Korona

Proizvodnja pred odobritvijo: dva milijona odmerkov cepiva naj bi bila že v skladišču

New York, 08. 06. 2020 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
248

Število primerov novega koronavirusa po svetu je preseglo sedem milijonov, tekma za cepivo se tako stopnjuje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je po svetu na delu več kot 115 ekip, ki se trudijo razviti učinkovito cepivo. Več podjetij je prepričanih, da v rokah že imajo učinkovito cepivo. Ekipa, ki razvija cepivo na univerzi v Oxfordu, je celo tako prepričana v uspeh, da namerava – ob izdatni finančni podpori fundacije Billa in Melinde Gates – še pred uradno zeleno lučjo za cepivo v proizvodnjo poslati dve milijardi odmerkov. Dva milijona odmerkov pa naj bi že imele pripravljene ZDA. Pri čemer velja poudariti, da zelene luči regulatorjev za uporabo cepiva na populaciji trenutno nima še nihče, hitenje pa vzbuja tudi kar nekaj pomislekov.

Na seznamu najbolj obetavnih cepiv proti covid-19 so trenutno cepiva družb Gilead Sciences, AstraZeneca, Pfizer in Moderna, bitka za cepivo pa povzroča tudi nekatere spremembe v farmacevtski industriji, tako se britansko-švedska AstraZeneca in ameriški konkurent Gilead Sciences pogovarjata celo o združitvi. Kot poroča Bloomberg, bi to pomenilo eno največjih farmacevtskih združitev vseh časov, nastalo bi podjetje, vredno več kot 200 milijard evrov. 

AstraZeneca sicer cepivo AZD1222 razvija v sodelovanju z univerzo Oxford. Kot pravijo, so že pripravljeni temelji za proizvodnjo dveh milijard odmerkov cepiva proti covid-19.

Ta visoka številka se je pojavila, potem ko sta se organizaciji CEPI in Gavi, ki delujeta s podporo WHO in Fundacije Billa in Melinde Gates, zavezali, da bosta prispevali več kot 700 milijonov evrov za proizvodnjo in distribucijo cepiva. Podpisana je bila tudi pogodba z družbo Serum Institute of India, ki naj bi za države v razvoju in revne države proizvedla milijardo odmerkov. 

Richard Hatchett iz organizacije CEPI je sicer priznal, da je "precejšnje tveganje" investirati v proizvodnjo produkta, ki morda nikoli ne bo uporabljen. "Če pa bo cepivo uspešno, pa se bo seveda zgodnji vstop v proizvodnjo zelo obrestoval, saj bodo odmerki cepiva na voljo takoj, ko bo jasno, da je varno in učinkovito," je še dodal.  Ali cepivo deluje, naj bi znanstveniki vedeli do konca avgusta.  

ZDA, kjer je covid-19 vzel več kot 110.000 življenj, naj bi že imele pripravljena dva milijona odmerkov cepiva.
ZDA, kjer je covid-19 vzel več kot 110.000 življenj, naj bi že imele pripravljena dva milijona odmerkov cepiva. FOTO: AP

Ni pa to edini načrt za proizvodnjo pred odobritvijo. ZDA – torej njihov predsednik Donald Trump – trdijo, da imajo že dva milijona pripravljenih odmerkov, ki jih "lahko uporabijo takoj, ko bodo dokazano varni". Trump sicer ni obelodanil, za katero cepivo konkretno gre, je pa njegova administracija podprla pet podjetij, za katera so ocenili, da so najbližje temu, da razvijejo učinkovito cepivo. Gre za družbe Moderna, skupno cepivo univerze Oxford in družbe AstraZeneca ter podjetja Johnson & Johnson, Merck in Pfizer. Na različne konje stavijo tudi zato, ker se mehanizmi cepiv nekoliko razlikujejo – in je tako možnost končnega uspeha nekoliko večja. 

To pa niti nista edina primera napovedi družb, da so cepiva že na poti v proizvodnjo ali celo že v proizvodnji. Tudi univerza Queensland in CSL napovedujeta proizvodnjo 100 milijonov odmerkov cepiva do konca leta. 

