Korona

Avtoprevozniki ogorčeni, vladi postavili 48-urni ultimat

Ljubljana, 20. 05. 2020 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
79

Vsebina tretjega protikoronskega paketa pomoči je močno razburila avtoprevoznike. Ti sedaj napovedujejo proteste. V največji stiski so tisti, ki opravljajo občasne turistične prevoze ter prevoze šolarjev in delavcev. Finančni minister Andrej Šircelj pa je povedal, da gre pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa, v primerjavi z ukrepom čakanja na delo, za veliko bolj motivacijsko spodbudo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razočarani avtoprevozniki
    05:11
    Iz 24UR: Razočarani avtoprevozniki
  • Iz SVETA: Apel avtoprevoznikov vladi
    03:26
    Iz SVETA: Apel avtoprevoznikov vladi

Avtoprevozniki so razočarani, ker je vlada njihove zahteve preslišala, zato sedaj napovedujejo proteste. Upočasnili naj bi tudi promet na slovenskih cestah, čeprav si bolj kot to želijo dogovora z vlado. V sklopu njihovih zahtev so nadomestila za izvajalce občasnega prevoza, zagotovitev sredstev s strani SID banke in podaljšanje veljavnosti pogodb za posebne linijske prevoze. Ob tem se tudi zavzemajo, da se določeni ukrepi iz prvih dveh paketov ohranijo do konca leta. Tretji paket ukrepov jim je sicer namenil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vendar prevozniki pravijo, da to še zdaleč ni dovolj za rešitev njihovih tegob.

 Ministra za delo in finance Janez Cigler Kralj ter Andrej Šircelj sta povedala, da gre pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa v primerjavi z ukrepom čakanja na delo, za veliko bolj motivacijsko spodbudo. Omenila sta, da je vlada s prehodom na mehanizem subvencioniranja skrajšanega delovnega časa prešla tudi zato, da bi se gospodarstvo čim hitreje zagnalo. Prepričana sta, da financiranje skrajšanega delovnega časa deluje bolj stimulativno od čakanja na delo. S tem pa se prevozniki ne strinjajo. Zahtevajo namreč, da se ukrep čakanja na delo, tako kot v turizmu, podaljša tudi pri njih, v nasprotnem primeru avtoprevozništvo čaka katastrofa. 

Sekcija za promet pri OZS, ki jo vodi Peter Pišek, se je pred dnevi sestala s z ministrom Jernejem Vrtovcem, ki je prevoznikom obljubil pomoč. "Žal tudi našega resornega ministra niso upoštevali. Sektor transporta in logistike ustvari kar 17 odstotkov BDP, torej več kot turizem. A na nas so v tretjem paketu povsem pozabili, kar je krivično. V primeru, da bomo ostali neuslišani, napovedujemo proteste," je bil oster Pišek, ki opozarja, da so prevozniki na robu živčnega zloma. Po njegovih besedah so težave zlasti pri kreditiranju sektorja, saj "komercialne banke gledajo bonitetne ocene in v teh časih ne dajo kredita"

Peter Pišek je sporočil, da ima vlada 48-ur časa, da upošteva njihove zahteve, sicer bodo začeli s stopnjevanjem protestnih aktivnosti.
Peter Pišek je sporočil, da ima vlada 48-ur časa, da upošteva njihove zahteve, sicer bodo začeli s stopnjevanjem protestnih aktivnosti. FOTO: 24UR

Posledice epidemije so močno prizadele celotni sektor cestnega prevozništva. Na področju prevoza potnikov, so v izredno težkem položaju predvsem prevozniki, ki opravljajo t.i. turistične oz. občasne prevoze potnikov in prevozniki, ki opravljajo posebne linijske prevoze, opozarjajo prevoznik. "V kolikor ne bomo pravočasno poskrbeli za prevozniška podjetja, bodo ta podjetja ugasnila, še opozarja sekcija."

