Korona

Zaradi poslabšanja razmer na rdečem seznamu kmalu še dve novi državi

Ljubljana , 23. 06. 2020 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
948

Zaradi poslabšanega epidemiološkega stanja v Albaniji in na Portugalskem bo Slovenija ti dve državi uvrstila na rdeči seznam. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da bo verjetno treba bolj jasno zapovedati obvezno nošenje mask. V Sloveniji so v zadnjih 24 urah potrdili 13 primerov okužb, opravili pa so 984 testov. Hospitaliziranih je pet oseb, na intenzivni enoti pa je še vedno ena oseba. Smrtnih žrtev ni bilo. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je povedal, da o drugem valu ne moremo govoriti, se pa epidemija nadaljuje. Nove okužbe so bile potrjene kar v devetih občinah v državi, vlada pa bo jutri odločala o morebitnih novih ukrepih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predlogi ukrepov
    01:58
    Iz 24UR ZVEČER: Predlogi ukrepov
  • Iz 24UR: 34 držav na rdečem seznamu
    01:39
    Iz 24UR: 34 držav na rdečem seznamu
  • Iz 24UR: Pozorno spremljanje stanja
    03:40
    Iz 24UR: Pozorno spremljanje stanja
  • Iz 24UR: Ne drugi val, nadaljevanje epidemije
    02:46
    Iz 24UR: Ne drugi val, nadaljevanje epidemije
  • Iz 24UR: 13 novih primerov
    02:15
    Iz 24UR: 13 novih primerov
  • Iz SVETA: Bodo zaostrili režim na meji s Hrvaško?
    05:52
    Iz SVETA: Bodo zaostrili režim na meji s Hrvaško?
  • Iz SVETA: Vlada o novih ukrepih
    02:49
    Iz SVETA: Vlada o novih ukrepih

 

Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji Svet na Kanalu A povedal, da je Hrvaška še vedno na zelenem seznamu držav, na podlagi epidemiološkega stanja v Albaniji in na Portugalskem pa bosta ti dve državi dodatno uvrščeni na rdeči seznam, kar pomeni, da bodo potniki, ki bodo v Slovenijo prišli iz omenjenih držav, morali ob vstopu v obvezno karanteno. 

Hojs je še povedal, da bodo v večernih urah na vladi razpravljali o ukrepih. "Mislim, da bo treba bolj jasno zapisati obvezno nošenje mask, saj očitno priporočila niso dovolj. Zaenkrat o zmanjševanju števila ljudi, ki se lahko zbirajo na javnem kraju s 500 na 200, ne razmišljamo," je dejal notranji minister.

Izpostavil je še možnost ponovnega poskusa uvedbe aplikacije za sledenje. Vlada je po njegovih besedah že v prvem protikoronskem zakonu v 104. členu predlagala, da bi policija nadzirala upoštevanje karantene, vendar takrat zaradi silnega nasprotovanja, med drugim tudi Informacijskega pooblaščenca, predlog v DZ ni bil sprejet. Kot je pojasnil, so v Nemčiji in drugih delih Evrope razvite aplikacije, ki dejansko zagotavljajo popolno anonimnost, a hkrati omogočajo izvajanje nadzora karantenskih odločb.


Finska bo sredi julija na svojih mejah odpravila omejitve za državljane 12 evropskih držav, ki beležijo malo novih okužb z novim koronavirusom. Med njimi je tudi Slovenija, so sporočile finske oblasti.

Po njegovem mnenju pa bi morala biti uporaba te aplikacije obvezna in ne na prostovoljni osnovi, saj je to zanj premila oblika. Vendar pa upa, da jim bo uspelo aplikacijo, ki bi jo uporabljali na prostovoljni osnovi, spraviti skozi vsa sita.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pristojni so v ponedeljek, 22. junija, potrdili kar 13 novih okužb ob opravljenih 984 testih. Bolnišnico je zapustila ena oseba, tako da je zdaj hospitaliziranih pet, na intenzivni pa je ena oseba. Smrtnih žrtev ni bilo. 

Novi primeri okužb so bili potrjeni v kar devetih občinah – ena v Ljubljani, ena v Ljutomeru, ena v Kamniku, ena v Postojni, pet v Pivki (trije so tuji državljani), ena v Sežani, ena v Loški dolini, ena v Preboldu in ena v Straži. Slednja okužba je sploh prva v tej občini. 

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ.
Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ. FOTO: POP TV

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je dejal, da kljub 13 novim primerom ne moremo govoriti o drugem valu. "V resnici lahko govorimo o vrhovih, epidemija se nadaljuje. Trend v upadanju je zgledal zelo obetaven, zdaj pa se številke držijo na neki stabilni ravni," je pomiril Fafangel in dodal, da gre Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU zelo dobro. 