Zanimivo pri vsem skupaj je, da nameravajo nekateri v proizvodnjo pred odobritvijo. To tudi v delu strokovne javnosti vzbuja nekaj nelagodja, še posebej, potem ko so bile preskočene tudi nekatere zgodnje testne faze in se je testiranje na ljudeh začelo veliko hitreje, kot je to običajno. Pozivov k temu, da morajo biti cepiva, ki bodo na koncu razdeljena populaciji, resnično varna, tako ne manjka. 

Še vedno pa ni povsem jasno, o kakšni učinkovitosti je govora. Ameriški epidemiolog Anthony Fauci je že izrazil dvom, da bodo cepiva nudila dolgotrajno zaščito, bolj se računa na podobno vedenje cepiv kot v primeru cepljenja proti sezonski gripi, med drugim tudi v smeri, da se pri cepljenih osebah prepreči razvoj najhujše oblike bolezni. 

Ko gre za testne faze, naj bi bilo trenutno najdlje cepivo mRNA-1273 proizvajalca Moderna, ki je trenutno v drugi, ključni fazi testiranj na ljudeh. Na ljudeh so ga začeli testirati le 66 dni, potem ko je bila prvič izdelana genetska sekvenca SARS-CoV-2. Cepivo skuša organizem spodbuditi, da prepozna protein, s katerim se virus veže na celice gostitelja in prepreči vezavo. 

Da imajo v drugi fazi testov na ljudeh kar pet cepiv, sicer trdijo na Kitajskem. Njihova družba Sinovac trdi, da so 99-odstotno prepričani, da bodo testi dokazali, da cepivo deluje. Oblasti pa že sestavljajo sezname skupin, kamor med drugim sodijo zdravstveni delavci, ki bi lahko bili cepljeni že v začetku septembra. 

Prav tako kitajske oblasti poudarjajo, da bo njihovo cepivo razpoložljivo globalno, napovedujejo velike pošiljke državam, ki bodo imele težave z virusom, s tem pa se zaostruje tudi "geopolitični" del bitke za cepivo med ZDA in Kitajsko, ki jo sicer številni še vedno vidijo kot krivca za družbeno in gospodarsko katastrofo, ki jo je povzročil covid-19, ki naj bi se hitro širil po svetu, medtem ko so kitajske oblasti (vsaj javno) podcenjevale virus. Je pa država "koronaobdobje" spretno izkoristila za samopromocijo s pošiljkami zaščitne in medicinske opreme, zdaj pa želi trend nadaljevati s cepivom. 

V zgodnejši testni fazi je medtem cepivo Pfizer-BNTECH, od katerega si veliko obetajo v Nemčiji, v družbi pa menijo, da bi lahko bilo cepivo pripravljeno do konca letošnjega oktobra. 

