Korona

Projekcije širjenja covida-19 v Sloveniji: v tednu dni smo lahko v 'rdečem'

Ljubljana, 12. 10. 2020 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
422

Na Institutu Jožefa Stefana so pripravili novo poročilo o tem, kaj kažejo podatki v zvezi z aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji, ter projekcije, kakšen bi lahko bil glede na trenutno stanje trend širjenja okužb v prihodnjih dneh in tednih. Kot kaže, epidemiološka služba več ne zdrži pritiska virusa, ugotavljajo raziskovalci. Zadnji kriterij za prehod na rdeči seznam ukrepov v drugem valu pa bo, če se napovedi uresničijo, predvidoma presežen 19. oktobra. "Če nam epidemije ne bo uspelo pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati," svarijo na inštitutu.

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da se okužbe z novim koronavirusom širijo s podvojitvenim časom 8,2 dneva ob štirih uvoženih primerih na dan. Reprodukcijsko število (R) je namreč spet naraslo, trenutno znaša 1,81, kar ne obeta nič dobrega, še posebej, ker so številke že tako velike.

Razloge za naraščanje R bi po mnenju raziskovalcev šlo iskati v začetku študijskega leta, jesenskem vremenu, ki s seboj posledično prinaša zadrževanje v zaprtih prostorih, ter v preseženih kapacitetah epidemiološkega zajezevanja. Slednje bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije (več pozitivnih → bolj presežena epi kapaciteta → še več pozitivnih ...), kar bi močno povečalo R, navajajo na IJS.

"Kaj se dogaja z R in pri kateri vrednosti se bo ustalil, se bo izkristaliziralo v naslednjih dneh. Nakazuje se, da R leze proti 1,85 (podvojitveni čas 8,0 dni). Dokler se R ne bo ustalil, bo negotovost podanih napovedi velika," razlagajo na institutu. Ker je bilo današnje dnevno število pozitivnih testov manjše od 290, je R sicer nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narasel. (Če bi bilo višje od 290, bi bilo ravno obratno.)

Z 'ukrepi' so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje.
Z 'ukrepi' so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje. FOTO: Institut Jožef Stefan

Kot vse kaže, ključni obrambni zid pred širjenjem covida-19 (epidemiološka služba) več ne zdrži enormnega pritiska virusa in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju R in krajšanju podvojitvenega časa, pravijo znanstveniki. "Najlepša hvala epidemiologom, da so nas tako dolgo in tako dobro ščitili pred virusom. Zdaj bo njihovo delo bistveno manj učinkovito, ker se obrambni zid vse bolj ruši, čeprav se še naprej maksimalno trudijo," dodajajo.

Projekcije IJS - Reprodukcijsko število R
Napoved širjenje okužb Slovenija
Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,84 (včeraj 1,80) s podvojitvenim časom 8,2 dneva (včeraj 8,4 dneva). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,81 (včeraj 1,78). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno štiri uvožene na dan (prejšnji teden tri uvoženi/dan). Institut Jožef Stefan

Slovence pa ob tem še toliko bolj prosijo za odgovorno ravnanje in sporočajo sledeče: "Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja covida z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če nam epidemije ne bo uspelo pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati."

Na IJS sicer upajo, "da bomo tokrat dovolj zreli in pametni, da se bomo znali sami 'spraviti dol' z eksponentno naraščajoče krivulje, drugače nam bo morala spet pomagati država z ukrepi". Kot razlagajo, bo epidemija namreč začela pojenjati, če bo R manjši od 0,95 (ob štiri uvoženih primerih na dan), kar lahko predvidoma dosežemo že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov (če jih bomo izvajali vsi in vedno). "Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna," poudarjajo.

Ocenjeni pozitivni testi

Napoved razvoja epidemije

Kriteriji za rdeč seznam ukrepov v drugem valu bodo predvidoma preseženi ob sledečih datumih (potrditev je sicer dan kasneje, ko so znani podatki za prejšnji dan):
>140 14/100.000: že preseženo 9. oktobra
>250 hospitaliziranih: 17. oktober
>50 na intenzivni: 19. oktober

Z 'ukrepi' so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje
Z 'ukrepi' so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje FOTO: Institut Jožef Stefan

Raziskovalci so sicer v napovedi za pozitivne teste in bolnišnice zelo optimistično predpostavili, da bodo novi ukrepi (z 'ukrepi' so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje) z 9. oktobrom dovolj učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=1,8 in štirimi uvoženimi primeri na dan. "V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 100 do 700 okoli trenutne povprečne vrednosti 396, ki bo sprva še naraščala in nato začela padati," pojasnjujejo.

V prognozi za bolnišnice so predstavljeni tudi scenariji za primer, da novi ukrepi ne bodo prijeli (po 9. oktobru še naprej R=1,8), scenarij z R=1,1 po 9. oktobru in konservativen scenarij, kjer imamo že zdaj R=2. "Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi," dodajajo.

