Korona

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021

Ljubljana, 11. 11. 2020 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, Natalija Švab
Komentarji
261

V DZ so poslali šesti protikoronski paket za pomoč gospodarstvu, ki je težak približno milijardo evrov. Ključni in hkrati najdražji ukrep, ki ga prinaša, je delno pokrivanje fiksnih stroškov, je pojasnil minister za gospodarstvo. Vseeno v sekciji za gostinstvo in turizem napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj so prepričani, da šesti paket ne rešuje njihovih težav. Na MDDSZ medtem ocenjujejo, da bodo ukrepi pomembno pripomogli k ohranjanju delovnih mest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek in Meh o PKP6 in ukrepih
    12:40
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek in Meh o PKP6 in ukrepih
  • Iz 24UR: Šesti protikoronski paket
    01:21
    Iz 24UR: Šesti protikoronski paket
  • Iz 24UR: PKP 6 v državnem zboru
    02:13
    Iz 24UR: PKP 6 v državnem zboru
  • Iz SVETA: Šesti protikoronski paket pomoči
    03:17
    Iz SVETA: Šesti protikoronski paket pomoči
  • Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
    08:10
    Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
  • Andrej Šircelj o finančnih ukrepih
    10:20
    Andrej Šircelj o finančnih ukrepih

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na današnji vladni novinarski konferenci povedal, da novi protikoronski paket prinaša dodatne rešitve za podjetja v težavah.  

Šesti protikoronski paket, ki bo težak približno milijardo evrov, danes tako pošiljajo v državni zbor. Napovedal pa je, da bodo že v naslednjih dneh začeli pripravljati sedmi paket, ker se razmere tako hitro spreminjajo, da se morajo iz meseca v mesec prilagajati dogodkom z novimi rešitvami.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: POP TV

V šestem paketu so se še posebej osredotočili na panoge, ki so najranljivejše, pravi minister Počivalšek. "V tem, šestem paketu smo se poleg ukrepov, ki pomagajo celotnemu gospodarstvu, še posebej osredotočili na težave najbolj prizadetih panog in malega gospodarstva, ki je najranljivejše." 

Ključni ukrep: delno pokrivanje fiksnih stroškov

Poleg ukrepov subvencioniranja čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državnih poroštev za bančne kredite uvajajo tudi nove ukrepe, s katerimi bodo podjetjem delno pokrili njihove nekrite fiksne stroške. 

To je, kot je povedal Počivalšek, pomembna novost in ključno v šestem protikoronskem paketu. Bolj prizadeta podjetja bodo upravičena tudi do višjega povračila. 

Tista podjetja, ki ocenjujejo, da jim bodo prihodki v obdobju od oktobra do decembra letos padli za 40 do 70 %, bodo prejela 0,6 odstotka letnih prihodkov od prodaje.  Tista podjetja, ki jim bo promet padel za več kot 70 %, pa bodo prejela 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje, je pojasnil. 

Pri tem so omejeni najvišji zneski, ki jih lahko prejmejo podjetja, in sicer do tri milijone evrov oziroma do 800.000 evrov za tista podjetja, ki so bila ustanovljena po 1. oktobru 2019.

Podjetje v težavah bo lahko vlogo podalo najpozneje v dvanajstih mesecih po preklicu epidemije. Upravičenci bodo na Furs predložili izjavo o ocenjenem izpadu prihodkov do konca leta in bodo nato 20. v naslednjem mesecu dobili izplačilo, je pojasnil Počivalšek. 

Gostinci napovedali nov val odpuščanj.
Gostinci napovedali nov val odpuščanj. FOTO: Bobo

S prejeto pomočjo bodo lahko podjetja poravnala stroške najemnin, nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, zavarovanj ter energije. Poseben ukrep v obliki oprostitve plačila najemnin se Počivalšku tako ne zdi potreben.

Podaljšali so tudi obdobje za oddajo vlog za moratorij kreditov pri MGRT za podjetja v težavah in pri javnih skladih. Ker ukrepi omejevanja stikov številnim podjetjem povzročajo težave pri izvedbi skupščin in sej organov nadzora, bodo omogočili njihovo virtualno izvajanje s pomočjo elektronskih sredstev.