Nekaj sprememb se dogaja tudi na področju zdravil za covid-19. Rusija je odobrila zdravilo Avifavir, ki naj bi ga v bolnišnicah uporabljali za zdravljenje pacientov s covid-19. Bolnišnicam naj bi ga začeli razdeljevati še ta mesec. AstraZeneca pa se je v boj proti covid-19 vključila tudi z zdravilom Calquence, ki je bilo sicer razvito za zdravljenje pacientov z rakom, a se je medtem izkazalo učinkovito tudi v boju z novim koronavirusom, zato potekajo nadaljnja testiranja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
16. 06. 2020 13.06
+5
Smo si kar mislili ja, da bodo spet ameri začeli prvi prodajati ta nepreverjen fix. Vprašajte se, zakaj Rusi vedno uporabljajo svoja doma testirana cepiva? Nam pa vedno turijo to ameriško sranje.
Millady
08. 06. 2020 20.04
+12
V bivši skupni državi so cepiva izdelovali domači inštituti, cepiva so bila varna, ker je bila njihova sestava dobro znana in kontrolirana. Nikoli ni bilo hujših reakcij po cepljenju, ni bilo posledic, sploh pa ne avtizma ali kaj podobnega. Sedaj uvažamo/kupujemo tuja cepiva...od kod jih uvažamo, kakšna je njihova kakovost? Če je kontrola takšns kot bi morala biti smo lahko brez skrbi. Varna cepiva so rešila na milijone otroških življenj! Druga zgodba so cepiva proti sezonski gripi ali recimo kovidu, ta nikakor ne bi smela biti obvezna
WHITEY
08. 06. 2020 18.17
+29
Evo to je pravo lice COVIDA... Samo za posel se gre!..Vse je samo v DENARJU!!..
Mladen sir
08. 06. 2020 18.08
+8
Vi se kar cepite ko boste v sebe dobili z cepivom virus ko več ne boste mogli živet brez tablet.
Fery Zaka
08. 06. 2020 17.33
+24
Pameten pod 50 let, se ne bo cepil. Ostali pa po želji. Brez drugega vala ne bo prodaje. Torej je treba najprej sproducirati tega.
VolkBrenin
08. 06. 2020 17.42
-6
Dejan Keuc
08. 06. 2020 18.12
+0
mjrc
08. 06. 2020 18.52
+3
A pr 50 pa 1 dan te pa pokoplje? Jao brihta
nightangel
08. 06. 2020 16.51
+39
Spomnite se na one otroke v Afriki,ki so jih cepili z Gatesovimi cepivi,pa so po cepljenju umrli.No,tako nam pomaga Bill da gremo zdravi v nebesa,
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.55
+28
On pravi, da lahko z uspešnim cepljenjem zmanjšajo svetovno populacijo za 15-20%, vsak si lahko njegiv nastop kjer to izjavi, ogleda na spletu, ampak bo najbrz lazje vreci v kos teorij zarote, a ne berija pa povprecnez😁
VolkBrenin
08. 06. 2020 17.15
+16
v Indiji je bilo lepše...In indija toži tega gatesa ...
Povpre?než
08. 06. 2020 17.21
+5
A tistih 7 sengalcev, katerih dejansko ni umrlo ampak je v misinterpretaciji tega da je nekdo spet misinterpretiral da so aretirali nekega moškega zaradi cepljenja otrok proti covid-19 in predhodne: da je prodajal sumljivo kozmetiko iz torbe? Kredibilno.. Ali pa to da je Gates fundation želel pomagati z birth controli v afriki in hkrati je še želel pomagati s tem da bi dajal tetanus injekcije nosečnicam (ogroženi skupini) ampak je ena katoliška cerkev razglasila preplah da morajo taka cepiva imeti hormone ki bi do splavov privedla, ker je katoliška cerkev itak proti splavom ali kontracepciji kakršnekoli vrste? Nevem no, dajte mi kakšen kredibilni link z viri, aluminijaste folije imam dovolj da si naredim obleko ven iz nje, tako da samo še razlog rabim.
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 17.28
+1
Aluminjasta folija je za valove, ne ce si glup😂😂😂lohk pojes celo rolco pa ti ne bo pomagal😂😂😂
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 17.33
-1
Navedes dejstvo, pa ofce se kr klikajo😂😂😂
Dejan Keuc
08. 06. 2020 16.46
+20
Glede na to, da so vsi strokovnjaki zatrjevali, da cepiva prej kot v dveh letih ni mogoče razviti, lahko mirno rečemo, da so cepivo začeli razvijat 2018...