Vrtovec: "Soočam z največjo krizo po drugi svetovni vojni"

Minister za infrastrukturo Vrtovec je v informativni oddaji 24UR povedal, da se je vlada pri zagotavljanju pomoči avtoprevoznikom potrudila po najboljših močeh. "Vlada je prisluhnila avtoprevoznikom zlasti pri tem, da smo podaljšali čakanja na delo. V to so vključeni tudi turistični avtoprevozniki."  Minister je tudi povedal, da ima vlada do turističnih prevoznikov posluh, da pa je "težko za vse skupaj, saj se soočamo z največjo krizo po drugi svetovni vojni"

Minister Vrtovec je povedal, da je država prisluhnila avtoprevoznikov, napovedal pa tudi nove pogovore.
Minister Vrtovec je povedal, da je država prisluhnila avtoprevoznikov, napovedal pa tudi nove pogovore. FOTO: 24UR

Vrtovec je povedal, da gre v tretjem paketu za zagon turizma. "S tem, ko bomo prišli do zagona turizma, se bo pospešilo tudi okrevanje za turistične prevoznike. Ključno je, da turizem z vaučerskim sistemom zaživi, potem bodo zaživeli tudi prevozi". Pišek je na to dejal, da želijo prevozniki dogovor v 48 urah, sicer bodo protestirali. Vrtovec je nov krog pogovorov napovedal že za danes zvečer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Live
21. 05. 2020 20.03
-1
Samo izsiljujejo! Pepovedat bi jim morali prehitevat po avtocesti vsaj po dnevu.
Voznik Chuck
21. 05. 2020 16.59
+7
Spoštovani gospod Pišek, Vaša aroganca in ignoranca sta naravnost brez primere.! Poslušati vas kako izsiljujete vlado in državo za finančno pomoč v času najhujše zdravstvene krize kar je pomnimo, ko se vlada ukvarja z reševanjem življenj, je blago rečeno zavržno dejanje. Vi, ki zastopate podjetja, ki sem prepričan ne zaposlujete niti 5% domače delovne sile in ste svoj ekonomski obstoj zadnjih nekaj desetletij gradili izključno na podlagi "socialnega dampinga" Izkorščanje neustrezne cenene delovne sile iz držav zahodnega balkana in izkoriščanje nizkih okoljevarstvenih standardov ste ispopolnili do perfektnosti dobičke pa kovali na račun zaposlenih in okolja. Ob vsem tem ste se nenehno posluževali "kreativnega računovodstva" da bi se kar se več da izognili plačilu davka in v en glas vpili kako je država potratna, draga in mačehovska do gospodarstva. Spoštovani gospod, ne slovensko gospodarstvo, ne slovenska država vas ne potrebujemo. Delujemo na skupnem evropskem trgu in verjamem da bodo vaša mesta na slovenskem trgu zapolnila prevozna podjetja iz evropske unije, ki so sicer dražja, pa vendar ponujajo neprimerljivo višjo kakovst storitev kakor podjetja katerih zastopnik ste vi pri OZS. Iskreno upam da ne dobite niti počenega groša javnih sredstev, tako boste lahko 95% vaših zaposlenih poslali nazaj v njihove matične države, zastarela osnovna sredstva, ki tudi slučajno ne ustrezajo niti osnovnim evropskim okoljevarstvenim standardom odpeljete na odpad saj za uporabo na cesti niso ustrezni že vrsto let. Lp
Nimasmisla
21. 05. 2020 11.27
+10
Jim malo inšpektorje poslati da pregledajo odkot jim vikendi jahte avti itd seveda delavec pa na minimalcu
Walter Pravicek
21. 05. 2020 10.58
+0