Počivalšek se je ustavil tudi pri vprašanju minimalne plače. Delodajalske organizacije so si namreč prizadevale za njeno začasno zamrznitev, česar pa vlada v šesti protikoronski paket ni vključila. Sam meni, da bo treba najti rešitev, sicer bo uveljavitev zakona o minimalni plači s 1. januarjem 2021 neposredno prizadela vsaj 10.000 zaposlenih "oz. bomo izgubili delovna mesta, in to posebej na tistih območjih, kjer druge rešitve ne bo".

"Zato sem naslovil prošnjo na sindikalno in delodajalsko stran, da se sestanemo, da se do tega vprašanja, ki je izredno občutljivo in težko, obnašamo odgovorno in poskušamo najti rešitev. Verjamem, da je pripravljenost na eni in na drugi strani," je dejal.

Gostinci napovedali nov val odpuščanj

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS pa sočasno napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj ocenjujejo, da PKP 6 na žalost ne bo rešil razmer v gostinski panogi. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.  

Gostinci so namreč pričakovali, da bo PKP 6 pomagal tej najbolj prizadeti panogi, predvsem pa, da bodo do pomoči upravičeni vsi, ki so bili z odlokom zaprti. "Z odlokom smo morali zapreti svoje obrate, za kar nismo sami krivi. Nesprejemljivo je, da morajo delodajalci po PKP 6 pokrivati več kot 40 odstotkov nadomestil plače zaposlenih, ki so na čakanju na delo. Nadomestilo plač bi morala država kriti v celoti. Prav tako so velik problem fiksni stroški, najemnine in krediti. Tudi tu so kriteriji absolutno prestrogi," opozarja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

V sekciji ocenjujejo, da PKP 6 ne bo zadostno pomagal panogi, zato je pričakovati nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov. Kot zgled gostinci navajajo sosednjo Avstrijo, kjer so bili ukrepi za pomoč gostinstvu učinkoviti.

Minister Janez Cigler Kralj ocenjuje, da bodo z ukrepi zaščitili številna delovna mesta.
Minister Janez Cigler Kralj ocenjuje, da bodo z ukrepi zaščitili številna delovna mesta. FOTO: POP TV

Cigler Kralj: Ukrepi rešujejo delovna mesta

Medtem minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj meni, da so ukrepi PKP 6 dobri. "Na resorju, ki ga vodim, smo pri pripravi ukrepov PKP 6 ponovno izhajali iz treh prioritet, to so odziven trg dela, skrb za starejše ter pregleden in uporabniku prijazen socialni sistem," je dejal.

Delo na domu se je po njegovem izkazalo za enega od ključnih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa znotraj delovnih okolij, ki pa hkrati ohranjanja delovne procese, kjer je to seveda možno. Postopek prijave dela na domu bodo zdaj poenostavili s pomočjo elektronskega obrazca, ki bo dostopen na spletni strani IRSD.

"Z vidika zaščite delovnih mest in podpore gospodarstvu predlog PKP 6 uvaja pomembno nadgradnjo, in sicer se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021," poudarja. Sprememba zagotavlja varnostno mrežo za delodajalce in zaposlene za negotove mesece, ki sledijo, je prepričan. 

Vlogo za uveljavljanje povračila nadomestila za čakanje na delo doma bodo delodajalci lahko oddali do 15. 1. 2021. Delodajalci, ki se z odločitvijo ZRSZ ne bodo strinjali, bodo namesto pritožbe imeli po novem možnost sprožitve upravnega spora, je še pojasnil minister.

Obetajo se tudi spremembe glede višine nadomestila. Najvišji znesek nadomestila za brezposelnost sedaj znaša 890 evrov bruto, od novembra dalje pa bo nadomestilo omejeno z zneskom povprečne slovenske plače. Predlog PKP 6 pa uvaja še spodbudo za tiste, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev – zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe.