mjrc
08. 06. 2020 18.54
-1
In od kje ti veš, da je cepivo učinkovito? No povej brihta
mjkox
08. 06. 2020 16.40
+16
Nekje cepivo oz.zdravilo obstaja, samo se mora zadosti skode narediti da ga ven dajo... gospodarstvo jr prenasiceno, skladisca po svetu so polna in jih je treba spraznit, ko bodo zadosti prazna bo zdravili ven dano, gospodarstvo bo v tistem trenutno dozivelo velikanski razcvet, spet se bodo zacela velikanska vlaganja v razlicne projekte, denar bo spet zacel krozit... potrm bo to trajalo nekaj let in nato bo spet prisla kriza... okoli leta 2035 bo spet nova velika gospodarska kriza... vsakih 10-15 let pride kriza, da se podjetja resiji presezka delavcev, da mali propadejo in vecji postanejo se vecji... na koncu koncev vse poti vodijo k DENARJU ;)
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.56
+0
Zdejsnja ekonomska depresija se se niti zacela ni, je ze 10 let od zadnje recesije, tokrat bo veliko hujse😁
glej ovega
08. 06. 2020 16.32
+36
cepijo se naj tisti katere je strah prehlada.. mene nebo nihče cepil oz čipiral..saj je vsem jasno kaj se nahaja v cepivu.. ;) samo zato se gre.. ne gre se za zdravje ljudi ampak za popolni nadzor nad ljudmi.. kdor se ima namen cepit naj dobro premisli kaj si bo potisnil v telo..lp
spam1
08. 06. 2020 16.39
+10
Komendator
08. 06. 2020 16.46
-19
Iluminati so nekaterim že tajno vgradili čipe. Prepoznaš jih tako, da so zdaj proti cepljenju, saj iluminati tako želijo uravnavati število prebivalcev, ker bodo slednji takoj pocepali kot muhe...😇
BarrackOsama
08. 06. 2020 16.46
-6
Lej glede na to da povprečen slovenc previsi po 10 ur na dan na telefonu in doživlja abstinenčno krizo če ga pozabi vzeti na wc, medtem ko ta pošilja gigabajte podatkov bohve kam, res nevem kaj bi kdorkoli imel od tega da nas čipiral
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.59
+7
Berija pa barack sta ze v vrsti za cepivo😁 ej🐑 dobita se moj sus😂😂😂😂
deejay2
08. 06. 2020 17.06
+10
"mene nebo nihče cepil oziroma čipiral" "ne gre se za zdravje ljudi ampak za popolni nadzor nad ljudmi" @glej ovega se vidi že po tvojem načinu pisanja, da si en naivni teliček, ki verjame vsem teorijam zarote, ki se pojavijo na spletu. Da te nekdo lahko čipira s cepivom. Pa saj ne morem verjet, kakšnim bučkam nekateri verjamejo.
BarrackOsama
08. 06. 2020 17.23
+0
Tebe pa ornk paranoja daje pihlar, včasih so šli taki enosmerno v norišnico
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 17.29
+2
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 17.29
+1
VolkBrenin
08. 06. 2020 17.33
+1
za vse tri zgoraj......pustimo ob strani - koliko je teorije zarote v čipiranju....Preidimo na dejstva ...KAJ čip omogoča recimo švedom - ki so za čip celo plačali....?! ....KAJ VSE ....???? katere vse podatke vsebuje - poleg da odklenete stanovanje , plačate sendvič in plombo na šestici desno spodaj ...potem ko ste se pripeljali z javnim prevozom , ki ste ga plačali preko ali s pomočjo čipa....Naslednje logično vprašanje je ...kdo nadzira čip , kako ...v čigavem interesu ...in kaj če se mu hote ali nehote zahoče , da VAŠ čip ugasne ali samo rahlo zmede ....na način ...da vam z računa za plombo odbijejo ginekološki pregled - čeprav ste moškega spola ...namesto sendviča bo odbitek za večerjo v štiri z izbranim vinom ...elektriko pa vam bodo odklopili , ker ste protestirali proti vladi...ki je nad čipom tako navdušena , da predlaga plačilo čipa s strani države in da je obvezno ( država pa ste še vedno vi....in vi plačate te stroške...in seveda vlado , ki " dela - za vas " seveda....etc ...
VolkBrenin
08. 06. 2020 17.40
-3