ČE SE PRIPELJEJO"FANTJE" IZ CELE SLOVENIJE V LJUBLJANO BOSTE LE PO PREDMESTJU HODILI PO TRAVI!!!ŽIVI V KAMIONU TUDI PO 50-200 IN VEČ UR(NE KOT MINISTRI Z VOZNIKOM,PAHOR PA GLEDA ŠPORTNE PRENOSE),KUHA NEKJE OB CESTI(NE NA BRDU),SPI V KABINI NIMA TUŠA,NE WC ,BRANI SEBE IN NJEMU ZAUPAN TOVOR,BOSANSKI IN DRUGI TUJI ŠOFERJI NISO MOGLI K DRUŽINAM,ŠIRCELJ PA TAKŠNO BEDASTOČO"SPUSTI".A MU JE ZOPET ŽENA NEKE"PAPIRJE"DALA,KOT NEKOČ?ŠPILAJTE SE,PA BO VLADA PADLAY!BREZ ALI Z POČIVALŠKOM.KAJ TA VE KAJ JE MAGIRUS-MAN -MERCEDES,SCANIA ALI DRUGI TUDI 40 IN VEČ TONCI!!!ALI JIH NAJ NEZAPOSLENE ŽENE PREŽIVLJAJO?SRAM VAS NAJ BO-ENAKO STE SKUHALI ZA MEDICINSKE SESTRE/NE TA MESEC/PA BODI V UKC,SESTRA PA:NE TA MESEC,DRUGI BO VIZITA itd-AMPAK NE,ONE DELAJO,POMAGAJO KOT ZDRAVNIKI,NE KOT KREK KI ITAK O VSEM POJMA NIMA-A GLEJ SI TO ČUDO:NAŠ JE,KOT TIOSTA BEOVIĆKA-NAŠA JE-PA PELJITE JIH NA ŠAŠO!!!/-POTEM PA IZJAVA JANŠE-PA KDO ŠE TEGA MODELA POSLUŠA ali GLEDA?SAMO SDS ČLANI-SIMPATIZERJI ŽE POSPRAVLJAJO SVOJE REČI IN BEŽIJO-KOT ONA PESEM:BEŽI JANKEC BEŽI JANKEC,CUG TI BO POBEGEL!!!
borjac
21. 05. 2020 09.39
+4
Avtoprevozništvo daje v Slovenski BDP 17%, v banke smo zmetali milijarde in te banke sedaj kao ne morejo odobriti prevoznikom kredita za preživetje, minister Vrtovec se "pogovarja" z prevozniki že 14 dni, ampak iz tega nič ni, zakaj ? ker Vrtovec nima nobene moči in teže v tej vladi( kot tudi NSI ne), v tej zadevi odločata Šircelj in Janša, Vrtovcu pa je v TV prispevkih videti zadrego, da samo govori, odloča pa ne nič, revček. Zmeraj pa so prisotne najpogostejše besede te vlade in ministrov, kateri nimajo moči odločanja "naredili bomo vse kar je v naši moči" koliko je to ? NIČ.
BITINOVINAR
21. 05. 2020 08.52
-1
Ljudje poslušajte kaj vam govorimo. Nismo pred prepadom smo nad. Ni čas za cin, cin demokracija mi bi radi novo vlado. Ljudje že delajo sammmomore, ker ne vidijo izhoda za svoja podjetja, ki so jih ustvarjali desetletja, skrbi jih za svoje družine, ko bodo brez službe s krediti. Covid kriza že zdavnaj ni zdravstvena kriza. Borili smo se zap posamezna življenja in naredili pogorišče drugod. Covid je etično vprašanje. Kaj bomo naredili, koga reševali saj denarja ni dovolj, kriza je prevelika. Predvsem, kako v drugi val. Bomo žrtvovali ekonomijo, preživetje ljudi in se borili za vsako posamezno življenje ali poskušali najti nek kompromis. Žrtve bodo v vsakem primeru. Lahko je vihteti zastave in nositi petokrako iz varnega zavetja proračunskega denarja. TUD TI GORENJAK IN PODOBNI DAJ ŽE MIR, ne sekiram se zaradi tvojih osebnih zamer, odrasti. Bess zaradi ideoloških vprašanj z vseh strani? Užaljeni novinarji? Ljudje BODO UMIRALII, LJUDJE BODO V DEPRESIJI, DELALI SAMOMMORE, LJUDJE BODO IZGUBLJALI SLUŽBE, PODJETJA...... TO SO TEME. BARABE NAJ ODGOVARJAJO, ZATO SO PRISTOJNE SLUŽBE, NE CESTA, NOVINARJI IN OPOZICIJA ŽELJNA OBLASTI. SODELUJTE! Ulica je za tiste, ki ne morejo več preživeti. Mislite, da bi sedanja opozicija bolje obvladala krizo?
BITINOVINAR
21. 05. 2020 09.54
+4
Verjel ti bom, ko bodo kolesarji cin cinali za tudi za pregled porabe v javni upravi, za primerjavo števila birokratov od leta 1991 in bodo za zmanjšanje če bodo številke to pokazale, da bo prišel pregled financiranja NVO in njihovega dejanskega prispevka k družbi. Vse ostalo je cin cinanje za lastne pravice