Še prognoza na osnovi epidemioloških podatkov (stanje 4. oktober), ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). S slike spodaj je razvidno, da naraščajo vse kategorije. Kategoriji 'vsi' in 'lokalni vir' naraščata še vedno vse hitreje (črna in rdeča krivulja se krivita v smeri navzgor), kar nakazuje, da imamo (verjetno) eksponentno rast, kar je slabo.

Stanje 4. 10. 2020
Stanje 4. 10. 2020 FOTO: Institut Jožef Stefan

Iz tabele spodaj (stanje 29. september 2020) pa je razvidno, da je smrtnost po starostnih kategorijah v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste približno 50 odstotkov manjša kot v prvem valu (upoštevan je tipičen dvotedenski časovni zamik od pozitivnega testa do smrti), predvidoma zaradi boljšega zdravljenja, še razlagajo na Institutu Jožef Stefan.

Stanje 29. 9. 2020
Stanje 29. 9. 2020 FOTO: Institut Jožef Stefan
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (422)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KaiC
16. 10. 2020 12.32
A kdo ve če ima kacin tud kakšno vilo za zimske počitnice? Bi blo super, da so stvari še malo mirne, vsaj dokler ne spuca lastnega drsališča/smučišča ali pa kakšni drugi, bazenu ekvivalenti strukturi.
hotchilipoper
13. 10. 2020 09.37
+1
Spet postajamo rdeči jao kuku lele
-10
Kdor ne upošteva zaščitvenega odloka za Covid19 je milijon procentov pahnjen v buči. Hrvatje imajo enako določilo oziroma veliko strožje,ker se tudi zunaj morajo nositi nadete maske,če je kje do 10 ljudi in morajo biti na 1.m.razdalje. Policija katera dela nadzor in globi kršitelje ima v spremstvu 5.policijskuh specialcev. Ko policija oglobi kešitelja ga specialci ne na lep način pobasajo ter kar vržejo v vozilo z katerim ga odpeljejo v zapor. Tam več ni hece in ne razumem kako si nekateri prismuknjenci tukaj tega ne dajo zabiti v buče. Nakladajo lažne objave za virus,neke gripe itd.,z tem širijo virus,spravljajo normalne državljane v nevarnost,jih smrtno ogrožajo,da ne naštevam naprej in to samo,ker hočejo kljubuvati vladi katero pa boli,če bodo pocrkali zaradi neupoštevanja ukrepov. Bicikliste se mora razgnati z uporabo fizične sile ter sprejeti popolnoma stroge ukrepe tudi policijske ure,ker se vidi,da je narod povsem zahojen. Kaj se pa to pravi neupoštevanje zaščitnih ukrepov.Po vseh komunističnih ter podobnih državah kjer se odlok ne upošteva vsakega kršitelja enostavno brez opozorila ustrelijo in tako bo moralo očitno biti tudi tukaj saj so levaki komunisti pa naj nosijo posledice.
Haloška ikebana
12. 10. 2020 21.37
+6
Če si tako zelo željan represije se odpravi na Kitajsko, ali pa še bolj, v S. Korejo. Tam tudi ni heca....
Dmg. 0
12. 10. 2020 21.45
+1
Teja Zakelsek
13. 10. 2020 13.58
+2
Haloška ikebana
12. 10. 2020 21.31
Mi lahko nekdo razloži tole matematiko z procenti v povsem zadnji tabeli? Nekako mi ne gre skupaj, če je bila smrtnost pri 85+ spomladi 35,88% sedaj pa je 19,51%, kako je potem skupna smrtnost 30,65%?
siniope69
13. 10. 2020 11.55
Ker se preračuna povprečje glede na št. primerov.
biggbrader
12. 10. 2020 21.31
-5
Najbolj brutalno kadrovanje je bilo leta 2009, 2013 , 2015 n 2018, ko so morali Borut, Alenka, Mirko in Šarko, delati po navodilih udbopartijskih klik.
kojnusar
12. 10. 2020 21.30
+1
veroniki se vidi malo med noge.
Uporabnik1948590
12. 10. 2020 21.28
+1
Take grafe zna vsak osmosolc narisat. Nc kej zahtevnega.
kojnusar
12. 10. 2020 21.27
-1
kje je minister brozović? in njegov sekrétar potrć? da opravita z virusom. kam sta poniknila? pa jenulćek? a isce prasicka?
piron
12. 10. 2020 21.25
+4
Kje pa je število na novo sprejetih v bolnico - po dnevih. Torej - KOLIKO vsak dan jih je bilo NA NOVO sprejetih v bolnišnico, ker so kot okuženi s SARS-Cov-2 zboleli tako zelo, da so morali v bolnico + koliko jih je sploh izkazovalo kakršnekoli simptome. Saj imajo Krek & co. vse podatke o tem.