Poudaril je, da se epidemiologom zdi ključno, da gredo posamezniki, ki pridejo iz držav s slabšo epidemiološko sliko oziroma iz držav iz rdečega seznama, v 14-dnevno karanteno. Tako se prepreči nadaljnje širjenje virusa v populaciji. Šest primerov od 13 danes potrjenih je bilo namreč vnesenih: in sicer po trije iz BiH, po en pa iz Srbije, Kosova in iz Hrvaške. Nadaljnjih pet primerov je povezanih z vnesenimi primeri iz tujine, en primer še preiskujejo, pri enem pa je vir okužbe neznan. Pet primerov so zabeležili na eni točki, po poročanju lokalnega Radia 94 pa gre za okužbe v gospodarskem subjektu v Pivki. Danes se bo sicer znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19.

Kacin je povedal, da se čakalna doba pri testiranju pojavlja zaradi pomanjkanja kadra.
Kacin je povedal, da se čakalna doba pri testiranju pojavlja zaradi pomanjkanja kadra. FOTO: Bobo

Vladni govorec Jelko Kacin pa je napovedal, da bo vlada o morebitnih novih ukrepih odločala jutri, potem pa jih bodo predstavili na novinarski konferenci. "Te ključne, dodatne ukrepe, je treba pripraviti praktično čez noč," je dejal, ob tem pa opozoril na te, ki so še vedno v veljavi. Dodal je, da se mu zdi pametno, da v zaprtih prostorih spet bolj vestno začnemo nositi maske, tudi v trgovinah. "Nikoli ne vemo, koga bomo srečali in kaj se nas bo prijelo," je dodal. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.40

Nove okužbe kar v devetih občinah po državi

V ponedeljek so nove primere okužb z novim koronavirusom potrdili kar v devetih občinah po Sloveniji ter še pri treh tujih državljanih. Večinoma so zaznali po en primer, razen v Pivki, kjer sta bila dva. Prvi primer sploh so odkrili v občini Straža, tako da je zdaj v državi skupaj 155 občin s po najmanj enim potrjenim primerom.

11.37

Kacin: Pametno je začeti spet nositi maske

Vladni govorec Kacin je dejal, da se mu zdi pametno, da v zaprtih prostorih spet bolj vestno začnemo nositi maske, tudi v trgovinah. "Nikoli ne vemo, koga bomo srečali in kaj se nas bo prijelo," je dodal.

11.35

Kacin: "Ne se stiskati z neznanci in neznankami"

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da druženje ni prepovedano, ampak da naj to poteka v ožjem socialnem krogu. "Predvsem pa se ne stiskati z neznanci in neznankami," je dodal v svojem slogu.

11.32

Čakalna doba pri testiranju zaradi pomanjkanja kadra

Jelko Kacin je na vprašanje o tem, zakaj je čakalna doba za testiranje več dni, dejal, da predvsem primanjkuje kadra, ker "so mnogi odšli na zaslužen dopust".

11.29

Zakaj število hospitaliziranih ne narašča?

