Korona

Prvi Američani bi lahko bili proti covidu-19 cepljeni že v začetku decembra

Washington, 22. 11. 2020 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
8

Cepivo proti covidu-19 bodo na cepilna mesta v ZDA dostavili že v 24 urah po tem, ko bo to dobilo zeleno luč za uporabo. To pomeni, da bi lahko v ZDA s cepljenjem začeli že v začetku decembra, je optimističen vodja ameriškega programa cepljenja proti covidu-19.

Pfizer je v petek zaprosil za izredno odobritev cepiva v ZDA
Pfizer je v petek zaprosil za izredno odobritev cepiva v ZDA FOTO: Dreamstime

Prvi Američani bi lahko bili proti covidu-19 cepljeni že 11. ali 12. decembra, je za CNN dejal Moncef Slaoui, vodja ameriškega programa cepljenja proti covidu-19. Ameriške oblasti so že v nizkem štartu in načrt je, da bodo cepivo na cepilna mesta po državi dostavili že v 24 urah po tem, ko ga bo odobrila Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA). Svetovalna komisija za cepiva pri FDA bo namreč 10. decembra odločala o tem, ali dajo cepivu zeleno luč. 

Zagotovil je, da bo cepivo varno in učinkovito. "Učinkovitost je skoraj 95-odstotna. Je skoraj popolna zaščita pred pandemijo," je dejal v pogovoru za CNN. Obžaloval je, da je razvoj cepiva postal tako spolitizirana tema. Po njegovem prepričanju je prav politizacija te teme ustvarila pogoje, da se je odnos ljudi do cepiv poslabšal. 

Ameriška farmacevtska družba Pfizer je s partnersko družbo BioNTech v petek na ameriško upravo za hrano in zdravila vložila prijavo za izredno avtorizacijo cepiva v ZDA. Podatki naprednega testiranja cepiva kažejo, da je 94-odstotno učinkovito tudi pri odraslih nad 65 let starosti. Pfizer upa, da bodo v letošnjem letu proizvedli 50 milijonov doz cepiva in do 1,3 milijarde doz cepiva v letu 2021. Za učinkovito zaščito sta potrebna dva odmerka. 

Posamezne zvezne države bodo odločale o tem, kdo bo prvi prejel cepivo. Med temi naj bi sicer bile najbolj izpostavljene skupine, torej zdravstveni delavci in starejši. Slaoui meni, da bi lahko po tem scenariju ZDA s cepljenjem dosegle "čredno imunost" do maja, ko naj bi bilo precepljenih okoli 70 odstotkov Američanov.

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila je sicer v soboto izredno odobrila tudi eksperimentalno zdravljenje covida-19 s koktajlom protiteles, ki jo je razvilo farmacevtsko podjetje Regeneron. Gre za terapijo, ki jo je prejel tudi ameriški predsednik Donald Trump

V ZDA se sicer borijo z novim valom okužb. Doslej so sicer zabeležili že več kot 12 milijonov primerov okužb in okoli 255.000 smrti zaradi covida-19, zato ZDA sodijo med države, ki so v pandemiji najbolj prizadete. 

Voditelji G20 za pravičen dostop do cepiva za covid-19

Voditelji 20 najpomembnejših gospodarstev (G20) so se ob koncu dvodnevnega virtualnega vrha zavzeli za pravičen dostop do cepiva proti novemu koronavirusu za vse države. V sklepni izjavi so se zavzeli za sodelovanje pri raziskavah, razvoju, proizvodnji in distribuciji varnega in učinkovitega cepiva, zdravila in diagnostike za covid-19.

V ta namen bodo namenili tudi finančna sredstva, so se zavezali. Globalni pobudi, ki bi omogočila enak dostop do testov, zdravljenja in cepiva za vse, sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa manjka okoli 4,5 milijarde dolarjev.

Članice G20 so sicer za boj proti pandemiji do zdaj namenile 21 milijard dolarjev (17,7 milijarde evrov), za zaščito svetovnega gospodarstva pa ločeno 11.000 milijard dolarjev (9258 milijard evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
23. 11. 2020 14.56
aja sej to so že
ni_mi_vse_eno
23. 11. 2020 10.27
Živela svoboda. Naj se cepi, tisti, ki se želi. Če cepljenje povzroča imunost, potem necepljeni ne more ogrožati cepljenega, ampak samo sebe in druge necepljene. Živela svoboda odločanja in živele posledice naših odločitev.
jesenvoyo
23. 11. 2020 08.04
+1
Razumel bi, če bi cepiva ne bilo vsled nezmožnosti dobav glede na povpraševanje, da pa več kot očitno birokratsko zavlačujejo z dovoljenji je menda vsem jasno, še posebej, če odgovornost za morebitne posledice pri cepivu nosi itak proizvajalec in ne tisti, ki bo izdal dovoljenje za uporabo. Zamude torej prinašajo več smrti ljudi, več izgube v gospodarskih dejavnosti po svetu, da ne omenjam številne težave ljudi, ki so v stresnem in še kakšnem težavnem položaju v teh časih. Vsi se tako ne bodo cepili, dajte pa vsaj možnost tistim, ki se bi cepili, upam da bo slednjih dovolj, da se bo virus ustavil v populaciji.
grumf
22. 11. 2020 21.58
+2
neki je zanimiv, vsaj pr men. Dlje traja ta epidemija - vse manj zadržkov imam glede cepljenje. Ko bo na voljo pri nas - bom že pripravljen se it cepit in potem končam z maskami in vsem ostalimi zadevami. takoj.
cobra2422
22. 11. 2020 21.57
Nehajte že vsaki dan bluzit!!!
Fluxx
22. 11. 2020 21.53
+3
Kdo mi da svojo dozo. K vem da jih mate. Stalno komentarji kle da dajete, ko pa prasam pa tišina.
Sosed Sosedov
22. 11. 2020 21.53
+1
To mi deli, mal pozitive
Von_Clausewitz
22. 11. 2020 21.46
+0
V Arabskih emirarih se že cepijo s kitajskim cepivom. In baje že končuje tretjo fazo testiranja...to pa so piloti na njihovih letalskih družbah. 🤣