TOX6
12. 10. 2020 21.22
+2
kot sem napisal pred več kot dvema mesecema, ko je začela javna uprava brezbrižno namakat anuse v HRmorju in so ekonomski migranti šetali gore dole kot ptice selivke ,da bodo šole zaprli konec seprembra??? no par tednov gor ali dol ampak to je bila logična posledica neodgovornosti ali pa nčrtna simulacija švedskega meodela. edino kar se ni spremenilo tovariši in tovarišice v šolah so še vedno odvisni kot v austroogrski od krede, navadnaga svinčnika in celuloznega papiraja tako, da ponovno niso pripravljeni na delo na daljavo??????? mogoče so med dvomesečnim plačanim brezdeijem natrenirali poštne golobe namesto uporabe wifi??????
Ta desna
12. 10. 2020 21.21
-5
Levaki, pa kaj vam ni jasn, a nič ne spremljate novic, da je Covid čist po celem svetu!!!! Le kako naj bi bil pa Janša kriv še za to!!!? Aja, po vaše je kriv celo, da je trenutno noč zunaj!!😂🤣 ste pa kratki....
Vangaro Design
12. 10. 2020 21.51
Ja, zato se pa imenuje svetovna plandemija.
majmun11223344
12. 10. 2020 21.15
+6
Koliko nekih grafov, Ufff... Kaj pa če se gremo normalno, kot smo se vsako leto šlo, gripa, pa več kot pol razredov doma,sodelavka čisto uaripla od kašljanje, neznanec na avtobusu si briše nos, trgovka kihne in podobno. A to še pa nebi šli? Kot vsako leto do sedaj.
Vangaro Design
12. 10. 2020 21.19
+2
Uporabnik1948590
12. 10. 2020 21.30
+2
Tudi jst sm za takoj. Ufff....stari dobri casi 😌
fairplayy
12. 10. 2020 21.11
+1
Periot222
12. 10. 2020 21.09
-1
SDS SE KAR KRADETE POD PRETVEZO COVIDA!!!!!!!!BANDA!!!!!!!!!!
Ta desna
12. 10. 2020 21.11
-5
Arguss
12. 10. 2020 21.11
+1
Če bi ti vedel kaj pišeš bi ti še plus dal.
jackgaton
12. 10. 2020 21.15
-5
srebrnibreg
12. 10. 2020 21.19
+7
Ja to pravi lopovski komunist iz Trstenjakove.
Dmg. 0
12. 10. 2020 21.49
+2
Cosmos pejt se rajš naprej s svojim kužijem zoo igrice .Se pa ve da je alfa tvoj pes
sosed9
12. 10. 2020 21.08
+2
cimprej se vsi okuzt da bo konc tega covida...ker pol bomo stel kdo se ni imel
MasteRbee
12. 10. 2020 21.10
+6
okuži se, noben ti ne brani. Sam ne okužuj drugih, ki to ne želijo.
Vangaro Design
12. 10. 2020 21.21
-2
MasteRbee, a ja? Kaj pa pri virozi? Tam tudi to velja?
Hulk Zalepi
12. 10. 2020 21.07
+1
predlagam da menjate projektor
setisfekšn
12. 10. 2020 21.06
+1
Mene sam zanima kje je janša vse te sodelavce najdu ki jih tako vztrajno postavlja na položaje za vsako ceno!
Periot222
12. 10. 2020 21.10
+3
jackgaton
12. 10. 2020 21.18
+0
cirkusant je zamenjal 250 ljudi na najvišjih funkcijah pa je prevzel funkcijo od cmerota ... menjal komunajzerje za komunajzerje ......... pa vse tiho je bilo ..... v intervjuju z bobovniku je celo dejal da je to normalno da premije postavi ljudi ki jim zaupa
dejanf
12. 10. 2020 21.06
+4
Mislim, da niti Janši ni jasno kam nas pelje.
jackgaton
12. 10. 2020 21.19
-2
med normalne evropske države ......... v zunanji politiki briljiramo ........ avsstrijski predsednik se celo v slovenščini opravičuje za storjene napake
Dega2020
12. 10. 2020 21.24
+1
Haha BELA LADJA 😆😆😆, ŠOJIĆ IN PODOBNI
Dmg. 0
12. 10. 2020 21.53
Draža
12. 10. 2020 21.05
-1
Burleske s to korono,pravi teater vsak dan z smešnimi lažnimi izjavami.
setisfekšn
12. 10. 2020 21.01
+1
Jaz ko gledam te šotore pred zd domovi in bolnicami mi gre na smeh kaj se norca delajo z nami rajo da jih ni sram!in spuščajo po enega v z.d.!ha ha ha ha !takih zajcev od dohtarjev pa se ne
+1
setisfekšn:Z takimi se jim pa res ni potrebno delati norca,ker tako ali tako vedo z kom imajo opravka. Menda ne bodo dopustili da boš ti in tebi podobni širil Covid po bolnicah in zdravstvenih domovih. Jaz bi te vrgel dol po stopnicah,da bi se razletel,če bi te videl brez maske in to ne samo v bolnici ampak vsepovsod.