaključka šolskega leta pridobili ključna znanja, ki so pogoj za uspešno nadaljevanje šolanja.

Zavodu za šolstvo se zdi pomembno tudi sprotno beleženje ciljev, ki bodo v tem šolskem letu obravnavani manj poglobljeno ali ostali neuresničeni. "Ob zaključku šolskega leta bo treba v strokovnih aktivih in na zaključnih pedagoških konferencah izdelati načrt, katere cilje, kako in kdaj bodo učenci v prihodnjih letih šolanja lahko nadoknadili ali nadgradili," je povedal Logaj.

"Eno ocenjevalno obdobje v tem šolskem letu omogoča tehten razmislek o raznolikih načinih, kako pri preverjanju in ocenjevanju znanja pridobiti čim bolj celostno informacijo o doseganju vsebinskih in procesnih standardov znanja, ki so ključnega pomena za določen predmet," je dodal.

Učiteljem svetuje, naj uporabijo različne oblike ocenjevanja znanja in ohranijo tesnejše sodelovanje s starši tudi po ponovnem odprtju šol. "Dosedanje angažiranje učiteljev, učencev, ravnateljev in staršev ter pripravljenost ob odpiranju šol dajejo zagotovilo, da lahko šolsko leto uspešno končamo," je še povedal Logaj.

Na pouk, ki naj temelji na prilagojenem programu za tiste, ki so med šolanjem na daljavo manj napredovali, in pogovore o doživljanju epidemije je opozorila tudi vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Maja Drobnič Radobuljac.

Podobnega mnenja je bila tudi klinična psihologinja in direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana Mateja Hudoklin, ki je spomnila tudi na to, da bo večina šolskega dela še vedno potekala na daljavo, zato naj učitelji in profesorji posebno pozornost namenijo tistim, ki so prek spleta slabše odzivni.

Otroci in mladostniki so po besedah Drobnič Radobuljčeve med epidemijo iskali manj pomoči kot po navadi, zato bodo učitelji prvi, ki bodo lahko prepoznali njihove stiske. Ob tem je svetovala, naj se učitelji, če bodo težave presegale njihovo znanje in znanje svetovalnih služb, obrnejo na centre za socialno delo in druge organizacije za duševno pomoč otrok.

Kljub temu pa je Drobnič Radobuljčeva izrazila pričakovanje, da večina mladih v resnici psihiatrične moči ne bo potrebovala, saj so "otroci in mladostniki v osnovi močni, prilagodljivi in odporni". Svoj nastop je sklenila z besedami, da večina mladih kljub epidemiji ne bo potrebovala psihiatrije. Podobnega mnenja je bila tudi Hudoklinova, ki je dejala, da se bo večina otrok na spremembe uspešno prilagodila.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
25. 01. 2021 17.34
Bi rekel da tale zavod za šolstvo komot zaprejo, ker od njih ni nobene koristi ! Še manj rabimo ministrsvo za šolstvo, ko pa JJ vse to z levo roko opravi !
Periot222
25. 01. 2021 15.43
+2
PRAVA PSIHIATRINJA NE BI NIKOLI TO iZJAVILA! KOLIKO SO TI PLACALI DA LAZES PSIHIATRINJA?
komel123
25. 01. 2021 15.41
+1
Vsi, ki se strinjate, da bomo zafurali celo generacijo otrok, se potem strinjate z gospo, o kateri se je pred dnevi pisalo, ko je govorila o razlikah med narodi, rasami,... V nekaterih delih sveta niti približno nimajo niti takih pogojev kot naši otroci sedaj 🤔
komel123
25. 01. 2021 15.36
+2
Eno leto v takih okoliščinah je lahko samo dodatna izkušnja, starši naj otroke postavijo na prvo mesto, če jih že imajo, ne pa sebe in svoje kariere.
vecpani
25. 01. 2021 15.31
+1
pa vsak, ki ima ščepeč soli v glavi vi, kako pomembna je obrazna minika, sploh pri predšolskih otrocih
StarWars
25. 01. 2021 15.26
+2
Tile so spali celo leto. Zdaj se bodo šele začeli izmišljevati, kako nadomestiti izgubljeno! Dobro jutro!
Sajeta5
25. 01. 2021 15.19
Tako je, ko strokovno znanje ni pomembno, temveč je pomembno kimanje....
borjac
25. 01. 2021 14.47
+11
Otroci ne bodo potrebovali psihiatrično pomoč, pravijo, bi jo pa potrebovali odrasli , ki vodijo to državo.
TV-MindControl
25. 01. 2021 14.43
+3
Če berete medije med vrsticami kot skeptik lahko preberete samo to, da bodo otroci uspešni v indoktrinaciji. Sedi odlično pet
mamma
25. 01. 2021 14.32
+8
ja..maske za delo z najmlajsimi...vrtec...a ste vi normalni??????