Šircelj: Šesti protikoronski paket je nujen

Andrej Šircelj
Andrej Šircelj FOTO: Bobo

Minister za finance Andrej Šircelj pa je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma povedal, da je šesti protikoronski paket nujen, saj se, kot je izpostavil, tveganje povečuje tudi na gospodarskem, finančnem in socialnem področju. Kot je povedal, je nujno sprejeti ukrepe za ohranitev delovnih mest. Razvidno je, da so ukrepi iz prvih paketov učinkoviti, je pojasnil. 

Po njegovih besedah to dokazuje podatek, da je bilo maja brezposelnih 90.415, oktobra pa nekaj več kot 83.000 prebivalcev RS. Drugi val podaljšuje okrevanje v leto 2021, in sicer do sredine tega leta. Cepivo je tisto, ki bo dokončno odpravilo epidemijo, je poudaril. 

Z uveljavitvijo šestega protikoronskega zakona bodo davčni zavezanci spet dobili tudi možnost odloga plačila davkov za dve leti ali pa obročnega plačila zaradi izgube sposobnosti prihodkov zaradi epidemije. "S tem si bodo lahko podjetja zagotovila boljši likvidnostni položaj," je o ukrepu, ki je bil v veljavi že v času prve razglasitve epidemije, dejal minister.

Do 31. januarja 2021 je predvideno tudi podaljšanje moratorija na odplačevanje posojil za leto dni za vse kreditojemalce. Rok je sicer razmeroma kratek, a do takrat Šircelj od mednarodnih finančnih institucij pričakuje sklepe, ki bodo dali možnost tovrstnih ukrepov na evropskem finančnem trgu. Potem bi lahko odlog odplačevanja posojil v Sloveniji podaljšali še za šest mesecev, je povedal.

Med ukrepi v predlogu šestega protikoronskega zakona s področja financ je omenil še oprostitev plačila davka na dodano vrednost pri uvozu blaga, potrebnega za spopadanje s posledicami epidemije covida-19.