ps ...vse skupaj pa nadzira AI ...in ODLOČA - na podlagi vnešenih parametrov....samo en napačen podatek ustvari kaos - v sendviču bo namesto šunke solata - čeprav čipirani sploh ni vegi...In na koncu se boste lahko pritožili direkt na AI ...ki pa vašega gesla ne bo " hotela " sprejeti....Na ekranu - pri dobrem sosedu , ker ste brez elektrike že 14 dni...bo z leve proti desni potoval " neskončen " napis ....podatki so napačni...
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 17.43
+2
Pustimo, da bo na cipu od vozniske, bancnega racuna, in ce nekomu ne bos disu, te bo lahko enostsvno izkopu, jutri ne bos vec obstajal.
BarrackOsama
08. 06. 2020 17.48
-1
Tisti švedski čipi so debeli par milimetrov in jih vsadijo v kožo... Zarotnikov je pa strah nekih skritih čipov v cepivu, ki bi morali biti približno 1000x manjši, da ne bi povzročali zamašitev kapilar in infarktov, da ne omenjam tehnoloških izzivov ki so potrebni za funkcioniranje tako majhnih naprav... Pa nikakor ne trdim da ni mogoče da bi nas čipirali, ampak enostavno obstajajo bistveno lažje in cenejše metode nadzora ljudi kot cepljenje...
Estoril
08. 06. 2020 16.31
+33
Vsak naj se odloči po lastni presoji tveganja ...če se želite cepiti,OK....če se pa NE želite cepiti tudi OK. S prvo opcijo boste dobili določeno zadoščenje ("mir v duši") ,z drugo opcijo računajte na morebitne stranske učinke cepljenja,v kontekstu vsiljevanja le-tega.Prebivalci Bergama so se pač cepili proti gripi,jeseni ( cepivo Vaxigrip Tetra Sanofi Pasteur ) ,posledice so znane......otroke v Keniji so cepili proti tetanusu z dodanim antigenom HCG v cepivih,posledica je sterilizacija otrok in tožba proti evgeniku Billu Gatesu....ta isti evgenik je sofinanciral poskusno cepivo proti malariji ( proizvajalec Glaxo Smith Kline ), posledica : trenutna smrt 151-ih afriških dojenčkov..........vaška dekleta v Indiji niso smela oporekati poskusom eksperimentalnega cepljenja proti HPV (revščina pač ) posledice so bile hude : številne so umrle ali ostale neplodne ( Glaxo Smith Kline & Merck & Bill Gates Foundation )
dark horse
08. 06. 2020 16.37
+12
spam1
08. 06. 2020 16.41
-13
Za malarijo umre skoraj pol milijona ljudi na leto. 500000 proti 151?
Sunshine100
08. 06. 2020 16.45
+13
Kadar koli sem se cepila za gripo sem jo tudi fasala! Toliko o ucinkovitosti cepiva!
Komendator
08. 06. 2020 16.47
+16
Poskusi se še kdaj cepiti PROTI gripi.... 😇😇
Sunshine100
08. 06. 2020 16.48
+7
VolkBrenin
08. 06. 2020 17.41
+2
spam...koliko ljudi letno umre v prometnih nesrečah....??? ...
reakcionar
08. 06. 2020 16.30
+17
Da omenimo še to. Mimogrede, sploh ni res, da je preveč ljudi na svetu. Problem leži v tem, da je način življenja v državah tretjega sveta napačno zasnovan. V Afriki, JV Aziji imate le milijonska mesta, s prav tako milijonskimi predmestji v katerih živijo pretežno reveži, ki so prišli iz province, ruralnega okolja. Zaradi neustrezne higijene, pomanjkanja infrastrukture tipa vodovodi, kanalizacije, neurejenosti odvoza smeti, življenja ljudi z živalmi pod isto streho, pa potem tam prihaja do izbruhov bolezni, virusov, pomanjkanja hrane, pitne vode. Se pravi, da ni krivo število ljudi, ki trenutno živijo na Zemlji, ampak način kje in kako živijo, ker jim sistem izkoriščanja ne omogoča preživetja v ruralnem okolju. Dodajte k temu še pomanjkanje okoljske zakonodaje za varovanje narave in umazano industrijo, ki onesnažuje zrak, vodo in zemljo in dobite "dobitno kombinacijo" za epidemije. In namesto da je to tema, kako izboljšati življenski standard v teh državah, Gates rajši vlaga v špricanje človeštva, ker se tu povrne denar in ima občutek oblasti. Znanstveniki in ugledne študije so že ustanovili dejstvo, da Zemlja lahko brez problema prehrani tudi še enkrat toliko ljudi kot jih je zdaj, oz. enih 14 milijonov. Pogoj je le, da se z njo odgovorno in dobro gospodari.