Mario Fafangel je dejal, da je epidemioloških razlag za to, da število hospitaliziranih kljub ponovnemu naraščanju števila okužb ne narašča, veliko. Ena izmed njemu ljubših je ta, da je demografska struktura teh, ki so zdaj okuženi, drugačna – gre za delovno aktivne ljudi, ki potujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (948)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 06. 2020 19.46
+1
KO TI GOVORIJO LJUDJE KI BI MORALI SLUŽITI KAZEN NA DOBU IN IMAJO SEKRETARJE Z VEČ KOT 20 PRIJAVAMI,ČISTOKRVEN JANŠIZEM.
Frane Šajn
24. 06. 2020 16.49
+3
Hojs verjetno misli Kitajsko in J. Korejo! Amerije pa zaenkrat še ne, oni so pač naši zavezniki v zdravju in bolezni kajnede Hojsel!? Kako pa kaj "robokopi" se je že kakšen obstrelil po nerodnem z elektro šokerjem!???
GOTOVI STE
24. 06. 2020 10.58
+2
Zakaj moramo vsi placevat zaradi par i..diotov ki ne upostevajo karantene. In vas ki ne veste kaj bi radi..
Dante Kersi
25. 06. 2020 09.25
ni za radi covida ta ne opstaje je pa da ga lažna pokvarjena medicina drži aktuelna za radi čist drugih razloga kateri bo počasi jasnni ..kontrole bo od strani natega uradne lažne in popolnoma korumpirane zahodne medicine in epidemologa kateri razglašajo laži ker so za to zelo zelo masno masno plačeni se veda farmacija in korporacije katere financirajo prevaranti ala Bil Gejts stojijo za tem ker hočejo pofiksat ljudje z cepivom in takrat ne bo več besede o covidu bo konec bo spet ljudi miljoni začeli umirat ko vedno po zimi od gripe in brez mask ker so cepljeni..cepili bo ih vsako leto za njihovo dobro do konca življenja
jesenvoyo
24. 06. 2020 08.12
+4
Namen karantene je nedvomno jasen in upravičen, da se zmanjša nevarnost širjenja nalezljive bolezni. Karantena je učinkovita samo če je strogo varovana, za te vrste karantene, ki naj bi potekale doma pa je žal veliko manj učinkovitosti. Ljudje velikokrat zapuščajo dom, hodijo v trgovine, v času karantene sprejemajo obiske na domu, skratka kršitev je veliko. Verjetno da v tem času vsaj delati ne hodijo. V učinkovitost nadziranja preko aplikacij tudi dvomim, ker kontrolirani ko zapušča karanteno pusti telefon doma, s sabo vzame rezervnega. Edino kar bi imelo resnejši učinek nad spoštovanje karantene so zelo resne kazni in sicer mogoče uvedba ne samo višje denarne ampak tudi zaporne kazni.
Frane Šajn
24. 06. 2020 16.51
+2
Je pa res več neumnih po krizi!? Prej so bili še nekam normalni!
BellaCiao
24. 06. 2020 08.09
+1
COVID 19 je samo še nalezljiv prehlad. HOJS naj pogleda še kaj drugega kot NORA 24 in bo videl ugotovitve epidemiologov v Italiji, katere zdravstveni sistem je boljši od našega! Nobenega zapiranja ne bo! Ker potem nas bo na ulicah 100,000 in potem mu nič več ne bo pomagalo! Ne njemu ne Ivanu!
hickel
15. 11. 2020 17.54
+1
Draža
23. 06. 2020 21.59
-4
Ta izmišljen virus je samo komanda, da se uniči gospodarstvo,sami vemo da ni nevaren.
Sars2
23. 06. 2020 21.59
-3
Beb miljarde te je pokradu sam ves kdo
Equalizer
23. 06. 2020 21.59
+2
Podpiram nosenje mask, petkova mnozicna kolesarjenja in trosenje virusa pa ne. Hvala levaki, edinstveni ste res!
VOŠINEK R.
23. 06. 2020 21.58
-1
Je ta skorumpirana vlada bolj smrtonosna kot pa ta virus za nižji sloj!
231koak
23. 06. 2020 21.58
+5
Zaprite Hrvaško in Italijo, drugace nas bo stalo spet miljarde
Draža
23. 06. 2020 21.57
+2
Človek je bolan nekaj dni, ne pa štiri mesece, da se vam da lagati vsak dan o tem izmišljenem virusu.Poletje je, ne pa zima.
Sars2
23. 06. 2020 21.55
+1
Vslo.vodijo tri osebe j. H.k. trije musketirje
fairplayy
23. 06. 2020 21.55
+7
Jutrisnji testn na hrvaskem: 100 testiranih in 50 pozitivnih. Samo da ni rdece
goveja župca
23. 06. 2020 21.55
+3
Najboljsa preventiva je definitivno samo ultimativno izogibanje v najsirsem loku, cim ti topli sveckarji preckajo sveto pot. S tem se izognemo njihovem zatohlemu miselnem virusu in Covidu, ki ga imajo vgraviranega v sebi kot darilo hunskih prijateljev.
Equalizer
23. 06. 2020 21.54
-3
Levaki ne prenesejo mask, ne prenesejo, da jim kdo zapira gobec haha
Sars2
23. 06. 2020 21.54
+2
V vecernih urah ga bodo pil v drz.zboru
tito73
23. 06. 2020 21.54
+4
Kdaj se bo pa Krek kaj oglasu? Pogrešam kakšno pametno izjavo tega veleuma
blazter
23. 06. 2020 21.52
-1
Priporočila o nošenju mask. In uredba o nošenju. Blamaža.
Denkooo
23. 06. 2020 21.52
+2
V avtih so zacele delovat klime...prav tako po stanovanjih...zunaj med delom popiha veter in ze smo lahko prehlajeni...takoj letet na test...jao a ste normalnj narod...fiasko prve klase..
COVID21
23. 06. 2020 21.53
+3
Čreda 🐑🐑🐑 je to. Bojijo se svoje sence 🤦‍♂️🤦‍♂️
Necenzura
23. 06. 2020 21.52
+16
Sami smo krivi.... nihče več ne nosi mask... v službah se ljudje gnetejo... nakupovalni centri nabiti.. nobenih varnostnih razdalj.... ta dr. Hojs bi pa sam neke meje zapiral... za to Vlado so itak krivi ali Hrvati ali Kučan.. Šarec.... Bla Bla Bla.... Gantar govori eno... Kacin ga popravlja da ni tko.... mislim katastrofa