Podatki za dan: 02. 06 do 24.00
Oboleli
1.477
+2
+0.1%
Umrli
109
+0
+0%
Odpuščeni iz bolnišnice
292
+0
+0%
Število testiranj
80.505
+807
+1%
Hospitalizirani
5
+0
+0%
Osebe na intenzivni negi
0
-1
-100%
Brezposelne osebe
90.387
+0
+0%
Vir: Mz, NIJZ in ZRSZ

Prvi majhni uspehi pri testih kitajskega cepiva za koronavirus na človeku

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
A.K. /STA /
KOMENTARJI
41
Testi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga razvili kitajski raziskovalci, kažejo, da se človeški imunski sistem odziva na cepljenje. Cepivo je še v fazi testiranja, a Kitajci so doslej prvi, ki jim je uspel premik.

Cepivo Ad5-nCoV je glede na prve teste varno in ima le malo stranskih učinkov, so v petek v reviji The Lancet zapisali raziskovalci. Še bolj pomembno je, da se je pri testiranjih pokazalo, da imunski sistem človeka reagira v odnosu do virusa sars-cov 2. A potrebni bodo novi testi, kjer bo treba dokazati, da tega novega cepiva ni mogoče zboleti z novim koronavirusom.

Razvoj cepiva, laboratorij
Razvoj cepiva, laboratorijFOTO: AP

"Dobljeni rezultati so pomemben mejnik,"meni vodja projekta Wei Čens pekinškega instituta za biotehnologijo. Ta zagotavlja, da že po enem odmerku cepiva prejemniki v 14 dneh razvijejo protitelesa novega koronavirusa in da se določene celice začnejo aktivno boriti proti virusu.

Daleč od končnega cilja

A Čen opozarja, da je treba biti potrpežljiv, saj so tudi kitajski raziskovalci kljub pozitivnim testiranjem pri 108 prostovoljcih v Vuhanu še vedno daleč od končnega cilja in da bo trajalo kar nekaj časa, preden bo novo cepivo res na voljo vsem Zemljanom. Lancetše poroča, da na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu po svetu dela več kot 100 skupin znanstvenikov.