BITINOVINAR
21. 05. 2020 09.55
+2
Walter Pravicek
21. 05. 2020 11.08
-2
GLIHA VKUP ŠTRIHA-MORDA DOBIJO ŽUPNIKI TUDI PO 200 EVROF,SAJ SO SAMSKI "DEČKI".ALI TUDI NUNE? FURS NIMA IN NE BOI IMEL GNARA.SE NE NABIRA KOT PRI TUŠU,KO SE ODDA/KAZNI,DAVKI ,DRUGA VPLAČILA/ DENAR NA RAČUN FURSA GRE V "KASO"DRŽAVE,GRE ZA KONTROLO:KJE,KDAJ IN ZA KOLIKO DNI JE BIOL DRŽAVLJAN SLOVENIJE V KAMPU,HOTELU z 2 ZVEZDICI ALI 5,KOT SI NEKATERI ŽE PRIVOŠČIJO-TUDI ŠTUKELJ BO DOBIL IN SINOVA,KER IMATE PREKO 18 LET.POLEK TAKŠNIH NEPREMILČNIH KOT JIH IMA ŠE"DARILO"DA NEBO PROPADEL NJEGOV PRORAČUN! NUNA BO ŠE NAPREJ PRALA USRANE GATE"GOSPODU"ZASTONJ,NEZAVAROVANA BREZ VPLAČIL ZA POKOJNINO!!AMPAK POROČENE SO VSE Z KRISTUSOM.MNOGOŽENEC!
Andree
21. 05. 2020 08.29
+1
Kje je zdaj svetice
slabogledam
20. 05. 2020 21.58
+3
Če je kdo opravičen da štrajka,so to njihovi šoferji.
men82
20. 05. 2020 21.55
+6
Pa prodajte kakšen tovornjak pa bo takoj lažje ...
Davidoff297
20. 05. 2020 21.55
+13
Težave so za šoferje, ki delajo v nedogled, ker jih silijo lastniki v prekrške za njihovo bogatenje, sploh pa v večjih firmah nabavljeni kamioni na kredit, te pa je treba tudi plačat, ja... Da o prestižu lastnikov sploh ne pišem...
proofreader
20. 05. 2020 21.54
+13
Če bodo blokirali ceste predlagam odvzem vozniške. Naj se nehajo norčevati iz ostalih državljanov.
Emtisunce
20. 05. 2020 21.54
+12
Slovenska klasika, ponudiš roko, ti jo utrgajo, pa hočejo še vikend na morju. Vso robo na vlak, pa za 80% zmanjšat kamijone in turistične avtobuse ki uničujejo ceste in delajo kolone.
catgod
20. 05. 2020 21.53
+9
Vsi parkingi kamionarjev pa prazni....a so skril kamione???
Pal?ek Smuk
20. 05. 2020 21.44
+17
Pa kaj bi se vi radi?? Da vam drzava vsakemu kupi se par tovornjakov da se boste lahko pederisili kdo ima vec!!! Cimprej je treba tovornjake spraviti iz Slovenskih cest!!
daiči
20. 05. 2020 21.50
-6
Spark
20. 05. 2020 21.44
+20
Ceste s svojimi kripami zapirajo več ali manj celo leto,kot,da imamo v Sloveniji 6 pasovnice,pa še lokalni promet 20 na uro..spravite enkrat že tovor na vlake,do kjer se to da.Že zaradi okoljevarstvenih razlogov..
Uporabnik1211614
20. 05. 2020 21.43
+13
Saj imate na pol zaston nafto. A ni to super subvencija?
grumf
20. 05. 2020 21.42
-5
Minister pa nej ne pretirava z izjavami, da je to najhuj od druge svetovne vojne. Bilo je kar nekaj tesnih situacij vmes. Razen.. Če misli ta vlada državo res peljati v ...
daiči
20. 05. 2020 21.42
-9
Ja če so dali turizmu(boni a.k.a vavčerji), naj dajo pa še avtoprevoznikom in slo avtoindustriji. A ne daš nobenemu al pa moraš dati vsem.
Mayte88
20. 05. 2020 21.40
-5
Če koga teh tovornjakarjev imam pa pol Qu..Naj štrajkajo, imajo pravico do izražanja nezadovoljstva, če zapirajo ceste jih je potrebno kaznovat vozila pa zaplenit šoferje pa pretolčt.
Pal?ek Smuk
20. 05. 2020 21.45
+6
Jogurt
20. 05. 2020 21.39
+29
Ok, protest razumem. Cestne zapore bi morale bit pa sankcionirane. Najbols da vsak ki je nezadovoljen zapre cesto, ali pa izklopi elektriko, ali zapre vodo? Dajte no.