reakcionar
08. 06. 2020 16.31
+5
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.58
+2
Vse strokovnjak
08. 06. 2020 16.01
-5
Ravno za vse Slovence.
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.13
+12
Dobis se mojga ce si tok tup da se gres cepit.
Millady
08. 06. 2020 15.58
+40
Spodobilo bi se, da se prva cepita Bill in Melinda Gates
Quatflow
08. 06. 2020 16.22
+20
Tudi ce bi se ne bi bilo notri istih sestavin kot za mnozice.
Garfield R. Ornik
08. 06. 2020 15.50
+35
Po moje so cepivo imeli že predenj je bil virus v obtoku. To mi tako zelo diši na nastavljen scenarij: spustimo virus, pustimo, da sede, da nastane panika, mrtvi, gospodarska škoda in, ko vse skupaj dozori pa evo ga na čudežno cepivo, s katerim se bodo vsi cepili.
Komendator
08. 06. 2020 16.05
-6
Pa ste se že odločili, kdo je naredil virus? Američani, Kitajci, iluminati...? Dajte se zarotologi že enkrat uskladiti, to ne pelje nikamor.... 😂😂😂😂😂
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.15
+0
Naredu ga ni noben, nasli so ga, pol so ga pa v kitajskem laboratoriju, s financno podporo ameriske vlade ojacali, tut ime doktorice obstaja pa se ga trenutno ne spomnim.
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.18
+1
Berija ze v vrsti za cepivo😂🐑🐑🐑🐑
Tenere
08. 06. 2020 17.21
+1
Paranoja na paranojo na paranojo. Tinfoilovci, pa to škodljivi do te mere da se bodo vrnile bolezni ki smo jih s precepljenjem uspešno odpravili. Samo ploskam vam lahko.
123maradona
08. 06. 2020 18.42
-1
Matjaž, kako so ga ojačali? A je fizično bolj zmogljiv? Kaj poživila so mu dajal? 😎😎😂🤣😂🤣🍒🍒🆙️⬆️
MaliSirek
08. 06. 2020 15.48
+9
Zanimivo... odrasli sebe nocejo cepit ker cepivo lahko skoduje.. zato pa otroke kr vsepoprek cepit in to veckrat da sigurn prime... tisto cepivo je neskodljivo in bio.. cepiva za odrasle so pa nevarna.. Kako smo dvolicni👌
Tenere
08. 06. 2020 17.22
+3
Dobro, pa zboli za ošpicami ko boš odrasel ali pa otrok, brez zdravniške pomoči pa da te vidimo junaka. Takrat boš mogoče dojel razliko..
Kolani
08. 06. 2020 15.46
-1
Če boš iz svojega žepa plačal dve dozi, se en boš potreboval cepiti. Baje.
tornadotex
08. 06. 2020 15.44
+12
To bo poplna zmešnjava,vse bo teklo v smeri,kdo bo več prodal...koliko časa pa bo delovalo,pa nihče ne ve...
Prihaja
08. 06. 2020 15.41
+5
Medtem pa firma katere član upravnega odbora je do nedavnega bil billy boy dostavlja tlakovce na paletah vandalom v Ameriki... Za cepivo imajo čas, za mešanje dreka tudi... Za to da bi pa hotmaila porihtali pa ne. Samo upamo lahko samo da cepljeni ne bodo trokirali kot moj hotmail...
peT99
08. 06. 2020 15.40
+33
Načelno zagovarjam cepljenje s preverjenimi cepivi, ki so na svetu že nekaj 10let. Ošpice,klopni meningitis itd... To cepivo, razvito še ne prej kot v letu, pa mi sicer vzbuja več pomislekov, kot optimizma... močno dvomim, da je zdravstvena stroka, ki sicer zagovarja cepiva v tem primeru tako 100%. Razvoj cepiva ima neko obdobje, z določenimi zadevami v življenju ne gre hiteti...
Komendator
08. 06. 2020 16.09
-14
Torej naj stari in oboleli umirajo brez cepiva za korono nekaj let prej, a le dokler to niso moji starši....
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 16.20
+5
nightangel
08. 06. 2020 16.49
+4
@Berija kar daj jih cepit,pa bodo še prej šli v nebesa kot jim je usojeno.
VolkBrenin
08. 06. 2020 15.39
+41
tale covod19 brez medijev sploh " ne bi obstajal " .....tako nekako....da ne dolgovezim...
Matjaž Pihler
08. 06. 2020 15.45
+27