Korona

Prva obravnava v primeru tožbe EU proti AstraZeneci bo maja

Bruselj, 28. 04. 2021 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prva ustna obravnava v primeru tožbe Evropska unija proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 bo 26. maja, so potrdili v Evropski komisiji. Pravni spor obravnava belgijsko sodišče. V komisiji so še pojasnili, da imajo zunanjega pravnega zastopnika.

Evropska unija je proti podjetju AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 sprožilo tožbo. Podjetje namreč dobavlja znatno manj cepiva, kot bi moralo po pogodbi, ki je bila sklenjena avgusta lani. V prvem četrtletju je dobavilo le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov, za drugo četrtletje pa je napovedalo 70 milijonov odmerkov namesto 180 milijonov, kolikor bi jih moralo dobaviti v skladu s pogodbo.

V AstraZeneci menijo, da je tožba neutemeljena. Sklicujejo se na sporno pogodbeno določilo, da si podjetje za izpolnitev obveznosti "prizadeva po najboljših močeh", kar da so storili. S tem se želijo otresti odgovornosti za okrnjeno dobavo cepiv Uniji. V Uniji pa to tolmačenje zavračajo.

Spor je nastal zaradi težav pri dobavi cepiva.
Spor je nastal zaradi težav pri dobavi cepiva. FOTO: Shutterstock

Prva ustna obravnava se bo odvila 26. maja, so danes potrdili v Evropski komisiji, kjer so znova tudi izpostavili, da je namen Evropske unije od samega začetka zagotoviti oziroma pospešiti dobavo odmerkov, predvidenih po pogodbi. Ker pogovori s podjetjem niso prinesli zaželenih rezultatov, pa ni preostalo drugega kot pravna pot. Prepričani so, da imajo trdne argumente.

Unija je v svoj portfelj cepiv doslej uvrstila cepiva podjetij BioNTech in Pfizer, Moderna, AstraZeneca ter Johnson & Johnson, ki so tudi že odobrena za uporabo, ter cepivi družb CureVac in Sanofi-GSK, ki sta še v procesu razvoja. O možnosti sodelovanja se pogovarja še s podjetjema Valneva in Novavax.

Iz Valneve so pred dnevi sporočili, da se o dobavi ne bodo več pogajali z Evropsko komisijo, temveč neposredno z državami članicami. V komisiji so se odzvali s pojasnilom, da podjetje še ni izpolnilo pogojev za uvrstitev cepiva v portfelj Unije, in opozorilom, da v skladu z evropsko strategijo vzporedna pogajanja niso dovoljena.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
28. 04. 2021 17.36
In za to me b... k....
izgubljen krt
28. 04. 2021 16.39
+1
To je ena sama velika predstava za "ovce"...Beee.;-))))
Covidus
28. 04. 2021 16.42
+0
izgubljen krt
28. 04. 2021 16.49