Veliko ljudi ne dela, tem pa so omogočeni prihodki, ki jih plačuje država, je poudaril.  Ta kriza je drugačna od prejšnje – ta kriza je sektorska. Nekateri sektorji so v slabšem položaju kot drugi, je izpostavil. Ti sektorji so zato deležni ciljnih ukrepov tudi v novem paketu. S podaljševanjem ukrepov in novimi ukrepi želijo ohraniti delovna mesta in obdržati gospodarstvo v takem stanju, da bo lahko po krizi delalo s polno paro, je dodal. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
12. 11. 2020 16.08
ostanimo doma, dobimo plačano
crazymoto
12. 11. 2020 10.59
+2
Pri vsaki njihovi "pomoči" so se posamezniki okoristili... tudi pri tej se bodo!!! samo da "farbajo" narod....
TistoPravo
12. 11. 2020 10.04
+0
Subvencioniranje polovičnega delovnega časa ni nič drugega, kot da so polovično nanzavodu za zaposlovanje. Tisti čakajoči na delo, pa 100% brezposelni. Zdaj se jih ščiti, da se jih ne pošlje v prvo bojno z covid bolniki...preostali uradni brezposelni pa, nimajo pravice da zavrnejo...farbanje sistema na vseh področjih, to pa zato ker je oblast dejansko brez roka trajanja kot denar...
hotchilipoper
12. 11. 2020 08.26
+1
Od kje kar naenkrat toliko denarja za nadomestila?A bodo potem 3xno pobrali nazaj ko bo konec tega sranja.
Oliguma
12. 11. 2020 08.13
+2
Počivalšek..dobro, da maš 200 sodelavcev..ko ti zadeve furajo..sam si sposoben edino karte za bazen prodajat.
batman1972
11. 11. 2020 21.21
kaj naj naredimo pa visoko ogroženi ki ne moremo iti na čakanje ker podjetje dela na polno in po vašem zakonu ne moremo nič???? Toliko o tem da nikogar ni noben izpustil iz vaših pkp
Geres
11. 11. 2020 21.58
+1
Greš na bolniško. Kličeš, da se slabo počutiš in po tem ti odpre bolniško. Ni pa to dolgoročna rešitev, vem..
aloalo
11. 11. 2020 20.20
+2
prov sam do takrat bo ta država tok zapufana da bo šča k vragu, sej to je vsem tuki jasno. Šparajte, ker ko bo d day, ne boste mogl nič iz bank vzet.
bojer
11. 11. 2020 19.59
+2
Prav! Prav bi bilo tudi, da bi že enkrat slišali kaj o finančni konstrukciji vseh teh PKP-jev.
gripson
11. 11. 2020 19.54
+3
...ha, ha ,ha ..˝ker se razmere tako hitro spreminjajo, da se morajo iz meseca v mesec prilagajati dogodkom z novimi rešitvami˝...je kdo kje videl kakšno rešitev?
maniaxxx
11. 11. 2020 19.31
+0
Kljucen ukrep je onemogocanje kongresa Desusu. Vse ostalo je malo za sminko. Naj se malo pri severnih sosedih ucijo kako se dela ce res zelis pomagat
NoviceResnice
11. 11. 2020 19.23
+3
totalna bedarija, en preprodajalec ki proda 200.000 škarta z50 % profita bo dobil 1200 eur eden salon kjer 5 ljudi del pa bo dobil manj, pa vse kar naredijo porabijo za minimalno plačo in obnovo ...a zdej bomo izenačili storitvene dejavnosti z trgovskimi ali kaj
flisd
11. 11. 2020 19.19
+0
Meni so tile ukrepi čista bedarija. Vse odprimo in kdor bo umrl ali propadel, bo pač umrl ali propadel. Res ne vem zakaj se toliko komplicira.
stojcevic
11. 11. 2020 18.47
+6
kraja pred očmi javnosti!!
Uporabnik1262524
11. 11. 2020 18.46
+1
Vam razložim kako in komu ta vlada pomaga ??? V maju in juniju so odpisali dva obroka davka na dobiček podjetjem ... in kdo je spet najbolj profitiral ??? Bogati in najboljše stoječa podjetja ... tisti, ki pa se preživljajo iz meseca v mesec in letnega dobička skoraj nimajo ter pomoč najbolj potrebujejo, pa so ostali praznih rok. Tako to gre pri teh vladarjih !!! Negravžno !!!
Uporabnik1262524
11. 11. 2020 18.46
+0
Sedaj bodo pa še že tako ubogim dvignili najemnine !!!
Draža
11. 11. 2020 18.44
+2
Vse vnaprej pripravljeno,že vedo da bo ta korona tudi junija.Vse nam je jasno.
mijavci
11. 11. 2020 18.40
+5
Maja 2021 bo ostala samo še javna uprava, kdo bo njim dal denar ne vem, vem pa, da če se bo to sranje še dolgo nadaljevalo bodo pomoč rabili predvsem tisti na vladi, tudi na policijo nisem prepričan da se bodo lahko zanesli, takrat bo veselica, za vse loto nazaj.
Vsepremislim13x
11. 11. 2020 18.01
+5
g. Pocivalsek je zelo sposoben gospodarstvenik. Kako posten je bil bo pokazala revizija njegovega dela. Lahko se znajde tudi v eliti Bavcarja, Hilde, Rotnika, itd...
Mark13
11. 11. 2020 17.54
+6
Tole pa bo pomoč! Izračunajmo: če je podjetje ustvarilo 250tis prihodkov v 2019 in promet letos od okt.- dec pade do 70% dobi nazaj, pazi zdaj: 1500 € To pa je pomoč, BRAVO Vlada. Res zdaj lahko mirno spimo!
Optimisty
11. 11. 2020 18.02
+5
točno o tem govorim, sramota in to velika
Optimisty
11. 11. 2020 17.54
+2
in kaj naj rešimo z 1,2% od prodaje?????
Geres
11. 11. 2020 17.48
+11
Jaz pa odkrito povem, da se mi zdi trapasto, ko delam za 20%. Toliko je pač razlika med tem da delaš in tem, da si doma "na čakanju". Takoj podpišem, da za 80% plače sedim doma. Vračali bomo seveda to vsi. Torej, kje podpišem, da sem do konca junija 2021 doma z 80% plače?
Mark13
11. 11. 2020 19.58
-3
Skoči na infekcijsko pa boš lahko, če boš imel srečo. Bed.k